Casa Canano din Ia┼či - spa┼úiu academic pentru ┼čobolani

Publicat în Dilema Veche nr. 491 din 11-17 iulie 2013
Casa Canano din Ia┼či   spa┼úiu academic pentru ┼čobolani jpeg

La c├«teva zeci de metri de Biblioteca Central─â Universitar─â ÔÇ×Mihai EminescuÔÇť, ├«ntr-o zon─â ticsit─â de imobile vechi de sute de ani, se afl─â un monument istoric ├«ntr-o stare avansat─â de degradare. Av├«nd specifice arhitectura moldoveneasc─â veche ┼či o bolt─â lateral─â, imobilul a fost datat de speciali┼čti ca fiind de la sf├«r┼čitul secolului al XIX-lea, ├«nceputul secolului al XX-lea. Este vorba de Casa Canano, a c─ârei poveste ├«ncepe, de fapt, acum aproape 200 de ani.

├Än timpul domniei lui Mihai Sturza (1834-1849) ÔÇô un domnitor cu mai multe ini┼úiative administrative, printre care ┼či ├«nfiin┼úarea Academiei Mih─âilene ÔÇô a fost cump─ârat─â, de la postelnicul Costache C─ân─ân─âu, casa acestuia, din apropierea R├«pei Galbene. Documentele arat─â c─â pre┼úul pl─âtit de domnitor era de 3000 de galbeni.

C─ân─ân─âu ÔÇô de la care vine actualul nume, Canano (astfel figureaz─â ├«n scriptele Direc┼úiei Jude┼úene pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniu Na┼úional Ia┼či) ÔÇô era un boier cu vederi progresiste, care a ├«nv─â┼úat carte al─âturi de Mihail Kog─âlniceanu ┼či al┼úi ie┼čeni cu stare, la un ÔÇ×institut superior de educa┼úieÔÇť, fondat l├«ng─â Ia┼či de trei profesori francezi pleca┼úi ├«n pribegie din Fran┼úa ┼či oplo┼či┼úi prin Moldova, dup─â ├«nfr├«ngerea lui Napoleon. Ulterior, mul┼úi dintre boierii ┼čcoli┼úi de ei ┼či-au continuat studiile ├«n str─âin─âtate, ├«n special ├«n Fran┼úa.

├Ämprejmuit─â cu c─âr─âmizi, cl─âdirea a devenit ├«nchisoare, locul intr├«nd ├«n folclor drept ÔÇ×criminalÔÇť. Aici au fost transfera┼úi cei fereca┼úi ├«n celulele unei alte ├«nchisori, din apropierea cur┼úii domne┼čti. Pe l├«ng─â infractorii de drept comun, ├«n noua ├«nchisoare au stat ┼či ceea ce numim ast─âzi ÔÇ×de┼úinu┼úi politiciÔÇť, a┼ča cum au fost tinerii ┼či militarii care s-au opus ├«nl─âtur─ârii lui Alexandru Ioan Cuza, din 1866. Printre cei ├«nchi┼či aici s-a num─ârat Neculai Rosetti-Roznovanu, pretendent la domnia Principatelor, dup─â plecarea lui Cuza.

Ultimul c─âl─âu al Ia┼čului, Gavril Buzatu, ┼či-a legat ┼či el numele de aceast─â ├«nchisoare, pe l├«ng─â ├«ns─ârcinarea de baz─â, de a pune ┼čtreangul la g├«tul ├«nfractorilor (din r├«ndul c─ârora provenea ┼či el), c─âl─âul av├«nd ┼či sarcina de a-i biciui pe cei ├«ncarcera┼úi prin chilii ┼či beciuri. Pentru a fi oric├«nd la ├«ndem├«na conduc─âtorului ├«nchisorii, Buzatu locuia ├«ntr-o cas─â situat─â ├«n apropiere ┼či nu avea voie s─â p─âr─âseasc─â ora┼čul.

Aceast─â destina┼úie a spa┼úiului din cap─âtul str─âzii P─âcurari a fost desfiin┼úat─â ├«n 1916, cl─âdirea devenind c─âmin studen┼úesc de fete, dup─â ce i-a mai fost ad─âugat un etaj. Mai t├«rziu, c├«nd Universitatea ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇť a construit alte c─âmine, ├«n alte zone ale ora┼čului, imobilul a fost repartizat unei policlinici studen┼úe┼čti, iar dup─â 1990 a fost amenajat pentru a g─âzdui cursuri ┼či seminarii, dar ┼či examene de admitere sau de licen┼ú─â. ├Än mediul universitar era ┼či este cunoscut drept ÔÇ×Corpul EÔÇť. Primele laboratoare ale nou-├«nfiin┼úatei sec┼úii de Jurnalistic─â de la Universitate, ├«n 1997, au fost repartizate ├«n aceast─â cl─âdire. Mult─â vreme, aici au fost amplasate tipografia ┼či birourile editurii aceleia┼či institu┼úii.

├Än timp, ├«ns─â, faptul c─â nu se mai f─âcuser─â repara┼úii de aproape 100 de ani a ├«nceput s─â-┼či spun─â cuv├«ntul. Pere┼úii interiori ┼či exteriori deveniser─â scoroji┼úi, existau g─âuri ├«n pardoseli, structura de rezisten┼ú─â era afectat─â, iar ├«n ultimii ani, fuga ┼čobolanilor pe l├«ng─â plinte, ├«n timpul cursurilor, devenise un fapt obi┼čnuit. ├Än final, institu┼úia de ├«nv─â┼ú─âm├«nt superior a decis suspendarea cursurilor, ├«n a┼čteptarea unor fonduri pentru reabilitare, deloc u┼čor de g─âsit ├«n aceste vremuri.

O vizit─â recent─â la Ia┼či a ministrului Culturii, Daniel Barbu, ┼či a directorului general interimar al Institutului Na┼úional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, a adus o veste mult a┼čteptat─â: al─âturi de alte c├«teva cl─âdiri, Casa Canano va fi restaurat─â, fondurile provenind de la bugetul de stat.

Sorin Cristian Semeniuc este doctor al Universit─â┼úii ÔÇ×Alexandru Ioan CuzaÔÇť din Ia┼či.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.