Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN MOTIVE OBIECTIVE,
COMERŢUL CU FUNDIŢE NEURONALE A FOST INTERZIS PE WALL STREET

● Comunicat de presă: „Din motive obiective, acţiunea „Mihai Eminescu – poet şi om politic“ ce trebuia ţinută mîine (15 ianuarie 2013, n.r.) la sediul Partidului Conservator Buzău, la orele 15, este amînată pentru o dată ulterioară.“ Motivele obiective erau neplata chiriei. Eminescu ar fi înţeles. (L. V.)

● Pentru a descuraja braconajul elefanţilor, în noiembrie anul trecut, SUA au distrus, într-un eveniment public, şase tone de fildeş confiscate de pe piaţa neagră, iar China, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a decis să distrugă de curînd, tot într-un eveniment public, o mare parte din fildeşul şi din alte produse animale confiscate în ultimii ani. Comerţul cu fildeş a fost interzis în 1989, dar braconierii africani continuă să ucidă aproximativ 96 de elefanţi pe zi. (M. C.)

● Într-unul dintre multele boutique-uri din centrul comercial bucureştean Unirea, printre fustiţe, bluziţe şi fundiţe, cocoţat pe un perete, deasupra cîrpelor colorate, un monitor cu o singură imagine: Eminescu. Şi citatul de rigoare: „Toate-s vechi şi nouă toate: Vreme trece, vreme vine“. Să mai spună cineva că shopping-ul nu e poezie. (S. G.)

● Nature Neuroscience a publicat rezultatele unei cercetări conform cărora cafeina ajută memoria doar dacă este consumată după procesul de învăţare, nu înainte. Iar Journal of Neuroscience a tipărit un studiu conform căruia jocurile pe computer îmbunătăţesc anumite abilităţi neuronale, însă doar pe termen scurt. Nici durata nu mai e ce-a fost. (M. C.)

● Aflu, din Business Insider, că bancherii şi brokerii de pe Wall Street obişnuiesc să consume droguri ca să scape de stres. Printre drogurile preferate: ecstasy, o substanţă care induce o stare euforică. Într-un fel, (şi) asta explică criza financiară globală: prea multă euforie, prea puţin simţ al realităţii. Ecstasy şi, mai ales, agonie. (M. M.)

DIN CAUZA EXCESULUI DE RĂSFĂŢ, TREI PERSOANE
AU DISPĂRUT PRINTRE ALTELE

● Într-un recent interviu din New Yorker, preşedintele Obama a declarat: „Nu cred că marijuana e mai periculoasă decît alcoolul“, afirmaţie sprijinită imediat de mai multe publicaţii care au apelat la statistica mortalităţii şi au făcut o listă cu activităţi „banale şi legale“ mult mai periculoase decît fumatul marijuanei: alcoolul (nimeni nu s-a îmbolnăvit, nu a devenit violent, nu a murit şi nu a ucis din cauza vreunui joint), tutunul (nimeni nu fumează 20 de joint-uri pe zi, precum media de ţigări consumate de fumătorii de tutun), Tylenolul (sute de morţi în fiecare an din cauza excesului de acetaminofenă), băuturile energizante (lista cu bolile cauzate de consumul regulat a ajuns la cîteva zeci), Viagra (sute de decese anual din cauze cardiovasculare), fast-food-ul, şomajul, şofatul şi altele. (M. C.)

● Tarantino a făcut o criză de nervi cînd a aflat că cineva (nu se ştie cine) a făcut public scenariul noului film la care lucra. Şi a anunţat că n-o să mai facă filmul ăla, din motive de „trădare“. Ce răsfăţ, ce alintătură. (L. V.)

● La aproape o lună după accidentul de la Teatrul Apollo din Londra, o nouă prăbuşire pune la încercare publicul de teatru londonez. Trei persoane din public şi un actor au fost răniţi cînd o parte din decor s-a prăbuşit peste auditoriu, în timpul unui număr acrobatic, în nordul Londrei. Incidentul s-a petrecut vineri seara, pe 18 ianuarie, la Roundhouse, în Camden, în timpul reprezentaţiei Fuerzabruta. Actorii britanici consideră că publicul de teatru este unul viteaz, care nu se va lăsa intimidat de incidentele recente din Londra. „Este nevoie de mai mult de atît pentru a-i opri pe oameni să vină la teatru“, comentează actorul irlandez Ardal O’Hanlon. Să vedem ce grozăvie mai urmează. (M. P.)

● Specii de rechini despre care oamenii de ştiinţă credeau că au dispărut de mult au fost găsite la vînzare în piaţa de peşte din Emiratele Arabe Unite. Mîncăm şi nu ştim ce mîncăm. (M. C.)

● Căutam un gel de duş cu ulei de măsline. L-am găsit. Scrie pe el, printre altele: „Netestat pe animale. Potrivit şi pentru vegetarieni şi vegani.“ Chiar dacă nu mănînc carne, gelul mi l-am luat pentru duş, nu pentru cină. (A. M. S.)

CA SĂ-I FIE CLAR AŞA CEVA
CELUI CARE PLEACĂ, AR TREBUI LUATĂ ÎN CONSIDERARE
O LIMITĂ A IERBII STANDARDIZATE

● Pentru prima dată de cînd mă ştiu, mi-a plăcut (auzind-o într-un troleibuz) soneria de apel a unui telefon mobil. Era înregistrarea unui glas răstit care punea o întrebare şi apoi se prezenta, ca să-i fie clar celui care sunase cu cine vorbeşte. Iat-o: „Alo, care eşti, mă, la telefon? Basarab e la telefon!“ (D. S.)

● Urmărim cu sufletul la gură ce se întîmplă la Kiev, dar din „fotoliile“ unor occidentali. Cine ar fi putut să-şi imagineze aşa ceva în 1989? (A. M. S.)

● Pe strada Traian există o curte cu mai multe imobile. Unii îşi plătesc facturile la apă, alţii nu. Aşa că, de cîteva ori pe an, lucrătorii de la Apa Nova vin şi sapă un şanţ. Opresc conducta. Astupă şanţul. Pun asfalt şi pleacă. Apoi, data viitoare, iar vin, iar sapă şanţul, iar opresc conducta, iar astupă şanţul, iar pun asfalt şi iar pleacă. Şi tot aşa. N-ar fi oare mai uşor şi mai ieftin să pună un robinet la suprafaţă? (A. M. S.)

● Institutul britanic pentru excelenţă în sănătate şi îngrijire medicală (NICE) consideră că metoda clasică de calculare a indexului de masă corporală (IMC) este irelevantă pentru anumite grupuri de populaţie. Ar trebui luată în considerare o limită mai scăzută a IMC pentru a semnala riscuri de sănătate, în cazul unor grupuri etnice predispuse în mai mare măsură la diabet şi la boli coronariene. NICE recomandă astfel ca cei originari din Africa, Asia şi Caraibe să fie, la o aceeaşi înălţime dată, mai slabi decît semenii lor albi. Să ceri unor înfometaţi din, bunăoară, Africa Centrală sau Bangladesh să mănînce şi mai puţin mi se pare de o cruzime formidabilă. Sau poate că e doar o nouă încercare de a rezolva criza alimentară din lumea a treia. (M. P.)

● După ce statul Colorado a legalizat consumul de marijuana, New York, Tennessee, Florida, Arizona, Kentucky şi Washington DC se pregătesc şi ele pentru ceea ce se numeşte deja „revoluţia ierbii“. (M. C.)

● Coliva a intrat, şi ea, în seria produselor standardizate, care se pot comanda, la pîine sau la cofetărie. Din fericire, nu am auzit să se fi ajuns şi la faza ornamentelor ori a inscripţiilor la cerere, de genul „Dumnezeu să-l ierte“, din bombonele… (I. P.)

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.