Iaşi: Furt la mormîntul lui Ion Creangă

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Iaşi: Furt la mormîntul lui Ion Creangă jpeg

Clădirile şi obiectivele de patrimoniu din Iaşi se confruntă cu o nouă metodă de ştergere de pe faţa pămîntului. Lăsarea în paragină, distrugerea, ciuntirea, murdărirea cu graffiti sau demolarea au devenit deja desuete. În acest moment, se înregistrează un nou fenomen, mult mai radical: la modă este furtul lor, cu totul.

Un recensămînt al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi a înregistrat recent o descoperire tristă: mai multe plăci de travertin care se aflau pe soclul statuii lui Ion Creangă din Cimitirul Eternitatea au dispărut. Nimeni nu ştie cînd şi cine le-a furat. Mai mult, hoţii au încercat să subtilizeze şi bustul scriitorului, deplasîndu-l din loc cîţiva centimetri. N-au reuşit, fiind posibil să o fi lăsat pentru altă ocazie. Aceasta în ciuda faptului că acest cimitir, aflat în administrarea unei instituţii subordonate Primăriei, are asigurată protecţia prin agenţi de pază. Cu toate acestea, nu este prima dată cînd monumente funerare au fost distruse la Eternitatea.

Ansamblul funerar, mormîntul şi bustul lui Ion Creangă se află pe lista monumentelor istorice, fiind datate în scriptele Direcţiei ca fiind din secolul al XX-lea. În Cimitirul Eternitatea se află mai multe morminte foarte importante, care ar putea cădea pradă vandalilor: cele ale lui Mihail Kogălniceanu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Garabet Ibrăileanu, Alexandru Philippide, George Topîrceanu, Dimitrie Anghel.

O tentativă de furt a avut loc şi în buricul tîrgului, la Palatul Culturii, unde specialiştii de la Direcţia de Cultură au descoperit că, în această vară, cineva a încercat să demonteze tunurile aflate în faţa clădirii. Acestea au fost dăruite de Regele Carol I, în anul 1883, cu prilejul dezvelirii statuii lui Ştefan cel Mare din imediata vecinătate. Marca Krupp, tunurile erau trofee din Războiul de Independenţă. Regele a afirmat, cu acea ocazie solemnă: „Încredinţez Iaşilor, Leagănul Unirei, această statua, împreună cu două tunuri, udate cu sîngele preţios al generaţiei prezente, spre a le păzi ca un sfînt odor, în onoarea Neamului Românesc.“ Ce au făcut urmaşii: cît pe ce să le lase să fie topite la vreun mic şi dubios Remat de la colţul străzii.

Cele două evenimente vin după ce, tot în acest an, trei busturi din Parcul Copou – dintre care două erau monumente istorice – au fost furate, sparte şi vîndute unor firme de reciclare. Era vorba despre busturile lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu. Frapant a fost faptul că hoţii au „operat“ la interval de cîteva zile, fără ca nimeni să-i poată împiedica. Au fost prinşi, pînă la urmă, şi condamnaţi la închisoare, iar acum Primăria a pregătit bani grei pentru realizarea altor busturi ale celor trei personalităţi ale culturii române.

Cîteva luni după incidentul din parc, tot în faţa Palatului Culturii, cîţiva tineri au distrus o placă, de asemenea monument istoric, care marca existenţa acolo a unui hotel în care a avut loc o importantă întîlnire a revoluţionarilor moldoveni de la 1848. Distrugerea a avut loc cu ocazia desfăşurării în apropiere a unui Festival al Berii.

În nici unul dintre aceste cazuri Poliţia Locală, Poliţia Naţională sau altă autoritate nu şi-a pus cenuşă-n cap pentru că nu şi-a făcut treaba de a proteja monumentele pe care le are în proprietate sau în grijă.

Acum aproape 100 de ani, în Oraşul Iaşi, N.A. Bogdan scria: „Cînd oare, pe lîngă ceilalţi oameni de samă, ce au fost reprisentaţi în piatră sau în bronz, şi aşezaţi în pieţile Iaşului, vom putea vedea şi chipurile lui Creangă, lui Conta şi a lui Eminescu, nu numai în Cimitire, dar la locuri mai vrednice de ei, şi de neamul pe care l’a luminat, cîntat şi înălţat?“

Sorin Cristian Semeniuc este doctor al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. 

Foto: flickr.com

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.