Creatorii de artă din administraţia ieşeană

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Creatorii de artă din administraţia ieşeană jpeg

Recentul anunţ că unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi din Iaşi, Neculai Volovăţ, va debuta ca scriitor semnînd piesă de teatru la Naţionalul „Vasile Alecsandri“ aminteşte faptul că, în tîrgul Ieşilor, mulţi dintre cei care împart pîinea şi cuţitul nu au pregetat să pună mîna pe pix, penel sau microfon. Cei mai mulţi au terminat Politehnica, dar nu lipsesc psihologii, juriştii sau doctorii.

La Primărie se poate spune că, în aproape toată perioada de după Revoluţie, edilul-şef a avut înclinaţii spre scriitură. Constantin Simirad, la bază profesor de matematică, a fost primar între 1992 şi 2003 şi a lansat peste o duzină de volume – mare parte de memorialistică, tipărite la edituri prestigioase, precum Junimea sau Polirom. Membru al Uniunii Scriitorilor, Simirad a ocupat şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, între 2008 şi 2012. Iată un fragment din Simirad: „În dimineaţa aceea de sîmbătă, soarele avea, cum să spun, o anumită blîndeţe, o anumită gingăşie cu care te îmbrăţişa şi te scufunda în aura lui. Aerul se încărcase cu prospeţime şi era atît de bun că-l puteai întinde pe pîine. Şi oamenii parcă se luau la întrecere în bunăvoinţă, în zîmbete şi salutări amicale. Îmi părea rău că urc în maşină. Aş fi vrut să înot în acea lumină blîndă, în acel ocean de văzduh care îmbrăţişa pămîntul. Să mă las cotropit, subjugat de acea pace care-mi inunda sufletul.“

Actualul şef al municipalităţii, Gheorghe Nichita, absolvent de Hidrotehnică şi Ştiinţe Economice, a avut în liceu înclinaţii poetice, semnînd versuri sub pseudonimul „Gigi Dezgheţatu’“.

Înaintea lui Simirad, Consiliul Judeţean l-a avut la cîrmă pe un profesionist în domeniul scrisului: Liviu Antonesei, conducător al instituţiei între 1996-1998. Autor al mai multor volume de versuri, Antonesei a fost inclus în antologii de poezie şi în reviste din Ungaria, SUA, Grecia, Italia, Germania, Rusia sau Franţa. Între Simirad şi Antonesei, Consiliul a avut la conducere un pictor, Lucian Flaişer, absolvent de Chimie Industrială şi mulţi ani inginer la un Combinat de Fibre Sintetice.  

Dintre prefecţi, mai nimeni nu pare să fi îndrăznit a se aventura pe tărîmul creaţiei. O excepţie notabilă este Nicuşor Păduraru, care a terminat Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini. Prefect între 2006 şi 2008, a fost ales în Parlament, fiind deputat între 2008 şi 2012. Autor al unui volum de sertar, premiat, poetul şi scriitorul Păduraru a fost inspirat de Herman Hesse, James Joyce şi Gabriel García Márquez. Una dintre poeziile sale, „Ardeau cărţile“, sună astfel: „şi se făcea că ardeau cărţile / şi cîinii cuvintelor muşcau / flăcările cu ciudă / şi se făcea că trupul meu/ mistuit de dorinţă / se transformă / uşor în cenuşă / şi desena hieroglific / umbrele morţii / se făcea că nu mai eram eu însumi / şi doar el / Cuvîntul plutea fierbinte deasupra cărţilor arse.“

Foarte prost a ieşit din cauza preocupărilor literare un alt fost deputat ieşean, Vlad Hogea, acuzat, în urmă cu aproximativ zece ani, că un volum al său, Naţionalistul, cuprindea mai multe texte xenofobe.

Există şi o categorie de artişti-şefi puţin ieşiţi din tipare. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, pînă în 2012, doctorul Iulian Şerban a lansat online un album cu melodii compuse în tinereţe. Şerban are acasă un studio de înregistrări.

La rîndul său, pe vremea cînd era unul dintre cei mai faimoşi procurori din Iaşi, ba chiar adjunct de Parchet, Doru Maximovici a publicat două volume de poezii în care apăreau şi cîteva zeci dintre picturile sale. Într-una dintre acestea, magistratul apărea într-un autoportret – varianta acuarelă. În robă, cu codul penal în mînă, pe care, în mod poetic, zăboveşte un fluture. 

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lidl jpg
Alertă alimentară privind un produs de Crăciun din ciocolată, de la Lidl. A fost retras de urgență
Un produs cumpărat masiv zilele acestea fiind specific sărbătorilor de iarnă a fost retras de la vânzare, iar clienților care l-au achiziționat li se transmite să îl aducă înapoi. Este vorba de
Bijuterii furate din Belgia
O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
Surpriză neplăcută pentru o româncă atunci când a solicitat acordarea unui paşaport american. Verificările au arătat că ea este căutată de 9 ani în Belgia, unde este condamnată pentru furt.
hijab valul islamic
Femeile iraniene riscă pedeapsa cu moartea sau până la 15 ani de închisoare dacă nu îşi acoperă faţa. Activiştii reclamă „apartheid de gen”
Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau închisoare la ani grei de închisoare dacă nu respectă noile legi privind „moralitatea obligatorie”, care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta.
Camera Deputatilor FB jpg
Noul Parlament, convocat de Klaus Iohannis pe 20 decembrie
Președintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pe 20 decembrie, într-o ședință de la 14.00.
drum sofer masina1 jpeg
Este cel mai spectaculos drum din Europa! Toți turiștii trebuie să îl parcurgă măcar o dată în viață
Atunci când ne facem planurile pentru vacanță, mulți dintre noi ne gândim doar la ce destinație să alegem. Însă, nu trebuie să uităm de faptul că și drumul până acolo poate să fie o experiență de neuitat. Iar un anumit drum din Europa este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase din lume!
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Vladimir Putin şi Viktor Orban au discutat despre războiul din Ucrania. Mesajul transmis de preşedinţia rusă
Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul Ungariei, Viktor Orban, au discutat miercuri la telefon despre războiul din Ucraina şi cooperarea energetică bilaterală.
Final fericit pentru un fugar ucrainean și motanul lui Foto Salvamont Maramureș   Zooland ro jpg
Un fugar ucrainean căzut într-o râpă din Maramureș a fost salvat de motanul său
Vladislav Duda, un ucrainean de 28 de ani, a fost salvat de salvamontiști dintr-o prăpastie adâncă de 400 de metri, în Munții Maramureșului, având alături un companion neobișnuit, motanul său, pe nume Persik.
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia cere cetățenilor săi să renunțe la orice drum în Occident. „Vă îndemn să vă abțineți”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a se rupe și îi îndeamnă pe cetățenii
oameni centru strada bruxelles shutterstock 1520986037 jpg
Rușii sunt sfătuiți să evite călătoriile în Occident. Cum instaurează autoritățile de la Moscova frica de lumea liberă
Rusia a declarat miercuri că relațiile cu Statele Unite sunt atât de tensionate încât cetățenii ruși nu ar trebui să călătorească în SUA, Canada și unele țări ale Uniunii Europene, deoarece riscă să fie „vânați” de autoritățile americane, transmite Reuters.