Biserica fortificat─â de la Al╚Ť├«na

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Biserica fortificat─â de la Al╚Ť├«na jpeg

Ca s─â ajungi la Al┼ú├«na dinspre Sighi┼čoara, trebuie s─â ┼úii drumul Sibiului trec├«nd prin Agnita. Nu vei avea timp s─â p─âtrunzi pe por┼úile tuturor cet─â┼úilor biserice┼čti, c─â-s multe, pres─ârate pe colinele din mijlocul satelor pe care le str─âba┼úi sau pe care le z─âre┼čti doar, aninate pe marginile dealurilor ondulate spre orizont, de-a lungul uimitoarei V─âi a H├«rtibaciului. Dac─â ┼či drumul ar fi pe m─âsura peisajului, zona ar tinde spre propor┼úii paradisiace, dar a┼ča, ├«n halul ├«n care arat─â unele por┼úiuni, te cam aduce cu picioarele proprii pe p─âm├«nt ┼či cu ro┼úile ma┼činilor prin gropi.

Al┼ú├«na ├«┼úi apare deodat─â ├«n fa┼úa ochilor, cu satul adunat roat─â ├«n jurul celor dou─â biserici din centru, ale c─âror turle se profileaz─â spectacular pe fundalul crestelor albe ale F─âg─âra┼čului. Drumul se strecoar─â larg printre casele ordonat a┼čezate, tipic s─âse┼čti, unele obosite de vreme, palide ┼či cu obloanele trase, altele recent restaurate ┼či zugr─âvite ├«n culori vii, cu mari spa┼úii verzi ├«n fa┼úa lor, ├«ntret─âiate de un fel de c─âr─âri-trotuare ce asigur─â ┼či un alt acces ├«ntre gospod─ârii, ├«n afar─â de asfaltul ┼čoselei. De undeva, de prin fa┼úa Prim─âriei, o sp─ârtur─â ├«n frontul compact de case las─â loc liber unei c─âr─ârui ce ├«nso┼úe┼čte la deal ┼čan┼úul unui p├«r├«ia┼č, cobor├«nd parc─â direct din zidul bisericii fortificate. Turnul acesteia, zvelt, neogotic, ridicat ├«n 1858 ├«n locul fostului turn-clopotni┼ú─â ÔÇô demolat cu cinci ani ├«nainte ÔÇô ├«┼či etaleaz─â pe fa┼úade ceasurile negre cu cifre ┼či limbi albe. Dup─â ce-o str─âba┼úi, ajungi la intrarea sub form─â de scar─â acoperit─â, cu patru ferestruici lumin├«ndu-i interiorul dintr-o parte ┼či cu o u┼č─â mic─â, cu sc├«nduri groase, impresionat b─âtut─â ┼či-nt─ârit─â-n ┼úinte de fier.

Ie┼čind din scar─â ┼či r─âzb─ât├«nd ├«n curtea ├«nierbat─â, privirea ┼úi se opre┼čte pe turnul stingher, unul dintre cele patru ce odinioar─â ├«nt─âreau incinta ini┼úial─â, de form─â oval─â, din jurul bisericii. C─âci zidul actual, ├«n care se mai v─âd ┼či o parte din camerele de provizii sc─âpate de la demolare, m─âre┼čte spa┼úiul spre est, a┼ča c─â fostul turn de incint─â e acum doar o construc┼úie izolat─â undeva ├«n paji┼čtea din jurul bisericii, ce a jucat mult timp doar simplul rol de depozit de sl─ânin─â al comunit─â┼úii. Ridicat din piatr─â ┼či c─âr─âmid─â, cl─âdirea este prev─âzut─â cu clopot mic deasupra unei ferestre ├«nguste, cu scar─â exterioar─â de lemn, acoperit─â, ce urc─â la etaj, spa┼úiul de sub ea servind la ora actual─â ca ad─âpost pentru f├«nul str├«ns din curtea bisericii. Vechiul spa┼úiu cu arcad─â al por┼úii de intrare, prev─âzut cu hers─â, a fost zidit ulterior cu c─âr─âmid─â, ┼či doar trei ferestre mai las─â loc luminii s─â p─âtrund─âÔÇŽ

Atestat─â ini┼úial, la 1291, sub numele de Olchona, denumirea actual─â provine, potrivit legendei, de la cei zece nobili ce i-au condus pe sa┼čii veni┼úi ├«n zon─â s-o colonizeze. Deoarece nu s-au putut hot─âr├« numele c─âruia dintre ei s─â fie atribuit satului, to┼úi fiind d─ârui┼úi de divinitate cu aceea┼či h─ârnicie (adic─â peste norma rom├óneasc─â, c─â doar erau sa┼či), s-a stabilit ca localitatea s─â se numeasc─â ÔÇ×All ZehnÔÇť (Alzen), adic─â ÔÇ×To┼úi zeceÔÇť. Biserica lutheran─â, ini┼úial o bazilic─â romanic─â de secol XIII, este o construc┼úie cu trei nave, cinci travee ┼či cor p─âtrat, extins ulterior cu o absid─â poligonal─â. Dou─â secole mai t├«rziu, nava principal─â a fost completat─â cu o bolt─â ├«n stil gotic t├«rziu, ├«n form─â de plas─â. La 1780 se adaug─â o org─â ├«ntr-o tribun─â construit─â special, iar ├«n secolul urm─âtor se realizeaz─â balcoane pe console de lemn deasupra arcadelor navei principale.

Biserica alb─â, cu turl─â-nalt─â, acoperit─â cu tabl─â contrasteaz─â puternic cu turnurile de piatr─â, uneori amestecat─â cu c─âr─âmid─â, ┼či cu zidurile pr─âbu┼čite pe alocuri. Un cuib de barz─â, cu pui de barz─â-n el, vegheaz─â solemn pe acoperi┼čul ce se-mbin─â aproape conic deasupra altarului. Ferestre-nguste, contrafor┼úi ┼či resturi vechi de piatr─â netencuit─â amintesc de faze primare de construc┼úie. ├Än─âuntru ÔÇô lumin─â ├«n spa┼úiul ├«nalt: prin geamuri ┼či prin candelabre at├«rn├«nd deasupra ┼čirurilor de b─ânci din lemn. Ordine, lini┼čte ┼či cur─â┼úenie. Undeva sus, l├«ng─â orga nu prea mare, dar bogat ornamentat─â, o pianin─â (cred!) pr─âfuit─â, uitat─â-ntr-un col┼ú, cu o banc─â bar├«nd accesul p├«n─â la ea. ├Än fa┼úa amvonului, vreo trei persoane discut├«nd discret ├«n limbi str─âine.

Afar─â, alte turnuri, alte ziduri, o alt─â scar─â acoperit─âÔÇŽ dar de dimensiuni mai mici. Apoi o poart─â relativ nou─â, ├«ncastrat─â-n perete tencuit, ├«ntre un turn vechi (f─âr─â ferestre, doar cu o u┼č─â pe interior ┼či guri de tragere exterioare), ┼či o bucat─â de zid surpat pe distan┼ú─â de 2-3 metri, barat de ÔÇ×cloambeÔÇť ├«n─âl┼úate ca un gard ├«mpotriva vitelor. ├Änainte de a p─âr─âsi incinta, un b─âtr├«n cu umerii pleca┼úi ca la rug─âciune, dar cu ┼úigara-n gur─â ca la birt, ├«mi spune c─â, cu doar c├«teva zile ├«n urm─â, o nou─â por┼úiune de zid s-a l─âsat la p─âm├«nt. Asta e, ni se pr─âbu┼česc cet─â┼úile! Ie┼čim am├«ndoi, iar el ├«nchide temeinic u┼ča de la scara mare acoperit─â. O intrare fusese blocat─âÔÇŽ Mai r─âm─âseser─â trei deschise! 

Daniel I. Iancu este muzeograf la Muzeul de Etnografie ┼či Art─â Popular─â din Or─â┼čtie ┼či doctorand la Universitatea ÔÇ×1 Decembrie 1918ÔÇť din Alba Iulia.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.