Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 515 din 24-30 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 png

AM VĂZUT, PE LA GEAMURI, 
TOATE CELELALTE SPECII 
DE REPTILE FISCALE 
(A FOST UN 
MOMENT DE NEPOTRIVIRE) 

● Am văzut un Mercedes care avea numărul B-…-MRX. O fi al vreunui marxist? (M. V.)

● Din nou, de pe site-urile de mesaje, o urare de sezon: „Pe la geamuri cad steluţe, / Iar pe foc sînt sărmăluţe, / Bradul e la locul lui, / Moşul e la treaba lui, / Să ne fie nouă bine, / Iaca şi Crăciunul vine. Crăciun fericit!“ (S. G.)

● Snake-fish, o specie de peşti aduşi ilegal în State de către comercianţii chinezi, sînt supranumiţi „fishzila“ din cauză că extermină toate celelalte specii din rîurile unde ajung şi unde se înmulţesc foarte repede, o femelă depunînd de cinci ori pe an cîte 15.000 de icre. Peştii pot trăi pe uscat pînă la trei zile, deplasîndu-se ca şerpii, şi vînează chiar animale mici de casă. Aştept şi filmul. (M. C.)

● Paleontologii – citim în ediţia The Australian din 29 noiembrie – susţin că au descoperit cele mai vechi latrine din lume: o serie de veceuri comune, folosite de reptile rinoceride, cu 240 de milioane de ani în urmă. Cele opt „acumulări masive“ de fecale fosilizate, produse, pare-se, de „dinodontozauri“ – erbivore înzestrate cu defense – au detronat recordul celor mai vechi latrine de pînă acum, cu 220 de milioane de ani. Se poate spune că paleontologii au dat de bucluc (etimologic, „grămadă de rahat“), dar că, pentru oamenii de ştiinţă, a da de rahat prezintă nebănuite avantaje. (M. P.)

● Iarăşi am avut, în ciuda aşteptărilor şi uzanţelor, o experienţă pozitivă în chestiuni birocratice: la Administraţia Financiară din Piaţa Amzei, am aşteptat puţin şi ordonat ca să iau două certificate fiscale. S-au dat bonuri de ordine, a căror ordine, culmea (!), s-a respectat. (I. P.)

● Traian Dobrinescu, deputat PNL de Vîlcea, recunoscînd că n-a ştiut ce-a votat cînd a votat modificările aduse Codului Penal: „E apăsător atunci cînd votezi şi nu ştii ce. Apar umbre în sinele tău. După acest vot, s-a deschis subiectul în mass-media. Atunci umbrele se transformă în cîrcei, în mici dureri. Iar cînd ai devenit conştient, lucrurile devin şi mai dureroase. În momentul în care o persoană dragă îşi exprimă dezamăgirea, începi să faci ochii mari. Dar sper că nu i-am dezamăgit întru totul. A fost un moment de necunoaştere. Sper să îndreptăm legea. E prima dată şi ultima.“ (L. V.)

● Privind atent figura noului ministru al Culturii, realizezi că e omul potrivit la locul potrivit. Eventuala nepotrivire de care unii vorbesc nu are legătură cu persoana sa şi nici cu numele său. Problema e la numele ministerului pe care acest domn a fost pus să-l conducă. E incomplet şi lucrul acesta ar trebui îndreptat neîntîrziat. Să i se zică deci Ministerul Culturii Cartofului. (A. M.)

SUB FEREASTRA MEA, 
UN SUSŢINĂTOR AL „PURITĂŢII
FURATE“ VREA SĂ DEZVOLTE RAZNA

● Vecinul meu a tăiat un porc într-o curte din centrul Bucureştiului. Chiar în buricul tîrgului. N-am asistat la scena „măcelului“ care se întîmpla chiar sub fereastra mea (cu jaluzelele trase). L-am văzut viu, cînd l-a adus de undeva de la ţară şi, două ore mai tîrziu, l-am văzut mort. În tot acest timp, n-am auzit nici măcar un guiţat. Mă tot gîndesc ce i-o fi făcut. Că l-a omorît „conform normelor“, asta e clar. Animalul n-a suferit. Injecţie letală? Scaun electric? L-a adormit cu un tub cu diazepam? Rămîne un mister… Însă stafia porcului mă va urmări mult după Anul Nou. (A. P.)

● Nu sînt un susţinător al „purităţii limbii române“, dar mi se pare o aiureală să denumeşti chestia aia organizată de Primăria Generală în Piaţa Universităţii „Bucharest Christmas Market“. Dacă i se spunea „Tîrg de Crăciun“ ce-avea? (M. V.)

● Două opere ale artistului britanic Damien Hirst au fost furate recent dintr-o galerie din Londra. Tablourile au fost estimate la o valoare de 40.000 de euro. Hoţii de artă contemporană par mai cool decît iubitorii de clasici şi se mulţumesc şi cu sume mai social-democrate. (A. M. S.)

● Recent am aflat că Amazon vrea să dezvolte o divizie de livrare a comenzilor prin drone (adică avioane fără pilot). Păcat. De dragul automatizării ne luăm rămas bun de la poştaşul care sună întotdeauna de două ori. (M. M.)

● Se pare că, anul acesta, moda este să-ţi faci bradul de Crăciun cu mult înainte de 25 decembrie. Nu sînt însă convinsă că Moş Crăciun va aprecia gestul. Mai mult, s-ar putea să-l lase confuz şi să-i provoace un atac de panică. Gîndiţi-vă cum vi s-ar părea vouă ca altcineva să vă îndeplinească sarcinile în locul vostru, să nu vă spună şi să vă lase să credeţi că mintea v-a luat-o razna complet? (S. G.)

SPUNE-NE DE CE O MAIMUŢĂ 
A PURTAT TORŢA OLIMPICĂ 
PENTRU A STINGE VĂPAIA

● În luna octombrie, Lufthansa a început în Suedia campania de marketing „Schimbă-ţi numele în Klaus sau Heidi, spune-ne de ce ai făcut-o şi intră în cursa pentru cîştigarea unui nou început în Berlin.“ În urma campaniei, 42 de suedezi şi-au schimbat numele. Probabil de plictiseală. (L. V.)

● Iranienii şi-au propus să-şi trimită primul om în spaţiu pînă în 2018, dar lunile astea intenţionează să trimită pe orbită fie un iepure, fie o pisică persană. Acum doi ani, iranienii au mai trimis în spaţiu nişte viermi, o ţestoasă, un şoarece şi o maimuţă (deşi fotografiile arătau că maimuţa de la venire nu semăna cu cea de la plecare). Deci iranienii se pregătesc să intre în anii ’60. (M. C.)

● Vadim Gorbenko, în vîrstă de 73 de ani, directorul unei şcoli sportive şi antrenor de lupte greco-romane, a murit în urma unui infarct după ce a purtat torţa olimpică în oraşul lui din vestul Siberiei. Ilf şi Petrov, aveţi legătura. (L. V.)

● Pe o listă a celor mai absurde motive de concediere din 2013 în State se află: un vînzător de supermarket pentru că a sărit în apărarea unei femei bătute în parcare; un manager de restaurant fast-food pentru că a refuzat să deschidă de Thanksgiving; o profesoară pentru că şi-a părăsit ora de clasă pentru a stinge un incendiu pe holul şcolii; o chelneriţă fiindcă s-a ras în cap pentru a susţine finanţarea cercetării împotriva cancerului; un angajat al unei bănci despre care s-a aflat că în urmă cu 40 şi ceva de ani a fost prins folosind la spălătorie o monedă falsă; o asistentă pe care doctorul cabinetului a considerat-o prea frumoasă pentru a putea lucra cu ea; o contabilă pentru că scria e-mail-uri cu toate literele majuscule, bolduite şi în roşu; un funcţionar pentru că a spus la birou o replică din Seinfeld şi o avocată pentru că purta costume sau cămăşi portocalii. (M. C.)

● În sfîrşit (pînă la următoarea întîlnire cu numele de firme româneşti), cîteva adunate din Bistriţa, Otopeni, Cîmpina şi Tecuci: Gospodarul Universal SRL, Admir SRL, Hydro Ciobanus SA, Peste Linii SRL, Umeraşe Ser Viz SRL, Ceva Mai Mult Design SRL, Auto Pulbere SRL, Forţa Zero Pază Şi Securitate SRL, Chiuloasa SRL, Tub Integral SRL, Cifra 7 Bis SRL, Abraziv SRL, Îndemînarea Prodcom SRL, Cheiţa Ardelenească SRL, Selavi SRL, Apropo… La Rusu SRL, Capra Nera By Deesse of Switzerland SRL, Văpaia SRL, Ultima Ta Dorinţă SRL, Servicii Dreptate SRL, Cîrlionţ SRL, Fir Întins SRL, Autogenial SRL, Stropii Vieţii SRL, Expresiv Inteligent SRL, Creme Supreme SRL, La Pazvante Colţ De Rai SRL. (D. S.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Mark Rutte
Premierul Olandei vine în România. Vizita, pe fondul unui posibil vot pe intrarea României în Schengen
Premierul olandez vine săptămâna viitoare într-o vizită oficială în România, potrivit unor surse guvernamentale. Evenimentul are loc în contextul unui posibil vot, în decembrie, pentru intrarea României în Schengen, față de care Olanda a rămas reticentă.
Submarinul nuclear Belgorod FOTO Profimedia
Submarinul nuclear rus Belgorod a fost localizat. Unde se află acum nava încărcată cu torpila Poseidon
Au apărut noi imagini din satelit cu submarinul nuclear rusesc Belgorod, publicate de site-ul navalnews.com. Uriașul a fost suprins ieșind la suprafață în zona Arctică, mai precis în Marea Barents din nordul Rusiei.
Ramzan Kadirov FOTO EPA-EFE
Kadîrov a intrat în Cartea Recordurilor din Rusia ca persoana cu cele mai multe sancțiuni
Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a intrat în posesia unui certificat oferit de Cartea Recordurilor din Rusia, care atestă că este cetățeanul rus cu cel mai mare număr de sancțiuni personale impuse de entități străine.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.