La Deva, arabescuri Secession

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
La Deva, arabescuri Secession jpeg

Identitatea modernă a Devei este dată de stilul Secession, varianta vieneză a Art Nouveau. Scăpat la limită de demolare, centrul vechi, cum este numit, păstrează aroma începutului de secol XX, cu clădiri avînd funcţiuni diverse: sedii de instituţii publice sau private, localuri, imobile de locuit sau cu destinaţie culturală. Sintagma de „centru istoric” a fost mai greu de asociat cu clădirile de dată relativ recentă şi poate din acest motiv locuitorii nu şi-au prea dat seama că oraşul lor este totuşi tributar unui stil a cărui denumire – Secession – simboliza exact ruperea de o tradiţie considerată învechită.
Centrul vechi suferă astăzi, în cea mai mare parte, de pe urma neglijenţei şi incompetenţei cu care s-au făcut puţinele intervenţii, în special în anii ’90. Sediul Curţii de conturi este o copie neizbutită a sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, fără îndoială cea mai spectaculoasă clădire a oraşului, copie care parcă justifică expresia conform căreia nu mai există meseriaşii de altădată. Singurul imobil renovat conform canoanelor este cel care adăposteşte Teatrul de Artă (care deţine şi un record – lucrările de renovare au început în 1988 şi au luat sfîrşit în 2010!).

Din păcate, lipsa unui arhitect-şef al oraşului şi-a pus amprenta asupra aproximaţiei cu care s-au făcut intervenţiile asupra zonei centrale. Practic, totul s-a făcut după ureche, lăsîndu-se la latitudinea constructorilor elementele decorative introduse, tipul de dale pentru pavaj (invariabil de proastă calitate, înfundate în patul de nisip la puţin timp după montare) şi culoarea faţadelor (probabil decisă în funcţie de culoarea vopselei disponibile pe moment). Deşi s-a dorit transformarea porţiunii mărginite de clădiri Secession în zonă pietonală, iniţiativa s-a transformat într-o soluţie incertă, în care convieţuiesc terase potrivite mai degrabă staţiunilor de munte cu automobile de şmecheri, pe care nu le opresc nici semnele de interdicţie şi nici poliţia comunitară. Pentru ca eclectismul să fie complet, la unul dintre capetele aşa-zisei zone pietonale au fost amplasate, fără prea mari griji estetice sau istorice, două monumente. Primul este al rezistenţei anticomuniste, un fel de stîncă fără măreţie, înaltă de doar doi metri, cu o cruce în vîrf şi cu cîteva nume de luptători anticomunişti, alese evident în mare viteză şi la mare întîmplare. Al doilea a apărut brusc, fiind un mic obelisc ce poartă numele lui Acaţiu (Akos) Barcsay, fost comite şi principe al Transilvaniei. Inscripţia de identificare de sub numele comemoratului, „proprietar al Cetăţii Devei”, este o găselniţă uşor hilară, din moment ce şirul proprietarilor Cetăţii Devei include multe alte nume (Iancu de Hunedoara, Gabriel şi Ştefan Bethlen, Gzorgy Rakoczy).

Perspectivele sînt incerte. În lipsa arhitectului-şef, nu există o viziune unitară asupra ansamblului Secession reprezentat de centrul vechi al Devei. Există însă multe dispute, alimentate de inconsecvenţe în finalizarea documentaţiei cerute de Uniunea Europeană pentru a debloca fondurile necesare unor intervenţii de amploare. În plus, improvizaţiile au dat naştere şi la temeri legate de faptul că s-ar putea angaja firme insuficient calificate pentru acest gen de lucrări.
Interesant este că ungurii par mult mai bine documentaţi asupra valorii arhitectonice reprezentate de clădirile Secession ale centrului Devei. În urmă cu aproape zece ani, pliante maghiare impecabil realizate promovau „traseul Secession”, cu pornire din Seghedin şi opriri succesive la Arad, Timişoara, Lipova şi Deva.

Alexandru Gruian este jurnalist, doctorand al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.