Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ MAI EXISTĂ 
UN FEL DE FIORI ANTERIORI
(EVIDENT, NU PESTE TOT), 
CARE SE ÎNDEPĂRTEAZĂ LENT  

● Se pare că mai există un fel de recesiune pe care nici cei mai deştepţi economişti n-au prevăzut-o. Dintr-un studiu britanic asupra atitudinilor sexuale, preluat de The Guardian, se pare că oamenii s-au cam plictisit de sex. Astfel, segmentul de vîrstă cuprins între 16-44 de ani ar avea în medie cinci raporturi sexuale pe lună. Studiul precedent, din anul 2000, vorbea despre un număr de 6,2 raporturi sexuale pe lună. Altfel zis, viaţa sexuală a britanicilor s-a prăbuşit cu 20% în zece ani. (A. M. S.)

● Aşa cum era de aşteptat, Ceauşescu Nicolae are cont pe Facebook. S-a născut la Scorniceşti, e căsătorit, are (deocamdată) 124 de prieteni, îi plac Kiss FM, Tudor Gheorghe şi Nicu Alifantis, apreciază Parlamentul European şi documentarul Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, a vizitat Cehia, Iran şi China. Ce mi-a dat însă fiori a fost sugestia obişnuită a site-ului de socializare: „Îl cunoşti pe Ceauşescu? Adaugă prieten“. (A. P.)

● O ştire din Adevărul: „Guvernul şi-a modificat site-ul, dar a şters complet arhiva ce conţinea activitatea tuturor premierilor anteriori. Primele informaţii coincid cu prima zi de mandat a lui Victor Ponta“. Cu alte cuvinte, democraţia în România a început cu Victor Ponta. Victorie! (L. V.)

● La Sinaia, printre altele (şi, evident, nu peste tot…), am observat două, să le zicem, fenomene: în supermarketuri, cofetării etc., personalul te urmăreşte de-a dreptul, dar şi cu ochi de vultur, să nu care cumva să furi ceva ori să pleci fără să plăteşti; cerşetorii te blestemă mai explicit dacă nu le dai ceea e cer. Destul de creepy… (I. P.)

● Probabil că aţi contribuit deja în ultimele trei săptămîni la cele 54 de milioane de vizualizări ale reclamei la camioanele Volvo în care Jean Claude Van Damme face şpagatul („the epic split“) suit pe oglinzile retrovizoare a două camioane care se îndepărtează lent unul de celălalt mergînd cu spatele. Mi-am petrecut o oră din viaţă citind cîteva sute de comentarii ale reclamei, de la infinite dezbateri tehnice privind veridicitatea filmării (concluzia fiind că nici un detaliu nu trădează, de fapt, că ar putea fi trucată) pînă la tot felul de replici amuzante: „Van Damme ţine camioanele alea să nu ne îndepărteze prea mult, nu viceversa“, „Avem voie să încercăm chestia asta acasă?“, „Chuck Norris conducea ambele camioane“, „Chuck Norris tocmai a căutat pe Google dacă avioanele cu reacţie au oglinzi retrovizoare“, „Şi cum a revenit în poziţia iniţială?“, „N-a mai revenit, camioanele alea şi acum merg cu spatele prin deşert cu Van Damme în şpagat“, „Niciodată nu mi-am dorit mai mult un camion ca acum!“, „God bless his soul and balls!“ Sau cel mai trist dintre toate: „Vă daţi seama că va veni o zi în care oamenii ăştia, JCVD, Arnie sau Sly, vor pleca dintre noi?“ (M. C.)

SE PARE CĂ CEI MAI RĂI ROMÅNI
DIN TOATE TIMPURILE 
NU VOR MAI FI 
SUBIECT DE SCHIMB NAZAL 

● Pe site-ul TheRanking.com e un sondaj cu cei mai răi români din toate timpurile, în care Nicolae Ceauşescu (17.012 voturi) ocupă abia locul 5, primele două locuri revenindu-le lui Ion Iliescu (65.387 de voturi) şi Traian Băsescu (37.349). Aşadar, 45 de ani de dictatură pălesc în faţa celor 20 de democraţie. Victor Piţurcă ocupă şi el un binemeritat loc 18, în acest top absolut halucinant. (A. P.)

● Au căzut primii fulgi de zăpadă şi televiziunile de ştiri au început să duduie de obişnuitele formule: „se circulă în condiţii de iarnă“, „utilajele de deszăpezire au intervenit“ sau „n-au intervenit“ etc. Vreau să apuc vremurile în care ninsoarea şi deszăpezirea nu vor mai fi subiect de breaking news. (M. V.)

● În curînd se vor putea cumpăra iubite invizibile (invisiblegirgfriend.com), „un instrument digital care promite să creeze o aproximare convingătoare a cuiva care vă iubeşte şi vrea să facă sex cu dvs. fără să fie nevoie să găsiţi într-adevăr pe cineva care să vă iubească şi să facă sex cu dvs.“, scriu jurnaliştii de la Time. Pentru 9,99 dolari pe lună (varianta „Vorbim şi noi“), puteţi simula un schimb de sms-uri amoroase, pentru 29,99 dolari (varianta „E serioasă treaba“) puteţi bifa pe Facebook opţiunea „Într-o relaţie“ cu un profil fals, iar pentru 49,99 dolari (varianta „Sîntem ca şi logodiţi“) primiţi caracterizarea iubitei şi întreaga dvs. poveste de dragoste (cum v-aţi cunoscut, la ce film aţi ieşit prima dată etc.). Plus apeluri telefonice reale, minus publicitate (care apare la variantele mai ieftine de abonament). Crăciun fericit! (L. V.)

● „Nasic“ e numele unui spray nazal din comerţ. Mă întreb cum s-ar chema un remediu al aceleiaşi firme pentru inimă, cap, ochi, gît, colon, gingii, bilă, vezică, splină, intestine: Inimic, Capic, Ochic, Gîtic, Colonic, Gingic, Bilic, Vezic, Splinic, Intestinic? (M. P.

SE PARE CĂ VIAŢA ASTA 
NU SE STRICĂ SOMPTUOS 

● Dacă Moş Crăciun vine în România de prin noiembrie, la fel şi Black Friday a fost devansată cu o săptămînă, urmînd ca pînă la data ei reală (tradiţional organizată în ultima vineri din noiembrie – vinerea de după sărbătoarea americană Thanksgiving) să avem o Black Friday de încercare, apoi un Black Week-end, chiar şi o întreagă Black Week, cercul fiind închis de oficiala Black Friday. Aşa se face că, de pe 22 pînă pe 29 noiembrie, cumpărăturile ne-au făcut viaţa neagră. (S. G.)

● Probabil aţi citit ştirea asta deja, dar ea merită să fie copiată de o sută de ori cu stiloul în caietul de limba şi literatura română: „Un paznic al Aeroportului Internaţional din Cluj s-a împuşcat în timp ce spărgea nuci cu arma din dotare“. (L. V.)

● „Pregăteşte-ţi de pe acum masa de Crăciun“, mă îndeamnă un slogan publicitar. Pe bune? Păi, dacă o fac acum, nu se strică pînă pe 24 decembrie? (M. M.)

● Iarna vine cu nume de firme din Cluj-Napoca: Excavantul SRL, Optica Tuturor SRL, Grătarul Fermecat SRL, Colaborare SRL, Ciclic Impex SRL, Biroul De Pelerinaje SRL, Transcend SRL, Pulp Fiction SRL, Piper Şi Boia SRL, Pasabil SRL, Magazinul Cu Case SRL, Les Objets SRL, Focsting SRL, Coroana Apei SRL, Babomania SRL, 7 Icre Prod Aliment SRL, Tact SRL, Devoratorii De SEO SRL, Somptuos Serv SRL, Regele Saltelelor SRL, Universal Şurub SRL, Aşadeclar SRL, Bună Ziua Unu SRL, Prietenia SRL,  Coroniţa Pompe Funebre SRL, Conştient SRL, La Ruine SRL, Complet Definit SRL, Matricial SRL, Priap SRL, Unitatea De Suport Pentru Integrare SRL, Steaua Tăcerii SRL, Casatamultvisată SRL, Upercut Construct SRL, Acoperişul Lumii SRL, Expresia SRL, Galeria Cu Idei SRL, Turnătoria Carpatică SRL, Focul Imperial Servprod SRL, Agenţia Respect SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

preschimbare permis de conducere jpeg
Noi reguli pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere
Dacă un proiect de lege pentru modificarea Codului rutier va fi aprobat, se vor schimba regulile după care se vor reduce, la cerere, perioadele de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.
Cum a explicat un comandant al separatiștilor pro ruși înfrângerile suferite în Ucraina FOTO  Captură Video  jpg
Explicația unui comandant separatist pentru înfrângerile din Ucraina: „Luptăm cu trupe NATO”
Propaganda rusă răspândește cea mai mare teorie a conspirației și anume faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor, iar principala resursă a taberei adverse o reprezintă informațiile.
autostradaa7 SURSA CNAIR jpg
Zeci de firme se bat pentru sutele de milioane de euro alocați unui tronson al Autostrăzii A7
Firmele, 23 la număr, care se bat pentru sutele de milioane de euro alocaţi unui tronson al Autostrăzii A7, Bacău-Neamţ-Paşcani, sunt din România, Turcia şi Ucraina.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.