Casa Teodorenilor, blocul locatarilor

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
Casa Teodorenilor, blocul locatarilor jpeg

La numărul 7 al discretului Fundac Zlataust din Iaşi, din cei 1087 mp de teren şi clădirea cunoscută drept „Casa Teodorenilor“ n-au mai rămas acum decît buruieni înalte şi înţepătoare, înconjurate de o plasă verde, din aceea care anunţă un viitor şantier. 

În anii ei de glorie de la începutul secolului trecut, „Casa Teodorenilor“ era numită „cea mare“ (spre deosebire de cea a bunicilor, cu care se afla faţă în faţă) şi avea mai multe odăi, la care se ajungea urcînd cîteva trepte. După istoricul ieşean Ion Mitican, salonul reprezenta însă locul central în care se adunau membrii familiei Teodoreanu să citească literatură, să primească oaspeţii şi să-l asculte pe tenorul Enrico Caruso la gramofonul cu trombon – mare minune a timpului. 

Pînă în 2005, ca un omagiu adus lui Ionel şi Păstorel, „Casa Teodorenilor“ era protejată prin lege, aflîndu-se pe Lista naţională a monumentelor istorice, loc de unde însă a dispărut subit în luna iunie, printr-un Ordin al ministrului Culturii şi Cultelor. Şase luni mai tîrziu, proprietara, o funcţionară de la Cadastru, ai cărei înaintaşi o cumpăraseră de la Teodoreni în 1951, a vîndut terenul şi clădirea unor investitori imobiliari, pentru 245.000 de euro. Deşi ajunsese într-o stare avansată de degradare, aceştia n-au investit un leu în imobil, vînzîndu-l, după patru ani, unei firme din Suceava, deţinute de un fost senator procopsit cu avere după afaceri cu alcool şi butelii. În primăvara lui 2010, fostul parlamentar a dărîmat casa, în ciuda unei anumite emoţii declanşate la nivel local de mass-media şi a anunţat că vrea să ridice în loc un bloc. Deşi oamenii de azi nu prea mai au timp de melancolii, iar oraşul este în mare parte nou, făcînd din ce în ce mai uitată faţa lui veche, undeva, în subconştientul colectiv, s-au declanşat revolta şi stupoarea că un punct important din trecutul fizic şi mental – liniştit, regretat şi ideal – urma să fie şters de pe faţa pămîntului. Aici, în această casă asasinată cu lovituri de buldozer, în cea de lîngă ea, devenită locaş pentru bunicii scriitorului (din fericire, aceasta a fost renovată în regim de monument istoric de un alt proprietar), precum şi în împrejurimile lor se născuseră, totuşi, cărţi de referinţă ale lui Ionel Teodoreanu şi ale copiilor care am fost: Uliţa copilăriei sau În casa bunicilor. 

Mai mult de ochii lumii, în timpul demolării au venit la faţa locului angajaţi de la Direcţia Judeţeană de Cultură, au găsit o greşeală, minoră, în actele demolatorilor, pentru ca la sfîrşit să ridice din umeri şi să spună: „Nu mai putem face nimic!“. 

Deşi familia Teodoreanu, Ionel şi Păstorel în special, a contribuit prin activitatea ei la imortalizarea unor feţe ale Iaşiului care altfel ar fi fost pierdute, lui Ionel datorîndu-i-se, în plus, clasica trilogie La Medeleni, nici una dintre autorităţile locale nu a simţit vreodată nevoia amenajării unui muzeu în această casă, rod al unei achiziţii a ei. Economia „duduia“ pentru altele. 

În 1951, la momentul vînzării imobilelor, Ionel Teodoreanu, aflat la Bucureşti, a primit prin poştă partea sa din banii primiţi de familie, prilej de amarnică tristeţe. „A venit azi un mandat poştal / Aducînd acasă nişte mii / Şi m-am fost umplut de-o mie una de melancolii. / Niciodată, niciodată n-o să mă mai duc / La zăplazul unde sta Nănoaia, dar ş-un nuc / Niciodată, niciodată umbra n-o să-mi mai arate / Pe copilul sprinten şi năuc. / Dus-au de veci cireşul, părul, via, / Care aveau porecle dulci în amintire; / Ţîrîie a jale în mine greier-greieraş subţire / Şi e scrum acum la poartă ce-a fost foc: copilăria. / S-a vîndut cu acte casa de la Iaşi. / Mîini străine au cules-o în spaţiu. / Unde eşti, bătrînul meu Horaţiu? / Cu paharul gol de ce mă laşi?“. N-avea de unde să ştie Ionel Teodoreanu că viitorul poate fi şi mai urît de-atît.   

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

painter 3554227 1280 jpg
Cât costă să zugrăvești un apartament de 3 camere în 2025. Prețul ireal cerut de un zugrav cu experiență: „Include și mobila, că altfel nu înțeleg!”
Dacă plănuiți să vă mutați sau să vă renovați locuința în 2025, s-ar putea să fie momentul să vă revizuiți bugetul.
277250600 3243970672482011 3824232854631672170 n jpg
Fiica lui Irinel Columbeanu, în lacrimi după ce casa unei prietene a fost mistuită de incendiile din L.A.: „Sunt mai mult decât sfâșiată de durere!”
Irina Columbeanu, care este stabilită în California de aproximativ șapte ani, a postat, în mediul online, un mesaj sfâșietor, după ce flăcările au mistuit tot ceea ce le-a ieșit în cale. Irina Columbeanu a postat, în mediul online, un mesaj în care susține că este „sfâșiată de durrere”, după ce f
Cetăţenii multor state obţin foarte greu vize pentru SUA
Care este data de la care românii vor putea călători în SUA fără vize în scop turistic și de afaceri
Ministerul Afacerilor Interne a precizat într-un comunicat de presă că vizele nu vor mai fi necesare pentru călătoriile de scurtă durată, în scop turistic sau pentru afaceri.
batalia de la vaslui jpg
Bătălia din România care a rămas unică în istorie. Povestea celei mai mari înfrângeri a islamului în fața unei armate creștine
La 10 ianuarie 1475, lângă orașul Vaslui, s-a consumat una dintre cele mai importante confruntări militare din istoria Europei medievale – Bătălia de la Podul Înalt.
image png
Andreea Bălan a dat nas în nas cu animalele tradiționale din Australia: „Vă prezint ariciul australian, șarpele și koala!” VIDEO
Așa cum deja ne-a obișnuit, Andreea Bălan își însoțește viitorul soț în majoritatea turneelor. Cântăreața îl susține pe Victor Cornea la Australian Open 2025, astfel că a profitat de șederea în Melbourne pentru a face fotografii cu câteva animale exotice.
Manifestatie pro Calin Georgescu  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Autoritățile dorm, mitingul pro-Georgescu provoacă o adevărată nebunie și manipulează online. Cum funcționează comunicarea în tabăra suveraniștilor
Mitingul pro Călin Georgescu s-a viralizat pe rețelele de socializare, iar mesajele fanilor săi se propagă cu repeziciune. Expertul în comunicare Radu Delicote explică unde punctează adepții lui Georgescu și de ce autoritățile și comunicatorii altor lideri politici nu au capabilitatea să țină pasul.
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
Trump, primul președinte american condamnat penal. Ce sentință a primit, cu doar 10 zile înainte de preluarea mandatului
Judecătorul Juan Merchan l-a condamnat pe Donald Trump la eliberare necondiționată, permițând președintelui ales să evite închisoarea, amenzile sau probațiunea.
Stema Transnistria
Starea de urgență în economie din Transnistria a fost prelungită până în februarie
Consiliu Suprem al regiunii transnistrene a decis vineri, 10 ianuarie, să prelungească starea de urgență economică din Transnistria până în februarie.
ciolacu visa waiver foto marcel ciolacu facebook png
Ciolacu, la evenimentul de oficiere a includerii României în Programul Visa Waiver: „Aşteptăm de fapt cu toţii de peste 16 ani”
Marcel Ciolacu a participat la evenimentul de oficiere a deciziei SUA de a include România în Programul Visa Waiver, organizat la Palatul Victoria. Acesta a declarat că românii vor putea călători fără vize începând cu sfârșitul lui martie.