Istoria Hotelului Binder tinde să mai existe doar pe Facebook

Publicat în Dilema Veche nr. 373 din 7 - 13 aprilie 2011
Istoria Hotelului Binder tinde să mai existe doar pe Facebook jpeg

În zona zero a municipiului Iaşi, în apropiere de Biblioteca Centrală Universitară şi de mica, dar bogata în amintiri, stradă Lăpuşneanu, se află, încă în picioare, o clădire veche de peste 160 de ani, plină de istorii şi goală de prezent. Monument istoric – sintagmă care şi-a pierdut aproape cu totul valoarea şi conţinutul în ultimii ani – clădirea este cunoscută generic drept „Hotelul Binder“. Conform cercetătorului Ion Mitican, care i-a dedicat cîteva pagini în volumul său, Strada Lăpuşneanu de altădată. Plimbare nostalgică (Editura Tehnopress, 2002), imobilul a fost iniţial un han, ridicat de meşterul butnar Iosef Ciolcin Binder, venit în Iaşi ca profesor la Şcoala de Arte şi Meserii. Aşezat strategic, hanul avea rolul de a ostoi setea călătorilor veniţi cu poştalionul. În hol fusese amenajată o cafenea, unde tineretul studios şi intelectualii zilei veneau să citească gazetele străine, tipărite la Viena, Paris sau Berlin.  

La începutul lui 1859, aici au fost găzduiţi trimişii munteni sosiţi de la Bucureşti pentru a consfinţi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două Principate. Într-o seară, în jurul clădirii s-au adunat mii de ieşeni care doreau să-i vadă pe oaspeţi şi să sărbătorească marele eveniment.  

În anii care au urmat, la parter aveau loc Aniversările Junimii, una dintre acestea, din noiembrie 1878, provocîndu-i lui Titu Maiorescu „grozave dureri de gît şi de catar“ – după cum relata în jurnalul său –, rezultat al unui „banchet, ca de obicei, pînă pe la ora 4 dimineaţa“. Printre companioni: Eminescu, Slavici, Caragiale. Ultimul – chiar în acele zile, la Binder – citise pentru prima dată în public celebra sa comedie O noapte furtunoasă. Autorul era şi actorul care îşi asumase toate rolurile din piesă, şi cu aşa mare succes, încît cei prezenţi „s-au tăvălit cu toţii de rîs“ – după cum scria ulterior Iacob Negruzzi.  Iată cum suna una dintre convocările la o Aniversare, întocmită de Negruzzi: „Membrii tuturor triburilor societăţii «Junimea», fundatori lipoveni, caracudă şi cei nouă, sînt citaţi ca în ziua de 26 octombrie să se afle la scaunul societăţei din Iaşi, unde se va da cu mult chef şi cu puţine parale, în otelul Binder, oarele 6 sara, al 20-lea praznic tradiţional. Mîncarea va fi fudulie, iar băutura temelie. Şpriţul nu este de rigoare. Secretar, I. N.“  

Prezenţa acestor reprezentanţi de marcă ai literaturii române e, de altfel, şi singurul moment din istoria clădirii care este amintit pe o placă comemorativă, inaugurată în 1998, ea însăşi cam stîngace în formulare, ba mai mult, învecinată cu cîteva desene graffiti şi bucăţi de tencuială gata să cadă: „În această clădire, monument istoric, a fost hotelul Binder unde au avut loc parte din banchetele Junimii (Maiorescu, Creangă, Caragiale, Slavici etc.)“. 

În timp, clădirea a trecut dintr-o mînă în alta, şi aşa cum s-a întîmplat adeseori, acest lucru n-a fost deloc de bun augur. La mijlocul secolului trecut, aici a fost sediul unei Şcoli de Subingineri, iar apoi al unei alte instituţii cu un nume care parcă strepezeşte amintirile: Institutul de Studii şi Proiectare pentru Organizarea Teritoriului Agricol (ISPOTA). Amenajat apoi fără respect pentru arhitectura-i proprie, imobilul a fost împărţit de autorităţile locale comuniste celor fără locuinţă. Ameninţat la un moment dat de demolare, fostul hotel a scăpat pînă la urmă de dispariţie, dar s-a degradat continuu din cauza cercului vicios: monument istoric – proprietari privaţi fără bani – Direcţie Judeţeană de Patrimoniu incapabilă/lipsită de dorinţa de a lua măsuri.  

Recent, un tînăr care a cumpărat un apartament în clădire şi care a auzit de un anume  istoric al ei s-a gîndit să ceară pe Facebook informaţii şi poze din trecutul hotelului. A existat cineva care i-a trimis – ceea ce arată că încă mai există oameni cărora le pasă de dulcele-amar al amintirilor.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?