Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 511 din 28 noiembrie - 4 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE UN ALIGATOR VAGABOND
ESTE SUPERIOR UNUI BORCAN 
CU DULCEAŢĂ DE SCUZE? 
PENTRU CĂ IMPLICĂ 
O ÎMPĂRŢIRE DUALĂ A ŞEZUTULUI 

● Mircea Cărtărescu, într-o întîlnire recentă cu elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazar“: „De ce cititul este superior filmului şi televiziunii? Pentru că implică o mult mai mare participare din partea noastră. Se spune că o imagine face cît zece mii de cuvinte. Da, dar o imagine o percepi imediat, într-o fracţiune de secundă. Mintea este avidă de input cerebral, dar nu participi în general foarte tare la o imagine. O pictură extraordinară este o imagine specială, artistică, pe care ochiul zăboveşte, dar nu atît de mult cît zăboveşte asupra cărţii. O carte înseamnă o sesiune de lectură de o săptămînă, de două săptămîni, de o lună, în care mintea ta lucrează continuu.“ (M. C.)

● Sîmbătă, m-am uitat fascinată aproape două ore la Gator Boys – Poliţia aligatorilor, pe Animal Planet. Ideea e următoarea: în statul Miami, oamenii se trezesc frecvent cu cîte un aligator vabagond în curte, pe alee, în piscină, vine o echipă de profesionişti, un fel de hingheri, prinde aligatorul şi-l duce la loc sigur, într-un adăpost. Şi noi care ne plîngem de nişte bieţi căţei de pripas! (A. P.)

● O adresă de firmă, luată de pe capacul unui borcan cu dulceaţă de zmeură: „Chişoda, DN59, km 8 + 550 m stînga“. Ca să nu fie nici un dubiu. (S. G.)

● Aţi citit ceva mai sinistru şi mai comic în acelaşi timp decît această ştire? „Militanţi sirieni, care au legături cu Al-Qaeda, şi-au cerut scuze după ce au tăiat capul unei alte persoane, nu cea pe care o căutau. Victima era un tovarăş de-al lor, tot un rebel extremist şi el.“ (A. M. S.)

● M-au mirat întotdeauna acele scaune ergonomice care respectă, printr-o scobitură sau o împărţire duală a şezutului, forma feselor. De parcă fundul ar avea ochi să vadă. (M. P.)  

DE CE NU VOM SCĂPA 
DE FENOMENELE DE SEPARARE
APĂRUTE DUPĂ DOI PAŞI? 
PENTRU CĂ REGULA „N + MÎINE“
IMPLICĂ AMUZAMENT
INTERGALACTIC  

● O fată care prezintă vremea la TV: „Nu vom scăpa de fenomenele meteorologice“. Nu. Şi cred că nu vom scăpa de fenomene nici aşa, în general… (M. V.)

● Teoria celor şase grade de separare e bine cunoscută: potrivit inventatorului său, Frigyes Karinthy, fiecare individ poate să se conecteze cu oricine de pe planetă, dacă traversează un lanţ de maximum cinci persoane. Se pare că, odată cu Facebook-ul, numărul de persoane de legătură a scăzut drastic. Doi cercetători de la Universitatea din Taiwan susţin că numărul de cunoscuţi care separă două persoane pe Facebook nu mai e 6, ci 3,9, în medie. Mie şi teoria celor şase grade de separare mi se părea cam neliniştitoare. (A. M. S.)

● Din informaţiile apărute în presă rezultă că Vitali Proca, suspectat că ar fi „asasin plătit“, fusese angajat de un clan interlop să-l omoare pe un rival numit Puiu Mironescu. Anul trecut, pe o stradă din Bucureşti, asasinul a tras vreo 20 de gloanţe cu mitraliera şi cu pistolul (mai de aproape) în cine credea el că ar fi Puiu Mironescu. De fapt, era un tînăr cu alt nume, care a supravieţuit celor şapte gloanţe care i-au pătruns în corp. Aşadar, asasinul a confundat „ţinta“, dar a şi ratat „eliminarea“. S-a aflat apoi că acelaşi Vitali Proca primise cu un an înainte comanda să-l omoare la Londra pe un fost bancher rus. Tot pe stradă, a tras şase gloanţe în fostul bancher, dar acesta a supravieţuit. Ulterior, „asasinul“ a fost arestat la Moscova şi extrădat autorităţilor de la Bucureşti. E clar, nici asasinii plătiţi nu mai sînt ce-au fost. (A. M.)

● Am găsit o hîrtie nou-nouţă de 1 leu. M-am aplecat şi am luat-o. După doi paşi… încă una. Am cules-o. Mai fac un pas şi… iarăşi o hîrtie verde de 1 leu. Ridic uşor capul şi zăresc, cam la trei metri în faţă, un băiat de vreo 10 ani, care-şi scotocea cu înverşunare prin buzunare. „Hei, băiete, aşteaptă-mă şi pe mine. Sînt Gretel!“ Hänsel a întors capul a mirare şi părea că nu mă recunoaşte. Păcat… Aş fi vrut să refacem povestea. Dar se pare că pe bani nu merge. Nici măcar dacă-s noi. (R. M.)

● Parlamentul European a aprobat regula „N+3“ pentru România. Adică vom avea încă un an la dispoziţie pentru a putea cheltui fondurile europene alocate pentru 2011 şi 2012. Deci avem încă un an pentru a ne demonstra incapacitatea de a face ceva serios cu vreo două miliarde de euro. Hai că e drăguţ Parlamentul ăsta European! (M. V.)

● La concurenţă cu McMic-ul de la McDonald’s au apărut chips-urile „cu aromă de mititei româneşti“. Aşadar, micul e-n toate, e-n cele ce sînt şi-n cele ce mîine vor rîde la soare! (A. P.)

● Grupul de amuzament intergalactic Monty Python se reuneşte. Asta e, indiscutabil, ştirea lunii. (L. V.)

DE CE N-AI VREA 
UN BĂRBAT GRAMATICAL? 
PENTRU CĂ ACELAŞI LUCRU, 
ÎN VITRINA DINSPRE STRADĂ,
IMPLICĂ ALTE PLANURI 

● Mai nou, pizza nu se mai aduce la comanda clientului. Ci la somaţia firmei de livrări. De cîteva zile, primesc, insistent, mesaje de la o firmă de pizza: N-ai vrea o pizza? De cînd n-ai mai mîncat pizza? Ia-ţi o pizza! Noi facem pizza. M-am săturat doar citindu-le mesajele. Mîine or să ceară şi bacşiş că mi-au livrat un SMS direct în Inbox, pe telefonul mobil. (M. M.)

● Ce nu ştiaţi despre sex şi nici măcar nu v-a trecut prin cap să întrebaţi: în Europa, 10% din copiii născuţi au fost concepuţi în paturi şi pe canapele IKEA; şapte pilule de Viagra se vînd în fiecare secundă; un singur bărbat poate produce în două săptămîni suficientă spermă pentru a lăsa gravidă fiecare femeie de pe planetă; o banală ejaculare conţine informaţie echivalentă cu capacitatea combinată a 62 de laptop-uri MacBook Pro (un singur spermatozoid conţine 37,5 MB de informaţie genetică); cel mai vîndut roman erotic din secolul al XV-lea, Povestea celor doi iubiţi, a fost scris de cel care a devenit ulterior Papa Pius al II-lea, iar cuvîntul german pentru „contraceptiv“ este (trageţi aer în piept): Schwangerschaftsverhütungsmittel. (M. C.)

● La nişte ştiri TV, un giuvaer gramatical: „Conducătorul auto se izbeşte de către un copac“. (D. S.)

● Amira, o fetiţă de şapte ani din Oregon, se uita la televizor, cînd a auzit-o pe mama ei înecîndu-se zgomotos. A alergat în bucătărie şi, amintindu-şi scena din Mrs. Doubtfire, cu Robin Williams care-i aplică lui Pierce Brosnan manevra Heimlich, a făcut acelaşi lucru cu mama ei şi i-a salvat viaţa. (L. V.)

● O librărie arădeană afişa, în vitrina dinspre stradă, citate celebre din personalităţi nu mai puţin celebre – fiecare în felul ei. Astfel, cele trei compartimente ale vitrinei îi aduceau laolaltă, de-a valma, pe Albert Einstein, pe George Soros şi pe Tudor Gheorghe: un neamţ (puţin evreu), un american (de origine maghiară) şi un român (verde). O sinteză curat bănăţeană. (M. P.)

● Beatrice Tshibika, bunica unei fete care a cîştigat finala ediţiei australiene a emisiunii Dansez pentru tine, a murit în timp ce se uita cum nepoata ei cîştigă finala ediţiei australiene a emisiunii Dansez pentru tine. Declaraţia fetei după aflarea veştii: „Ar fi fost drăguţ să pot sărbători cu bunica. Dar uite că Dumnezeu a avut alte planuri.“ (L. V.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

livada de smochini este langa buzau jpg
Un buzoian a pariat pe cultivarea smochinelor si a câștigat. Este favorizat de clima în schimbare
Culturile exotice de smochine încep să se dezvolte în România, pe fondul condițiilor climatice favorabile. Valentin Badea a pus pe picioare în mai puțin de doi ani o livadă de smochini, în Buzău.
corina sirghi taraful jean americanu foto dana cotovanu jpeg
Corina Sîrghi și Taraful Jean Americanu, despre lăutăria care a mai rămas
Puțini mai sunt cei care astăzi duc mai departe muzica lăutărească așa cum a fost ea lăsată. Pe lista scurtă se numără Corina Sîrghi, o fată aparent plăpândă, dar cu voce din timpuri străvechi, care cântă alături de Taraful Jean Americanu – și doar ei știu care sunt tainele lăutăriei de odinioară.
Submarin rus din clasa Borei FOTO mil.ru/Wikipedia
O navă și un elicopter al Marinei Franceze escortează un submarin rus în Golful Biscaya
Marina franceză a escortat submarinul rusesc diesel-electric Novorossiysk și remorcherul Serghei Balk în Golful Biscaya, a anunțat sâmbătă seara pe Twitter prefectura maritimă din regiunea Atlanticului.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.