Iași: Cum se pune cruce Crucii lui Ferentz

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Iași: Cum se pune cruce Crucii lui Ferentz jpeg

Unul dintre cele mai vechi monumente din Iaşi riscă să dispară. În urmă cu şase luni, unul dintre braţele Crucii lui Ferentz s-a rupt, şi nici după aceea autorităţile care o au în patrimoniu n-au luat nici o măsură pentru protejarea ei.  

Crucea lui Ferentz a fost ridicată de domnitorul Mihai Racoviţă în 1717 şi ascunde o poveste interesantă. Conform lui N.A. Bogdan, autorul monografiei Oraşul Iaşi (1913), evenimentele care au dus la ridicarea monumentului au avut loc în timpul celei de-a treia domnii (1716-1726) a lui Mihail Racoviţă în Moldova. La cîteva săptămîni după instalarea în scaun şi „după nişte lupte urmate între Turci şi Nemţi, aceştia fiind biruitori, vroiră să-şi mai întindă hotarele şi în ţara Moldovei, şi în acest scop trimiseră trupe de catane care intrară în ţară prin trecătorile dela Oituz şi altele (...)“. Conducătorul celor cca 100 de catane, la care se adăugaseră şi cca 700 de moldoveni, era căpitanul Ferentz Ernau, „neamţ“ sau „neamţ franţuzit“ – după cum îl descrie Bogdan. Racoviţă, aflînd despre atac, a chemat în ajutor o mică armată tătărască şi s-a refugiat la mănăstirea de pe dealul Cetăţuiei. Cronicarul Alexandru Amiras povesteşte că iniţial nemţii nu au avut nici o problemă să intre în Curtea Domnească, unde i-au eliberat pe tîlharii şi ucigaşii din temniţe. Apoi s-au îndreptat spre Cetăţuia unde, cu ajutorul unor scări, au vrut să urce zidurile spre locul refugiului domnitorului. Între timp însă, de locul bătăliei s-au apropiat tătarii care, alături de oamenii lui Racoviţă, i-au vînat toată noaptea pe nemţi (de fapt, austrieci) prin pădurea Hlincei. Aproape toţi austriecii şi moldovenii care li s-au aliat au fost ucişi sau prinşi, chiar şi Ferentz ajungînd în mîinile tătarilor. A doua zi, Racoviţă l-a cumpărat de la aceştia cu 200 de galbeni, „apoi îl lovi însuşi cu pumnii“. Dus imediat la poarta Curţii Domneşti, Ferentz a fost decapitat, iar trupul lăsat acolo cîteva zile. Cei cca 600 de morţi din rîndul duşmanilor au fost îngropaţi într-o groapă comună, deasupra movilei formate fiind aşezată o cruce pe care a fost scrisă povestea faptelor, în slavonă. Iniţial, pe movilă a fost construit şi un cerdac, care însă s-a distrus în timp.  Cam la 150 de ani după bătălie, ziarele scriau că în Nicolina, locul unde se afla movila, ieşeau oase din pămînt. În 1900, Primăria Iaşi a decis împrejmuirea monumentului, pentru o mai bună conservare. A fost ultima dată cînd cineva s-a preocupat de soarta lui. Ulterior, suprafaţa de teren viran din jur s-a micşorat continuu, fiind împărţită de autorităţi pentru construirea de case. După 1989, la zece metri de cruce a fost construită o benzinărie, în care funcţionează şi un coafor, iar în partea imediat opusă, un grup de investitori israelieni doreşte să ridice un bloc turn. Chiar la baza movilei au fost puse dale pe care se  parchează maşinile damelor venite la coafor. 

Direcţia Judeţeană de Cultură Iaşi s-a mărginit să constate degradarea continuă a monumentului şi să se declare îngrijorată în presă de starea acestuia, fără a fi mai aspră în relaţia cu proprietarul, adică Primăria Iaşi, pe care ar fi putut să-l amendeze.  

În primăvara acestui an, unul dintre braţele Crucii s-a rupt. Deşi deţine acest monument istoric, Primăria nu a făcut nimic pentru a-l restaura şi conserva, fiind destul de confuză şi legalitatea proprietarilor de terenuri din jur. De-abia recent directorul tehnic al Primăriei a anunţat că anul viitor vor fi investiţi 200.000 de lei la Crucea lui Ferentz, dar exact acelaşi lucru fusese spus de reprezentanţii autorităţilor locale şi în 2007. Cel mai frustrant este că suma necesară nu e mare, fapt recunocut chiar de cei din Primărie, degrabă interesaţi, pe de altă parte, ca în cadru festiv să-şi asume istoria tumultuoasă, frumoasă şi unică a Iaşiului. 

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.