Iaşi: Salvarea, în ultima clipă, a Casei A.D. Xenopol

Publicat în Dilema Veche nr. 389 din 28 iulie - 3 august 2011
Iaşi: Salvarea, în ultima clipă, a Casei A D  Xenopol jpeg

Un monument istoric foarte cunoscut în Iaşi, şi nu numai, şi care a mai făcut, integral sau parţial, obiectul unor materiale din Dilema veche (Andrei Pippidi, nr. 260, 8 februarie 2009; Lina Vdovîi, nr. 324, 29 aprilie-5 mai 2010) pare să fi fost salvat pe ultima sută de metri. Este vorba de Casa A.D. Xenopol, imobil situat pe strada Vasile Conta, în apropierea Spitalului Sf. Spiridon. Devenită în ultimii ani sălaş pentru persoanele fără adăpost şi, în acelaşi timp, furnizoare a senzaţiei că e gata-gata să se prăbuşească, casa a intrat de cîteva săptămîni în reparaţii capitale, al căror termen-limită este 15 iulie 2012.

Un scurt istoric însă, înainte de a dezvălui soluţia salvatoare. Deşi poartă numele renumitului istoric, sociolog şi filozof ieşean, clădirea i-a aparţinut, de fapt, celei de-a treia soţii a lui Xenopol: fosta sa studentă, cu 20 de ani mai tînără, Coralia Gatoschi (1869-1951), o poetesă aspirantă, apropiată şi lui Eminescu, cel care, în vara lui 1886, la Repedea, lîngă Iaşi, a copiat poezia „La Steaua“ într-un album al madamei, cu cîteva luni înainte de prima publicare, din octombrie (Mihai Eminescu, Opere III, ediţie critică de D. Murăraşu, 1995, p. 334). Xenopol şi Riria – numele „de scenă“ al Coraliei – s-au căsătorit în 1908 şi au locuit în această casă pînă la mutarea familiei în Bucureşti, în 1915. Nu este cunoscută, cu certitudine, data construirii, unii specialişti indicînd însă primele decenii ale secolului al XIX-lea, în timp ce Direcţia de Cultură Iaşi menţionează sfîrşitul secolului. Cert este că la Arhivele Statului prima atestare apare în 1904, cînd, la Primăria Iaşi, a ajuns o sesizare referitoare la iminenta prăbuşire a unui zid ce despărţea casa Coraliei de cea a unui vecin. După moartea lui Xenopol, la Bucureşti, în 1920, imobilul a ajuns în posesia unui urmaş al acestuia, Sigmund Diamant, care l-a închiriat CFR-ului. Confiscat de comunişti, a devenit sediu pentru diferite societăţi, pentru ca, după 1989, să fie atribuit unor partide obscure, iar apoi Parchetului Militar. Unul dintre urmaşii lui Sigmund, Bettino, l-a revendicat şi l-a primit, vînzîndu-l însă imediat unui om de afaceri din Iaşi. A urmat o perioadă de aproape zece ani în care atît Primăria, cît şi Ministerul Culturii au analizat oportunitatea cumpărării imobilului. După ce s-au înţeles cu proprietarul, reprezentanţii celei din urmă instituţii au avizat favorabil propunerea, care a căzut însă, după ce Ministerul de Finanţe a respins achiziţia. În tot acest timp, monumentul istoric s-a degradat de la o zi la alta.

În final, proprietarul a renunţat la orice tentativă de a-l mai vinde şi a reuşit să obţină fonduri europene pentru reabilitarea clădirii, care va fi restaurată respectînd proiectul casei vechi şi restricţiile impuse de includerea în categoria monumentelor.

De anul viitor, Casa A.D. Xenopol ar trebui să devină un centru de afaceri care va include un restaurant şi birouri, existînd şi posibilitatea amenajării unei făbricuţe de bere care va fi comercializată tot aici, după un model care există în Austria şi Germania. În principal însă, centrul va avea o componentă de incubator de afaceri în domenii precum IT, juridic, marketing şi contabil. Valoarea totală a lucrărilor este de 11,5 milioane de lei, 60% fiind asiguraţi de proprietar, dintr-un credit, iar restul de Uniunea Europeană.

Începerea lucrărilor a stîrnit, totuşi, controverse, după ce o parte a casei a fost demolată. Mai mulţi locatari din zonă au sesizat Primăria, aceeaşi problemă ridicîndu-se şi pe bloguri ale iubitorilor ieşeni de istorie. Răspunsul investitorului a fost că respectiva porţiune fusese construită în anii ’30 şi nu avea statutul special al restului clădirii, existînd încă din 2008 o autorizaţie emisă de Primărie pentru demolarea acelei anexe.

Sorin Cristian Semeniuc este doctorand al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.
Masina de spalat rufe jpg
Motivul pentru care e recomandat să adaugi o lingură de zahăr în mașina de spălat. Pare o glumă, dar e un truc de mare ajutor
Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, ascunde un secret neobișnuit: poate deveni aliatul tău de nădejde în îngrijirea hainelor.
durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!