În pivniţa casei lui lui Grigore Ureche s-a jucat, ani la rînd, biliard

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
În pivniţa casei lui lui Grigore Ureche s a jucat, ani la rînd, biliard jpeg

În Iaşi, pe Bd. Anastasie Panu, între Hotel Europa şi Hala Centrală, stă ascunsă în spatele unor geamuri-termopan pivniţa casei cronicarului Grigore Ureche. Monument istoric, vestigiul este parte dintr-un spaţiu comercial deţinut de Primărie, care l-a închiriat în 2006 unei firme. Chiriaşul a amenajat un bar cu mese de biliard, a încercat să profite de povestea ruinelor („mîna întinsă care nu spune o poveste...“) şi i-a pus numele „The Legend“. După trei ani în care societatea a avut profit doar într-unul, raportările la Registrul Comerţului au dispărut, ca şi plata chiriei. Primăria a intentat proces, iniţial instanţa a găsit că ar avea de primit vreo 229.000 de lei, dar în final, suma s-a redus la 47.000 de lei. În prezent, pe uşă e postat un afiş pe care scrie „Închis“, iar înăuntru se vede arcada de la intrarea în pivniţă. PET-uri, nişte scaune, lemne din cine-ştie-ce descărnare de mobilă şi pustiu.

Exact aici, în urmă cu 400 de ani, era casa cronicarului Grigore Ureche, fiu de boier, familia lui deţinînd mai multe proprietăţi în zonă. Cu toate că a fost om educat prin străinătăţuri, ba a şi îndeplinit funcţii în stat – sfătuitor al domnitorului Vasile Lupu –, poate c-ar fi fost uitat dacă nu ar fi lăsat Letopiseţul Ţării Moldovei. Cine n-a auzit de portretul lui Ştefan făcut de Ureche? Meritul esenţial al lucrării este însă acela că a relatat evenimente despre care altfel am fi ştiut foarte puţin. Ureche a motivat munca sa cu modestie şi bun-simţ: „ca sî nu se înece... anii cei trecuţi“.

Urmaşii săi par însă că nu-i împărtăşesc viziunea, de vreme ce, în afară de o parte dintre pasionaţii de bere şi biliard, foarte puţini ieşeni au aflat că trec pe lîngă un loc important din istoria oraşului. Dacă Guvernul britanic a interzis anul trecut demolarea unui vechi depozit despre care se crede (nu-i sigur!) că i-a servit lui Dickens drept sursă de inspiraţie pentru Oliver Twist, în Iaşi acest monument nu este pus în valoare – nu există nici măcar o placă; cît priveşte vizitarea sau includerea într-un circuit turistic, nici vorbă, cu atît mai mult cu cît acum spaţiul este închis. Atractivitatea ar trebui să fie cu atît mai mare cu cît în Moldova există foarte puţine clădiri din secolul al XVII-lea, care au aparţinut laicilor.

Primăria şi-a propus în 2009 contractarea unor fonduri europene cu ajutorul cărora să renoveze şi să includă într-un circuit turistic Centrul Istoric (străzile Cuza Vodă şi Lăpuşneanu, galeriile de sub Bd. Ştefan cel Mare şi pivniţa lui Ureche), dar totul a picat, mai ales din cauză că în clădiri locuiesc persoane care nu au dorit să-şi „împrumute“ locuinţele municipalităţii pe perioada lucrărilor (banii erau alocaţi doar dacă Primăria era proprietar).

Pentru descoperirea vestigiilor, în 1978, „de vină“ a fost arheologul Nicolae Puşcaşu, un om care, în plină „sistematizare“ a oraşului, s-a bătut pentru a păstra ceea ce era găsit în timpul săpăturilor. După Revoluţie, în cîteva numere din 1990 ale revistei Cronica (în special 16 şi 19), Puşcaşu a povestit că a existat o mare presiune din partea oficialităţilor pentru distrugerea pivniţei, dar că a reuşit prezervarea lor cu ajutorul ministrului Miu Dobrescu şi a prim-secretarului Ion Iliescu. Certitudinea că acolo a fost casa lui Ureche a adus-o reputatul istoric Ion Caproşu, care a identificat şi două puncte de reper, pe baza unui contract de vînzare-cumpărare a imobilului, înstrăinat de fiica lui Ureche, Alexandra.

Structurată pe două nivele, cu tavane înalte şi zidărie de piatră, pivniţa l-a impresionat pe Puşcaşu, care a lucrat timp de o lună, împreună cu studenţi şi muncitori, pentru a o scoate la lumină. În prezent, cea mai mare parte a geamurilor care ascund pivniţa sînt fumurii.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.