Listă selectivă a unor brambureli care-ți trec prin minte

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
După 40 de ani jpeg

Sînt dimineţi în care te trezeşti cu un singur nume în minte: Carabagiac.  Sînt alte dimineţi cu un Bulat Okudjava intens şi Călătoria diletanţilor săi în amor care, deodată, se bifurcă spre confidenţa unui prieten deloc intim: „M-am îndrăgostit... cui s-o spun, dacă nu ţie?“. 

Sînt de multe ori drumuri spre redacţie cu covrigăria Zaraza, pacea de la Kuciuk-Kainargi şi, brusc, Păstorel Teodoreanu care ţi-a recomandat să treci pe celălalt trotuar cînd îţi apare tipul ce te-a bătut la cap alaltăieri cu: „Molière, dragă, scrie prost!“. 

E uneori liftul – revizie august 2011 – cu o idee precisă: profesorul Mihai Bărbătescu de la „Matei Basarab“ care în a X-a a dat un 10 la oral pentru dinamismul versurilor din „Mioriţa“. 

Sînt, nu o dată, drumurile spre casă, cînd se ţine scai Leporello, pam-pam-pam-pam, imitînd paşii Comandorului, ca Don Juan să înţeleagă cine se apropie. 

Sînt şi alte clipe cînd, în faţa aceleiaşi farmacii unde îţi poţi lua tensiunea, te ia un confluent al Volgăi, numit Paganel, care se varsă în Amazon. 

Sînt momente muzicale cînd (aproape) sistematic trecînd pe lîngă un Mega Image (pe vitrină, un anunţ: „Cetăţeni, relaxaţi-vă! Avem preţurile cele mai mici!“), îţi răsare în auz indicaţia unui tînăr dirijor şi pianist francez, Frey, David Frey, către corzile orchestrei cu care repetă andantele Concertului de Bach: „Vă rog să menţineţi sunetul continuu ca nişte psihopaţi!“. 

E, cîteodată, clipa de la stop cînd vrei să te întorci la Mega Image fiindcă nu ai văzut-o azi pe vagaboanda aia tînără şi urîtă care-şi îngrijeşte minuţios pruncul din cărucior, dolofan, foarte curăţel şi frumuşel.  

E, uneori, prînzul în care – între supă şi grătar – te izbeşte scurt şi tare chipul tenismanului francez Tsonga, leit Cassius Clay. 

Sînt, de cîtva timp, siestele neobişnuite în care te întinzi şi nu poţi adormi fiindcă te gîndeşti de ce nu i-ai răspuns celui care ţi-a imputat în România literară că de ce nu te-ai gîndit la Mircea Eliade şi la Garda de Fier atunci cînd ai scris despre Camus şi Partidul Comunist. Sînt acele amurguri de vară spre solstiţiu cînd nu îţi spui decît: „Plumb“.  

Din cînd în cînd şi din gînd în gînd, vine cîte o înserare cu ideea foarte clară că energia lui Mozart se măsoară infinitezimal în bărbia melomanului care, instinctiv, susţine ritmul fiecărui allegro sau allegretto.  

Sînt seri cînd, deodată, apare mătuşa aceea din Tel Aviv pe care ai dus-o, ante-’89, la „Ţăndărică“ – peste drum de Telefoane – la o nocturnă cu Miriam Răducanu şi Gigi Căciuleanu, iar la ieşire, te-a rugat s-o mai duci încă o dată, dar nu ai reuşit, fiindcă la ea acasă iar începuse un nou război şi „trebuia să fie acolo“. A murit în 2006, la 97 de ani, şi de cîte ori mă vedea, mă întreba, indiferentă la trecerea timpului, ce mai dansează Miriam şi Gigi.  

Şi, în fine, noapte de noapte, la 23,59, deschizînd Euronews-ul pentru a vedea cum şi la cît a încheiat bursa din New York, îţi repeţi sacrul „deocamdată“ în care, între vocalele sale, se găsesc cele trei iniţiale D.M.T. (dacă mai trăiesc) din Jurnalul lui Tolstoi.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bilet de tren, foto shutterstock jpg
Ce amendă a plătit un călător din Elveția care și-a cumpărat biletul cu o secundă întârziere: „Este nedrept. M-am enervat foarte tare”
Elvețienii sunt cunoscuți în întreaga lume pentru punctualitatea lor, iar pentru ei, fiecare secundă contează! De exemplu, un bărbat din această țară a fost amendat cu o sumă consistentă după ce și-a cumpărat biletul de autobuz printr-o aplicație… cu o secundă mai târziu decât era permis.
WhatsApp Image 2025 07 28 at 09 42 09 jpeg
Andrei Crișan, puștiul care i-a furat ochii lui Hagi, a schimbat clubul în Spania. Nu mai este coleg cu Andrei Rațiu
Denis Andrei Crișan, 18 ani, a semnat cu Mallorca, locul 10 în ultimul sezon din La Liga.
scumpiri aşlimente bani supermarket hipermarket
Traiul s-a scumpit cu 390 lei pe gospodărie în 2025 față de finalul anului trecut
Traiul s-a scumpit cu 390 lei pe gospodărie în prima parte a anului 2025 față de finalul anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică.
shaolin  jpg
Corupție și sex la Templul Shaolin, anchetă și 560 de milioane de reacții online. O reputație de 1.500 de ani, în pericol
Shi Yongxin, conducătorul Templului Shaolin din China și una dintre cele mai influente figuri ale budismului chinez contemporan, este anchetat pentru deturnare de fonduri și conduită imorală, a confirmat mânăstirea într-un comunicat oficial publicat pe rețeaua WeChat.
dragos atanasiu Hildegard Helene Brandl foto facebook Hildegard Helene Brandl jpg
Firma partenerei de viaţă a viceprimierului demisionar Dragoș Anastasiu, favorită la contracte publice în fiefuri PNL
Cu doar 12 angajați, firma partenerei de viață a fostului vicepremier Dragoș Anastasiu a obținut în ultimii ani aproape 14 milioane de lei din achiziții directe și licitații, în special de la instituții controlate de administrații locale liberale.
Crimă în județul Timiș Foto Captură video Opinia Timișoarei jpg
Ipotezele polițiștilor în cazul celor doi soți găsiți înjunghiaţi în curtea casei. Vecină: „Zicea că e o mafie care îi urmărește”
Două persoane, soţ şi soţie, au fost găsite decedate duminică, 27 iulie, în curtea casei lor din judeţul Timiş. Descoperirea șocantă a fost făcută de către fiul lor, care și-a găsit părinții înjunghiați. Vecinii spun că femeia se temea de o așa-zisă mafie.
Castelul Huniade (© România Atractivă)
Pe ce loc se află România în topul celor mai atractive destinații turistice din UE. Turiștii sunt tot mai dezamăgiți
Deși aproape 2,5 milioane de turiști străini au vizitat România anul trecut, țara se află pe locul al treilea în topul celor mai neatractive destinații din UE, după Polonia și Germania, potrivit TVR Info.
Perioada interbelica, foto Pinterest jpg
Cum se luptau bucureștenii cu arșița în trecut: „Oamenii trăiau ceasuri de adevărat infern”
Astăzi, când canicula ne face să apelăm imediat la aerul condiționat, bucureștenii de altădată se descurcau cu mijloace mult mai simple. Cum făceau față arșiței sufocante înainte ca tehnologia modernă să le vină în ajutor?
contract
Angajații din Ministerul Finanțelor vor trimite zilnic rapoarte de activitate superiorilor
Ministerul Finanțelor anunță un nou set de măsuri pentru eficientizarea activității instituționale, prin lansarea unui nou sistem de evaluare a performanțelor angajaților și a departamentelor din cadrul Ministerului.