"Calvarul Aiudului"

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
"Calvarul Aiudului" jpeg

Dacă ar fi să numărăm obiectele de arhitectură şi monumentele remarcabile produse în anii de după 1990, probabil că nu am reuşi să adunăm foarte multe. Printre ele, destule sînt necunoscute sau puţin cunoscute, cum ar fi monumentul „Calvarul Aiudului“.

Recunosc că ştiu puţine lucruri despre localitate. În copilăria mea, numele Aiudului era rostit cu teamă şi nu semnifica altceva decît celebra închisoare în care unii membri ai familiei sau cunoscuţi ai lor îşi petrecuseră o parte a vieţii. Cei care supravieţuiseră aveau un mare „defect“: nu povesteau nimic. Era, probabil, modul lor de a rezista şi de a încerca să se reintegreze în viaţa „normală“.

Aşa încît, de-abia după 1989 am aflat mai multe despre Aiud. Doar că nu localitatea ne interesează acum, ci închisoarea sa. Aceasta din urmă a fost construită la sfîrşitul secolului al XVIII-lea; tot în acea perioadă a devenit închisoare districtuală şi a fost amplificată prin noi corpuri de clădiri, în perioada 1889-1892.

Ea a devenit unul dintre locurile de detenţie alese pentru opozanţii regimului comunist şi funcţionează astfel între 1947 şi 1964. „Rîpa robilor“ sau „Dealul robilor“ sînt numele sub care este cunoscut locul în care – după torturi şi tratamente greu imaginabile – deţinuţii decedaţi erau înmormîntaţi. Gropi comune sau individuale, fără indicaţia vreunui nume, împînzeau teritoriul cimitirului închisorii.

La iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, arhitectul Anghel Marcu (1921-1998), a proiectat monumentul care se vede astăzi. I-a avut colaboratori pe arhitectul Nicolae Goga (1914-1995) – şi el fost deţinut politic – şi pe arhitecta Liliana Chiaburu. De altfel, cele mai multe informaţii mi le-a furnizat aceasta din urmă, fapt pentru care îi mulţumesc şi pe această cale. Proiectul a fost terminat în 1992, iar în 1993, monumentul era deja ridicat. Lucrările de execuţie s-au încheiat în 1999.

În fapt, proiectul a constat în sistematizarea şi amenajarea unei părţi din cimitir fără morminte. Pe una dintre terasele astfel obţinute a fost ridicat monumentul. Aşezat perpendicular pe linia dealului, el se înalţă cu forţă deasupra văii, marcînd simbolic zona înconjurătoare. Deasupra soclului – care conţine un osuar şi o capelă – se ridică şapte cruci duble, care susţin, la rîndul lor, o cruce mare, orizontală. Din vale, un şir de trepte late conduc către monument, accentuîndu-i poziţia şi întărindu-i simbolul.

E limpede că dorinţa arhitectului a fost aceea de a pune în evidenţă monumentul în raport cu peisajul existent, de a obţine un contrast între liniile de forţă ale acestora. Ceea ce i-a reuşit remarcabil, trebuie să o recunoaştem. Iar reuşita i-a fost răsplătită în 1997, cînd lucrarea şi autorul ei au obţinut Premiul special în cadrul premiilor Arhitext Design.

Din păcate, nu toate dorinţele autorului au fost îndeplinite. Monumentul a fost conceput pentru a fi volumul dominant al unui parc memorial. Şi asta profitînd de spaţiul lipsit de morminte de care aminteam mai sus. Doar că, de la ridicarea construcţiei, spaţiul adiacent nu a fost lăsat liber: cimitirul s-a extins pînă aproape de monument, numeroase morminte au început să fie plasate aici; chiar în apropierea monumentului – luîndu-i din spectaculozitate – au fost ridicate troiţe. Dacă, la ridicarea lui, monumentul „respira“ – cum spune Liliana Chiaburu –, acum el se luptă din răsputeri să-şi păstreze forţa de impact asupra zonei înconjurătoare, cu amenajările ei lipsite de reguli şi, mai ales, lipsite de respectul datorat unei construcţii care, ea singură, este un omagiu adus celor ce – fără de vină – şi-au pierdut speranţele şi viaţa în închisoarea de la Aiud.

Anca Brătuleanu este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Barajul Bradisor, foto primariamalaiavl ro jpg
Unde se află barajul în formă de arc, o realizare de top a ingineriei românești. Este amplasat într-o zonă pitorească de munte și oferă priveliști spectaculoase
România este plină de locuri spectaculoase, dar prea puțin cunoscute. Un exemplu este Malaia, o comună din județul Vâlcea, care ascunde un adevărat colț de rai. Aici se află Barajul Brădișor, o capodoperă a ingineriei românești.
Interventie politisti foto Ministerul Afacerilor Interne   Facebook jpg
Copil de doi ani salvat de polițiști după ce a fost amenințat cu moartea de mama sa. „Mama îi amenință viața, urgent”
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău au emis un ordin de protecţie pe numele unei mame, după ce femeia a amenințat că va incendia o locuinţă şi că își va ucide fiul de doi ani.
image png
AfD, formațiune germană de dreapta, a fost declarată „entitate extremistă” care ameninţă democraţia
Agenţia de informaţii interne a Germaniei (BfV) a clasificat vineri formaţiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania drept entitate extremistă care ameninţă democraţia.
Tort padan, foto Instagram, Pinterest jpg
Un desert verde fluorescent a cucerit Asia și intenționează să facă senzație și peste hotare. „Matcha a creat deja un precedent”. Ce ingredient special îl face atât de dorit?
Un desert verde fluorescent a cucerit Asia și se pregătește să ia cu asalt și restul lumii! Acesta este tortul pandan, o delicatesă care a îmbogățit o familie din Singapore cu zeci de milioane de dolari.
Vladimir Putin își face calcule în funcție de oferta SUA FOTO Shutterstock jpg
Putin și-a schimbat obiectivele privind războiul din Ucraina, arată noi rapoarte de informații
Președintele rus Vladimir Putin se concentrează acum pe obiective pe termen scurt, precum consolidarea controlului asupra teritoriilor ocupate, au declarat oficiali americani și occidentali pe baza a noi rapoarte de informații.
iaurt foto shutterstock
Chefirul sau iaurtul: ce produs are mai multe beneficii pentru sănătate. Tulpinile bacteriene fac diferența
Între cele două produse, ambele obținute prin fermentare, există diferențe vizibile, nu doar în privința textură și gustului, cât și în privința valorii nutriționale.
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Cât costă o porție de paste, o supă cremă și un burger în restaurantul lui Dragoș Pătraru din Capitală. Ce ingrediente speciale folosește în preparatele sale
Dragoș Pătraru deține un restaurant select chiar în inima Bucureștiului. Meniul pe care clienții îl găsesc aici, cuprinde o mulțime de preparate inedite, gătite cu ingrediente naturale. Printre cele mai căutate mâncăruri se numără burgerii, supele și pastele, iar prețurile sunt pe măsură.
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Clătite americane rapide, cu spanac. Sunt gata în 30 de minute!
I-ai obişnuit pe ce dragi ţie cu clătite dulci? Ce spui dacă le-ai servi la micul-dejun clătite americane cu spanac? Reprezintă o variantă inspirată pentru copii şi cei care ocolesc preparatele cu spanac sau verdeţuri.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, sărbătorit pe model nord-coreean. The Associated Press: „Armata pregăteşte o paradă cu 6.600 de soldaţi”
Planurile detaliate ale armatei SUA pentru o potenţială paradă militară cu ocazia zilei de naştere a preşedintelui Donald Trump, în 14 iunie, prevăd participarea a 6.600 de soldaţi, a cel puţin 150 de vehicule, 50 de elicoptere, şapte fanfare şi posibil a câtorva mii de civili.