Gheorghe Balş şi Moldova

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Gheorghe Balş şi Moldova jpeg

Inspirată de colegul de pagină, profesorul Andrei Pippidi, am socotit că merită să fie cunoscute şi nume ale celor care, mai demult sau astăzi, au participat sau participă, prin faptele lor, la conservarea patrimoniului. Este motivul pentru care, alături de restauratorii contemporani pe care i-am menţionat deja, m-am gîndit să aduc în discuţie şi numele lui Gheorghe Balş.

Dacă astăzi ştim să apreciem mănăstirile şi bisericile din Moldova, dacă – atunci cînd le vizităm – ştim la ce să ne uităm, ştim care sînt elementele care fac din arhitectura Moldovei o manifestare culturală aparte şi valoroasă, acest lucru se datorează în cea mai mare măsură scrierilor lui Gheorghe Balş. Multe generaţii de arhitecţi, inclusiv şi mai ales cei care în anii de pînă în 1977 alcătuiau şcoala românească de restaurare, au avut ca bază documentară fundamentală cele trei volume ale lui Gheorghe Balş referitoare la arhitectura Moldovei.

Bisericile lui Ştefan cel Mare, Bisericile şi mănăstirile moldoveneşti din veacul al XVI-lea, Bisericile şi mănăstirile moldoveneşti din veacurile al XVII-lea şi al XVIII-lea – publicate la Bucureşti în 1926, 1928 şi respectiv 1933 – sînt cele trei tomuri pe care şi astăzi trebuie să le deschidă, înainte de oricare altă carte, toţi cercetătorii, istoricii de artă şi arhitectură, orice restaurator al arhitecturii din Moldova secolelor XV-XVIII, oricine se pregăteşte pentru meseria de ghid turistic pentru aceeaşi zonă. Ele se constituie într-un excelent instrument de lucru, o sursă de documentare de arhitectură, de inginerie a construcţiilor, de artă şi de istorie pentru toţi cei care vor să pătrundă în „povestea“ fiecărei construcţii de biserică moldovenească, dintre care multe fac faima României; de la nivelul omului obişnuit, al turistului român sau străin, la cel al specialiştilor care au înscris o parte dintre ele în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Pentru că asta conţin volumele lui Gheorghe Balş – un inventar al bisericilor moldoveneşti, dar şi al mănăstirilor din care unele fac parte. Lîngă şi odată cu arhitectura fiecărei biserici sînt prezentate în desene şi fotografii pictura şi sculptura care completează construcţia, pietre de mormînt, inscripţii. Documentaţia grafică este însoţită de texte extrem de limpezi, lămuritoare pentru monumentul de arhitectură şi istoria sa. De fapt, fiecare biserică are astfel ceva ce astăzi numim o „fişă de monument“.

La circa optzeci de ani de la apariţia lor, volumele lui Gheorghe Balş nu au mai fost depăşite de nici o altă scriere despre arhitectura din România. Se poate afirma că ele însele sînt „monumentabile“, adică inscriptibile în lista cărţilor fundamentale pentru cultura românească. Un bun naţional, cu alte cuvinte.

Un bun naţional al cărui autor e, în mod paradoxal, foarte puţin cunoscut; extrem de puţin citat, aproape deloc comentat. Deşi textele sale referitoare la arhitectura Moldovei sînt de o extraordinară modernitate, urmată îndeaproape de către istoricii de artă şi arhitectură ai ultimilor douăzeci de ani.

Subiectul Gheorghe Balş este unul care nu încape într-un articol de 3800 de semne. Mă încăpăţînez însă să scriu că, în afara celor mai sus prezentate, Gheorghe Balş (1868-1934) a avut o activitate absolut remarcabilă în domeniul ingineriei, în cadrul unor instituţii şi al unor societăţi profesionale reprezentative pentru România epocii sale. Şi mai trebuie să amintesc – legat de studiile sale în domeniul istoriei arhitecturii româneşti – că Gheorghe Balş a fost vicepreşedinte al Comisiunii Monumentelor Istorice şi membru titular al Academiei Române, din 1923.

Astăzi, o stradă din Bucureşti şi Colegiul Tehnic din Adjud – localitatea în care s-a născut Gheorghe Balş – îi poartă numele. Ar merita sigur mai mult!

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
„Intenția lui Putin e să ajungă la Viena. Ar trebui să fim îngrijorați în România”. Strategia pe termen lung a Rusiei
Strategia pe termen lung a lui Putin presupune o nouă ordine mondială bazată pe sfere de influență. El vizează o uniune statală formată din Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova plus o zonă de influență în România, Bulgaria, Slovacia și Austria, spun analiștii consultați de „Adevărul”.
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Cum să ai părul lung mai repede ca niciodată? 6 moduri dovedite de a obține o podoabă capilară mai puternică și irezistibil de strălucitoare
Părul este simbolul suprem al frumuseții, ne dorim cu toții șuvițe lungi, strălucitoare și sănătoase, care să atragă priviri admirative.
Baicoi  Foto Facebook jpg
De unde provin denumirile amuzante de localități din România: Băicoi, Spermezeu și Udați Mânzu
La mijlocul anilor ‘60, regimul comunist a schimbat denumirea a peste 800 de localități din România, multe dintre nume fiind considerate nepotrivite epocii. Au fost ocolite atunci câteva localități cu nume pe care mulți români le consideră amuzante.
Dragus romania bosnia jpg
Ce șansă irosită! România a fost învinsă acasă de Bosnia-Herțegovina, în debutul preliminariilor CM
Naționala României a fost învinsă acasă cu 1-0 de Bosnia-Herțegovina, în primul meci din preliminariile Cupei Mondiale și norii negri se adună deja deasupra echipei noastre.
aeroport heathrow gettyimages jpg
Aeroportul Heathrow se redeschide, după 18 ore de la incediul devastator care l-a lăsat fără curent electric. Peste 200.000 de pasageri afectaţi
După ce peste 1.000 de zboruri au fost, vineri, perturbate pe cel mai mare aeroport din Londra, din cauza unei pene de curent cauzate de un incendiu masiv la o stație electrică din apropiere, după 18 ore activitatea a revenit la normal.
astronauti captura video jpg
Cât ar putea dura recuperarea pentru astronauții blocați 9 luni în spațiu. „E ca și cum ar fi supuși unui proces de îmbătrânire”
Refacerea astronauților NASA care au ajuns pe pământ după nouă luni petrecute în spațiu va fi un proces de lungă durată. Un medic a explicat ce se întâmplă în funcție de timpul petrecut în condiții de microgravitație.
Calendar 29 aprilie: 1945   Lagărul de concentrare de la Dachau a fost eliberat de trupele americane jpeg
22 martie: Ziua în care s-a deschis primul lagăr de concentrare nazist. Locul unde au fost elaborate cele mai cumplite metode de exterminare
Pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcţia de prim-secretar al PCR. În aceeași zi, dar în anul 1933, naziștii au deschis primul lagăr de concentrare de stat la Dachau.
banner Andreea Bostanica
Andreea Bostănică, surprinsă alături de iubitul ei. Ea și nepotul fostului președinte al Uzbekistanului au fost văzuți în timp ce se sărutau
Nu-l mai ascunde! Andreea Bostănică, una dintre cele mai urmărite influencerițe, cunoscută drept „regina TikTok-ului”, a fost surprinsă alături de iubit, nepotul fostului președinte al Uzbekistanului, în București, în timp ce se sărutau. Bineînțeles, nu au fost singuri, ci însoțiți de mama ei, care
papa francisc jpg
Papa Francisc trebuie să reînveţe să vorbească, după utilizarea prelungită a oxigenoterapiei
Papa Francisc îşi recapătă forţele în Spitalul Gemelli din Roma, acolo unde se află internat de mai bine de o lună din cauza unor probleme pulmonare, dar trebuie „să înveţe din nou să vorbească” după utilizarea prelungită a oxigenoterapiei cu flux mare.