Iași: Casa unde și-au dat întîlnire boierii, Regele, Guvernul, Securitatea și DJ-ii

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Iași: Casa unde și au dat întîlnire boierii, Regele, Guvernul, Securitatea și DJ ii jpeg

O casă care ascunde un sac de poveşti rupe din frumosul peisaj de la începutul Copoului, în vecinătatea-i aflîndu-se Biblioteca Centrală, Universitatea, Palatul Copiilor şi Şcoala fiilor de militari, toate monumente istorice renovate în anii din urmă. Este vorba de clădirea care a fost numită, ani la rînd, „Casa Conachi“ – în mod eronat, după cum a demonstrat cercetătorul Ion Mitican (Urcînd Copoul cu gîndul la Podul Verde, Tehnopress, 2006, 154-160). Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Iaşi, Vasile Munteanu, explică această confuzie prin „haosul urbanistic“ care a existat în trecut în urbea Moldovei. 

Ridicat la începutul secolului al XIX-lea, imobilul a fost vîndut, pe la 1830, de vorniceasa Elena Hrisoverghi, vistiernicului Alecu Sturza, care a reconstruit-o din temelii. În impunătorul palat, soţia lui Alecu, Elena, împreună cu cumnata sa, Marghioliţa, organizau petreceri de soi, despre ambele femei gura lumii povestind că nu erau dintre cele mai credincioase soţilor lor. Cum roata se întoarce, Elena a ajuns văduvă şi săracă şi a vîndut casa, în 1852, ministrului de Finanţe al Moldovei, Scarlat Rosetti. Şi noul proprietar avea un viciu, jocul de cărţi, şi, pentru că pierdea destul de des, nu ezita să-şi achite datoriile punînd drept rămăşag onoarea nevestei. „Atunci cînd după asemenea decontări dînsa se întorcea acasă, încărcată şi cu daruri, el o întîmpina bucuros că putea s-o mizeze din nou“, scrie, cu umor, Mitican. Implacabil, stăpînul palatului s-a schimbat, intrînd pe mîinile unui moşier din Neamţ, Grigore Balş, care, la rîndu-i, l-a vîndut în 1866 lui Frederich Carl Müller, un negustor de instrumente muzicale, al cărui magazin de piane amenajat în clădire era vizitat uneori şi de Veronica Micle.  

Aici a stat regele Carol I, în timpul vizitelor făcute la Iaşi, în 1885 şi 1887. La începutul secolului trecut, cum una dintre urmaşele lui Müller a făcut un împrumut pe care nu l-a mai putut returna, casa a fost luată de negustorul Anton Rohr. În timpul Primului Război Mondial, închiriat de conservatorul Dimitrie Grecianu (care avea să-şi piardă viaţa într-un antentat cu bombă în Senat, în 1920), palatul a fost gazda unor şedinţe ale Guvernului refugiat la Iaşi. După următorul război, casa şi-a căpătat renumele pentru care este acum cunoscută în tot Iaşiul: a devenit sediul Securităţii, aici fiind închişi, torturaţi şi condamnaţi opozanţii regimului comunist, în special studenţi. De aceea, şi acum folclorul studenţesc zice că nu e bine să treci pe sub bolta care porneşte din clădire pentru că, dacă o vei face, vei rămîne repetent.    După 1989, soarta venerabilei case s-a banalizat din punct de vedere istoric şi s-a „manelizat“ din cel al existenţei. Sediu efemer pentru diferite societăţi, pentru o universitate privată cu acreditări la limită, pentru un bar, o editură sau o revistă culturală, imobilul a fost retrocedat apoi mai multor proprietari care nu au investit deloc în amenajări. Coloanele maiestuoase din interior, holul larg, plin de nobleţe, intrarea semeaţă de-abia se mai întrezăresc printre varul murdar, uşile mici ale fostelor celule şi aerul de birouri funcţionăreşti terne. În urmă cu cîţiva ani, la etaj a fost deschisă o discotecă specializată pe muzică de ultimă oră: Ravers, „rebrenduită“ apoi Groove Club. O parte dintre coloane au fost vopsite în culori fistichii pentru a înviora atmosfera. Clubul a dat faliment.  

O iniţiativă recentă a Clubului Rotaract Curtea Domnească Iaşi, de a instala o plachetă care să înfăţişeze istoricul clădirii, în cîteva rînduri scrise în română şi în engleză, a avut succes pînă în urmă cu cîteva zile. Placheta a dispărut.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii  „Al.I. Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

intalnire mediul de afaceri nicusor dan foto fb1 jpg
Dan Șucu, după discuția cu Nicușor Dan: „Nu suntem de acord cu creșteri de taxe. Problema este cheltuirea banului public”
Reprezentanții mediului de afaceri trag un semnal de alarmă privind posibilele majorări de taxe, susținând că problema deficitului bugetar al României nu este cauzată de venituri insuficiente, ci de cheltuieli publice ineficiente și necontrolate.
ai generated 8710943 1280 jpg
Zodia care nu trebuie să trăiască niciodată cu soacra în casă. Se vor isca certuri monstruoase și riscă să-i fie distrusă căsnicia
Zodia despre care astrologii spun că nu ar trebui niciodată să locuiască sub același acoperiș cu soacra este, fără îndoială, Berbecul.
Emil Hurezeanu FOTO Facebook
Emil Hurezeanu explică de ce a fost exclusă România din programul Visa Waiver „Știm care sunt criteriile”
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a precizat joi, 29 mai, motivele pentru care administrația Trump a exclus intrarea României în programul Visa Waiver.
mihai viteazul captura video jpg
Ce bea Mihai Viteazul în fiecare dimineață pentru a avea energie toată ziua. Băutura-minune pe care o consuma zi de zi
Dacă am putea călători în timp, poate că multora dintre noi deja ne-arr fi greu să ne adaptăm chiar și la viața dintr-o perioadă recentă, cum ar fi anul 2000.
chrysanthemums 5741798 1280 jpg
Ce să pui la rădăcina crizantemelor din grădină în luna iunie, ca în toamnă să înflorească spectaculos? Numai florarii pricepuți cunosc trucul
Pentru ca crizantemele din grădină să înflorească spectaculos în toamnă, luna iunie este momentul ideal pentru a le stimula dezvoltarea corectă printr-un amendament la rădăcină. Iată trucul pe care îl folosesc florarii pricepuți.
ee5588dd 6b0f 4f3d bd46 57fe1e8e3a9c jpg
Viteză în coastă pe Transalpina în acest weekend. Sorin Huțanu: E un traseu spectaculos
A doua etapă a sezonului de viteză în coastă va avea loc la finalul acestei săptămâni pe Transalpina, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România.
Război în Ucraina - atac în Kiev FOTO Profimedia
România a întârziat plata cotizației UE pentru Ucraina. Ministrul de Externe dă vina pe modificările din Guvern
Ministerul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, dă vina pe „modificările la vârf” suferite de Guvern pentru faptul că România a întârziat plata cotizației la fondul UE care sprijină militar Ucraina, în valoare de 18,6 milioane euro.
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards (6) JPG
Jennifer Lopez, show incendiar la American Music Awards
Anul acesta nu sunt AMA-urile, sunt JMA-urile!
riki watanabe instagram jpg
Japonezul Riki Watanabe este pregătit pentru „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”. Cum a reușit să dea jos 25 de kilograme: „M-am apucat înainte să începem filmările”
Rikito Watanabe, cunoscut telespectatorilor din postura de co-prezentator energic și carismatic la „Chefi la cuțite”, revine pe micile ecrane într-o formă total schimbată. Înainte de startul filmărilor pentru noul sezon „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”, simpaticul bucătar a trecut printr-o