Din nou la Măneşti, Prahova

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Din nou la Măneşti, Prahova jpeg

La scurtă vreme după ce am scris articolul despre castelul din Măneşti, am primit un telefon de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Prahova. Citiseră articolul şi descoperiseră că, iată, un monument aflat în administrarea lor scăpase de sub controlul pe care instituţia îl practică cu seriozitate. În urma apariţiei articolului, au trimis un inspector care s-a întors cu un raport detaliat. Altcineva, la sediul Direcţiei, scosese dosarul monumentului. Era clar că fusese o scăpare, mi-au spus, doar ştim cu toţii cît de bine sînt protejate în Prahova toate monumentele istorice. A avut deja loc o şedinţă a Direcţiei; au fost invitaţi primarul comunei şi preotul care slujeşte în biserică, au venit de urgenţă prefectul şi preşedintele Uniunii Restauratorilor din România. A rezultat limpede că lucrurile se petrecuseră rapid, fiindcă starea imobilului era bună cu cîteva luni înainte, cînd inspectorul îşi făcuse vizita anuală. S-au luat – conform reglementărilor în vigoare – deciziile destinate să protejeze tot ce se mai poate din ansamblul de la Măneşti.

Proprietarul – cel care cu puţin timp în urmă recuperase castelul – a fost şi el de faţă. Era îngrijorat, fusese plecat şi lăsase totul pe mîna unui paznic. A renunţat la serviciile lui – poliţia îl anchetează deja, ca şi pe şeful de post – şi a angajat trei paznici care au fost trimişi la Măneşti. Aveau un mandat care îi autoriza să oprească şi să dea pe mîna autorităţilor pe oricine încerca să intre pe teritoriul păzit.

În paralel, o echipă formată din cei care făceau muncă, în folosul comunităţii, la Primărie a primit unelte şi materiale pentru a completa gardul care înconjoară terenul. În două zile, gardul era gata.

Şi tot în paralel, au fost luate măsurile legale care se impuneau într-un asemenea caz. O corespondenţă cu specialiştii din Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a MCP a stabilit întocmirea unei documentaţii pentru intervenţii de urgenţă. Un mic proiect, adică, făcut în scopul protejării ruinelor castelului şi a celorlalte construcţii a fost elaborat de un arhitect trimis de Uniunea Restauratorilor şi plătit de Direcţia Judeţeană. Fiindcă pe Lista Monumentelor Istorice figurează castelul Văcărescu-Callimachi, beciul de secol XVII, biserica, dar şi anexele şi parcul. Proiectul a fost supus spre avizare Comisiei Monumentelor Istorice, convocată în şedinţă extraordinară. Membrii ei au făcut cîteva observaţii, pe care arhitectul le-a inclus în proiect şi acesta a fost avizat.

S-a trecut apoi la lucru. Proprietarul a obţinut de la bancă – conform legii – un împrumut cu dobîndă mică. Alţi bani au venit din fondurile prefecturii destinate monumentelor istorice. A fost astfel plătită echipa care executa protecţia construcţiilor, conform proiectului avizat. Primarul i-a chemat pe locuitorii comunei într-una din sălile şcolii, preotul şi-a chemat enoriaşii şi a venit cu ei; ca şi cîţiva profesori însoţiţi de elevi. Pentru toţi, castelul cu anexele lui şi parcul reprezintă o valoare inestimabilă, memoria locului ar avea de suferit prin dispariţia lor. S-a făcut o listă cu cei care s-au oferit să ajute pe şantier, cîteva persoane au asigurat masa angajaţilor; elevii, împreună cu profesorul de botanică, au făcut o analiză a parcului şi au pus la dispoziţia specialiştilor un raport detaliat. Iar preotul a început să strîngă fonduri cu care comunitatea să participe la reparaţiile urgente ale bisericii.

Astfel, întreg ansamblul a intrat în „stare de conservare“ şi aşteaptă deciziile proprietarului referitoare la restaurare. Intervenţia de urgenţă a fost una de succes!

Îmboldită de lectura unui articol al lui Mircea Vasilescu, am inventat tot: nimic din toate astea nu s-au petrecut la Ploieşti, Măneşti sau Bucureşti. Şi totuşi, mi-a făcut plăcere să mă gîndesc cum ar fi stat lucrurile într-o normalitate şi o obişnuinţă de a nu privi patrimoniul ca pe o sursă de bani, materiale de construcţie sau combustibil. Sau cu indiferenţă. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Teodor

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.