Cenzura pove┼čtilor spuse de monumente

Publicat în Dilema Veche nr. 503 din 3-9 octombrie 2013
Cenzura pove┼čtilor spuse de monumente jpeg

Pe coperta c─âr┼úii Timi┼čoara sub asediu. Jurnalul feldmare┼čalului George v. Rukawina (aprilie ÔÇô august 1849), cu prefa┼úa ┼či traducerea istoricului Rudolf Gr├Ąf, apare reprodus un monument ciudat, sub care st─â scris: Franz Josef der Erste. Pu┼úin─â lume ┼čtie c─â monumentul este legat de un moment istoric zbuciumat, al ora┼čului aflat ├«n r─âzboi cu armata revolu┼úionar─â maghiar─â sub comanda generalului polonez J├│zef Zachariasz Bem. Redau un fragment din jurnalul comandantului cet─â┼úii, venerabilul feldmare┼čal Rukawina care, la v├«rsta octogenar─â, a avut puterea de a conduce opera┼úiunile militare. Iat─â noaptea de 10 iunie ┼či ziua care i-a urmat: ÔÇ×Distrugerile ├«n ora┼č au fost foarte mari. Aproape c─â nu exist─â cl─âdire care s─â nu o arate. (...) ├Än spital a izbucnit focul de 10 ori, ├«n restul ora┼čului au avut loc aproximativ 30 de incendii, stinse imediat de pompierii comanda┼úi de vrednicul locotenent major Seymann.ÔÇť Ni se dau, apoi, mor┼úii ┼či r─âni┼úii nop┼úii ┼či ai zilei care i-a urmat. ÔÇ×Mor┼úi, ├«ncep├«nd cu gradul de plutonier: 3. R─âni┼úi, ├«ncep├«nd cu gradul de plutonier: 6. Cai mor┼úi: 1, r─âni┼úi: 1.ÔÇť

├Än amintirea acestor fapte de r─âzboi ┼či a celor pieri┼úi ├«n asediu, Prim─âria de atunci a decis ridicarea unui monument de for public. Se cuvine aici o mic─â parantez─â. ├Än parcul pompierilor voluntari ai copil─âriei mele, exista un monument am─âr─â┼čtean, cu un piedestal bol┼čevic, deasupra c─âruia trona bustul lui Stalin. Dup─â moartea acestuia, a disp─ârut ┼či a fost a┼čezat─â acolo o impun─âtoare stea ro┼čie, din tabl─â. Dup─â plecarea armatei sovietice a disp─ârut ┼či asta, iar ├«n v├«rful piedestalului a r─âmas, p├«n─â ast─âzi, un fier-beton stingher. Am mai auzit c─â bustul lui Stalin a ajuns la ┼×iria, la Casa memorial─â ÔÇ×Ioan SlaviciÔÇť, ┼či a luat chipul romancierului, dup─â c├«teva ajust─âri din dalt─â (cei doi seam─ân─â izbitor!).  

Revin la Monumentul Fidelit─â┼úii. Valoarea sa artistic─â este dincolo de ├«ndoial─â: ÔÇ×Monumentul a fost realizat de faimosul architect Josef Kranner, cel care, printre altele, a restaurat ┼či extins Sf├«ntul Vitous din Palatul Hradcany din Praga. De asemenea, statuile Coloanei Fidelit─â┼úii au fost realizate de sculptorul Josef Max, ┬źresponsabil┬╗ ┼či pentru una din statuile care ├«mpodobesc celebrul pod Carol din Praga.ÔÇť (Lavinia B─âlulescu pe www.adevarul.ro)

Pe l├«ng─â povestea istoriei asediului, monumentul ├«┼či are propria poveste. La doi-trei ani dup─â inaugurarea de fa┼ú─â cu ├«mp─âratul, ├«n 1852, autorit─â┼úile locale au decis scoaterea de pe piedestal a animalelor tip gargouilles (monumentul este neogotic), care reprezentau revolu┼úionarii lui Bem. La terminarea Primului R─âzboi, statuia care reprezenta alegoric victoria a fost decapitat─â. Cei care au reu┼čit isprava au fost tineri anarhisto-bol┼čevici, din partidul lui Bela Kun. Scena este descris─â ├«ntr-un frumos roman despre Timi┼čoara ├«n vremea Primului R─âzboi, al poetului maghiar M├ęliusz J├│zsef (ap─ârut ├«n traducere, cu titlul Ora┼čul pierdut ├«n cea┼ú─â, Editura Minerva 1982). Mai apoi, monumentul a fost izgonit, ├«n 1934, de autorit─â┼úile rom├óne, ├«n cimitirul din Calea Lipovei. Prin 2006, mai multe ONG-uri ┼či arhitec┼úi au ini┼úiat o dezbatere pentru readucerea ├«n ora┼č a Coloanei. ├Än fosta administra┼úie, cererile acestora nu au avut mare ecou; acum, noul primar sus┼úine c─â va aduce monumentul ├«ntr-una dintre pie┼úele ora┼čului.  

Numai c─â lucrurile nu s├«nt deloc simple: filiala UDMR Timi┼čoara protesteaz─â, spun├«nd c─â monumentul ÔÇ×poveste┼čteÔÇť o victorie a reac┼úiunii habsburgice ├«mpotriva democra┼úiei kossuthiste. Vor ceva asem─ân─âtor cu povestea mea din parcul cu pompieri, cu Stalin devenit Ioan Slavici. Cred c─â ar fi bine s─â l─âs─âm monumentele ÔÇ×s─â povesteasc─âÔÇť tot ceea ce au de povestit, ┼či noi s─â judec─âm liberi ┼či f─âr─â cenzur─â sensurile pove┼čtilor. Altfel, revenim de unde am plecat ├«n 1989.

Daniel Vighi este scriitor.  

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.