Flori din oraşul florilor

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Flori din oraşul florilor jpeg

Se ştie că nu poate fi eradicată corupţia. Poţi, cel mult, spera la diminuarea ei în limite respirabile. La fel – prostul gust. Kitschul este peste tot, ne însoţeşte în viaţă, ne-o înfrumuseţează – cred unii –, ne arată precaritatea educaţiei – zic alţii; abandonul obiectivelor didactice din planul de lecţii al domnilor profesori de desen – aş zice. Dincolo de bine şi de rău, prostul gust nu ştie despre sine mare lucru şi nici nu suferă de lipsa stimei de sine. Exemplele prin fostul oraş liber-crăiesc al Timişoarei sînt nenumărate şi ne vom nemuri cu ele ca imagine a veacului acestuia pentru cele ce vor veni.

Iată un exemplu cu „flori“: există, în vechiul şi maiestuosul parc Coronini-Cronberg (numele unui guvernator din secolul al XIX-lea) din cartierul Fabric, un frumos crucifix uriaş, din marmură, creaţie a unui sculptor interbelic, retras într-un intrînd plin de poezie al gardului vechi, din cărămidă şi fier forjat, de aspect londonez, situat într-un scuar umbrit de platani bătrîni, care ritmează bine cu austeritatea elegantă a monumentului. În vremea comunismului, de fiecare dată cînd treceam pe lîngă spaţiul cu pricina, aveam o strîngere de inimă: mă aşteptam ca autorităţile să-şi amintească de orele de învăţămînt politico-ideologic şi, într-o zvîcnire materialist-dialectică, să-l răpună. A scăpat, dar nu de tot. Astăzi, locul este invadat de flori de plastic, într-o mare de sticle din acelea de Coca-Cola, de 2 litri, tăiate cu meşteşug la jumătate şi proptite în frumosul gard de fier forjat, de care autorităţile (sau poate mai-marii Bisericii Romano-Catolice) au sudat o sumedenie de suporturi pentru sticlele cu pricina, realizate din mici bentiţe din aluminiu. Chiar zilele din urmă, am văzut o bătrînică îngrijind cu pioşenie esplanada monumentului, am mai văzut că unii toarnă apă în respectivele jumătăţi de sticle de Coca, aninate prin gard, chit că florile, de plastic fiind, nu au asemenea trebuinţe.

Tot flori, şi tot din plastic, însoţesc un alt uriaş crucifix din preajma Catedralei din centrul oraşului, realizat de întreprinderea ELBA, din neoane care ard noaptea, precum fantomele din filmele horror cu arătări spectrale, bune să bage spaimele în copiii rătăciţi pe la televizor. Să nu uit să spun că peste drum se află un monument al Revoluţiei, creaţie a marelui sculptor Paul Neagu, despre care se vorbeşte insistent că trebuie mutat, că ar fi un simbol masonic, unii zic că ar reprezenta un samovar, alţii zic că este o creaţie demonică deoarece reprezintă un crucifix frînt. Şi pe lîngă acest monument sînt, din cînd în cînd, flori.

Naturale, majoritatea: ofilindu-se expresiv şi cît se poate de natural.
Oraşul florilor are flori şi la Filarmonică, un brîu continuu, roată-roată, flori de toate felurile şi mărimile, aşezate cu meşteşug în jurul scenei pe care nu de mult a dat un recital Dan Grigore. Florile sînt, vezi bine, tot din plastic. În pauza concertului, am trecut pe lîngă ele, cu pictorul Sorin Nicodim, care a şi apucat una, aşa, ca să fie văzut de colegii melomani din sala de concert, şi a dus-o extatic la nas.

După ce noua administraţie municipală s-a instalat la Primărie, printre primele lucruri realizate a fost şi refacerea coridorului, cu podele din marmură aşa de lucitoare şi într-atît de lucioase, că păşeşti cu grijă pe-acolo, cu temerea că oricînd, orice – Doamne, fereşte! – se poate întîmpla: vreo contuzie, o fractură! Desigur că în dreapta coridorului, în plină lumină a geamurilor, pîndesc vii, colorate, dotate cu un verde exploziv, o mulţime de jardiniere, cu flori aşa de vădit autentice şi de naturale, încît, atras de sănătatea lor, am pus mîna pe o frunză din explozia aceea vegetală şi vă mărturisesc că am avut senzaţia, greu de uitat, că dau mîna cu un mort. „Oare de ce?“ vă întreb năuc, de aici, din oraşul florilor!

Daniel Vighi este scriitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.