Casa din Dobolii de Jos

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Casa din Dobolii de Jos jpeg

- şi pictorul Nándor Lajos Varga -

Dobolii de Jos este un sat din comuna Ilieni, judeţul Covasna. Puţin izolată de sat, pe o colină, se află reşedinţa familiei Hollaky, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice cu indicativele: CV-II-m-A-13208, sec. XVII – înc. sec. XIX, inscripţii pe frontoane din 1718 şi 1806.

La prima vedere, nimic nu atrage atenţia. Ba chiar, fotografiile aduse de una dintre studentele plecate să investigheze reşedinţele nobiliare din Transilvania, Anca Bolohan, arătau o clădire anostă, lipsită de oricare dintre elementele de tratare exterioară care fac interesante astfel de construcţii. Doar că, citind notele ei de călătorie şi privind planurile şi imaginile, am fost cucerită. Dacă din stradă înfăţişarea casei e modestă, e din cauza faptului că de aici se vede doar nivelul locuibil al casei, aşezată pe un teren în pantă şi avînd către vale încă un nivel, conţinînd dependinţele. De aici, de pe partea opusă intrării, volumul casei este unul bine proporţionat, echilibrat. Cît priveşte interiorul, organizarea spaţiilor, acoperirea lor cu bolţi specifice Renaşterii transilvane plasează construcţia reşedinţei familiei Hollaky în secolul al XVII-lea. O singură încăpere pare să fi fost de la început acoperită cu un planşeu susţinut de grinzi de lemn: cea mai mare, care funcţiona probabil în secolul XX în chip de cameră de zi. Presupunerea pleacă nu numai de la dimensiunea mare a încăperii în raport cu celelalte spaţii ale casei: pe întreaga lungime a peretelui de vest se desfăşoară o frescă ilustrînd tema miturilor fondatoare ale maghiarilor. Făcută în 1933 de pictorul şi graficianul Nándor Lajos Varga – devenit prin căsătorie proprietar al casei –, fresca constituie o „încercare“ a artistului în vederea realizării uneia similare care urma să împodobească Muzeul Naţional Secuiesc din Sfîntu Gheorghe, construit după proiectul unei alte personalităţi a epocii, arhitectul Kós Károly. 

Trebuie să recunosc că am fost fascinată de descoperirea făcută de studenta mea, şi că m-am apucat să caut informaţii despre realizatorul ineditei fresce. Biografia lui Nándor Lajos Varga (1895–1978) este publicată pe site-ul Muzeului Naţional Secuiesc, el fiind unul dintre cei care au contribuit, prin donaţii, la crearea colecţiei de artă a acestei instituţii. Am mai aflat că şi-a făcut studiile la Budapesta, că a avut numeroase burse de studii în Italia, Franţa, Anglia, că a fost profesor, şeful departamentului de grafică al Academiei de Arte din Budapesta (1931-1948). În paralel, organiza tabere de vară cu studenţii săi, dintre care unele în Transilvania, unde continua să-şi păstreze reşedinţa. Aceasta este şi perioada în care a făcut fresca de la Dobolii de Jos. Cît despre opera lui, ea a fost încununată de premii în timpul vieţii sale, dar apare cotată şi astăzi în licitaţii internaţionale; cîteva dintre lucrări se află la Muzeul Naţional de la Budapesta şi la Ottawa, în Galeria Naţională a Canadei.

Nici una dintre listele lucrărilor sale nu menţionează fresca de la Dobolii. Or, cuprinderea ei în cadrul unei acţiuni de restaurare a reşedinţei pictorului – care are, pe de altă parte, propria sa valoare – ar constitui o completare necesară a operei lui Nándor Lajos Varga, dar şi a Muzeului Naţional Secuiesc. Cum se poate înţelege, întrezăresc aici posibilitatea unei intervenţii complexe – adeseori utilizate cu succes în alte ţări – incluzînd foruri şi instituţii diferite care ar trebui să facă mai mult decît să repare acoperişul casei, acţiune salutară, dar nu suficientă a Primăriei din Ilieni.

Sper ca măcar o parte a entuziasmului meu să treacă dincolo de foaia de ziar sau de ecranul computerului. 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: A. Bolohan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.