Un articol optimist

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Un articol optimist jpeg

Pe 21 decembrie a avut loc în Bucureşti a patra ediţie a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, eveniment aflat sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, transmis în direct de TVR, coproducătorul evenimentului, alături de ActiveWatch şi Fundaţia „Motivation“. Gala a avut cinci secţiuni: „Oameni cu desăvîrşire“ (laureate fiind Elisabeta Moldovan şi Alexandra Cristina Cristea), „Porţi deschise“ (secţiune care a premiat Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană pentru Proiectul „Simte arta“), „Angajatorii abilităţii“ (laureat: DGASPC Sector 1, Bucureşti, pentru Proiectul „Nazarcea Grup“), „Promovează abilitatea“ (laureat: ASSOC, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială, pentru Proiectul „Caravana CASPER“) şi „Şcoala tuturor abilităţilor“ (laureat: Şcoala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod“, Cluj-Napoca).

Cîteva portrete

• Elisabeta MOLDOVAN este consultant pe tema dezinstituţionalizării şi monitorizării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi face parte din conducerea EPSA – cea mai mare organizaţie pentru autoreprezentanţi din Europa. Are 35 de ani, este din Timişoara şi şi-a trăit primii 23 de ani din viaţă internată fiind în instituţii pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale.

• Alexandra Cristina CRISTEA a absolvit Facultatea de Informatică din Iaşi, avînd o diplomă de master în lingvistica computaţională. Alexandra suferă de tetrapareză spastică, fiind încadrată în gradul de handicap sever. 

• Cristina BUNGARDEAN este arhitect la Primăria municipiului Bistriţa. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică „Liviu Rebreanu“, ca şef de promoţie. A urmat cursurile Facultăţii de Arhitectură din Cluj. De la 15 ani, a fost diagnosticată cu scleroză multiplă recurent remisivă, fiind încadrată în gradul de handicap grav.

• Simon JUDIT-GYÖNGYI a absolvit Facultatea de Teologie Didactică Romano-Catolică, din Tîrgu-Mureş. A fost profesor de religie, iar în prezent îşi desfăşoară activitatea la Asociaţia HIFA – România, lucrînd cu persoane cu dizabilităţi, bolnavi cronici sau copii şi tineri proveniţi din medii defavorizate. Are un grad de dizabilitate gravă, diagnosticul fiind tetraplegie-pareză.

• Florin Constantin MĂRIEŞ provine dintr-o familie săracă, fiind primul din familia sa care a intrat la liceu, în prezent este elev la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu“ din Ploieşti. Acum doi ani, a obţinut premiul I la un concurs naţional de desen. Este sportiv, joacă baschet şi visează să devină proiectant. Florin este utilizator de scaun rulant.

Cînd dizabilitatea devine abilitate

În România, în prezent, sînt peste 700.000 de persoane care au certificate de încadrare într-un grad de handicap. Dintre acestea, doar 4% sînt active pe piaţa muncii. La nivel european, rata medie de incluziune pe piaţa muncii este de 50%, în unele state, media fiind chiar depăşită, dar aici vorbim despre un sistem de economie socială bine pus la punct, în care instituţiile statului subvenţionează întreprinderile sociale.

În ţara noastră însă, nici pînă în prezent nu există un cadru legal şi funcţional pentru economia socială, angajatorii fiind încă reticenţi, nu doar la angajarea unei persoane cu dizabilităţi, dar pînă şi la minima informare asupra a ceea ce ar presupune o asemenea angajare.  

Gala Persoanelor cu Dizabilităţi s-a născut acum patru ani, tocmai din această nevoie acută de vizibilitate pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi. „Eram înspre finalul unui proiect finanţat din fonduri europene“ – povesteşte Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch – „un proiect în care, împreună cu Fundaţia «Motivation», ne asumasem îndeplinirea unui parametru: angajarea a 50 de persoane cu dizabilităţi. Am conceput, aşadar, o campanie de convingere a angajatorilor, în care puneam accentul pe faptul că persoanele cu dizabilităţi au şi abilităţi, unele care merită să fie luate în calcul, de către serviciile de resurse umane. Din păcate, campania nu a funcţionat pentru că scrisorile şi e-mail-urile pe care le trimiteam potenţialilor angajatori sfîrşeau, înainte de a fi citite, la coş. Se pare că «subiectul», fiind atît de puţin «simpatic», oricum am fi încercat să-l împachetăm, nu reuşea să treacă de o anumită barieră.“

A urmat, atunci, o nouă cale de intervenţie: o caravană organizată în mai multe oraşe din ţară, în care se puneau la cale întîlniri cu mai mulţi posibili actori: jurnalişti, ONG-uri şi angajatori. Dacă ziarişti şi reprezentanţi ai ONG-urilor au venit, despre angajatori aveam să aflu că nu au fost mai mult de opt reprezentanţi la toate întîlnirile organizate.

„Cred că nu erau interesaţi. Chiar dacă noi încercam să le transmitem informaţii despre facilităţile prevăzute de lege (cum ar fi taxa de care ar fi scutiţi dacă ar angaja persoane cu dizabilităţi – vorbim despre companiile cu mai mult de 50 de angajaţi), bănuiesc că pur şi simplu ignorau acest aspect.“

Cum reuşeşti, aşadar, într-un context în care trenează comoditatea de tipul „nu mă leg la cap, dacă nu mă doare“, să transmiţi informaţii benefice pentru o întreagă societate, să conectezi oameni care au nevoie să iasă din izolare, cu oameni care au nevoie de potenţialul acestora?  

Răspunsul pare scurt: „Am inventat Gala“, spune Mircea Toma. „Un mod, sau mai bine zis un motor prin care să facem mai vizibile mesajele pe care voiam să le transmitem prin proiectul desfăşurat. Un fel de a încuraja masa de angajatori, scoţîndu-i mai la vedere pe cei care angajează persoane cu dizabilităţi. Miza principală a istoriei Galei a fost astfel vizibilitate pe piaţa muncii.“

O gală, cinci premianţi, sute de mii de cîştigători

„Imaginează-ţi oameni fără picioare, care sînt coregrafi şi dansatori şi care reuşesc să ţină un spectacol de dans uluitor.“ Teodora Zăbavă, coordonator PR la ActiveWatch, m-a invitat la un exerciţiu de eliberare de prejudecăţi, povestindu-mi despre spectacolul pus în scenă de coregraful Cosmin Manolescu în deschiderea Galei, un spectacol în care trei dansatori profesionişti şi trei dansatori în scaun rulant au demonstrat că atît arta, cît şi viaţa pot depăşi bariere de orice fel – chiar şi în lipsa gravă a unor mijloace reale de susţinere din partea societăţii.

Căci, dacă vorbim despre susţinerea şi motivarea persoanelor cu dizabilităţi în România, discuţia va începe cu afirmaţia devenită deja sintagmă: „România este o ţară încă total neaccesibilizată.“

„La noi, în ceea ce priveşte accesibilizarea, termenul legal s-a tot amînat. Iniţial, a fost în 2007, apoi 2009, 2010... ş.a.m.d. Ştim că accesibilizarea nu este facilă sau ieftină, însă, dacă am vrea, am găsi soluţii rentabile, adoptate şi de alte ţări în care chiar statul finanţează cercetarea în zona asta. La noi, nici în capitală nu avem toate instituţiile statului accesibilizate conform standardelor.“

Tema Galei de anul acesta a fost „Egal e normal“, referindu-se în principal la alt capitol greu de inserat în mentalitatea generală: dezinstituţionalizarea. 

„Un copil cu dizabilităţi nu are ce căuta într-o şcoală specială, unde e izolat. Poţi să-i suplimentezi unele nevoi prin cîteva cursuri sau metode speciale, dar, dacă vrem să devină un adult printre alţi adulţi, trebuie integrat în şcoala de masă, să crească alături de ceilalţi copii.“ Întreb dacă de la europenizarea noastră încoace, serviciile sociale s-au mai îmbunătăţit. „La noi“ – mărturiseşte Teodora Zăbavă – „serviciile din oferta statului nu fac decît să minimalizeze foarte mult persoana cu handicap, să o pună într-un statut inferior. Din cauza asta milităm pentru aducerea acestui tip de servicii în zona îngrijirilor comunitare. Nu credem că persoanele cu dizabilităţi ar trebui să stea în instituţii. Mulţi ar putea fi activi şi, dacă creezi din partea comunităţii obiceiul de a-şi asuma şi oamenii cu dizabilităţi, formînd astfel legături, recuperarea şi inserţia lor socială ar fi mai uşoare.“ 

Există, dinspre societatea civilă, cîteva ONG-uri care au „spart gheaţa“ derulînd programe alternative instituţionalizării. Fundaţia „Estuar“, de exemplu, are, din anii ’90, un program prin care mai multe apartamente de tip social au fost construite pentru oameni cu probleme de sănătate mintală. La fel, Fundaţia „Motivation“ are programe în care oameni în scaun rulant au grijă de copii şi tineri cu probleme intelectuale, recuperaţi din centrele de plasament – iar acestea sînt doar două exemple de organizaţii care au creat minisisteme pe care statul ar putea să le preia şi să le multiplice la nivel naţional. Din păcate, acest lucru se întîmplă foarte rar.  

„Se mai întîmplă. Anul acesta, am premiat, la secţiunea «Angajatorii abilităţii», DGASPC Sector 1 Bucureşti (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) pentru «Nazarcea Grup», un proiect european prin care 86 de persoane cu dizabilităţi au fost angajate în ateliere şi departamente, reuşind astfel un prim pas înspre inserţia pe piaţa muncii.“

Avem titulatură de „ţară europeană“, cu toate acestea „sîntem la ani distanţă de ceea ce ar trebui să se întîmple într-o cultură europeană. La noi, persoana cu dizabilităţi este încă privită ca un recipient de ajutor social care nu poate face nimic, drept pentru care nici nu are de dat ceva înapoi societăţii. În mare, atitudinea pe care majoritatea o are faţă de aceste persoane este una de milă, dar o milă neconstructivă. Mai tare mă sperie reacţia unora care, cînd văd un străin cu o dizabilitate, spun «săracul de el», dar, dacă se întîmplă să aibă un contact direct, bunăoară dacă copilul lor are un coleg cu handicap, strîmbă din nas, sînt contra acestei colegialităţi, transmiţînd atitudinea asta şi propriului copil. Cu asta ne confruntăm des în România: într-o cultură şcolară a concurenţei, copiii nu sînt educaţi să aibă compasiune şi respect faţă de celălalt, oricît de diferit ar fi acest celălalt. Iar această atitudine naşte mai tîrziu comportamentul de discriminare.“

Schimbarea de mentalitate?

„Da, încercăm să schimbăm percepţii, fie şi cu o Gală care are loc o dată pe an. Aducînd oameni care au atît de mult de oferit şi de povestit în lumina reflectoarelor, încercăm să eliminăm particula «diz», concentrîndu-ne pe «abilităţi». Căci descoperim, pe scena Galei, nu persoane cu dizabilităţi, ci oameni realizaţi. Vrem ca, încet-încet, să-i vedem mai des şi vrem ca ei să se alăture societăţii din care cu toţii facem parte. Dacă vrei să vezi cîtă luptă este în oamenii aceştia, în fiecare zi, îi vei descoperi nu în rolul de victimă, ci în cel de învingător. Doar să schimbăm perspectiva şi, probabil, descoperind asta, ne va fi tuturor un pic mai bine.“  

reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.

Parteneri

Atac rus in Kiev captura youtubeThe Economic Times png
Kievul, lovit de un atac masiv cu drone rusești: Cel puțin trei morți. Cadavrul unui copil, găsit sub moloz
Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone împotriva Kievului, lovind mai multe clădiri rezidențiale și ucigând cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, au informat autoritățile locale, duminică 23 martie.
image png
Motivul pentru care Silvia Dumitrescu și-a dat demisia din învățământ. A predat muzică vreme de 5 ani: „Este debandadă în școli”
Silvia Dumitrescu, interpreta de muzică pop din industria muzicală românească mărturisește că vreme de cinci ani a fost profesoară la un liceu de muzică din Capitală. Motivul pentru care a luat această decizie este unul neașteptat!
landscape 1296307 1280 jpg
Cum ar arăta Antarctica fără gheață. A fost publicată cea mai detaliată hartă a regiunii polare. FOTO
Antarctica, continentul acoperit de un strat imens de gheață, ascunde un peisaj dramatic, format din lanțuri muntoase, albii antice de râuri, bazine adânci și câmpii vaste.
bwindi impenetrable forest 355180 1280 jpg
Animalul care-și amintește evenimente din trecut și planifică viitorul. Are abilități cognitive asemănătoare cu ale unui copil
Lumea animalelor este plină de creaturi uimitoare, dar puține dintre ele au capacitatea de a-și aminti evenimente din trecut și de a planifica viitorul.
proteine jpg
Surse bune de proteine în afară de ouă
Oul este un aliment nutritiv, bogat în proteine și în alți nutrienți esențiali organismului, precum vitaminele din grupul B.
lovituri americane in Yemen FOTO CNS NEws png
„Agresiune americană" asupra aeroportului din Hodeidah, anunțată de televiziunea rebelilor houthi
Canalul de televiziune al rebelilor houthi din Yemen a raportat sâmbătă seara lovituri asupra Aeroportul internaţional din Hodeidah, în vestul ţării, acuzând Statele Unite pentru acestea, notează AFP.
Imaginifilmate cu drona în Coreea de Nord Foto Reddit XiaoHao2 jpg
Imagini incredibile filmate cu drona în Coreea de Nord. „Arată ca o machetă din beton a unui oraș”
O persoană, care a reușit să lanseze din China o dronă în teritoriul Coreei de Nord, a surprins câteva detalii inedite.
Greeanpeace a intrerupt o dezbatere la care a participat ministrul Burduja Foto Adrian Vintilă FB jpg
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, atacat de activiștii Greenpeace la o dezbatere publică. Au intervenit jandarmii
În timp ce era prezent sâmbătă, 22 martie, la o dezbatere publică în București pe tema Green Deal, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a avut un conflict deschis cu reprezentanții Greenpeace.
Masini rasturnate baza Kogalniceanu   FOTO captura Focuspress ro png
Două mașini au rupt gardul care împrejmuiește Baza NATO „Mihail Kogălniceanu” și s-au răsturnat. Patru victime
Un accident rutier a avut loc duminică, 23 martie, pe DN22 Constanța-Tulcea, în zona localității Oituz, din județul Constanța. Două mașini au rupt gardul care împrejmuiește Baza NATO„Mihail Kogălniceanu” și s-au răsturnat.