"De Pontoise à Stamboul", trecînd pe la "Castelul Peleş"

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
"De Pontoise à Stamboul", trecînd pe la "Castelul Peleş" jpeg

Subiectul acestui articol mi-a fost sugerat de două cărţi.

Prima este cea a lui Edmond About, De Pontoise à Stamboul, apărută la Hachette, Paris, în 1884. Scriitorul francez face parte din grupul de personalităţi invitate să inaugureze Orient Expres-ul în octombrie 1883. Trenul care leagă Parisul de capitala Turciei – noutate şi pentru occidentali – trece şi prin „acea Franţă orientală care se numeşte România“, cum spune Edmond About. Cu care ocazie, călătorii sînt invitaţi la o altă inaugurare, cea a Castelului Peleş, reşedinţa de vară a regelui Carol I. Vagoanele Orient Expres-ului sînt legate la trenul care urmează să ducă oficialităţile din Bucureşti la această manifestare. Şi astfel Edmond About ajunge şi el la Sinaia, unde „ia ceaiul cu un rege şi o regină“ şi notează toate informaţiile privitoare la construcţia castelului. Cum cartea lui este un fel de jurnal, cele mai edificatoare sînt propriile sale impresii despre castelul regal. „Descoperim deasupra capetelor noastre silueta elegantă şi bizară a unei construcţii cum n-am mai văzut decît în vis sau în cărţile de poveşti ilustrate. Este un «palais-chalet» unde arheologia cea mai savantă şi fantezia cea mai modernă par a fi jonglat cu lemnul, marmura, sticla şi metalul.“ Parcurge împreună cu ceilalţi invitaţi „apartamentele acestui palat, probabil unic în lume, nu numai prin amplasament şi prin stilul său, ci pentru că este opera unui arhitect încoronat“.

Nu întîmplător mă opresc aici cu lectura cărţii lui About. Cea de a doua carte este una recentă, cea a Ruxandei Beldiman, Castelul Peleş, apărută la Editura Simetria în 2011. Dacă About ne vorbeşte despre inaugurarea din 1883, Ruxanda Beldiman ne explică cum s-a ajuns la acest moment. Şi ca şi About, ne pune în faţa unui fapt care scapă adeseori judecăţii atunci cînd privim arhitectura: aportul comanditarului în relaţia lui cu viitoarea construcţie, în raport cu arhitectul care transpune în forme şi spaţii dorinţele sale. În cazul de faţă, „beneficiarul“ este un comanditar avizat şi cultivat, un „connaisseur“ în ale artei şi arhitecturii. Sînt prezente în cartea Ruxandei dorinţele şi simbolurile urmărite de Carol I, discuţiile şi corespondenţa sa cu arhitecţii şi artiştii, în fapt evoluţia şi formarea sa întru ale arhitecturii pe timpul şantierului.

Şi dacă România este pentru About o „Franţă orientală“, Ruxanda Beldiman ne pune în faţa unei realităţi de sorginte germană care a marcat prin Castelul Peleş, pentru o lungă perioadă de timp, peisajul arhitectural românesc. Sinaia post-Peleş a cultivat un stil aparte, care nu este nici german, nici francez, este al localităţii Sinaia sub influenţa Peleşului. Nu numai arhitecţii, cu nume celebre sau nu, se inspirau de la Peleş, ci şi comanditarii. Castelul Peleş a făcut şcoală! La Sinaia, siluetele zvelte ale caselor erau obţinute cel mai adesea prin asimetria pitorească şi echilibrată a volumelor şi faţadelor, prin materialele folosite şi modul lor de utilizare, prin interioarele bine gîndite.
Mergînd pînă la mobilierul inspirat de cel de la Peleşul lui Carol I, sau cel alb, care urma modelul mobilei Pelişorului Reginei Maria. Toate făceau parte din repertoriul de bază ale caselor din Sinaia, fie ele şi construite prin anii ’60 ai secolului trecut. Arhitecţi şi comanditari învăţaseră „lecţia Peleşului“ prin ceea ce însemna ea în chip de modernitate, dar şi de înscriere fericită în peisaj.

Astăzi, casele tipice pentru Sinaia se mai găsesc cu greu printre betoanele urîte şi greoaie, bolovănoase, ale construcţiilor ultimilor douăzeci de ani. Ideea de casă în peisaj montan, dragă regelui Carol I şi „sinaioţilor“, a lăsat locul „casei la Sinaia“. Iar Sinaia nu mai are decît statutul de loc de prestigiu. Şi Castelul Peleş!

Mai mult decît oricînd, putem spune acum ca şi Edmond About, dar din alte motive: „C’est véritablement un monde à part que cette Roumanie!“.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Margulescu, R. Beldiman

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Horațiu Potra. Sursa: Facebook Horațiu Potra
Concluzia reporterilor de la Casa Jurnalistului despre întreg episodul lui Horațiu Potra: „Mercenarul este liber să meargă unde vrea”
Casa Jurnalistului a relatat într-o postare întregul episod cu protestul organizat de Horațiu Potra, întâlnirile candidatului Georgescu cu Eugen Sechila și mercenarul din Africa și eliberarea lui Potra la decizia judecătoriei Ploiești.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani
Rusia Ungaria gaz FOTO Shutterstock
Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA
Ungaria a găsit o soluție pentru a plăti gazele rusești fără a încălca sancţiunile americane, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.