Cine i-a dat peste nas lui Cioran...?

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Cine i a dat peste nas lui Cioran   ? jpeg

– ...căutaţi casa lu’ Goga? Îi încolo...
Copilul care ne-a întrebat, de vreo 9-10 ani, venea încet în urma noastră, evitîndu-ne privirile, dar studiindu-ne cu coada ochiului.  
– Nu... Dar tu ştii cine a fost Goga?
– Ştiu... Un poet...
– Dar Cioran ştii cine a fost?
Răspunsul veni uşor ezitant:
– ...tot un poet...
Se îndepărtă, probabil speriat de perspectiva unor întrebări cu iz didactic.  

Venisem în Răşinari pentru a vedea casa în care s-a născut Emil Cioran. Despre existenţa casei memoriale Octavian Goga aflăm de pe un panou instalat pe marginea drumului, dar nimic despre Emil Cioran. Ne-am amintit de documentarul Exerciţiu de admiraţie, aveam în minte ideea că ar trebui să ajungem pe lîngă un cimitir, unde copilului Emil Cioran îi plăcea să se joace fotbal cu craniile. 

Cum nu vedem nici un cimitir, întrebăm din nou, primim indicaţii mai precise şi ne apropiem de centrul comunei. O ultimă întrebare şi oprim lîngă o biserică ortodoxă mare, cu arhitectură interesantă şi pictură exterioară veche, bine păstrată. La cincizeci de metri în josul străzii, cumva pe un colţ, vecină cu podul peste pîrîul ce străbate localitatea, vedem casa în care s-a născut nu filozoful, ci scriitorul Emil Cioran – dacă e să ne luăm după placa aplicată între geamuri. Mă rog, acceptăm denumirea generică de scriitor. Oricum, o săgeată de tablă montată pe un stîlp ne trimite nu spre casa memorială Cioran, ci spre mult mai prozaica „pensiune“ Cioran, grafiată agramat şi pretenţios, cu caractere în stil slavon.  

Lîngă casă, un bust pe un soclu formează un ansamblu umil, disproporţionat în comparaţie cu parterul masiv. Bustul – fără nume, se mizează probabil pe logica privitorului şi corelaţia cu placa de pe casă – pare opera stîngace a unui elev al clasei de arte plastice, aflat mult prea la început de carieră pentru a merita un material mai nobil decît ghipsul. De departe, ni se pare că nu prea seamănă, dar de aproape regăsim totuşi, în cutele de pe frunte şi în buzele cu colţuri arcuite în jos, expresia sceptică a lui Cioran. 

Sintagma folosită ca titlu nu are însă nici o trimitere cinică spre polemici filozofice, ci desemnează ceea ce ni s-a părut o impietate – nasul statuii este spart, rana albă se oferă fără menajamente privirii, aproape că îţi vine să întorci capul, jenat de minima consideraţie acordată de propria comună unui filozof-simbol al unui secol.  Nici o altă explicaţie, cine a fost Emil Cioran („scriitor“ e suficient, deci puştiul avea dreptate – cel puţin semantic), ce a scris, unde, cînd, de ce merită un bust – fie el şi de ghips, dacă în bronz e prea mult. Oricum, pe placa tombală din Paris, cei de acolo au avut grijă să scrie Răşinari. Reciproca nu e valabilă.  

La Răşinari, Goga se bucură de mult mai multă consideraţie. Poate pentru că în şcoală se învaţă la limba română poeziile sale, încă din clasele primare, iar românii se regăsesc mai degrabă în motivele cultivate de poet – ţăranul, viaţa rurală? Sau ştiu de la istorie despre Guvernul Goga-Cuza?  

Cioran, personalitate globală, de la a cărui naştere tocmai s-au împlinit (pe 8 aprilie) 100 de ani, pare destul de ostracizat – şi din programele şcolare, dar şi din panoplia de celebrităţi a Răşinarilor. Îmi vin în minte argumentele arheologului elveţian Laurent Chrzanovski, ce lucrează şi cu Institutul Cultural Român, argumente referitoare la turismul cultural – adică exact forma de turism pe care ar trebui să o aibă în vedere administraţia locală a comunei. În viziunea elveţianului, pentru ca o zonă – includ aici o gamă largă de subdiviziuni administrative, de la sat la municipiu – să atragă turişti, este nevoie ca mai întîi comunitatea locală să conştientizeze şi să valorizeze ceea ce are. Turismul cultural va deveni astfel o rezultantă logică a respectului pe care şi-l acordă respectiva comunitate.

Alexandru Gruian este jurnalist, doctorand al Universităţii „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.