Baroc cu baloane de săpun

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Baroc cu baloane de săpun jpeg

„Vrei ca petrecerea ta să fie specială? Efectele speciale fac diferenţa. Îţi oferim: lumini ambientale şi efecte speciale cu gheaţă carbonică, pentru nuntă la Castelul Teleki Satulung. Dansează pe nori cu noul efect «fum greu» (fumul stă la nivelul solului); transformă băuturile în «poţiuni magice» (din care se scurge fum alb nontoxic); efecte cu baloane de săpun. Pentru a crea o atmosferă deosebită la evenimentele importante din viaţa ta: nuntă, botez, majorat, banchet, dispunem de echipamente profesionale de ultimă generaţie, alături de personal cu experienţă îndelungată şi portofoliu bogat. Preţuri negociabile în funcţie de locaţie şi amploarea evenimentului.“

Am ales să citez doar unul dintre numeroasele anunţuri referitoare la posibilitatea de a utiliza pentru evenimente speciale palatul Teleki din Satulung, Maramureş. Trebuie observat că „atmosfera deosebită“ e dată de orice, numai de arhitectura şi decorul palatului nu, doar „efectele speciale fac diferenţa“. Te şi întrebi dacă „evenimentele“ au de ce să se desfăşoare aici; aşa cum sînt prezentate, „fumurile“ – albe, grele sau negre – ar putea fi utilizate în orice alt loc, fără personalitatea şi farmecul pe care palatul baroc construit în 1723 de Adam Teleki ar trebui să le confere oricărei acţiuni – eveniment sau nu – care se desfăşoară între zidurile sale.

În cazul de faţă, zidurile înseamnă nu numai cele ale palatului: o astfel de reşedinţă era alcătuită din palat, grădină sau parc, corpuri anexe, închise într-o incintă de zid. Iar amplasarea lor în cadrul incintei se făcea conform unor reguli de compoziţie care le puneau în valoare împreună. Nici un palat al epocii sau al epocilor mai tîrzii nu trăia fără parcul înconjurător; adeseori, plante dintre cele mai exotice erau aduse, aclimatizate şi folosite la amenajarea ansamblului; grupuri statuare, bănci, fîntîni, oglinzi de apă punctau traseul unei plimbări prin parc. Nu întîmplător, Transilvania are o mulţime de parcuri „dendrologice“: ele nu sînt altceva decît parcurile unor reşedinţe care, începînd chiar cu secolul al XVII-lea şi pînă în secolul al XX-lea, concurau în materie de soiuri de plante şi de amplasare peisagistică.

Or, nimic din toate astea nu a fost păstrat sau reconstituit la Satulung. Actualul palat – cu ce s-o mai fi păstrat din interioarele încă purtătoare ale amprentei baroce, acum cîţiva ani – nu are ca însoţitor decît un teren plat, în care s-au plantat soldăţeşte nişte viitori trandafiri. La exterior, palatul nu mai păstrează imaginea pe care o avea încă în 1944, ultimul an în care este locuit de familia Teleki. Sigur că folosirea sa ulterioară ca sediu al fermei de stat (IAS, pentru cine îşi mai aminteşte), ca depozit de îngrăşă-minte chimice şi produse agricole nu a fost de natură să conducă la o întreţinere adecvată. După 1989, Consiliul local şi Primăria decid că nu au bani pentru restaurarea şi întreţinerea palatului şi îl scot la vînzare: din 2005 este proprietate privată. La scurtă vreme, se spunea că noul proprietar a comandat un proiect de „revitalizare, extindere şi reamenajare“. Nu ştiu cum arată proiectul – care pare să se deruleze şi acum – dar rezultatele sînt tragice. Ce se vede în imaginile publicate nu este un palat vechi restaurat, ci o construcţie nouă şi searbădă, cum searbădă este şi imaginea generală a proprietăţii.

Asta, deşi palatul este înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice, cu indicativul MM-II-a-A-04629, adică bun de patrimoniu de importanţă naţională. Acest lucru ar fi trebuit să ducă, conform legii, la un proiect şi o execuţie care să pună în valoare ansamblul. N-a fost să fie! Au rămas doar baloanele de săpun şi fumurile unei intervenţii descalificante asupra unei reşedinţe de patrimoniu.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: monumenteuitate.ro

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.