Ia╚Öi: Triste╚Ťea Palatului Braunstein

Publicat în Dilema Veche nr. 383 din 16 - 22 iunie 2011
Ia╚Öi: Triste╚Ťea Palatului Braunstein jpeg

Aproape c─â nu exist─â om care s─â vin─â ├«n Ia┼či, iar privirea s─â nu-i alunece pe Palatul Braunstein: ├«ntr-unul dintre col┼úurile Pie┼úei Unirii, la 200 de metri de Hotel Traian, la unul dintre capetele renumitei str─âzi Cuza-Vod─â. Impun─âtor ┼či unic prin fruntea maiestuoas─â de metal, Palatul s-a transformat, ├«n timp, ├«ntr-un pericol pentru cei care trec prin vecin─âtatea-i. ├Äntre 2002 ┼či 2006, de pe fa┼úada care nu mai fusese renovat─â de zeci de ani, c─âdeau regulat buc─â┼úi de beton, p├«n─â ce un utilaj al Prim─âriei a desprins buc─â┼úile poten┼úial periculoase pentru trec─âtori. Iar la un moment dat, cupola ce reprezint─â emblema edificiului era c├«t pe ce s─â fie mistuit─â de un incendiu provocat de c├«teva persoane care-┼či g─âsiser─â acolo ad─âpost. ├Än interior, doar unele detalii amintesc de gloria de alt─âdat─â a Palatului, n─âp─âdit acum de mizerie, vopsea scorojit─â, lemn putrezit ┼či mirosuri ascu┼úite ÔÇô o atmosfer─â nea┼čteptat─â pentru ceea ce este cunoscut drept kilometrul 0 al ÔÇ×Capitalei CulturaleÔÇť. 

S-a ajuns aici dintr-un motiv devenit clasic ├«n istoria recent─â: cl─âdirea, na┼úionalizat─â de comuni┼čti, a fost ├«mp─âr┼úit─â de Municipalitate celor care nu de┼úineau locuin┼ú─â. Dup─â 1989, o parte dintre urma┼čii celui care a ridicat imobilul au depus o cerere de retrocedare, urmat─â, a┼ča cum se ├«nt├«mpl─â invariabil, de ani de procese, degrab─â tributare viciilor de procedur─â, expertizelor ÔÇô ├«n general, am├«n─ârilor pe perioad─â nedeterminat─â. Acum c├«┼úiva ani, acestor urma┼či li s-au retrocedat 4/7 din suprafa┼úa de 571 de metri a cl─âdirii. Restul a r─âmas Prim─âriei ┼či chiria┼čilor s─âi. Context perfect pentru tergiversarea renov─ârii: Municipalitatea a invocat legea, care nu permite investi┼úii ├«ntr-o cl─âdire aflat─â ├«n litigiu, ├«n timp ce noii proprietari nu ┼či-au f─âcut niciodat─â cunoscute inten┼úiile, fiind oricum bloca┼úi de prevederea care ├«i obliga s─â acorde o perioad─â de gra┼úie chiria┼čilor, ├«nainte de a-i evacua. Mai mult: printr-o sentin┼ú─â din decembrie 2010 (├«n ciuda celor de mai sus, procesele dintre cele dou─â p─âr┼úi au mers mai departe, un alt dosar fiind provocat de controversa ├«mp─âr┼úirii imobilului: pe orizonal─â sau pe vertical─â), Municipalitatea a ob┼úinut dreptul de a cump─âra cele 4/7 contra sumei de 2,6 milioane de lei. ├Än mod natural pentru toat─â aceast─â poveste, procesul a continuat la o instan┼ú─â superioar─â, suma fiind considerat─â, de cei din Prim─ârie, prea mare.  

De-abia ├«n aprilie 2011, autoritatea local─â a putut face primul pas spre ceea ce ar ├«nsemna oblojirea r─ânilor vechii cl─âdiri: lansarea unei cereri de oferte menit─â s─â duc─â la efectuarea unei expertize tehnice. Dup─â aceast─â procedur─â va fi pus diagnosticul: suma necesar─â pentru renovare. Dar s─â nu ne facem speran┼úe: nu-i a┼ča, recesiunea e un subiect de prea mare actualitate pentru a ne permite alocarea de fonduri ├«n vederea restaur─ârii de cl─âdiri. S├«nt oameni care mor de foame. ├Änainte de a fi omor├«┼úi de buc─â┼úi desprinse din cl─âdiri. Iar o discu┼úie, ├«n aceste vremuri, despre istorie, arhitectur─â ┼či spirit, deseori ├«l poate cataloga pe ini┼úiator drept ÔÇ×desuetÔÇť, ÔÇ×lipsit de pragmatismÔÇť sau chiar ÔÇ×nebunÔÇť.  Cu toate acestea, exist─â un proiect, mai vechi, care include cl─âdirea ├«ntr-o list─â de imobile bolnave, destinate s─â readuc─â farmecul de odinioar─â al str─âzii Cuza-Vod─â. Municipalitatea dore┼čte s─â ob┼úin─â pentru asta fonduri europene, dar e clar c─â totul va dura. Totul a r─âmas  la nivel de proiect. Poate nici nu se va ├«mplini.  

Palatul Braunstein a fost ridicat la jum─âtatea secolului al XIX-lea ┼či este format din subsol, parter ┼či trei etaje. Construit de antreprenorul Adolf Braunstein, ini┼úial a fost hotel ┼či sediu de banc─â, apoi redac┼úie a unor ziare ┼či sediu al unor partide. Cl─âdire-emblem─â a Ia┼čului, ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial a fost unul dintre pu┼úinele imobile din Pia┼úa Unirii care a r─âmas ├«n picioare dup─â bombardamentele germanilor. 


Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universit─â┼úii ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇť din Ia┼či.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.