La Deva, arabescuri Secession

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
La Deva, arabescuri Secession jpeg

Identitatea modernă a Devei este dată de stilul Secession, varianta vieneză a Art Nouveau. Scăpat la limită de demolare, centrul vechi, cum este numit, păstrează aroma începutului de secol XX, cu clădiri avînd funcţiuni diverse: sedii de instituţii publice sau private, localuri, imobile de locuit sau cu destinaţie culturală. Sintagma de „centru istoric” a fost mai greu de asociat cu clădirile de dată relativ recentă şi poate din acest motiv locuitorii nu şi-au prea dat seama că oraşul lor este totuşi tributar unui stil a cărui denumire – Secession – simboliza exact ruperea de o tradiţie considerată învechită.
Centrul vechi suferă astăzi, în cea mai mare parte, de pe urma neglijenţei şi incompetenţei cu care s-au făcut puţinele intervenţii, în special în anii ’90. Sediul Curţii de conturi este o copie neizbutită a sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean, fără îndoială cea mai spectaculoasă clădire a oraşului, copie care parcă justifică expresia conform căreia nu mai există meseriaşii de altădată. Singurul imobil renovat conform canoanelor este cel care adăposteşte Teatrul de Artă (care deţine şi un record – lucrările de renovare au început în 1988 şi au luat sfîrşit în 2010!).

Din păcate, lipsa unui arhitect-şef al oraşului şi-a pus amprenta asupra aproximaţiei cu care s-au făcut intervenţiile asupra zonei centrale. Practic, totul s-a făcut după ureche, lăsîndu-se la latitudinea constructorilor elementele decorative introduse, tipul de dale pentru pavaj (invariabil de proastă calitate, înfundate în patul de nisip la puţin timp după montare) şi culoarea faţadelor (probabil decisă în funcţie de culoarea vopselei disponibile pe moment). Deşi s-a dorit transformarea porţiunii mărginite de clădiri Secession în zonă pietonală, iniţiativa s-a transformat într-o soluţie incertă, în care convieţuiesc terase potrivite mai degrabă staţiunilor de munte cu automobile de şmecheri, pe care nu le opresc nici semnele de interdicţie şi nici poliţia comunitară. Pentru ca eclectismul să fie complet, la unul dintre capetele aşa-zisei zone pietonale au fost amplasate, fără prea mari griji estetice sau istorice, două monumente. Primul este al rezistenţei anticomuniste, un fel de stîncă fără măreţie, înaltă de doar doi metri, cu o cruce în vîrf şi cu cîteva nume de luptători anticomunişti, alese evident în mare viteză şi la mare întîmplare. Al doilea a apărut brusc, fiind un mic obelisc ce poartă numele lui Acaţiu (Akos) Barcsay, fost comite şi principe al Transilvaniei. Inscripţia de identificare de sub numele comemoratului, „proprietar al Cetăţii Devei”, este o găselniţă uşor hilară, din moment ce şirul proprietarilor Cetăţii Devei include multe alte nume (Iancu de Hunedoara, Gabriel şi Ştefan Bethlen, Gzorgy Rakoczy).

Perspectivele sînt incerte. În lipsa arhitectului-şef, nu există o viziune unitară asupra ansamblului Secession reprezentat de centrul vechi al Devei. Există însă multe dispute, alimentate de inconsecvenţe în finalizarea documentaţiei cerute de Uniunea Europeană pentru a debloca fondurile necesare unor intervenţii de amploare. În plus, improvizaţiile au dat naştere şi la temeri legate de faptul că s-ar putea angaja firme insuficient calificate pentru acest gen de lucrări.
Interesant este că ungurii par mult mai bine documentaţi asupra valorii arhitectonice reprezentate de clădirile Secession ale centrului Devei. În urmă cu aproape zece ani, pliante maghiare impecabil realizate promovau „traseul Secession”, cu pornire din Seghedin şi opriri succesive la Arad, Timişoara, Lipova şi Deva.

Alexandru Gruian este jurnalist, doctorand al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.