Din nou la M─âne┼čti, Prahova

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Din nou la M─âne┼čti, Prahova jpeg

La scurt─â vreme dup─â ce am scris articolul despre castelul din M─âne┼čti, am primit un telefon de la Direc┼úia de Cultur─â ┼či Patrimoniu Prahova. Citiser─â articolul ┼či descoperiser─â c─â, iat─â, un monument aflat ├«n administrarea lor sc─âpase de sub controlul pe care institu┼úia ├«l practic─â cu seriozitate. ├Än urma apari┼úiei articolului, au trimis un inspector care s-a ├«ntors cu un raport detaliat. Altcineva, la sediul Direc┼úiei, scosese dosarul monumentului. Era clar c─â fusese o sc─âpare, mi-au spus, doar ┼čtim cu to┼úii c├«t de bine s├«nt protejate ├«n Prahova toate monumentele istorice. A avut deja loc o ┼čedin┼ú─â a Direc┼úiei; au fost invita┼úi primarul comunei ┼či preotul care sluje┼čte ├«n biseric─â, au venit de urgen┼ú─â prefectul ┼či pre┼čedintele Uniunii Restauratorilor din Rom├ónia. A rezultat limpede c─â lucrurile se petrecuser─â rapid, fiindc─â starea imobilului era bun─â cu c├«teva luni ├«nainte, c├«nd inspectorul ├«┼či f─âcuse vizita anual─â. S-au luat ÔÇô conform reglement─ârilor ├«n vigoare ÔÇô deciziile destinate s─â protejeze tot ce se mai poate din ansamblul de la M─âne┼čti.

Proprietarul ÔÇô cel care cu pu┼úin timp ├«n urm─â recuperase castelul ÔÇô a fost ┼či el de fa┼ú─â. Era ├«ngrijorat, fusese plecat ┼či l─âsase totul pe m├«na unui paznic. A renun┼úat la serviciile lui ÔÇô poli┼úia ├«l ancheteaz─â deja, ca ┼či pe ┼čeful de post ÔÇô ┼či a angajat trei paznici care au fost trimi┼či la M─âne┼čti. Aveau un mandat care ├«i autoriza s─â opreasc─â ┼či s─â dea pe m├«na autorit─â┼úilor pe oricine ├«ncerca s─â intre pe teritoriul p─âzit.

├Än paralel, o echip─â format─â din cei care f─âceau munc─â, ├«n folosul comunit─â┼úii, la Prim─ârie a primit unelte ┼či materiale pentru a completa gardul care ├«nconjoar─â terenul. ├Än dou─â zile, gardul era gata.

┼×i tot ├«n paralel, au fost luate m─âsurile legale care se impuneau ├«ntr-un asemenea caz. O coresponden┼ú─â cu speciali┼čtii din Direc┼úia de Cultur─â ┼či Patrimoniu a MCP a stabilit ├«ntocmirea unei documenta┼úii pentru interven┼úii de urgen┼ú─â. Un mic proiect, adic─â, f─âcut ├«n scopul protej─ârii ruinelor castelului ┼či a celorlalte construc┼úii a fost elaborat de un arhitect trimis de Uniunea Restauratorilor ┼či pl─âtit de Direc┼úia Jude┼úean─â. Fiindc─â pe Lista Monumentelor Istorice figureaz─â castelul V─âc─ârescu-Callimachi, beciul de secol XVII, biserica, dar ┼či anexele ┼či parcul. Proiectul a fost supus spre avizare Comisiei Monumentelor Istorice, convocat─â ├«n ┼čedin┼ú─â extraordinar─â. Membrii ei au f─âcut c├«teva observa┼úii, pe care arhitectul le-a inclus ├«n proiect ┼či acesta a fost avizat.

S-a trecut apoi la lucru. Proprietarul a ob┼úinut de la banc─â ÔÇô conform legii ÔÇô un ├«mprumut cu dob├«nd─â mic─â. Al┼úi bani au venit din fondurile prefecturii destinate monumentelor istorice. A fost astfel pl─âtit─â echipa care executa protec┼úia construc┼úiilor, conform proiectului avizat. Primarul i-a chemat pe locuitorii comunei ├«ntr-una din s─âlile ┼čcolii, preotul ┼či-a chemat enoria┼čii ┼či a venit cu ei; ca ┼či c├«┼úiva profesori ├«nso┼úi┼úi de elevi. Pentru to┼úi, castelul cu anexele lui ┼či parcul reprezint─â o valoare inestimabil─â, memoria locului ar avea de suferit prin dispari┼úia lor. S-a f─âcut o list─â cu cei care s-au oferit s─â ajute pe ┼čantier, c├«teva persoane au asigurat masa angaja┼úilor; elevii, ├«mpreun─â cu profesorul de botanic─â, au f─âcut o analiz─â a parcului ┼či au pus la dispozi┼úia speciali┼čtilor un raport detaliat. Iar preotul a ├«nceput s─â str├«ng─â fonduri cu care comunitatea s─â participe la repara┼úiile urgente ale bisericii.

Astfel, ├«ntreg ansamblul a intrat ├«n ÔÇ×stare de conservareÔÇť ┼či a┼čteapt─â deciziile proprietarului referitoare la restaurare. Interven┼úia de urgen┼ú─â a fost una de succes!

├Ämboldit─â de lectura unui articol al lui Mircea Vasilescu, am inventat tot: nimic din toate astea nu s-au petrecut la Ploie┼čti, M─âne┼čti sau Bucure┼čti. ┼×i totu┼či, mi-a f─âcut pl─âcere s─â m─â g├«ndesc cum ar fi stat lucrurile ├«ntr-o normalitate ┼či o obi┼čnuin┼ú─â de a nu privi patrimoniul ca pe o surs─â de bani, materiale de construc┼úie sau combustibil. Sau cu indiferen┼ú─â. 

Anca Br─âtuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectur─â ┼či Urbanism ÔÇ×Ion MincuÔÇť din Bucure┼čti.

Foto: A. Teodor

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.