Din nou la Măneşti, Prahova

Publicat în Dilema Veche nr. 445 din 23-29 august 2012
Din nou la Măneşti, Prahova jpeg

La scurtă vreme după ce am scris articolul despre castelul din Măneşti, am primit un telefon de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Prahova. Citiseră articolul şi descoperiseră că, iată, un monument aflat în administrarea lor scăpase de sub controlul pe care instituţia îl practică cu seriozitate. În urma apariţiei articolului, au trimis un inspector care s-a întors cu un raport detaliat. Altcineva, la sediul Direcţiei, scosese dosarul monumentului. Era clar că fusese o scăpare, mi-au spus, doar ştim cu toţii cît de bine sînt protejate în Prahova toate monumentele istorice. A avut deja loc o şedinţă a Direcţiei; au fost invitaţi primarul comunei şi preotul care slujeşte în biserică, au venit de urgenţă prefectul şi preşedintele Uniunii Restauratorilor din România. A rezultat limpede că lucrurile se petrecuseră rapid, fiindcă starea imobilului era bună cu cîteva luni înainte, cînd inspectorul îşi făcuse vizita anuală. S-au luat – conform reglementărilor în vigoare – deciziile destinate să protejeze tot ce se mai poate din ansamblul de la Măneşti.

Proprietarul – cel care cu puţin timp în urmă recuperase castelul – a fost şi el de faţă. Era îngrijorat, fusese plecat şi lăsase totul pe mîna unui paznic. A renunţat la serviciile lui – poliţia îl anchetează deja, ca şi pe şeful de post – şi a angajat trei paznici care au fost trimişi la Măneşti. Aveau un mandat care îi autoriza să oprească şi să dea pe mîna autorităţilor pe oricine încerca să intre pe teritoriul păzit.

În paralel, o echipă formată din cei care făceau muncă, în folosul comunităţii, la Primărie a primit unelte şi materiale pentru a completa gardul care înconjoară terenul. În două zile, gardul era gata.

Şi tot în paralel, au fost luate măsurile legale care se impuneau într-un asemenea caz. O corespondenţă cu specialiştii din Direcţia de Cultură şi Patrimoniu a MCP a stabilit întocmirea unei documentaţii pentru intervenţii de urgenţă. Un mic proiect, adică, făcut în scopul protejării ruinelor castelului şi a celorlalte construcţii a fost elaborat de un arhitect trimis de Uniunea Restauratorilor şi plătit de Direcţia Judeţeană. Fiindcă pe Lista Monumentelor Istorice figurează castelul Văcărescu-Callimachi, beciul de secol XVII, biserica, dar şi anexele şi parcul. Proiectul a fost supus spre avizare Comisiei Monumentelor Istorice, convocată în şedinţă extraordinară. Membrii ei au făcut cîteva observaţii, pe care arhitectul le-a inclus în proiect şi acesta a fost avizat.

S-a trecut apoi la lucru. Proprietarul a obţinut de la bancă – conform legii – un împrumut cu dobîndă mică. Alţi bani au venit din fondurile prefecturii destinate monumentelor istorice. A fost astfel plătită echipa care executa protecţia construcţiilor, conform proiectului avizat. Primarul i-a chemat pe locuitorii comunei într-una din sălile şcolii, preotul şi-a chemat enoriaşii şi a venit cu ei; ca şi cîţiva profesori însoţiţi de elevi. Pentru toţi, castelul cu anexele lui şi parcul reprezintă o valoare inestimabilă, memoria locului ar avea de suferit prin dispariţia lor. S-a făcut o listă cu cei care s-au oferit să ajute pe şantier, cîteva persoane au asigurat masa angajaţilor; elevii, împreună cu profesorul de botanică, au făcut o analiză a parcului şi au pus la dispoziţia specialiştilor un raport detaliat. Iar preotul a început să strîngă fonduri cu care comunitatea să participe la reparaţiile urgente ale bisericii.

Astfel, întreg ansamblul a intrat în „stare de conservare“ şi aşteaptă deciziile proprietarului referitoare la restaurare. Intervenţia de urgenţă a fost una de succes!

Îmboldită de lectura unui articol al lui Mircea Vasilescu, am inventat tot: nimic din toate astea nu s-au petrecut la Ploieşti, Măneşti sau Bucureşti. Şi totuşi, mi-a făcut plăcere să mă gîndesc cum ar fi stat lucrurile într-o normalitate şi o obişnuinţă de a nu privi patrimoniul ca pe o sursă de bani, materiale de construcţie sau combustibil. Sau cu indiferenţă. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Teodor

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
Un milionar francez și-a lăsat averea orașului în care a locuit. Ce condiție a pus autorităților să primească banii
Marcelin Arthur Chaix, un cetățean discret al comunei Tourrettes, din sudul Franței, a decis să lase o moștenire impresionantă de 2,5 milioane de euro administrației locale.
nationala romania jpg
migranti salvati 01, captură video SOS Mediterranee
120 de migranţi care încercau să traverseze Canalul Mânecii, pe vânturi puternice, au fost salvați de autoritățile franceze
Autorităţile franceze au salvat, joi, 120 de migranţi care încercau să traverseze clandestin spre Anglia. 64 dintre ei se aflau la bordul aceleiaşi ambarcaţiuni.
longevitate
Este supranumită „tocănița longevității”! Rețeta delicioasă pe care o consumă oamenii care ajung la vârsta de 100 de ani
De-a lungul globului există așa-zisele „zone albastre”, unde oamenii trec adesea de pragul de 100 de ani. Dieta are un rol important pentru longevitatea lor, iar această tocănițiă este una consumată destul de des de către cei care ajung la vârste înaintate.
Evenimentul de anunțare a Alianței Dreapta Unită, formată din partidele USR, PMP, FD, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum ar putea partidele politice să recâștige încrederea cetățenilor. Analist: „Suntem în plină pandemie de ură"
Partidele politice din România trebuie să adopte măsuri radicale pentru a recâștiga încrederea cetățenilor. Analiștii punctează cauzele profunde ale crizei actuale și propun soluții urgente pentru a combate dezinformarea și diviziunile interne.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China şi-a retras navele de război desfăşurate în jurul Taiwanului
Navele marinei şi ale pazei de coastă chineze care desfăşurau de câteva zile un vast exerciţiu naval în jurul Taiwanului s-au întors joi în porturile lor, au anunţat vineri autorităţile taiwaneze.
Politie Mexic FOTO Shutterstock jpg
Cel puţin cinci corpuri umane, tăiate în bucăţi, descoperite într-o camionetă, în Mexic
Cel puţin cinci cadavre umane tăiate în bucăţi au fost descoperite joi la bordul unei camionete în statul Guanajuato din centrul Mexicului unde se desfăşoară un război sângeros între carteluri, potrivit autorităţilor.
image png
CRBL recunoaște greșelile care au dus la ruperea căsniciei cu Elena: „Au fost prea multe, prea dese și prea nebune”
La câteva luni de la divorțul de Elena, CRBL recunoaște care au fost greșelile făcute de el care au condus la destrămarea relației. Cântărețul care în prezent se află implicat cu o tânără mult mai mică decât el mărturisește că în fostul mariaj a greșit atât el, cât și fosta soție.
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Dosarul lui Horaţiu Potra: Tribunalul Prahova judecă vineri contestaţiile la măsura controlului judiciar
Tribunalul Prahova judecă, vineri, contestaţiile procurorilor şi ale inculpaţilor faţă de măsura controlului judiciar dispusă de Judecătoria Ploieşti cu privire la Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, cercetat în aceeași cauză.