Cui i-e frică de cezariană?

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Cui i e frică de cezariană? jpeg

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, din 2014, cezariana la cerere nu se va mai putea face decît cu plată. Această decizie a suscitat multe discuţii şi comentarii: „Faptul... a generat multă iritare, pe alocuri chiar panică, cu accente pe alocuri isterice: «Iar le luăm femeilor dreptul la decizie? În curînd vom interzice şi avortul? O societate misogină!»“ (ziare.com)  

Nu orice operaţie de cezariană va fi pe bani: cele cu indicaţii medicale şi cele de urgenţă vor fi în continuare decontate: „E o aberaţie să spui că, de la 1 martie, cezariana va fi exclusiv pe bani, adică va avea acces la ea numai cine îşi permite. Cezariana va fi în continuare decontată atunci cînd, din punct de vedere medical, ea se impune. Atît şi nimic mai mult. Dacă starea de sănătate a mamei sau a copilului o vor impune, operaţia va fi făcută ca pînă acum, adică gratuit, inclusiv pentru femeile neasigurate.“ (ziare.com)

Pentru a lămuri mai îndeaproape „misterul“, am cerut opiniile unor medici ginecologi (prof. Bogdan Marinescu, de la Spitalul „Dr. Panait Sîrbu“, prof. Dimitrie Nanu, autorul unor studii despre cezariană, şi dr. Dan Prunescu, de la Spitalul „Sf. Pantelimon“). De asemenea, am cerut lămuriri de la Ministerul Sănătăţii (ministru fiind încă dl Eugen Nicolăescu). Şi am rugat cîteva actuale şi viitoare mame din România, Marea Britanie şi Franţa să ne scrie cum se întîmplă lucrurile pe acolo. (I. P.)

● Dr. Dan PRUNESCU

Operaţia de cezariană presupune scoaterea fătului printr-o secţiune a uterului, mediană sau transversală. La cezariană se pierde mai mult sînge, cam un litru. Pot apărea infecţii puerperale, poate să se rupă sutura pe care am făcut-o. Următoarele sarcini e indicat să fie tot prin cezariană, uterul fiind cicatricial. Nu poţi avea nici oricîţi copii, maxim s-au întîlnit cinci.

În afara indicaţiilor medicale, e greu de spus dacă e cazul să o faci cînd mama o cere. Trebuie bine cîntărită situaţia. O singură dată mi-a spus maestrul meu, profesorul Vlădăreanu, că, dacă mama o cere, să o fac imediat.

Dacă mama vrea o naştere fără durere, poate alege şi peridurala, dar, în acest caz, doctorul trebuie s-o urmărească pe tot timpul procedurii.

De asemenea, trebuie avute în vedere şi costurile spitaliceşti, situaţia financiară a spitalului: cezariana implică spitalizare mai lungă, anestezie, instrumentar, eventual medicamente... 

● Prof. Bogdan MARINESCU

Cezariana este o intervenţie chirurgicală, în obstetrică, necesară de foarte multe ori, şi neobligatorie de tot atîtea. La varianta a doua, o mare parte de contribuţie o aveţi dvs., media, în care mai apar discuţii de genul: „Vai, dragă, cum naşti? Normal sau prin cezariană?“

Am auzit că numai cezariana de urgenţă ar fi acoperită de Casă. Nu-mi vine să cred că o să fie chiar aşa. Dacă ar fi să o clasificăm, avem două mari categorii de operaţii cezariene: una este cea post-mortem, care se face în ideea de a salva viaţa copilului. Trebuie extras rapid – el supravieţuieşte o perioadă de 15-30 de minute după decesul mamei.

Cealaltă categorie se împarte în două mari subcategorii. În interesul mamei şi în cel al copilului: un bazin modificat, conflictul între prezentaţia fătului şi un bazin care îi poate pune în pericol fătului viaţa sau dezvoltarea lui ulterioară. O altă indicaţie de urgenţă este sîngerarea. Placentă previa, placentă mai jos inserată, apoplexie uterină placentară sau o decolare prematură de placentă – de fapt, accidente de ultim trimestru în cazul bolii gestaţionale.

Pe de altă parte, sînt indicaţiile cezariene care aparţin fătului: macrosomia – un făt foarte mare, de 5-6 kg. Sau un copil normal ca dezvoltare, dar care trebuie să iasă printr-un bazin cu modificări minime. În această situaţie, operaţia se programează din timp. Aici intervine discuţia referitoare la cezariană de urgenţă, care e clară, în caz de suferinţă fetală.

Alte indicaţii pentru operaţia cezariană sînt: o suferinţă a mamei, ca patologie a sarcinii, fie o sîngerare, fie un uter cu o cicatrice dată de o operaţie. Fie de o operaţie conservatoare printr-un fibrom, fie de o cezariană preexistentă, pentru a nu supune cicatricea la efortul de travaliu, riscînd o eventuală ruptură uterină (aceasta ar intra la indicaţia de potenţială urgenţă).

Alte indicaţii pentru cezariene programate mai pot fi: o afecţiune cardiacă a mamei, modificări de fund de ochi, modificări de miopie sau dezlipiri de retină, diabetul, indicaţii neurologice, hernia de disc, operată sau neoperată, hepatita C.

Cezariana la cerere reprezintă o entitate... În ceea ce mă priveşte, nu am făcut niciodată o cezariană, fără să am cea mai mică indicaţie. Totuşi, îl citez aici pe profesorul Dobrovici, care accepta ideea de operaţie cezariană şi pentru frica femeii de a naşte pe cale naturală.

Sau, cum mi-a zis profesorul Sîrbu, cînd l-am rugat să-mi vadă o gravidă, cu un travaliu debutat prost, cu prezentaţie pelviană, cu membrane rupte pe col lung: „Tu vrei cezariana. Parcă săptămîna asta ai mai asistat nişte pelviene.“ „Da“, răspund, „cinci. Şi nu s-a întîmplat nimic. Dar din punct de vedere statistic, se poate întîmpla.“ A zîmbit şi mi-a zis: „Operaţie cezariană pentru menajarea coronarelor obstetricianului.“ Cînd experienţa şi flerul obstetricianului îl fac să creadă că lucrurile s-ar putea să nu meargă foarte bine, pentru că naşterea e o aventură a naturii şi ştii cum intri în ea, dar nu ştii cum ieşi, poate, în anumite situaţii, recurge la cezariană.

Riscuri există: anestezic, operator, postoperator. Leziuni pe alte viscere, hemoragie în timpul intervenţiei chirurgicale – care, de multe ori, se poate finaliza prin histerectomie.

Un alt aspect: dacă totul merge bine – bună ziua, vai, dragă, ce bine m-am simţit, nu a trebuit să suport travaliul. În situaţia în care se întîmplă ceva neplăcut, prima întrebare pe care ţi-o pun aparţinătorii este: „De ce i-ai făcut cezariană, de ce te-ai luat după ea?“ Acceptul pacientei are valoare, dar nu e acoperitor.

În Europa, se tinde cît mai mult spre conştientizare şi alegerea naşterii pe cale naturală.

Un motiv poate fi şi comoditatea doctorilor. O cezariană durează puţin. Pe cînd la naşterea naturală, trebuie să stai ore întregi. Dar nu cred că ăsta e motivul precumpănitor. Cred, totuşi, că la noi s-a sărit calul. S-au făcut şi se fac prea multe cezariene cu indicaţii minore. Sînt persoane care vor mîine să fie operate, la ora 8: pentru horoscop. Aştept să văd şi eu cine găseşte modalitatea de a le diferenţia.

A crescut vîrsta la care nasc femeile, este acum în jur de 34-35 de ani. Acesta este unul din motivele pentru care cer cezariană.

● Prof. Dimitrie NANU

Cezariana la cerere, în momentul de faţă, în România, nu există. Se face cu indicaţie, mai mare sau mai mică. În străinătate există. Se prezintă pacientei riscurile şi ea acceptă sau nu operaţia.

Procentul de cezariene a crescut în România foarte mult. În privat, a ajuns la 70-80%, şi la stat – 35-40%. Înainte de ’90, era de 7-8%. Motivele: cezariana se face mai uşor ca înainte. Înainte, şi femeia, şi doctorul acceptau travaliul de 7-8 ore. Întîi, lumea e mult mai grăbită, nu mai are răbdare să stea 7-8 ore cu dureri. Obstetricienii au cam pierdut obişnuinţa să mai asiste o naştere normală. Apoi, e teama de malpraxis. Dacă ai bani, o poţi face în privat, cu o sumă foarte mare.

S-a creat această cutumă, ca să eviţi multe lucruri. Se face repede, în general bine, şi femeia nu se mai chinuie atîtea ore. Dar orice cezariană este o operaţie, cu riscurile unei operaţii obişnuite. O femeie care are burta tăiată, are burta tăiată, ce să ne ascundem după deget...

O altă indicaţie era că ar fi fost mai bine pentru copil. Nu a fost dovedit nicicum acest lucru. Ba chiar din contră, copilaşul se simte mai bine după o naştere normală, mai bine după ce s-a luptat el să iasă de acolo.

Contează mult şi ce atmosferă se face prin media. Eu vreau să fac cezariană că şi-a făcut şi Vasilica de dincolo... Asta nu e o chestie bună. Meseria asta nu trebuie să devină mercantilă...
Ministerul vrea, pur şi simplu, să mai tragă nişte bani din asta... 

● Carmina DRACE-FRANCIS

- confesiune medicală -

Am avut un mare şoc cultural şi emoţional cînd obstetriciana de la un mare spital londonez de stat mi-a spus, implacabilă, că nu este nevoie să nasc prin cezariană, deoarece nu există motivaţii medicale serioase. Devenisem însărcinată cu primul copil la 37 de ani, dar vîrsta înaintată nu era un motiv destul de bun pentru o cezariană electivă. I-am mai spus că sufăr de miopie avansată şi că în România fusesem mereu avertizată, fie de medici, fie de amice în aceeaşi situaţie, că va fi mai bine să nasc prin cezariană, ca să evit o posibilă desprindere de retină din cauza efortului. Obstetriciana a făcut ochii mari, spunînd că nu a auzit niciodată de un asemenea motiv. A spus, totuşi, că există alte metode de uşurare a durerilor, de la utilizarea gazului sau a maşinii TENS, pînă la epidurală. Cezariana va fi folosită doar în caz de urgenţă, şi nu ar avea sens să mă supun voluntar unei operaţii majore, cu recuperare îndelungată, de şase săptămîni. M-a invitat să vizitez maternitatea, unde am observat camera pentru naşterea naturală, cu o mică piscină ovală, unde gravidele puteau să nască în apă, în sunetul muzicii New Age. Mai multă încredere mi-a dat camera de travaliu, ca de hotel, vopsită în mov – culoare care calmează, mi s-a explicat –, unde gravida poate să nască, alături de o moaşă care stă cu ea tot timpul, şi care poate chema doctorii specialişti în caz de urgenţă.

Am plecat de la această primă întîlnire simţindu-mă ca un balon lăsat în voia sorţii. Sistemul de stat de sănătate (NHS) descurajează recurgerea la operaţii socotite non-necesare, datorită costurilor mari. În sistemul privat, o cezariană electivă costă în jur de 10.000 de lire sterline. Din 668.936 de naşteri în Anglia, în perioada 2011-2012 (în spitale de stat), doar 10,2% au avut loc prin cezariene elective.

Travaliul a fost foarte lung şi obositor, iar în cele din urmă mi s-a acordat o epidurală, pe care o solicitasem în disperare după 24 de ore de agonie şi nesomn. Durerile au dispărut, în schimb au apărut alte probleme, cu scăderea ritmului inimii bebeluşului. Imediat am fost înconjurată de vreo şase medici, care au spus că voi avea nevoie de o cezariană de urgenţă, dacă nu voi putea naşte natural cît mai repede. Printre încurajările de „push, push“, în mod miraculos, băieţelul meu a venit pe lume doar cu ajutorul ventuzei... O cezariană electivă ar fi fost, totuşi, mai puţin traumatizantă şi nu am mai fi fost puşi în situaţia de a ne panica pentru viaţa bebeluşului.

Punctul de vedere oficial curent al NHS este următorul: dacă soliciţi o cezariană pentru că ţi-e frică de naştere, doctorul trebuie să-ţi ofere şansa de a-ţi discuta anxietăţile cu un specialist în probleme de sănătate mentală, care să te sprijine cît eşti gravidă şi în timpul travaliului; dacă, după ce ai discutat aceste probleme, tot nu doreşti o naştere vaginală, ar trebui să ţi se ofere dreptul la o cezariană. Fiecare spital are însă propria politică în ce priveşte încurajarea cezarienelor elective, şi totul nu este, la urma urmei, decît o loterie. 

● Raluca M., din Paris

În Franţa se pare că era la modă, la un moment dat, naşterea prin cezariană, şi-asta pentru că le era mai comod medicilor să-şi programeze din timp pacientele. Însă, mai nou, sînt supravegheaţi şi nu-şi mai permit să facă cezariană, dacă nu există motive medicale care impun intervenţia.  

Personal, nu mi s-a propus cezariana ca opţiune (şi nici n-aş fi acceptat-o ca pe o alternativă facultativă). În clinica unde am născut şi voi naşte este privilegiată naşterea naturală, cezariana rămînînd o intervenţie necesară pentru cazurile în care nu se poate altfel.  

Şi totuşi, am o cunoştinţă care a născut de două ori prin cezariană, doar pentru că-i era frică să nască normal: asta se întîmpla acum cinci-şase ani. 

Pe de altă parte, cunosc un alt caz în care, după un travaliu lung, persoana respectivă neputînd naşte normal, i s-a făcut cezariană. Surpriza a fost că, la a doua sarcină, medicul a acceptat să o lase să nască normal, cu toate că, din cîte am înţeles, puţini sînt medicii care-şi asumă un astfel de risc. Dacă iniţial s-a făcut o cezariană, cicatricea de pe uter riscă să se deschidă în timpul contracţiilor şi, atunci, majoritatea medicilor preferă să evite astfel de cazuri şi programează cezariana înainte de a se declanşa travaliul. 

În concluzie, cred că totul depinde de medici, de maternitatea pe care o alegem şi de ceea ce-şi doreşte fiecare.  

● Ioana I.

După o experienţă de naştere în Anglia, într-un aşa-zis spital baby friendly, dar unde toate zvonurile cu ce se poate întîmpla rău s-au adeverit, deşi n-au mers pînă la cezariană (considerată prea scumpă), spitalele din Franţa erau ultimul loc unde aş fi pus piciorul. Nu ştiu exact ce recomandă medicii, m-am ferit de ei şi am născut acasă, cu o moaşă specializată în astfel de naşteri.  Din spusele prietenelor, unele cezariene sînt abuzive (pe diverse motive tehnice: bazin prea mic, prezentare nepotrivită – sau pur şi simplu de agendă a mamei sau a doctorului –, cînd se ştie că la naştere ligamentele se destind enorm şi lasă loc cît trebuie, şi că prezentarea cu capul se face, uneori, în ultimele momente ale travaliului), banalizate (deşi e vorba de o operaţie în toată regula, cu toate riscurile respective), şi mamele (dar şi corpul medical) sînt extrem de neinformate (cîte enormităţi auzi despre naştere nu mai auzi în nici un alt domeniu). Unele chiar sînt atît de speriate de durerile pe care le vor avea, că nici nu vor să audă de altceva, iar unii obstetricieni (majoritar bărbaţi) atît aşteaptă.  

În afara unei cezariene programate, scenariul tipic (exceptînd cîteva clinici pe care le poţi număra pe degetele de la o mînă şi unde trebuie să te înscrii de preferinţă înainte de concepţie) este: ajungi la spital, unde contracţiile se cam opresc, locul fiind puţin ospitalier, primeşti atunci o doză bună de hormoni, urmată de monitorizare intensă, în poziţia cea mai puţin confortabilă pentru a suporta durerile; ceri, deci, o peridurală, pierzi controlul şi contracţiile nu prea mai sînt eficiente, plus poziţia ginecologică, care îi aranjează pe ei, şi nu coborîrea copilului. Dacă ai noroc, scapi cu un forceps şi/sau o epiziotomie. Dacă nu, şi ai depăşit orele alocate unei naşteri „normale A“ (nu e clar după ce standarde), sau afli că bebeluşul este în détresse (nu ştii prea bine ce înseamnă, dar cine mai are energie să ceară explicaţii?), se trece la cezariană. Pare caricatural, dar este cea mai frecventă poveste de cum s-a ajuns la cezariană, auzită de mine.  

O anecdotă de la o moaşă care a lucrat în spital şi care a început apoi să lucreze pe cont propriu, nemaiputînd să suporte ritmul infernal din spital (cîte trei naşteri în paralel, cum să le laşi pe fiecare să facă ce vrea?): ea nu ştia că se poate naşte în altă poziţie decît cea ginecologică, şi cînd o femeie a cerut voie să coboare de pe masă să nască în patru labe, nu a lăsat-o. Femeia a cerut atunci la pipi, şi cum a scăpat de pe masă, s-a pus în patru labe şi a început să împingă. Şi a născut singură, în faţă moaşei îngrozite, care nu a îndrăznit să se mai atingă de ea, i-a pus doar nişte aleze pe jos. Aşa a aflat şi moaşa că mai există şi altceva decît ceea ce învăţase în şcoală.

Ce spune Ministerul Sănătăţii

În elaborarea pachetului de servicii medicale de bază, care s-a făcut cu consultarea specialiştilor în domeniu, s-a acordat o atenţie particulară gravidei şi lehuzei, inclusiv prin acordarea de consultaţii de monitorizare, atît în mediul de familie, cît şi în ambulatorul de specialitate.

Prin pachetul de servicii medicale de bază, se asigură gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate naşterii, inclusiv operaţia de cezariană, cînd există o indicaţie medicală clară pentru aceasta.

Nu este inclusă în pachetul de servicii medicale de bază operaţia de cezariană la cerere, care reprezintă o opţiune personală şi pentru care nu există o indicaţie medicală în acest sens. Potrivit specialiştilor, în cazul operaţiilor de cezariană la cerere, acestea pot fi făcute femeilor sănătoase pentru a micşora riscurile.

Conform acestora, diminuarea indicelui operaţiei de cezariană este o problemă de sănătate publică şi un deziderat oriunde în lume. Pe lîngă costurile mai mari faţă de naşterea naturală, intervin şi costurile complicaţiilor şi riscurile majore survenite după cezariene.

În momentul de faţă, România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de operaţii de cezariană în afara indicaţiei medicale, ceea ce comportă riscuri, fiind vorba despre o intervenţie chirurgicală.

Acestea pot fi diminuate prin încurajarea naşterilor naturale, responsabilizarea medicilor astfel încît să ia în considerare toate riscurile pe care le comportă o operaţie de cezariană, educaţia medicală a populaţiei şi, nu în ultimul rînd, sprijinirea dezvoltării profesiei de moaşă şi implicarea acesteia în asistenţa la naştere.

● Manuela BOGHIAN

Cezariană – cuvîntul îmi îngheaţă nervii picioarelor şi îmi trezeşte groaza. Cineva mi-a povestit odată cum a asistat la o naştere şi a văzut doctorul tăind cu avînt prin straturile de piele, grăsime şi carne ale femeii ce zăcea inconştientă şi a scos un copil plin de ceară albă.

Nu am un copil, aşa că nu am fost pusă în situaţia de a alege cezariana. Cred că aş face-o doar dacă naşterea naturală ar fi prea periculoasă. Am o prietenă care a născut natural acasă şi am citit diverse articole care susţin că e şi mai suportabil să naşti în piscină.

Roxana e o prietenă care se pregăteşte să devină mamă. Am întrebat-o dacă ar face cezariană. “Cu siguranţă o să fac asta din cauza că am dioptrii mari. Chiar dacă aş prefera să nasc natural.” Doctorul i-a spus că efortul prea mare ar putea să-i înrăutăţească vederea. “A naşte e un efort supraomenesc”, continuă Roxana. “N-am trecut prin asta şi nu ştiu exact cum e. Dar imaginează-ţi că, în momentul respectiv, te rupi ca să scoţi un om din tine. Orice femeie care naşte natural e o eroină.”

Cristina IVAN

Pentru mine, cezariana a venit ca o cireaşă îmbietoare pe un tort mult aşteptat. Îmi doream un copil, îl aşteptam, în fine, cu toate neliniştile de rigoare, cu toate întrebările puse şi nepuse. Era o invitaţie, parcă, la normalitate, medicina încurajînd excizia uşoară, tehnica rece a unui moment despre care, cu cît asculţi mai multe poveşti, cu atît te temi mai mult… Şi totuşi… am avut norocul să întîlnesc un medic onest, care m-a sfătuit să reflectez mai atent la opţiuni şi să dau valoare unui moment firesc. Şi, în fine, am ales… gîndindu-mă că ceea ce atîtea miliarde de femei înaintea mea au trăit nu poate fi de neîndurat pentru mine. Şi odată ce m-am convins că a naşte normal este o confirmare a faptului că bebe e sănătos, că nu necesită intervenţii de urgenţă şi nu are nevoi speciale, a naşte normal a devenit un factor de linişte. Nu mi-a părut rău. Chiar şi numai pentru faptul că mi-am revenit în puteri mult mai repede decît colegele mele de suferinţă şi conversaţii de salon spitalicesc şi pentru că am putut alăpta la cîteva ore doar după naştere, cînd bebe mi-a zîmbit, real, firesc, preţ de o clipă, de care sunt convinsă că nu a fost doar în imaginaţia mea, aşa cum ar spune ştiinţa… un reflex facial involuntar!

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.