Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A CREA  O
SURSĂ INEPUIZABILĂ 
DE AMUZAMENT RUTIER, 
TREBUIE MAI ÎNTÎI SĂ DISTRUGI 
NIŞTE MARI SECRETE ALCOOLICE 

● The Doberman Variations este un album fotografic în alb-negru semnat de Oona Luras Wiggan care documentează un performance al trupei Roadside Picnic. Pînă aici nimic deosebit, doar că pentru a avea acces la înregistrările audio şi video trebuie să rupi paginile albumului şi să le rearanjezi, conform unui algoritm, pentru a obţine un link de download. Conceptul artistic fiind acela că, pentru a crea, trebuie mai întîi să distrugi. (M. C.)

● De cînd am aflat povestea procurorului care a jucat poker pe banii alocaţi pentru un flagrant (şi i-a mai şi pierdut), mi-am dat seama cît de adevărată e vechea butadă cu viaţa care bate filmul. Nu-mi mai trebuie nici o comedie poliţistă – paginile de fapte diverse ale ziarelor sînt o sursă inepuizabilă de amuzament (şi de întristare). (M. M.)

● O reclamă pe şoseaua Bucureşti – Urziceni: „Cu noi plecaţi fericiţi!“ Nu e o firmă obişnuită de transport rutier de persoane, care, eventual, pleacă la muncă în străinătate. Prăvălia dindărătul reclamei se ocupă cu un alt gen de transporturi. Adică e o firmă de servicii funerare. (A. M.)

● Mă-nnebunesc după titlurile din presa online care vor să-ţi dea senzaţia că, dacă dai un click, vei descoperi cu uşurinţă nişte mari secrete ori nişte chestii esenţiale despre lume şi viaţă. De exemplu, găsesc pe gandul.info: „Opt lucruri pe care nu le ştiai despre orgasm“. Aşa puţine? Păi, numai eu ştiu vreo zece-douăşpe. Ce-i drept, mai am vreo două-trei necunoscute. (M. V.)

● Pe la sfîrşitul anilor ’90, cele mai multe dintre reclamele de la TV erau la tutun şi băuturi alcoolice. Astăzi, peste 50% sînt la medicamente. O fi vreun semn? (A. P.)

PENTRU A CREA SCENE EXPLICITE
DE MUNCĂ ÎN CONDIŢIILE ASTEA,
TREBUIE MAI ÎNTÎI 
SĂ DISTRUGI ORIGINEA 
UNOR CUVINTE HALUCINOGENE 

● Într-o sală de cinema din Florida plină de copii care aşteptau să vadă cea mai recentă producţie a studiourilor Disney, s-a dat din greşeală trailer-ul filmului Nymphomaniac al lui Lars Von Trier, un film cu scene explicite de sex. Copiii s-au uitat, probabil, ca la desene animate. (L. V.)

● Mi-e deja cît se poate de clar: statul român vrea să mă pensionez la 65 de ani. Însă la ce pensie voi avea (sau, mai exact, nu voi avea), mă gîndesc că aş prefera să nu mai ies la pensie deloc. La muncă! (A. P.)

● În fiecare an, în New York sînt muşcaţi de zece ori mai mulţi oameni de alţi oameni decît sînt muşcaţi în lume de rechini. În condiţiile astea, ar trebui să ne temem de oameni de zece ori mai mult decît ne temem de rechini. (L. V.)

● Mi-am imaginat întotdeauna, în anii copilăriei, că panta rhei – misterioasa şi inutila, altminteri, expresie elină – stă la originea unor cuvinte ca „diaree“, „pîntecăraie“ şi, în general, a tuturor activităţilor legate de făcutul în pantaloni. (M. P.)

● Pozitiv la cocaină! Acesta este verdictul ştiinţific în urma unei analize realizate la Anvers pe cărţile din Biblioteca Permeke. Toate volumele examinate în cadrul emisiunii literare Man over Boek purtau urme de pudră. Ceea ce s-a dovedit o surpriză chiar şi pentru toxicologul Jan Tytgat, autorul acestui studiu singular, care spunea: „Este o evidenţă, cocaina a devenit o moleculă omniprezentă în Belgia“. În cazul ăsta, cui i-ar mai trece prin cap să vorbească despre efectele halucinogene ale literaturii? (A. M. S.)

PENTRU A CREA LUMEA GÎNDIRII 
CU AJUTORUL CHIMIEI, 
TREBUIE MAI ÎNTÎI SĂ DISTRUGI 
ZONA EFICIENŢEI INTERIOARE 

● În căsuţa de e-mail (secţiunea Spam) primesc, cum de altfel cred că toată lumea primeşte sau a primit, la un moment dat, reclame pentru medicamente tip Viagra. De data aceasta, una epata prin titlu: „College babes need spanking“. Nu ştiu dacă în engleză lucrurile sună mai incitant, dar, în româneşte, „Puicuţe studente au nevoie de bătăiţă“ pare mai degrabă un titlu de desene animate. (S. G.)

● Mai întîi, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a promis o autostradă suspendată. Acum, a anunţat că autostrada suspendată va avea două tuneluri subterane. Aşteptăm etapa următoare a viziunii, gîndirii şi faptei măreţului nostru primar: realizarea unor tuneluri suspendate şi îngroparea autostrăzii. (M. V.)

● „Deja nu mai sîntem limitaţi de ceea ce ne oferă natura sau de ceea ce putem obţine cu ajutorul chimiei“, a declarat un om de ştiinţă vorbind despre viitorul metamaterialelor cu care se va produce, în viitorul apropiat, un smartphone subţire cît cardul de credit. (M. C.)

● Dintre toate filmele de Crăciun pe care le-am tot văzut, aproape cel mai mult mi-a plăcut unul de la Diva Universal, Christmas in the Clouds, în care bucătarul unui hotel dintr-o staţiune muntoasă americană (zona indiană) le povesteşte clienţilor despre fiecare animal gătit (curcanul, de pildă, fusese pet-ul lui…), convingîndu-i să comande felurile vegetariene. (I. P.)

● Datorită eficienţei cu care ucid pentru a se hrăni, căluţii de mare se numără printre cei mai feroce prădători ai oceanelor. (M. C.)

● Continuarea numelor de firme din Cluj-Napoca: Surîsul Import Export SRL, Iminent SRL, Voiaj Voiaj SRL, In Memoriam Prest SRL, Interioare Sănătoase SRL, Poţi Zåmbi SRL, Lada De Zestre SRL, Mironosiţele SRL, De Facto SRL, La Imaculata SRL, Scutul Negru SRL, Enigma Rural SRL, Amajutat SRL, Axa Traduceri Şi Călătorii SRL, Diferit SRL, Colector Corp SRL, Clinica Veterinară Calvaria SRL, Pasta Basta SRL, Gîndul De Aur SRL, Casa Melcului SRL, Maniac SRL, Supermihai SRL, Mărăşeşti Wind SRL, Struţul SRL, La Granja Veseliei SRL, Import Triunghiul Primăverii SRL, Ofsaid Sport SRL, Abatorul Piggy SRL, Policlinica Plopilor SRL, Butoiul De Dud SRL, Gropari21 SRL, Zece Ace SRL, Soclu SRL, La Teu & Echer Architects SRL, Cărămida Verde SRL, Misticsens SRL, Adept Impex SRL, Romcartof Producţie SRL, Cameleon Expres SRL, Taxistu SRL. (D. S.)

Foto: F. Budea

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Lunetistul Wali FOTO Ashleigh Stewart Twitter webp
Celebrul lunetist Wali revine în Ucraina. Principala sarcină a unității pe care o va comanda
Wali a mers în Ucraina, la începutul lunii martie pentru a sprijini armata Kievului, iar după aproape două luni și mai multe misiuni, lunetistul a ajuns acasă, la soția și fiul său. În prezent, celebrul lunetist s-a întors pe front cu o nouă sarcină.
enel x statii incarcare masini electrice
40 de noi stații de încărcare a mașinilor electrice în București. Unde vor fi plasate punctele de alimentare
În urma unui protocol de colaborare dintre Administrația Străzilor și Compania Municipală Energetica Servicii București (CMESB), Primăria Capitalei va înființa, până în 2025, 40 de stații de încărcare pentru mașini electrice și hybrid plug-in în parcările patronate de municipalitate.
Urs in Romania FOTO Shutterstock
Ministrul Mediului anunţă un proiect de ordin privind eliminarea imediată a urşilor care atacă omul
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunţat, joi, publicarea pe site-ul ministerului a unui proiect de ordin prin care se propune eliminarea „imediată" a exemplarelor de urs brun care atacă omul.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.