LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

Pagina 13
Scriitori români, ecou francez jpeg
Scriitori români, ecou francez
Faptul că România a fost invitată de onoare anul trecut la Salon – ocazie rară pentru literatura română – nu poate avea decît urmări pozitive: editorii au aflat că se scrie mult (şi se şi publică relativ mult) în ţara lui Cioran, nu ştiu însă dacă vor continua să fie interesaţi.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Cinci indivizi au devalizat, într-o sîmbătă a lunii martie, un stand de ouă Kinder dintr-o boulangerie din Pas-de-Calais. Poliţia a reuşit să recupereze doar 36 din cele 48 de ouă de ciocolată. Potrivit unui ziar local, trei dintre cei cinci suspecţi ar avea „un cazier impunător“. (L. V.) ● Glenn McDuffie, marinarul care sărută o femeie în rochie albă în Times Square în iconica fotografie a lui Alfred Eisenstaedt făcută pe14 august 1945, în ziua victoriei asupra Japoniei, a murit săptămîna tre
Discursul urii jpeg
Discursul urii
În înghesuială, într-un autobuz, o doamnă mai în vîrstă este îmbrîncită. „Hai, mamaie, că te caută moartea pe-acasă şi tu te plimbi cu autobuzul“, pufneşte cineva care se împiedică de bastonul de lemn al femeii. Bătrîna se întoarce, încrîncenată: „Nu v-ar fi ruşine, drogaţilor!“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Am aflat că există Ziua Internaţională a Rinichiului (anual, în a doua zi de joi a lunii martie). Oare ce se cuvine să urezi în această zi? (S. G.) ● Am primit, de 8 Martie, următorul SMS feminist: „E puţin să fii o floare, / E puţin să fii o stea, / E absurd să fii crăiasă, / Dar FEMEIE e ceva!!!“. Literele mari aparţin originalului. Recunosc că m-a pus pe gînduri povestea cu crăiasa, pe ascuns îmi cam doream asta… (I. P.)
Silicon Valley (II) – circuitul talentului jpeg
Silicon Valley (II) – circuitul talentului
„Nu exagera cu alcoolul şi marijuana. Mai trebuie să şi înveţi.“ A fost primul sfat şugubăţ primit de Daniel Ha de la tatăl său, cînd a venit timpul să se despartă, după ce îl adusese pe tînăr în campus pentru începerea facultăţii.
Un cadou simbolic jpeg
Un cadou simbolic
Era cu puţin înainte de începerea sesiunii de examene cînd, într-o seară, la telefon, o voce cunoscută din cadrul departamentului mă anunţa că este o studentă în ultimul an, din Republica Moldova, venită cu bursă, care a picat de trei sau patru ori examenul la cursul ale cărui seminarii le conduceam, şi că aceasta este ultima ei şansă să promoveze; în caz contrar nu va putea absolvi.
Cu ochii n 3,14 png
Cu ochii-n 3,14
● Medicii spitalului londonez Great Ormond Street şi-au propus să crească urechi, nasuri şi alte cartilagii, pornind de la celule stem recoltate din grăsime. Piftia din urechi (de porc) ar putea deveni noua supă primordială, cum numea Aleksandr Oparin teoria sa despre originea lumii, în proaspăt constituita şi deja înfometata Uniune Sovietică. (M. P.) ● Prin Bucureşti a apărut un lanţ de simigerii numite Zaraza (personaj inventat de Ion Pribeagu pentru un tango din 1931 cîntat de Cristian Vasile
Cavalerul cerului png
Cavalerul cerului
Despre americanul de origine română Nicholas Dimăncescu am auzit pentru prima dată la sfîrşitul anului 2010. Venise în România pentru a-şi lansa filmul Knights of the Sky/Cavalerii cerului, un documentar despre confruntările aeriene dintre piloţii români şi cei americani, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Partide şi lideri în România anului electoral 2014 jpeg
Partide şi lideri în România anului electoral 2014
Există un aer de schimbare şi de răzvrătire faţă de felul în care s-a făcut politică după Revoluţie. Asta se vede în evenimentele din toamna trecută, în #uniţisalvăm, în candidaturi independente care, fie şi nereuşite în final – precum cea a lui Nicuşor Dan la Primăria Bucureştiului –, au dat un semnal de implicare în „sistem“. Independenţii din toată ţara îşi dau seama însă că au nevoie de o maşinărie de „război politic“ şi că trebuie „să se echipeze“ cu un partid, dacă vor să aibă cu adevărat
Cu ochii n 3,14 png
Cu ochii-n 3,14
● După ce, într-un magazin, am văzut „dres cu fermoar“ (adică rochie cu fermoar), la un magazin online găsesc următorul sfat: „Ca să obţineţi un outfit glamour, combinaţi blugii oversized cu o pereche de şlapi.“ Curat glamour românesc. (S. G.) ● Într-un Top 10 al cărţilor care au influenţat omenirea cel mai mult, se află aşa: Arta războiului de Sun Tzu, Guerilla Warfare de Che Guevara, Mein Kampf de Adolf Hitler, Brave New World de Huxley, Biblia, Geografia lui Ptolemeu, Republica lui Platon, Ma
Silicon Valley (I) – în căutarea transparenţei jpeg
Silicon Valley (I) – în căutarea transparenţei
Google, Google, Google şi, încă o dată, Google. E un nume de care cu greu îmi pot feri privirea în campusul în care îşi are sediul compania americană, din oraşul californian Mountain View.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Aflăm că pentru interjecţia pisicească „miorlau“ există şi versiunea mai neobişnuită „mîrlamiau“; ca în „Pîn-o zice mîţa miau / Şi cotoiul mîrlamiau.“ (Materialuri folkloristice, Bucureşti, 1900). Este o contaminare între mîr, miorlau şi miau. Adică o parte cîine şi două părţi pisică. (M. P.) ● Am aflat, de pe rafturile din supermarket, că pe lîngă cele patru gusturi fundamentale – amar, dulce, acru şi sărat  – au apărut şi unele complementare. Astfel, avem chipsuri de cartofi cu gust de shaor
„În urma acului“ – cîteva note pe marginea expoziţiei de la MŢR jpeg
„În urma acului“ – cîteva note pe marginea expoziţiei de la MŢR
„Studiul feluritelor ramuri ale aceluiaşi trunchi etnic este firesc şi dătător de energii pentru cei care-l întreprind. Cultura naţională, în care se varsă în cele din urmă toate informaţiile astfel adunate (…), îl hrăneşte binevenit şi darnic pe fiecare cu bucurii şi întristări care-i adîncesc şi lămuresc identitatea."
Noile media, mutaţiile generate şi perfecţiunea tiparului jpeg
Noile media, mutaţiile generate şi perfecţiunea tiparului
„Jurnalişti, doar calitatea vă va mai salva...!“ Cîteva cuvinte, cu majuscule, în mijlocul unei pagini din cotidianul Le Monde, concluzie a unui articol de fond despre o informaţie cu două viteze. Despre suferinţa în care se complace presa scrisă, odată cu fiecare pas pe care îl face spre mai multă putere Internetul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Un potpuriu de Valentine’s Day: (la radio) „Anul acesta românii au renunţat la tradiţionalele cadouri de Valentine’s Day şi au mizat pe week-end-uri în marile capitale ale lumii“; (la supermarket) „De Valentine’s, reduceri la toţi chiloţii roşii“; (în piaţă) „Ia ghiocelu’, Valentine“. Sărbătoarea asta, totuşi, are hazul ei. (S. G.) ● Un cangur pe nume Cyrus a fost împuşcat cu tranchilizante de Poliţia aeroportului din Melbourne după ce vreme de trei ore a sărit prin terminale şi prin magazinel
Ce (nu) spun testele PISA – Comparaison n’est pas raison png
Ce (nu) spun testele PISA – Comparaison n’est pas raison
Proverbul „Comparaison n’est pas raison“, atestat în franceză încă din secolul al XIII-lea, atrage atenţia asupra faptului că o comparaţie nu poate constitui o dovadă sau o probă în demonstrarea unui adevăr sau în explicarea unei situaţii de fapt.
Cui i e frică de cezariană? jpeg
Cui i-e frică de cezariană?
Ministerul Sănătăţii a anunţat că, din 2014, cezariana la cerere nu se va mai putea face decît cu plată. Această decizie a suscitat multe discuţii şi comentarii: „Faptul a generat multă iritare, pe alocuri chiar panică, cu accente pe alocuri isterice: «Iar le luăm femeilor dreptul la decizie? În curînd vom interzice şi avortul? O societate misogină!»“
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Anul acesta, în timp ce canadienii vor renunţa la poştaşi, norvegienii introduc un serviciu de taxi pe bază de sanie trasă de opt Husky, ce va opera pe distanţa dintre aeroport şi Hotelul Kirkenes. Serviciile au un viitor nebănuit. (M. C.) ● Un preot american face exorcizări pe Skype. A chemat şi o echipă de televiziune să-l filmeze cum exorcizează. Nu e clar însă dacă demonii sînt reali sau virtuali. Nici nu se ştie, deocamdată, dacă demonii există şi în varianta pentru mobil şi tabletă. (M.
„Mai mult decît o palmă“ jpeg
„Mai mult decît o palmă“
„Nici n-a bătut-o, i-a dat doar o palmă!“ – am întîlnit îndeajuns de multe ori această sintagmă ca să ajung să mă întreb ce înseamnă, pentru unii oameni, violenţa domestică. Căutînd un răspuns la Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen, am aflat de la Camelia Proca că violenţa de gen înseamnă „mai mult decît o palmă“ şi că în România mai sînt încă destule de făcut pînă cînd lucrurile să se schimbe.
„Zori Maghiari“ la orizont – interviu cu Ádám PAÁR jpeg
„Zori Maghiari“ la orizont – interviu cu Ádám PAÁR
În Ungaria se mai înfiinţează, oficial, un partid de extremă dreapta. Numele „Zorii Maghiari“ face trimitere la partidul neonazist intrat în parlamentul de la Atena, pe fondul gravei crize greceşti. Analistul maghiar Ádám Paár a explicat, pentru FP România, de ce prinde atît de bine ideologia de dreapta radicală în ţara vecină.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Cică în două zile de viscol, trenurile au întîrziat… doi ani (toate întîrzierile puse cap la cap). Însă putem gîndi şi aşa: ne urcăm în tren azi şi ajungem la Cluj în 2016, ca într-o călătorie interplanetară. Ştiam eu că România e SF! (A. P.) ● Vioara la care Wallace Hartley, conducătorul orchestrei, a cîntat compoziţia „Nearer, My God, To Thee“ pentru a-i linişti pe pasageri în timpul scufundării „Titanicului“ tocmai a fost vîndută la licitaţie cu suma de 1,2 milioane de euro. (M. C.)
La poştă jpeg
La poştă
Îmi iau inima în dinţi de dimineaţă. În drum spre redacţie, trec pe la poştă, căci este în drum. Cît să-mi ia? Mai mult de 20 de minute n-are cum. Intru, stau la coadă, le pun pe toate la socoteală şi îmi fac calculul că se va termina în maximum jumătate de oră.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● După ce statul Colorado a legalizat consumul de marijuana, New York, Tennessee, Florida, Arizona, Kentucky şi Washington DC se pregătesc şi ele pentru ceea ce se numeşte deja „revoluţia ierbii“. (M. C.) ● Coliva a intrat, şi ea, în seria produselor standardizate, care se pot comanda, la pîine sau la cofetărie. Din fericire, nu am auzit să se fi ajuns şi la faza ornamentelor ori a inscripţiilor la cerere, de genul „Dumnezeu să-l ierte“, din bombonele… (I. P.)
Feţele ascunse ale luptei de clasă jpeg
Răsplata fraierului
Din întîmplarea cu mita colectivă de la Şcoala nr. 10 din Bucureşti, am reţinut şi o nuanţă de filozofie socială. Este greu să te pui „cu sistemul“, indiferent de ocazia pe care ţi-o alegi. La noi, în spaţiul tuturor intereselor, trădărilor, laşităţilor şi nimicniciilor umane, a ieşi din rînd echivalează, de cele mai multe ori, cu „sinuciderea“.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● Mars One este un proiect de cercetare şi colonizare, începînd cu anul 2025, a planetei Marte. Preselecţia echipajului a început deja. Cei care vor pleca nu se vor mai întoarce niciodată. Ceea ce nu i-a împiedicat pe cîţiva pămînteni, căsătoriţi şi cu familie, să se înroleze. A te descotorosi de un partener pentru totdeauna devine astfel o fantezie morală, legitimă, realizabilă fără asasinat. Unde mai pui că este în folosul ştiinţei… (M. P.) ● Am descoperit că pe Facebook sînt membră, fără voia
Vamos, Roger! jpeg
Vamos, Roger!
Odată ajuns în Dubai, aflu că la unul dintre cele patru hoteluri ale complexului în care eram instalat se antrena, în pregătirea Open-ului australian, nimeni altul decît Roger Federer. Nu anticipasem că, taman în ajun de Crăciun, el se prepară pe sine, în loc să prepare sarmalele.
Povestea unui pictor neconvenţional jpeg
Povestea unui pictor neconvenţional
Jan Albu e un pictor interesant, ale cărui lucrări, în general cu tematică mitologică, dovedesc forță și capacitatea de a crea o lume fantastică. Dar Jan Albu e și un personaj (care apare, de altfel, adeseori și în propriile lucrări) cu o biografie neobișnuită.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
● De cînd cu legalizarea marijuanei în statele americane Colorado și Washington, au apărut tot felul de produse noi. Cum fumatul e interzis în localuri, pe străzi, în parcuri și, uneori, chiar și în locuințe, oamenii caută soluții pentru a se putea bucura de THC altfel decît fumînd sau inhalînd. Și se poate – s-au (re)descoperit tot soiul de rețete de ciocolată, prăjituri sau băuturi care conțin marijuana. Mă gîndesc cam ce s-ar întîmpla dacă s-ar legaliza și la noi. Ce-ați zice de o gogoașă înf
Oamenii de la marginea bordurii jpeg
Oamenii de la marginea bordurii
Trec pe lîngă noi pe stradă, pe mulţi îi vedem zilnic şi, de multe ori, întoarcem capul, de scîrbă, de milă şi de revoltă. Unii s-au mutat definitiv într-o lume paralelă cu a noastră, iar trupurile lor roiesc haotic prin oraş, goale în interior ca nişte ouă fără conţinut.
Cîte ceva despre falsificatorii şi tăinuitorii de comori jpeg
Cîte ceva despre falsificatorii şi tăinuitorii de comori
Acum cîţiva ani, am însoţit un prieten pictor în luxosul apartament aparţinînd unui minioligarh bun de plisc şi lacom, mai deunăzi sărăntoc. Pereţii livingului acestui distins domn erau ticsiţi de tablouri unul şi unul, dar ochiului încercat al amicului i-au trebuit doar puţine minute ca să identifice în jumătatea exponatelor numai opere de falsificatori…
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Am primit, pe adresa de e-mail a redacţiei, următorul mesaj de la cineva care semnează Alex: „Salut, Ioane! Sărbători fericite! Cînd ne vedem la o bere?“ Precizăm pe această cale că pe Dilema n-o cheamă Ion şi nu bea bere. (M. V.) Într-un taxi am auzit, prin staţie, o comandă pe str. Duioşiei. Înduioşîndu-mă denumirea, m-am uitat pe Google Maps şi am constatat că aceasta se învecinează cu următoarele străzi: Vacanţei, Betonierei, Dîrza, Avîntului, Balsamului şi Echipajului. Amestecul de trăiri ş
Un articol optimist jpeg
Un articol optimist
Pe 21 decembrie a avut loc în Bucureşti a patra ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, eveniment aflat sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, transmis în direct de TVR, coproducătorul evenimentului, alături de ActiveWatch şi Fundaţia „Motivation“.
Staţi cu ochii pe ei în 2014 jpeg
Staţi cu ochii pe ei în 2014
Avem tineri talentaţi, tineri care fac lucrurile să se mişte în jurul lor, tineri care au toate datele de-a trece de la promisiune la confirmare. La final de an, am rugat regizori, muzicieni, fotografi, jurnalişti şi activişti să ne spună cine a contat în 2013 şi cine ar merita întreaga noastră atenţie în 2014.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Faptul că am reuşit să plătesc toate taxele şi să am dosarul complet (pentru a mă putea prezenta la examenul pentru carnetul de conducere) m-a făcut imediat să mă simt victorioasă. Obţinerea carnetului a devenit, pentru moment, un scop secundar. (A. M. S.) Una dintre micile-mari aberaţii ale Guvernului din acest an este propunerea ca din 2014 să existe o taxă pe traseele montane. De pildă, turiştii care vor să facă drumeţii în Munţii Bucegi trebuie să plătească mai întîi un bilet în valoare d
Poveşti cu cai   interviu cu Ozana MORARU png
Poveşti cu cai - interviu cu Ozana MORARU
"Am avut un cal la început şi am luat nişte lecţii de echitaţie lîngă Bucureşti. Acum 11 ani, mi-am descoperit pasiunea asta. Am fost nemulţumită de condiţiile în care se ţineau caii, aşa că am hotărît să-mi fac propria bază ecvestră, după ce mi-am cumpărat alţi doi cai de performanţă. "
Cu ochii n 3,14 png
Cu ochii-n 3,14
Nu sînt un susţinător al „purităţii limbii române“, dar mi se pare o aiureală să denumeşti chestia aia organizată de Primăria Generală în Piaţa Universităţii „Bucharest Christmas Market“. Dacă i se spunea „Tîrg de Crăciun“ ce-avea? (M. V.) Două opere ale artistului britanic Damien Hirst au fost furate recent dintr-o galerie din Londra. Tablourile au fost estimate la o valoare de 40.000 de euro. Hoţii de artă contemporană par mai cool decît iubitorii de clasici şi se mulţumesc şi cu sume mai soci
Vacanţa cea mai lungă jpeg
Vacanţa cea mai lungă
Îmi amintesc că, la un moment dat, ne-au adunat la şcoală pe toţi cei din ciclul primar, într-o sală uriaşă, unde ni s-a dat un test mai ciudat. La început, am scris după dictare un text despre conducătorul Nicolae Ceauşescu şi al său partid. Apoi, ne-au cerut date despre noi – numele, adresa, meseriile părinţilor.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Scientific American a anunţat că, după îndelungi cercetări, savanţii au dovezi că albinele recunosc feţele umane. Însă ştirea nu i-a entuziasmat pe toţi cititorii site-ului, unul chiar a comentat impasibil: „Walt Disney a ştiut asta acum 50 de ani.“ (M. C.) Coreea de Nord a prezentat condoleanţe Africii de Sud după moartea lui Nelson Mandela, printr-un mesaj adresat lui Jacob Zuma, actualul preşedinte al Africii de Sud. Partea ciudată e că mesajul glorifică „lupta dusă de Mandela împotriva rasis
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
De cînd am aflat povestea procurorului care a jucat poker pe banii alocaţi pentru un flagrant (şi i-a mai şi pierdut), mi-am dat seama cît de adevărată e vechea butadă cu viaţa care bate filmul. Nu-mi mai trebuie nici o comedie poliţistă – paginile de fapte diverse ale ziarelor sînt o sursă inepuizabilă de amuzament (şi de întristare). (M. M.) O reclamă pe şoseaua Bucureşti – Urziceni: „Cu noi plecaţi fericiţi!“ Nu e o firmă obişnuită de transport rutier de persoane, care, eventual, pleacă la mu
Tînărul perfect jpeg
Tînărul perfect
De curînd, am participat la conferinţa Romanian Youth Focus 2013, organizată de SMARK Know How. Au avut loc multe prezentări, despre cum cumpără tinerii din zilele noastre, ce preferinţe au în diverse domenii, cum se raportează la realitate, precum şi alte subiecte, toate din acest domeniu, al tinerilor.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Probabil aţi citit ştirea asta deja, dar ea merită să fie copiată de o sută de ori cu stiloul în caietul de limba şi literatura română: „Un paznic al Aeroportului Internaţional din Cluj s-a împuşcat în timp ce spărgea nuci cu arma din dotare“. (L. V.) Au căzut primii fulgi de zăpadă şi televiziunile de ştiri au început să duduie de obişnuitele formule: „se circulă în condiţii de iarnă“, „utilajele de deszăpezire au intervenit“ sau „n-au intervenit“ etc. Vreau să apuc vremurile în care ninsoarea
Preţul Ucrainei jpeg
Preţul Ucrainei
28 noiembrie 2013 – cîteva ore înaintea summitului oficial. Cum am ajuns la locul destinat ziariştilor, am căutat gruparea de gazetari ucraineni. Mai e vreo şansă să se fi răzgîndit preşedintele vostru? „Nici una. Ianukovici va juca acest joc cît de mult va putea.“
La porţile infernului sirian jpeg
La porţile infernului sirian
Valea Bekaa, Liban. Războiul ajunsese, inevitabil, şi la ei. Umm Chehab ştiuse dintotdeauna că nu se poate negocia cu shabiha. Mai devreme sau mai tîrziu, golanii lui Bashar, soldaţii şi Hezbollah-ul aveau să intre peste ei în sat.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Amira, o fetiţă de şapte ani din Oregon, se uita la televizor, cînd a auzit-o pe mama ei înecîndu-se zgomotos. A alergat în bucătărie şi, amintindu-şi scena din Mrs. Doubtfire, cu Robin Williams care-i aplică lui Pierce Brosnan manevra Heimlich, a făcut acelaşi lucru cu mama ei şi i-a salvat viaţa. (L. V.) O librărie arădeană afişa, în vitrina dinspre stradă, citate celebre din personalităţi nu mai puţin celebre – fiecare în felul ei. Astfel, cele trei compartimente ale vitrinei îi aduceau laola
Basarabia nu e România jpeg
Basarabia nu e România
Cînd vezi graffiti-urile şi sticker-ele cu „Basarabia e România“, înşirate pe zidurile Bucureştiului, ai crede că toţi vorbitorii de limbă română de peste Prut ar vrea să se unească cu noi, românii din spaţiul carpato-dunăreano-pontic.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Pe un galantar de îngheţată (cofetăria unei alei comerciale de supermarket) stătea scris, cu litere mari şi galbene, ca o mîndrie „locală“ care să atragă privirile: „Avem şi îngheţată de post“. Galantarul era gol. (S. G.) Extras din „Lista obiectelor admise la expediere pe riscul expeditorului“ a Poştei Române: „Albine vii, păsări mici cîntătoare, pui de o zi şi porumbei“. Ce s-ar întîmpla oare cu păsările mici necîntătoare, cu puii de două-trei zile sau cu guguştiucii? (M. P.)
La Urgenţe jpeg
La Urgenţe
În urmă cu 20 de ani, clinicile medicale private nu existau (şi nici majoritatea românilor nu concepeau că ar fi posibil „să plătească“ pentru propria sănătate), iar spitalul era instituţia de stat care făcea, în final, diferenţa între viaţă şi moarte.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Tot mai des, la meteo, auzim despre „temperatura din termometre“. Dacă tot e o modă, de ce n-am extinde formula şi la „kilogramele din cîntar“, „lungimea din ruletă“, „nivelul rîului din hidrometru“, „volumul gazelor din contor“ sau „IQ-ul din chestionar“. Mai e şi clişeul cu „mercurul din termometre“, care parcă ia amploare tot mai mare pe măsură ce termometrele devin mai electronice. (A. M.) Potrivit unui sondaj realizat de Nouvel Observateur, 73% din francezi se declară fericiţi cu şi la locu
O imagine greşită despre Maroc  jpeg
O imagine greşită despre Maroc
Aboubakr Jamaï, director şi cofondator al site-ului marocan generalist Lakome, multiplică întîlnirile cu reprezentanţi ai presei franceze, cu diverşi oameni politici, într-o încercare disperată de a deschide ochii, nu numai ai Franţei, ci şi ai lumii, asupra a ceea ce se întîmplă, de fapt, în Maroc.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Pe undeva prin Vrancea, printre tarabe încărcate cu struguri luaţi parcă de la Carrefour (şi cu acelaşi preţ), am dat de o „Piscină Aquatică“. Se pare că, în ziua aia, cînd m-am nimerit şi eu pe drumul Iaşiului, localnicilor le pusese cineva şi apă în piscină… (S. S.) Citind în presă un titlu rezumat după spusele economistului american Joseph Quinlan, am tresărit. „Femeile sînt viitorul în tehnologie“, suna titlul. M-am gîndit imediat că s-ar putea să apară femeia de înaltă tehnologie digitală.