Cum a fost dărîmat turnul de apă al Fabricii Nicolina

Publicat în Dilema Veche nr. 482 din 9-15 mai 2013
Cum a fost dărîmat turnul de apă al Fabricii Nicolina jpeg

Iritare în rîndul opiniei publice, al municipalităţii şi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Iaşi: o neaşteptată explozie a doborît turnul de apă al Fabricii Nicolina. Cu o vechime de peste 100 de ani, turnul nu era monument istoric, dar un gentleman agreement între proprietar şi autorităţi părea să îl salveze de la demolare. N-a fost deloc aşa. În cîteva secunde, a fost pus la pămînt. Era unul dintre simbolurile vieţii industriale ieşene, de la începuturile sale.

Nicolina a fost una dintre cele mai cunoscute fabrici din Iaşi, cu produse destinate, în special, sistemelor de căi ferate, nu numai din România, ci şi din străinătate, unul dintre beneficiari fiind îndepărtatul Iran. Înfiinţată în anul 1892 – sub denumirea de Ateliere CFR –, în vremurile de glorie avea peste 8000 de angajaţi, pentru ca, după 1989, numărul să scadă constant, la 3000, în 2005, şi la doar o duzină, în anii 2007-2008. S-a ajuns aici din cauza managementului defectuos şi al devalizării din partea unor persoane infiltrate în societate, care au avut mînă liberă la furat din bani publici, cu concursul celor care trebuiau să aibă grijă de activele societăţii – reprezentanţi ai statului român. Istoria scurtă a acestei perioade tragice porneşte de la vînzarea pachetului majoritar către salariaţi, subcontractarea controlului acestui pachet către un om de afaceri controversat, care s-a rezumat să cumpere şi apoi să vîndă o parte din terenul Nicolina – unui hipermarket, cu un profit de milioane de dolari, cu rezilierea contractului de privatizare, intrarea în faliment, vînzarea, la preţuri mici, a celorlalte terenuri şi hale pentru plata unei părţi din datoriile uriaşe înregistrate în timp. Cumpărător final a fost o firmă înfiinţată cu puţin timp înainte de achiziţie, cu sediul oficial în Slovacia, dar cu acţionariat misterios, ascuns într-un offshore din Cipru. Destin des întîlnit pentru asemenea afaceri în România ultimilor ani: intenţia acestui ultim proprietar de a demola halele şi de a construi un complex rezidenţial, mall şi alte cuceriri ale consumerismului.

În tot acest iureş, autorităţile au dorit să păstreze intacte două imobile din interiorul fostei fabrici: turnul de apă şi sala de compresoare, ambele construite la începutul secolului trecut. Direcţia de Cultură a înaintat, încă din 2009, la Ministerul răspunzător, un dosar pentru includerea lor pe lista monumentelor istorice, fără însă ca acest lucru să se finalizeze. Primăria Iaşi, care a avut la îndemînă o constrîngere mai puternică – atribuirea autorizaţiilor de demolare şi de construcţie pentru investitor –, n-a avut mai mult succes. O mare surpriză a constituit-o „ştirea“ din ziarele locale potrivit căreia turnul ar fi fost demolat printr-o explozie controlată. Oficialii din Primărie şi de la Direcţia de Cultură au luat foc, s-au întîlnit de urgenţă, iar primii au anunţat că nu vor mai acorda vreo autorizaţie firmei slovaco-cipriote. În plus, au aruncat vina, pentru ceea ce s-a întîmplat, pe cei de la Cultură. Cei de la Cultură au dat, la rîndul lor, vina pe instituţia care a vîndut activele. Reprezentanţii demolatorului au dat înapoi, au declarat, în mod incredibil, că obiectivul a fost dărîmat dintr-o neînţelegere cu societatea care efectua demolări pe platforma fostei fabrici şi au promis că vor reconstrui turnul, pe cheltuiala lor, mai ales că, în planurile noului ansamblu, turnul era integrat în viitorul complex. Acest lucru, însă, n-a mai avut loc, deşi au trecut luni bune de la acest scandal.

Ridicat din cărămidă roşie, modelată în cuptoarele fabricii de la Ciurea, turnul era dotat cu două rezervoare de apă, unul de 25 m3 şi altul de 100 m3. Specialiştii aveau numai cuvinte de laudă în privinţa arhitecturii răposatului turn.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Foto: panoramio.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

spania jpg
Est-europenii se înghesuie să cumpere proprietăți în Spania. Ce regiuni sunt populare și cum cad investitorii victime ale rezidenților ilegali
Spania este considerată de mult timp o destinație populară pentru investițiile imobiliare: clima sa caldă, infrastructura bine dezvoltată, mâncarea delicioasă și diversitatea culturală au făcut din ea un paradis turistic și o destinație atractivă pentru investiții.
tudorel toader
Fost judecător CCR, asigură că „nu există riscul anulării alegerilor”. „USR-ul va trebui să respecte legea, ca şi ceilalţi competitori”
Tudorel Toader, fostul judecător al Curții Constituționale (CCR), declară că nu există riscul anulării alegerilor din cauza scandalului din USR declanșat după retragerea sprijinului candidatului formaţiunii la prezidenţiale, Elena Lasconi.
Pete Hegseth, șeful Pentagonului/FOTO:X
Statele Unite amenință că vor „lovi puternic” Iranul dacă negocierile nucleare eșuează: „Dacă trebuie, o vom face pentru a-i împiedica să obțină bomba nucleară”
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, amenință că Statele Unite ar putea „lovi puternic” Iranul dacă discuțiile nucleare eșuează.
adolescente disparute foto politia romana png
Două adolescente, date dispărute după ce au plecat dintr-un centru social din Dâmbovița. Poliția face apel la populație
Două adolescente au plecat duminică, 13 aprilie, dintr-un centru social din Dâmbovița şi nu au revenit. Persoanele care au date despre locul în care cele două tinere se află sunt rugate să anunţe autorităţile.
horoscop martie  iunie logo webp
Zodiile care au parte de o veste șoc chiar în ziua de Florii. Viața li se va schimba în bine
În ziua sfântă de Florii, 3 nativi ai horoscopului european trebuie să se pregătească pentru schimbări mari în viața lor. Din fericire, sunt pozitive și își vor pune amprenta semnificativ în viitorul lor. Cu ce se vor confrunta Berbecii, Gemenii și Scorpionii?
horoscop jpg
Horoscop luni, 14 aprilie. Nativii care trebuie să aibă grijă la sănătate
O zodie ar trebui să aibă grijă ce spune la locul de muncă. Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 14 aprilie.
andreea balan si victor cornea instagram jpg
Andreea Bălan spune când va face nunta cu Victor Cornea: „Este omul lângă care voi rămâne pentru tot restul vieții”
Andreea Bălan și Victor Cornea formează unul dintre cele mai îndrăgite și mediatizate perechi din showbiz-ul românesc încă din vara anului 2023. S-au logodit în iarna anului 2024, iar cântăreața face noi dezvăluiri despre nuntă.
Donald Trump împușcat la un miting de campanie în Pennsylvania FOTO EPA-EFE
Adolescent american suspectat că și-a ucis părinții plănuia un atentat asupra lui Donald Trump și voia să fugă în Ucraina
Un caz care ridică semne de întrebare grave privind securitatea internă a Statelor Unite, radicalizarea tinerilor și fragilitatea granițelor dintre virtual și realitate a ieșit la iveală în această săptămână.
harta romaniei jpg
Unde se află locul prin care România ar putea fi invadată de ruși. NATO pregătește apărare
România, situată în estul Europei, se află într-o zonă geografică extrem de importantă, atât din punct de vedere strategic, cât și din perspectiva securității internaționale.