Ansamblul de la Coţofenii din Faţă, Dolj

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Ansamblul de la Coţofenii din Faţă, Dolj jpeg

Atunci cînd vreau să scriu despre un ansamblu sau o construcţie pe care nu am văzut-o de mult, mă folosesc de net, unde găsesc frecvent fotografii recente şi comentarii asupra stării de conservare (?) a unor clădiri sau/şi ansambluri care – de cele mai multe ori – fac parte din Lista Monumentelor Istorice. Un specialist IT, un doctor, cîţiva fotografi, un profesor de geografie, un istoric, studenţi în domenii diferite sau pur şi simplu localnici sau turişti cu meserii diverse şi aflaţi în posesia unui aparat de fotografiat îşi pun pe bloguri descoperirile făcute în materie de locuri şi edificii care i-au impresionat, care li se par memorabile şi a căror existenţă merită a fi cunoscută şi de alţii. Dacă dau aici lista ocupaţiilor acestor (sper!) prieteni ai mei din lumea virtuală, o fac fiindcă mi se pare că ea, lista, poate fi considerată a ilustra un eşantion reprezentativ pentru societatea românească. Şi atunci, dacă eşantionul are o astfel de preocupare legată de mediul în care trăieşte, de ce nu stau lucrurile la fel cu societatea pe care o reprezintă?

Nu mă băgaţi în seamă? e o întrebare retorică! Bună de pus ca motto şi pentru ansamblul curţii boiereşti de la Coţofenii din Faţă, din judeţul Dolj, şi pentru starea jalnică în care se află acesta. Înlocuind curtea de secol XVII a spătarului Mihai Coţofeanu ce se afla în partea din vale a satului, ansamblul situat pe faleza Jiului este un exemplu de arhitectură rezidenţială din Ţara Românească, remarcabil pentru arhitectura lui, pentru cei două sute de ani de locuire neîntreruptă şi pentru felul în care generaţii la rînd au socotit că trebuie să-l îmbogăţească, punîndu-şi amprenta pe felul în care acesta s-a păstrat în perioada de pînă la Al Doilea Război Mondial.

Cel mai important, semnificativ şi spectaculos obiect de arhitectură este casa: „Bojarenhaus Spatar Predescu in Coţofeni (Dolj), 1765“, ne spune Wilhelm Jänecke, în a sa Das rumänische Bauern und Bojarenhaus, Bukarest, 1918, unde o şi ilustrează cu două fotografii. Ridicat deasupra unor încăperi boltite destinate anexelor, nivelul locuibil este accesibil printr-un foişor cu scară exterioară; repartiţia încăperilor este specifică epocii de construcţie, la fel cum sînt şi bolţile care acoperă fiecare încăpere în parte.

O biserică aflată şi ea pe faleză, la oarecare distanţă, este capela curţii – înlocuind şi ea o biserică mai veche, dispărută pe la 1820, ne spune Nicolae Iorga – construită de familia Coţofeanu în 1827-1831. La sfîrşitul secolului al XIX-lea, moşia se împarte între cele două fiice ale familiei, iar alături de casa veche se ridică o nouă casă, în stil neoromânesc. Casa trebuie să fi fost gata la 1906, an în care arhitecţii peisagişti E. Redont şi E. Pinard – autorii Parcului „Bibescu“ din Craiova – sînt angajaţi să proiecteze parcul curţii de la Coţofeni. Ceea ce şi fac, unificînd întregul ansamblu printr-o amenajare peisageră, incluzînd şi „fîntîna spătarului“, cea care capta cîteva izvoare la baza falezei şi care se mai vedea încă acum cîţiva ani. Imaginea şi starea construcţiilor erau excelente, aşa cum mărturisesc, de pildă, fotografiile făcute cu ocazia vizitei Reginei Maria din anii ’30.

În 1949 sau 1951, curtea a trecut în proprietatea Institutului Agronomic din Craiova, apoi a unei unităţi militare, pentru a rămîne pînă astăzi în „custodia“ administraţiei locale. Un proiect de restaurare iniţiat de Ministerul Culturii în 1998 nu a fost dus pînă la capăt din lipsa fondurilor. Chiar şi aşa, în starea proastă în care se află, curtea i-a impresionat pe cei care au văzut-o recent. Oare cum facem să extindem „eşantionul“ şi către zona decizională? 

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

Foto: C. Pătrasşcu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Christian Horner, Geri Halliwell  sursa foto   Shutterstock jpg
Bonus pentru infidelitate? Soțul lui Geri Halliwell, premiat după un scandal sexual!
După un an problematic atât pe piste, cât și în viața personală, Christian Horner, soțul fostei vedete din trupa Spice Girls, și-a păstrat poziția de cel mai bine plătit șef de echipă din Formula 1. În ciuda scandalului în care a fost implicat.
doliu 4 e1705263902166 0 t jpg
O renumită jurnalistă, în vârstă de doar 54 de ani, și-a pierdut viața într-un accident rutier
Rodica Sărmaș Furnea, o jurnalistă de renume și o voce respectată în domeniul sănătății, a decedat duminică seara, într-un tragic accident rutier pe DN 15 Târgu Mureș – Reghin, în apropierea localității Gornești, județul Mureș.
Chris Martin jpeg
Momentul în care Chris Martin de la Coldplay cade într-o gaură din scenă. „Asta nu era în plan”. VIDEO
Chris Martin, solistul trupei Coldplay, a avut parte de un incident în timpul concertului pe care îl susținea la Mebourne, în Australia. Cântărețul vorbea publicului, când, în timp ce se deplasa cu spatele
image png
Tragedie cutremurătoare. O femeie a murit în fața spitalului, imediat după externare
O tragedie cutremurătoare a avut loc în fața Spitalului Județean din Slatina, evidențiind problemele grave din sistemul public de sănătate.
parizer foto shutterstock
S-a lansat aplicația gratuită cu ajutorul căreia afli ce mănânci - de la aditivi la alergeni
Cu prilejul Zilei Internaţionale „One Health”, care este marcată anual în data de 3 noiembrie, InfoCons a lansat Aplicaţia Globală de Protecţia Consumatorilor, un instrument util pentru a face alegeri informate.
Cersetori Londra  Foto GettyImages 1781877612 (2) jpg
Persoane cu handicap, obligate să cerșească în Timișoara. Gruparea infracțională a fost destructurată
Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată au descoperit o grupare infracțională, care exploata persoane cu handicap, obligându-le să practice cerșetoria.
elevi metalurgic stagii practica spania   foto alina mitran jpg
Elevii au revenit la școală în modulul al doilea de cursuri. Când va fi următoarea vacanță
Elevii s-au reîntors în bănci, după prima vacanță din acest an școlar. Îi așteaptă un nou modul de cursuri până în data de 21 decembrie, când vor intra din nou în libere.
bani curs valutar dolari jpg
Economia SUA este în creștere, dar americanii nu par să simtă asta: „Fără viață socială, fără planuri, fără economii"
În timp ce unii locuitori ai SUA sunt optimiști cu privire la stabilizarea costurilor, alții spun că prețurile ridicate continuă să-i afecteze.
Istvan Kovacs jpg
Istvan Kovacs, mândria arbitrajului românesc: delegare la încă un meci mare din Liga Campionilor
Centralul din Carei continuă să primească partide de mare importanță.