Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 526 din 13-19 martie 2014
Cu ochii n 3,14 png

DACĂ VĂ ÎNTREBAŢI 
DE CE, LA NOI, 
LUMEA NU PICURĂ CÎND PLOUĂ:
NICĂIERI NU MAI EŞTI FERIT 
DE SIMBOLURI AGLOMERATE 

● Dacă vă întrebaţi de ce melcii au o memorie aşa slabă, ei bine, savanţii au descoperit-o şi pe-asta: din cauza stilului de viaţă stresant. Probabil, probleme imobiliare şi de punctualitate. (M. C.)

● Printre şoferii de taxi uimitori, am descoperit o nouă categorie: şoferii psihologi, şi chiar psihoterapeuţi. Însă doar pentru doamne şi domnişoare. „Pentru a le elibera de balastul de la servici, ca să se ducă acasă curate“ – după cum ne-a spus unul dintre reprezentanţii noii posibile bresle. Apoi a adăugat: „Cei de acasă îmi mulţumesc.“ Să mai spună cineva că, la noi, lumea nu face psihoterapie. Ambulantă. (I. P.)

● Pe 12 noiembrie anul trecut, i-am scris unei firme germane de instalaţii, care îmi vînduse o baterie de chiuvetă defectă, că unul dintre robinete picură, şi am încheiat cu întrebarea disperat-politicoasă: „Ce se poate face?“ La mai bine de trei luni, după ce renunţasem să mai aştept o reacţie şi reparasem robinetul singur, strîngîndu-l mai tare, primesc cel mai concis răspuns tardiv pe care l-am văzut vreodată: „Strîngeţi mai tare!“ (M. P.)

● Candidata pentru Primăria Parisului din partea UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, a venit cu propunerea ca staţiile de metrou abandonate să fie transformate în piscine publice. Cam ca staţiile de metrou funcţionale din Bucureşti atunci cînd plouă, dar igienizate, iluminate şi decorate. (M. C.)

● Duminica trecută, parcul tematic Legoland din Windsor, Anglia, planificase o „zi întreagă de distracţii“ pentru nişte familii musulmane. Vestea a umplut de furie extremiştii britanici de dreapta, care au început să trimită ameninţări cu moartea pe adresa conducerii parcului. Drept urmare, „ziua întreagă de distracţii“ a fost anulată. Nicăieri nu mai eşti ferit de politică/religie pe lumea asta. (L. V.)

● Ca în fiecare an, în preajma zilei Sfinţilor Mucenici, prin magazine au apărut „kit-urile de mucenici“. Nu au patimi, ci doar simboluri ale infinitului, din cocă, alături de nucă, rom şi scorţişoară. (S. G.)

● Aflăm dintr-o ştire de pe Yahoo! că, pe măsură ce aurul, argintul sau cuprul extrase din mine se împuţinează, un nou tip de minerit, numit „mineritul urban“, ar putea înlocui, treptat, vechiul minerit. Mai exact, toate aceste metale vor fi extrase nu din mine, ci din telefoanele mobile, din tabletele şi calculatoarele pe care sîntem gata să le aruncăm la gunoi. Însă pe „minerii urbani“ deja îi putem întîlni prin autobuze şi alte locuri aglomerate, ei muncesc în avans şi undercover. (A. P.)

IATĂ CĂ ROMÂNIA 
NU EXPORTĂ 
DOAR PERSOANE DE CAUCIUC

● Tentativă de fraudă electorală în Franţa. La Saint Denis, pe lista electorală s-au înscris 86 de cetăţeni provenind din România. Cu toţii au aceeaşi adresă de domiciliu. Iată că România nu exportă doar forţă de muncă ieftină, ci şi alegători bine antrenaţi. E un fel de metodă „Autobuzul“ într-o variantă îmbunătăţită. (M. M.)

● Am auzit că există Agenţia Naţională a Traficului de Persoane. Cum „a“? Adică traficul de persoane şi-a făcut agenţie? (M. V.)

● China nu produce doar pantofi de cauciuc, chiloţi de plastic, cearşafuri de hîrtie şi suveniruri din tablă, ci, mai nou, a ajuns pe locul trei mondial, după Uniunea Europeană şi Statele Unite, la numărul articolelor de cercetare ştiinţifică. Deocamdată însă, studiile chinezeşti sînt citate şi menţionate doar de către cercetătorii din Coreea de Sud şi Taiwan. (M. C.)

N-AM ÎNŢELES TEORIA (DIN 1931)
DESPRE 
ORIGINEA DISCUŢIILOR RECENTE

● La o televiziune de ştiri se vorbea despre o firmă, al cărei nume fusese menţionat în fugă şi nu l-am prins, care, în ziua de 8 Martie, a dat liber tuturor femeilor. În imaginile care însoţeau această informaţie apărea sediul DNA din Craiova. M-am gîndit că procuroarele vor primi liber de Ziua Femeii (sau inculpatele?)… Pe urmă am realizat că 8 Martie cade sîmbătă, adică într-o zi liberă, şi n-am mai înţeles absolut nimic. (A. M.)

● Medicii spitalului londonez Great Ormond Street şi-au propus să crească urechi, nasuri şi alte cartilagii, pornind de la celule stem recoltate din grăsime. Piftia din urechi (de porc) ar putea deveni noua supă primordială, cum numea Aleksandr Oparin teoria sa despre originea lumii, în proaspăt constituita şi deja înfometata Uniune Sovietică. (M. P.)

● Prin Bucureşti a apărut un lanţ de simigerii numite Zaraza (personaj inventat de Ion Pribeagu pentru un tango din 1931 cîntat de Cristian Vasile), care foloseşte imaginea lui Ibrahim Ferrer (muzician cubanez, membru al Buena Vista Social Club, mort în 2005). Cum adică, ce au în comun toate astea?! (M. C.)

● Îmi spune un prieten care e bursa discuţiilor din sauna clubului la care merge: criza din Ucraina şi uleiurile aromatice de proastă calitate pe care le cumpără unii din Obor. Combinaţia mi se pare perfectă. (A. M. S.)

● „Du-te dracu’!“, vechea trimitere a preopinentului pe un traseu diabolic, pare a fi suferit o schimbare de direcţie, inspirată de evenimente relativ recente. Deunăzi, trecînd printr-o piaţă, am auzit-o pe una strigîndu-i alteia: „Du-te la Tanacu, te-aşteaptă Tanacu!“. (D. S.)

Foto: I. Leonard

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.