Strada Cuza Vodă

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Strada Cuza Vodă jpeg

În discursul public ieşean, strada Cuza Vodă este prezentată drept oaza în care s-ar fi păstrat farmecul vechilor clădiri dintr-un oraş al birjelor, negustorilor, boierilor şi al unei lumi dispărute. În fapt, din diferite motive, pînă acum s-a făcut prea puţin pentru punerea în valoare a acestei artere.

Îngustă, lungă de aproximativ 800 de metri, aproape dreaptă şi străbătută de la un capăt de altul de linia tramvaiului, strada Cuza Vodă se întinde din apropierea Hotelului Traian pînă la Mănăstirea Golia, preţ de o plimbare de cam jumătate de oră. Dacă ţi s-ar povesti însă avatarurile fiecărei case, plimbarea ar putea dura şi o zi.

Multe clădiri de pe această veche arteră sînt monumente istorice. O situaţie oficială, din 2004, indica 31 de astfel de imobile, adică mai mult de jumătate din cele numerotate. Palatul Braunstein, Palatul Neuschotz (azi Restaurantul Select), Casa Balş-Sturza, Farmacia Ghiţun, Filarmonica Moldova, Casa Alecu Balş, Maternitatea Cuza Vodă, Casa Calimah Ghika, Mănăstirea Golia, Casa Apelor sînt doar o parte dintre monumentele aflate în scriptele oficiale, majoritatea de început de secol XIX. Există şi excepţii notabile, cum ar fi Mănăstirea, edificiu de importanţă excepţională, ridicat de Vasile Lupu şi datat în secolele XVI-XVIII. Locul a dat şi numele iniţial al acestei străzi: Uliţa Golia.

La începuturi, cele mai multe dintre clădiri aveau doar un etaj şi îndeplineau un dublu rol, la parter avînd spaţii comerciale, iar deasupra, locuinţe pentru comercianţi. Altele sînt case boiereşti sau care au deţinut diferite funcţii administrative.

Lipsite mulţi ani de renovări, aceste clădiri cu poveşti care de care mai savuroase au ajuns, în timp, într-o stare deplorabilă. În unele, stau chiriaşi ai Primăriei, altele au fost retrocedate, iar noii proprietari le-au renovat încălcînd normele aplicabile unui monument istoric. În cazul celor care au ajuns totuşi pe mîna constructorilor a fost vorba de soluţii izolate şi care s-au întins prea mult timp.

Renovarea Filarmonicii părea că nu se mai sfîrşeşte, pînă cînd, în 2007-2008, conjunctura desemnării unui ieşean drept ministru al Educaţiei a dus la terminarea lucrărilor la o parte din clădire, adică la Casa Balş. Mănăstirea Golia a fost repusă pe picioare cu fonduri europene, printr-un proiect la care au mai contribuit Primăria şi Consiliul Judeţean, ultima instituţie accesînd recent aceeaşi sursă pentru refacerea Maternităţii Cuza Vodă. Primăria a reuşit, după multe eforturi, să găsească o soluţie pentru mutarea locatarilor chiriaşi din Palatul Braunstein şi doreşte să aducă strălucire acestui imobil din vecinătatea Pieţei Unirii. Palatul Poştei, de fapt Casa Balş-Sturza, a avut norocul să fie printre puţinele pentru care s-au găsit bani în primul deceniu de după 1989, iar Hotelul Select a fost restaurat prin eforturile proprietarului, care l-a cumpărat de la stat. În rest însă, intenţiile de a renova strada de la un capăt la altul, de a exista o strategie unitară, demnă de un Centru Istoric, au dat greş. Municipalitatea, care a avut un proiect de 20 de milioane de euro, finanţabil din fonduri europene, nu a reuşit să-i convingă pe proprietari/chiriaşi să-i cedeze pentru doi ani imobilele. Finanţatorul ceruse acest lucru pentru a simplifica proiectul şi a evita să intre într-o relaţie contractuală cu aproximativ 300 de persoane. În final, banii au fost pierduţi. Într-un dialog cu cititorii unui site de ştiri, în vara acestui an, primarul municipiului Iaşi a declarat: „Probabil că aşteptăm o investiţie privată care să rezolve situaţia reamenajării urbanistice a acestei zone.“

Puţin doar, dintre multele poveşti, cu alb şi negru, ale străzii Cuza Vodă. Ion Creangă a locuit o perioadă la Golia, iar la un moment dat şi-a deschis o tutungerie, pe aceeaşi stradă, supărat că fusese exclus din rîndul preoţimii (printre altele, trăsese cu puşca după ciori). Preoţii militau atunci, cu putere, împotriva fumatului. Cu faţa la pereţii clădirilor, aici au fost împuşcaţi mulţi evrei în timpul Pogromului din iunie 1941.

Sorin Cristian Semeniuc este dr. al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

politie anglia marea britanie istock jpg
Român arestat pentru legături cu servicii rusești, în urma unui incendiu suspect produs în Marea Britanie
Un cetățean român, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat de autoritățile britanice în legătură cu un incendiu care a avut loc în iulie 2024.
Steven Horsford captura video png
Reacţia furioasă a unui politician democrat, după anunţul lui Trump privind pauza în aplicarea tarifelor: „What the f*ck?”
Steven Horsford, ales democrat al statului Nevada în Camera Reprezentanţilor, a avut o reacție furioasă la auzirea veștii lui Trump privind suspendarea aplicării tarifelor reciproce.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
Ce înseamnă pentru Europa cele 90 de zile de pauză de la tarifele comerciale impuse de SUA
Cele 90 de zile de pauză de la tarifele comerciale impuse de SUA dau timp statelor să gândească și să demareze negocieri intense pentru a identifica soluții comerciale care să le aducă beneficii, punctează analiștii, precizând că Uniunea Europeană este în centrul atenției.
DNA Galati
Descinderi DNA la două mari spitale din Iași. Sunt vizați medici care ar fi luat mită, în ultimii cinci ani
Procurorii DNA efectuează joi, 10 aprilie 2025, percheziții în 12 locații din județul Iași într-un dosar penal în care sunt vizate fapte de corupție comise în ultimii cinci ani.
Victor Ponta lansare 5 FOTO INQUAM
Victor Ponta a povestit cum a inundat sate întregi din România, pentru a proteja Serbia: „I-am ajutat”
Victor Ponta a discutat în emisiunea „Hai, live!”, moderată de Robert Turcescu și Dan Andronic, despre cauza pentru care a primit cetățenia sârbă. Candidatul independent la președinția României a recunoscut că în 2014, când conducea Guvernul României, a luat decizia de a permite inundarea unor sate
Marcel Ciolacu şi Victor Ponta FOTO Inquam Photos / George Călin
Reacția lui Ciolacu după ce Ponta a spus cum a ajutat Serbia în timpul inundațiilor: „Nu aş fi luat această decizie”
Premierul Marcel Ciolacu susține că nu ar fi procedat ca Victor Ponta în 2014, în calitate de prim-ministru, când a decis să deschidă „valea de la Porţile de Fier pentru a evita inundarea Belgradului”, cu riscul inundării, însă, a unor sate româneşti.
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
Pește pane cu bere. Îl prepari rapid şi e incredibil de crocant!
Spre finalul săptămânii, simţi nevoia de un preparat culiar reconfortant sau unul pentru care nu ai nevoie de prea mult timp pentru a-l găti. Acest peşte pane cu bere este uşor de făcut.
piedone in vacanta jpg
Piedone, vacanță de vis alături de familie. Unde a plecat şeful ANPC: „La soare, după liniște și bucurie”
Cristian Popescu Piedone s-a gândit că a venit vremea să se bucure de o mică vacanță alături de familie, după controalele ANPC pe care le-a făcut în ultima perioadă, lăsându-i pe colegi să se ocupe de treburile de serviciu. Șeful Protecției Consumatorilor a publicat și câteva imagini pe rețelele de
490009517 29591370817121042 4874375550940847736 n jpg
In memoriam - Bogdan Teodorescu
Fac parte dintr-o generație care nu a mai apucat Cenaclul „Universitas”, condus de criticul Mircea Martin. Dar am fost sigur că Bogdan Teodorescu scrie și literatură de la primele sale articole din Tinerama.