Casa din Dobolii de Jos

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Casa din Dobolii de Jos jpeg

- şi pictorul Nándor Lajos Varga -

Dobolii de Jos este un sat din comuna Ilieni, judeţul Covasna. Puţin izolată de sat, pe o colină, se află reşedinţa familiei Hollaky, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice cu indicativele: CV-II-m-A-13208, sec. XVII – înc. sec. XIX, inscripţii pe frontoane din 1718 şi 1806.

La prima vedere, nimic nu atrage atenţia. Ba chiar, fotografiile aduse de una dintre studentele plecate să investigheze reşedinţele nobiliare din Transilvania, Anca Bolohan, arătau o clădire anostă, lipsită de oricare dintre elementele de tratare exterioară care fac interesante astfel de construcţii. Doar că, citind notele ei de călătorie şi privind planurile şi imaginile, am fost cucerită. Dacă din stradă înfăţişarea casei e modestă, e din cauza faptului că de aici se vede doar nivelul locuibil al casei, aşezată pe un teren în pantă şi avînd către vale încă un nivel, conţinînd dependinţele. De aici, de pe partea opusă intrării, volumul casei este unul bine proporţionat, echilibrat. Cît priveşte interiorul, organizarea spaţiilor, acoperirea lor cu bolţi specifice Renaşterii transilvane plasează construcţia reşedinţei familiei Hollaky în secolul al XVII-lea. O singură încăpere pare să fi fost de la început acoperită cu un planşeu susţinut de grinzi de lemn: cea mai mare, care funcţiona probabil în secolul XX în chip de cameră de zi. Presupunerea pleacă nu numai de la dimensiunea mare a încăperii în raport cu celelalte spaţii ale casei: pe întreaga lungime a peretelui de vest se desfăşoară o frescă ilustrînd tema miturilor fondatoare ale maghiarilor. Făcută în 1933 de pictorul şi graficianul Nándor Lajos Varga – devenit prin căsătorie proprietar al casei –, fresca constituie o „încercare“ a artistului în vederea realizării uneia similare care urma să împodobească Muzeul Naţional Secuiesc din Sfîntu Gheorghe, construit după proiectul unei alte personalităţi a epocii, arhitectul Kós Károly. 

Trebuie să recunosc că am fost fascinată de descoperirea făcută de studenta mea, şi că m-am apucat să caut informaţii despre realizatorul ineditei fresce. Biografia lui Nándor Lajos Varga (1895–1978) este publicată pe site-ul Muzeului Naţional Secuiesc, el fiind unul dintre cei care au contribuit, prin donaţii, la crearea colecţiei de artă a acestei instituţii. Am mai aflat că şi-a făcut studiile la Budapesta, că a avut numeroase burse de studii în Italia, Franţa, Anglia, că a fost profesor, şeful departamentului de grafică al Academiei de Arte din Budapesta (1931-1948). În paralel, organiza tabere de vară cu studenţii săi, dintre care unele în Transilvania, unde continua să-şi păstreze reşedinţa. Aceasta este şi perioada în care a făcut fresca de la Dobolii de Jos. Cît despre opera lui, ea a fost încununată de premii în timpul vieţii sale, dar apare cotată şi astăzi în licitaţii internaţionale; cîteva dintre lucrări se află la Muzeul Naţional de la Budapesta şi la Ottawa, în Galeria Naţională a Canadei.

Nici una dintre listele lucrărilor sale nu menţionează fresca de la Dobolii. Or, cuprinderea ei în cadrul unei acţiuni de restaurare a reşedinţei pictorului – care are, pe de altă parte, propria sa valoare – ar constitui o completare necesară a operei lui Nándor Lajos Varga, dar şi a Muzeului Naţional Secuiesc. Cum se poate înţelege, întrezăresc aici posibilitatea unei intervenţii complexe – adeseori utilizate cu succes în alte ţări – incluzînd foruri şi instituţii diferite care ar trebui să facă mai mult decît să repare acoperişul casei, acţiune salutară, dar nu suficientă a Primăriei din Ilieni.

Sper ca măcar o parte a entuziasmului meu să treacă dincolo de foaia de ziar sau de ecranul computerului. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Bolohan

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.