Evanghelie Zappa şi reşedinţa lui de la Broşteni, Ialomiţa

Publicat în Dilema Veche nr. 459 din 29 noiembrie - 5 decembrie 2012
Evanghelie Zappa şi reşedinţa lui de la Broşteni, Ialomiţa jpeg

„Trecutul satului Broşteni, Ialomiţa, este legat de numele lui Evanghelie Zappa. Grec de origine, născut în anul 1800 în Labovu din Epirul de Nord, a avut mai multe îndeletniciri în tinereţe, consemnîndu-se îndeosebi participarea sa, între 1821-1829, la luptele pentru independenţa Greciei. Venit în Ţara Românească pe la 1830, s-a stabilit întîi la Brăila, apoi în Bărăganul ialomiţean. Fire întreprinzătoare, Evanghelie Zappa avea să facă, în doar cîţiva ani, una din cele mai însemnate averi din societatea românească a vremii sale. Faptele de filantropie ale lui Evanghelie Zappa, făcute pînă la stingerea sa din viaţă la 19 iunie 1865, sînt cunoscute. A avut el, cel dintîi, ideea reînvierii Jocurilor Olimpice, devenite astăzi mari evenimente sportive ale întregii lumi, a sprijinit refacerea Bucureştilor după marele incendiu din 1847, a dat o sumă însemnată pentru întemeierea Societăţii Literare – Academia Română de mai apoi –, a dat bani pentru înzestrarea oştirii ţării şi multe altele.“

Rîndurile de mai sus îi aparţin arheologului Emil Lupu, cercetător la Institutul Naţional al Patrimoniului şi autor a numeroase investigaţii arheologice; el şi-a propus să cutreiere partea de sud a ţării şi să documenteze prin propriile observaţii locurile în care urme arheologice şi arhitecturale amintesc de istoria noastră. Printre acestea se numără şi satul Broşteni, cu ce a mai rămas din bogata şi frumoasa reşedinţă a lui Vanghelie Zappa. Cea despre care avem informaţii contemporane de la Dimitrie Bolintineanu: el poposeşte aici însoţindu-l pe Alexandru Ioan Cuza în drumul lui către Poarta otomană, de unde trebuia să obţină firmanul de numire ca domnitor.

Construit începînd cu 1857 – aşa cum îl descrie Bolintineanu, „o casă mare, îngrădită cu ziduri, o grădină cu fructele şi florile cele mai plăcute“ (Dimitrie Bolintineanu, Călătorii, Editura pentru Literatură, 1968) – ansamblul curţii lui Zappa perpetua tipul de reşedinţă boierească specifică secolului precedent. Conform aceloraşi modele, biserica de curte era amplasată în afara incintei.

Ceea ce se mai păstra acum douăzeci de ani din ansamblul construit de Zappa era zidul curţii cu poarta de intrare şi ruinele unei bucătării care relua şi ea – într-o manieră simplificată – modelul celor de la Potlogi şi Mogoşoaia; şi biserica de curte.

Astăzi, doar aceasta din urmă se mai păstrează, într-o stare de conservare cel puţin discutabilă. Pisania ne informează: „Această Sf. şi dumnede / iasca biserică ce se / prădnueşte cu hramurile / buna vestire, Sf. Nicolae / şi Sf. Gheorghe şi s-au făcut / din temelie în dilele / preasfinţitu-lui mitropolitu / Nifon şi în dilele prea în / altatului nostru d-nu Bar / bu Dimitrie Ştirbeiu, cu toa / tă cheltueala d-lui marele / serdar evanghelie zappa / şi s-au săvîrşit la anul 1859“.

Alături de ea, neîngrijite şi lăsate să dispară şi ele, stau monumentele funerare ale familiei Zappa; peste drum, ruinele – acum nerecuperabile – ale casei.

Iată – un personaj cu o istorie remarcabilă ce îl leagă de contemporana istorie zbuciumată a Balcanilor, dar şi de cea românească; un „om nou“ care – dacă a lăsat nelămurită sursa averii sale de început – a ştiut să-şi valorifice resursele. Ascensiunea sa s-a bazat pe o forţă de muncă şi o remarcabilă abilitate de a se folosi de oportunităţi; activităţile filantropice, desfăşurate în Principate şi în Grecia, l-au aşezat alături de membrii aristocraţiei româneşti. Şi şi-a manifestat această poziţie prin edificarea reşedinţei de la Broşteni.

Ce facem noi cu toate astea? Ne uităm la ele cum se topesc sub ploi şi zăpezi şi duc cu ele un eşantion de viaţă românească şi balcanică, reprezentativ pentru începuturile României moderne. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: http://ionelperlea.wordpress.comwww.panoramio.com

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mail google jpg
Gabriel Liiceanu, în noul episod al podcastului Cronicari Digitali: „Inteligența artificială nu este inteligență”
Într-un dialog profund și relaxat, în același timp, aflăm, printre multe altele, despre viața de scriitor a lui Gabriel Liiceanu, aflăm ce este, de fapt, Inteligența Artificială, care sunt marile descoperiri literare și care sunt cărțile la care invitatul podcastului ține cel mai mult.
milorad dodik
Sârbii din SUA sunt îndemnați să-l voteze pe Donald Trump. „Va înţelege mai bine situaţia din Bosnia”
Liderul sârbilor bosniaci Milorad Dodik îi îndeamnă, printr-o postare pe Instagram, pe sârbii stabiliţi în Statele Unite să îl voteze pe candidatul republican Donald Trump la alegerile de marţi.
black friday poluare asociatia respo jpg
Atenție la țepele de Black Friday! De ce trebuie să țineți cont atunci când faceți cumpărături în ziua reducerilor
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis recent o serie de recomandări pentru utilizatorii care achiziționează produse online în perioada Black Friday.
Maia Sandu susține o conferință de presă în cadrul căreia le mulțumește votanților moldoveni, în Chișinău. FOTO Inquam Photos / Elena Covalenco
„Maia Sandu este un preşedinte nelegitim”. Stoianoglo spune că el a obținut „o victorie reală”
Partidul Socialiștilor refuză să recunoască voturile din diaspora și o denumește pe Maia Sandu „președintă nelegitimă” pentru victoria sa în alegeri.
donald si melania trump Foto  Getty Images jpg
Efectul Trump la Casa Albă pentru România. „Decidenții români nu ar trebui să stea liniștiți, pentru Moldova ar putea fi fatal”
Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar însemna „gaz pe foc” pentru stabilitatea securității globale, care este deja foarte fragilă, iar impactul asupra securității României ar fi major, spune analistul Marius Ghincea.
Foto: Phouk Chea, Yi Sotha / APSARA National Authority
12 statui de gardieni descoperite în Parcul Arheologic Angkor / FOTO
Arheologii au descoperit în timpul unei excavări recente la poarta nordică a vechiului Palat Regal din Angkor Thom (ultima capitală a Imperiului Khmer), aflat în Parcul Arheologic Angkor din Cambodgia, 12 statui de gardieni ai porţilor, a declarat Autoritatea Naţională Apsara (ANA).
shutterstock 2463033341 jpg
Ecografie de şold gratuită pentru sugari! Aşa depistezi la timp displazia de şold la bebeluşul tău!
Ai un bebeluş cu vârsta cuprinsă între două săptămâni şi trei luni? Înscrie-l pentru o ecografie de şold gratuită la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”!
Istvan Kovacs (EPA) jpg
István Kovács, pe val: va arbitra Inter-Arsenal, în Liga Campionilor
Românul a fost din nou delegat la un meci tare.
marea britanie shutterstock1 jpg
Marea Britanie respinge studiul științific al ONU asupra efectelor unui război nuclear
Marea Britanie a fost una dintre cele trei țări care au votat împotriva înființării unui grup științific ONU, pentru a studia efectele unui război nuclear, considerând că efectele sunt oricum evidente.