Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIFERENŢA DINTRE 
FICŢIUNE ŞI UN ASASIN 
DEGHIZAT ÎN ORA DE IARNĂ 
ESTE CĂ FICŢIUNEA ÎŢI DĂ ARIPI 

● Luna trecută, dintre scriitori, s-a dus nu doar Elmore Leonard, dar şi Tom Clancy, cel care a zis că diferenţa dintre ficţiune şi realitate este că ficţiunea trebuie să aibă sens. (M. C.)

● Ştire din The Economist: Francisco Rafael Arellano Felix, fost cap al cartelului drogurilor din Tijuana, a fost ucis la o petrecere de familie din Baja California de un asasin deghizat în clovn. (L. V.)

● Pe ecranele din staţiile de metrou – alea la care nu se uită, de fapt, nimeni – am zărit, cu coada ochiului, un titlu interesant: „Tendinţe de vară: sfaturi pentru machiaj“. E ciudat că doamnele şi domnişoarele primesc aceste sfaturi tocmai acum, la început de noiembrie, la vreo săptămînă după ce inclusiv ceasurile de la metrou au trecut la ora de iarnă. Altminteri nu mi s-ar părea deloc nepotrivit să văd toată iarna fete machiate „de vară“. (M. M.)

● Un banner pe o clădire din Sibiu care face reclamă la o clinică de ginecologie: „Totul despre păsărică şi barză!“ Creativitatea îţi dă aripi, nu-i aşa? (A. P.)

LOCUL UNDE 
UN PERSONAJ CĂRUIA 
I SE ZICE „CAP DE LOCUITOR“ 
A ANUNŢAT DE CURÎND 
TOT SOIUL DE APARIŢII 
A FOST ŞI A RĂMAS ALB 

● O echipă de arheologi britanici de la Universitatea Reading a anunţat că are dovezi pentru a susţine că o aşezare descoperită în Israel, în Valea Ginosar, este străvechiul orăşel Dalmanutha, descris în Evanghelia după Marcu drept locul unde Iisus a înmulţit peştii şi pîinea hrănind 4000 de oameni. (M. C.)

● Cînd am aflat, zilele trecute, că există un personaj căruia i se zice „regele puiului de Crevedia“, m-am gîndit că, avînd atîţia regi de genul ăsta, România chiar e o monarhie urmuziană. (A. M. S.)

● Conform unui studiu recent, cică sîntem mai beţivi decît majoritatea europenilor – 13,3 litri de alcool pur anual pe cap de locuitor. Păi, nemţi, scoţieni, polonezi, ce faceţi? Goliţi paharele ca să ne ajungeţi din urmă! (A. P.)

● Nicolás Maduro, preşedintele Venezuelei, a anunţat de curînd că va înfiinţa Ministerul Fericirii Supreme care, printre altele, va duce la bun sfîrşit „misiunile“ de pe vremea guvernării lui Chávez. Mă înfior la gîndul ce taxă de fericire vor plăti cetăţenii ţării sau care va fi raţia zilnică. (A. P.)

● La parterul magazinului Unirea, gătit de Halloween cu tot soiul de apariţii horror, lîngă un bancomat, o fantomă. Să fi fost „The Ghost of Credit Past“? (S. G.)

● Onomastica neaoşă a fost şi a rămas un inepuizabil subiect al ştirilor noastre: primarul din Tecuci, Daniel Ţuchel, şi-a adăugat prenumele Gerhardt ca să cîştige alegerile de acum doi ani (realitatea.net); comisarul Corrado Cattani al nostru, actualmente în închisoare, se numeşte Traian Berbeceanu; iar pe senatorul acuzat că ar fi luat mită, printre altele, în produse de pui, îl cheamă Bădălău. (I. P.)

● În timpul unui discurs pe care Papa l-a rostit în Piaţa Sfîntul Petru, pe 26 octombrie, la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Familie, un băieţel din rîndul întîi a ţîşnit spre Papă, l-a îmbrăţişat şi nu s-a mai dezlipit de el, deşi cardinalii au încercat cu binişorul să-l conducă la locul lui. Ca să-şi poată continua discursul, Papa l-a urcat pe puşti pe fotoliul lui alb. Puştiul a fost mulţumit. (L. V.)

ÎN LOC DE UN VERS 
CU BUCHETE DE FLORI 
S-AR PUTEA SĂ APARĂ 
(LA PAGINA 24) TARABE 

● Semantism: „Excursia se decalează cu o zi.“ Adică pe 30, în loc de 29. „Nu, pe 28.“ Adică se devansează. „Nu, am spus că se decalează cu o zi. În loc de 30, pe 29. E clar?“ Nu. Nu e. Oricum, a rămas ca-n gară. (R. M.)

● Lou Reed, cel care a zis că viaţa este sanscrită citită unui ponei, a plecat şi el în plimbarea finală. În Vîntureasa de plastic am citat un vers de-al lui şi mă bucur că am făcut aşa. Iar pentru cei pe care i-ar putea interesa, cîntecul meu favorit (dintre ale lui Lou Reed) este „This Magic Moment“. (M. C.)

● Pe marginea drumului, o florăreasă (în faţa unui coş de papură plin cu buchete de flori) îşi strigă marfa: „Avem elegantu’ ieftin, doamnă!“. (D. S.)

● Citind în presă un titlu rezumat după spusele economistului american Joseph Quinlan, am tresărit. „Femeile sînt viitorul în tehnologie“, suna titlul. M-am gîndit imediat că s-ar putea să apară femeia de înaltă tehnologie digitală. (A. M.)

● Ştim că citiţi, cu plăcere, notele noastre de la rubrica „Cu ochii-n 3,14“. Unii dintre cititorii noştri încep să citească revista de la coadă – adică de la pagina 24, unde e tipărită această rubrică. De cînd cu scandalul interceptărilor am aflat şi cine sînt primii cititori ai acestor note, pe care redactorii le trimit în general prin e-mail: agenţii NSA. Le amintim, pe această cale, că violarea corespondenţei e un delict – în România, în SUA şi peste tot în lumea civilizată. (M. M.)

● Pe undeva prin Vrancea, printre tarabe încărcate cu struguri luaţi parcă de la Carrefour (şi cu acelaşi preţ), am dat de o „Piscină Aquatică“. Se pare că, în ziua aia, cînd m-am nimerit şi eu pe drumul Iaşiului, localnicilor le pusese cineva şi apă în piscină… (S. S.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Accidentul preotului Dobra FOTO Poliția Română jpg
Preotul mort pe autostradă avea permisul suspendat și nu obișnuia să poarte centură
Centura de siguranță ar fi putut salva viața preotului Remus Dobra, decedat într-un accident pe autostrada A1. El avea permisul de conducere suspendat pentru nerespectarea regulilor de depășire.
gazoduct 3
Ciucă, prezent la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Ce importanță are gazoductul pentru România
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că va participa, sâmbătă, la Sofia, la inaugurarea interconectorului de gaze dintre Grecia și Bulgaria. La eveniment vor participa mai mulți oficiali, printre care și CE.
parlamentul european foto adevarul
Intrarea României în Schengen, în atenția Parlamentului European
Liderul delegației române a PSD din Parlamentul European a anunțat introducerea pe agenda plenului PE a unei dezbateri cu rezoluție privind aderarea României la Spațiul Schengen.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.