La Căiuţi

Publicat în Dilema Veche nr. 457 din 15-21 noiembrie 2012
La Căiuţi jpeg

Radu Rosetti (1853-1926), fiul lui Răducanu Rosetti şi al Aglaei – fiica cea mare a ultimului domnitor moldovean înainte de Unire, Grigore Al. Ghica – nu este un scriitor foarte cunoscut. Şi totuşi, una dintre cărţile „descoperite“ cînd mi-am început cercetarea asupra reşedinţelor boiereşti a fost cea a lui Radu Rosetti, Scrieri, apărută în 1980 sub îngrijirea Cătălinei Poleacov şi a lui Mircea Anghelescu. Dacă atunci – la apariţie – cartea m-a fermecat prin prospeţimea şi frumuseţea limbii folosite de autor şi m-a uimit prin cantitatea informaţiilor, acum – la reluarea lecturii – sînt cucerită de modul în care editorii au ales textele, astfel încît ele alcătuiesc un tablou extrem de elocvent pentru viaţa moldovenească a secolelor XVII-XIX.

Curtea de la Căiuţi ocupă mult spaţiu în scrierile lui Radu Rosetti. Ea fusese clădită (la cca 1846) „mai ales în lipsa tatei, de către un vechil leah ce-l avea pe atunci, numit Mokrenski. Acesta, din păcate, avea o mare influenţă asupra tatei... Acea clădire l-a costat sumi enorme şi nu este nici bine clădită, nici îndămînatecă, nici frumoasă... În schimb, grădina era o splendoare şi făcea admiraţia tuturor celor care o vedeau. Nu se putea, în privinţa mărimii, compara cu multe grădini boiereşti din Moldova, deoarece cuprindea numai patru fălci, dar era trasată în chip minunat. Desemnul proiectului fusese făcut de vestitul Sobeck, un grădinar neamţ vestit la noi în întîia jumătate a veacului al XIX-lea, dar revăzut şi retuşat de mama.

Cuprindea două iazuri, din care unul mare, cu trei ostroave, legate între ele prin poduri, şi mai multe poduri pe partea de pîrîu abătut din apa Căiuţului mic, care alimenta cele două iazuri şi o cascadă, mică, dar foarte pitorească“. Tot în grădină se afla şi clădirea modestă a unei sere, care adăpostea „o sută douăzeci de alămâi, portocali şi chitri, pe lîngă numeroşi alţi arbuşti de lux“.

Aflată pe şoseaua care leagă Adjudul de Oneşti, casa familiei Rosetti se păstrează şi azi. Un proiect de restaurare a fost doar parţial executat; sau, cel puţin, aşa se vedea acum trei ani: şantierul dispăruse înainte ca lucrările să fie terminate, locul era pustiu şi trist. Pe de altă parte, ceea ce se făcuse era mai curînd o reconstruire din beton decît o restaurare. Imaginea era şocantă: un fel de casă nouă şi searbădă, pe cale să devină, la rîndul ei, o ruină.

Nu am aflat nimic despre vreo încercare de refacere a grădinii, fără de care casa nu poate fi pe deplin pusă în valoare şi înţeleasă. E drept, ea completează peisajul cultural românesc, ilustrînd trecerea de la formele tradiţionale către forme ale arhitecturii occidentale; o trecere adeseori neîndemînatică, aproximativă, dar care îşi are – tocmai din această cauză – farmecul şi pitorescul ei. Cred totodată că includerea în Lista Monumentelor Istorice s-a făcut şi datorită celebrei grădini, care mai păstrează şi azi urme ale iazurilor şi ale decorului vegetal plantat de Sobeck. Şi de care, evident, nu s-a ocupat nimeni.

Nu ştiu ce s-a mai întîmplat de atunci, dar lucrurile par să fi rămas la fel, aşa cum semnalează un articol din 2010 al ziarului Oneşti Expres. În plus, la acea vreme, pare că şantierul părăsit pe care îl văzusem eu se populase cu oameni fără adăpost şi tineri din zonă pentru care devenise un loc de întîlnire departe de ochii sătenilor. Şi cu o mare cantitate de deşeuri şi gunoaie.

Casa şi grădina ei sînt plasate în centrul localităţii. Temeinic restaurate şi îngrijite, folosite pentru funcţiuni ale comunităţii săteşti căreia îi aparţin, ele ar fi trebuit să facă faima localităţii. Deocamdată ele sînt doar o tristă emblemă a satului Căiuţi. Iar farmecul rămîne în scrierile lui Radu Rosetti.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: L. Brătuleanu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masa craciun
Cum să te bucuri de sărbători fără a renunța la plăceri și fără a te îngrășa: obiceiuri de la experți
Sărbătorile se apropie, iar mâncarea va fi în prim-plan. Deși mulți simt presiunea de a urma diete stricte în această perioadă, un creator de conținut promovează o abordare alternativă. Ce spun însă experții?
naut jpg
Cum să prepari rapid acasă cel mai sănătos snacks. Năutul copt, o opțiune la îndemâna fiecăruia
Năutul este foarte sățios și poate fi introdus în meniu sub forma multor preparate delicioase. Există mai multe forme de preparare a năutului decât ai fi crezut, iar beneficiile consumului acestuia sunt numeroase. Astăzi, îți spunem cum să faci năut copt, o rețetă simplă și rapidă.
Satul CUrechiu Daniel Guță ADEVĂRUL mp4 thumbnail png
Satul unde a început cumplita răscoală a iobagilor conduși de Horea. Cine a aprins focul revoltelor care au cutremurat Transilvania
Una dintre cele mai faimoase revolte din istoria românilor a izbucnit în urmă cu 240 de ani în satul Curechiu din Hunedoara. Locul din Munții Metaliferi a păstrat amintirea Răscoalei iobagilor conduși de Horea, Cloșca și Crișan.
black friday poluare asociatia respo jpg
Ghid de cumpărături de Black Friday 2024. Cum să nu-ți iei țeapă: „În România, 30% este o reducere reală!"
De Black Friday, oamenii se grăbesc să prindă cât mai multe reduceri. Fie că ajung în magazine, fie că preferă să comande on-line, românii vor să-și cumpere de toate. În această goană a cumpărăturilor, poți să îți iei ușor țeapă. Un specialist îți explică la ce trebuie să fii atent în acea perioadă.
surdor  fabrica   industrie   foto pixabay jpg
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
Românii continuă să caute locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, chiar dacă diferența între ce obțin peste hotare și salariile din România se micșorează. Mulți apelează la rețeaua EURES, intrând în contact direct cu angajatorii. Ce se oferă în această perioadă și pe ce bani.
sua alegri vot georgia/ Facebook
SUA acuză Rusia că a „fabricat" şi a distribuit un videoclip fals, cu un imigrant haitian care ar fi votat de două ori în statul Georgia
Agenţiile americane de informaţii spun că Rusia este responsabilă pentru realizarea şi distribuirea în mediul online a unui videoclip fals, cu un imigrant haitian care susţine că ar fi votat de două ori în statul american Georgia.
Balanta - FOTO Shutterstock
Stat vs privat: Discrepanțe prea mari între salarii și numărul de zile libere
Discuții pe tema diferențelor dintre salariile din mediul privat și cele de la stat, dar și legate de numărul de zile libere, au avut loc întotdeauna, dar în ultima perioadă pare că s-au acutizat.
Aşa arăta Leo Iorga  când era sănătos jpeg
2 noiembrie: Ziua în care legendarul Leo Iorga, solistul trupei Compact, s-a stins din viață. Despărțirea de un simbol al rock-ului românesc
Pe 2 noiembrie, în 2019, se stinge din viață Leo Iorga, unul dintre simbolurile rockului românesc, fost solist al trupelor Cargo și Compact.
cult pixabay jpg
A ajuns în pragul disperării și este de părere că sora sa face parte dintr-un cult: „Urmează tipul să se roage și apoi ea stă o oră nemișcată în pat”
Probabil că nu ne mai șochează faptul că în ziua de astăzi, de fapt, ele există de sute de ani, sectele ajung să atragă câți mai mulți adepți ale anumitore religii. Astfel de colective sunt conduse de șarlatani, sociopați și narcisiști care promit revoluții, utopii, cunoaștere absolută, raiul pe Pă