Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE UN VECIN 
CU SIMŢUL UMORULUI 
E CONDAMNAT 
SĂ DEA PE DINAFARĂ PRIN PIEŢE, 
DATORITĂ LONGEVITĂŢII 

● Rhinotillexomania este o tulburare mentală care te face să-ţi bagi degetul în nas în mod necontrolat şi compulsiv, uneori cu rezultate dramatice (deformarea oaselor feţei). Cineva, nu se ştie de ce, s-a gîndit să creeze un joc pentru telefoanele mobile care se cheamă „Rhinotex – Nose Picking Game“ şi te lasă să-ţi bagi degetul în nas, în mod virtual, de cîte ori vrei, cu muzică relaxantă şi zece niveluri de dificultate. Însă e doar pentru Android. Cine are iPhone e condamnat la impoliteţe eternă. (L. V.)

● Cînd ne-am făcut primul wi-fi în bloc, eram trei prieteni care locuiam la etaje diferite şi ne conectam la el. Aşa că i-am zis „vastele apartamente“. Am mai luat apoi un router, ne-am configurat şi al doilea wi-fi şi l-am botezat „uriaşele apartamente“. Nu-mi dau seama dacă jocul nostru a scos pe cineva din sărite sau, pur şi simplu, avem un vecin cu simţul umorului, din moment ce de curînd a apărut un wi-fi care se numeşte „nu toţi suferim de mărimi“. (A. M. S.)

● De Bobotează, la Constanţa (am aflat dintr-o ştire de la televizor), mulţimi de credincioşi s-au călcat în picioare pentru dopuri sfinţite. Oamenii şi-au umplut cu apă sfinţită recipientele din plastic, iar Biserica s-a gîndit, grijulie, să le ofere dopuri, ca să nu dea pe dinafară sfinţenia din sticle. Cu sacoşe sfinţite or fi venit şi ei de-acasă. (D. S.)

● De cînd mă ştiu, pe 1 ianuarie (de Sf. Vasile) apăreau prin pieţe inşi cu cîte un miel în braţe şi îndemnau trecătorii: „Puneţi mîna pe Vasilică să vă meargă bine tot anu’“. S-a schimbat şi asta. Anu’ ăsta am văzut un puşti cu un miel în braţe îndemnînd pe cineva: „Pune mîna pe Ion ca să-ţi cumperi avion“. (M. V.)

● Cîrtiţa goală (o specie de cîrţită africană de culoare albă) a fost desemnată „Vertebrata anului 2013“ datorită longevităţii (trăieşte 30 de ani) şi imunităţii la cancer. (M. C.

„SALUT, NAYTHYN! 
CÎND NE VEDEM 
LA O SCHIMBARE DE TRĂIRI?“

● Am primit, pe adresa de e-mail a redacţiei, următorul mesaj de la cineva care semnează Alex: „Salut, Ioane! Sărbători fericite! Cînd ne vedem la o bere?“ Precizăm pe această cale că pe Dilema n-o cheamă Ion şi nu bea bere. (M. V.)

● Numele primilor copii născuţi în noaptea de Anul Nou în State sînt Brooklyn, Layla, Rylee, Naythyn, Adilyn şi Maya, onomastica reflectînd tot mai mult diversitatea etnică şi rasială, spun comentatorii, o fetiţă născută şi ea imediat după miezul nopţii primind numele Tenzin Choetso. Cel mai ciudat lucru însă s-a întîmplat la New York, unde o fetiţă pe nume Lorraine s-a născut în penultimul minut al lui 2013, iar fratele ei, pe nume Brandon, a apărut pe lume în al treilea minut al lui 2014. În certificatele de naştere gemenii vor figura în ani diferiţi. (M. C.)

● Aflu, dintr-un horoscop, că în 2014 este posibil să întîmpin o „schimbare vibraţională“. Asta o fi de bine sau de rău? Voi simţiţi vibraţia? (M. M.)

● Într-un taxi am auzit, prin staţie, o comandă pe str. Duioşiei. Înduioşîndu-mă denumirea, m-am uitat pe Google Maps şi am constatat că aceasta se învecinează cu următoarele străzi: Vacanţei, Betonierei, Dîrza, Avîntului, Balsamului şi Echipajului. Amestecul de trăiri şi aspiraţii idilice cu reminiscenţe comuniste e fascinant. (I. P.

DUPĂ CĂDEREA NOPŢII, 
CÎTEVA LUCRURI DE LÎNĂ 
MODIFICĂ REALITATEA EUROPEI 

● Pe 20 decembrie 2013, la scurt timp după căderea nopţii, pe o vreme cîinească, stucatura ornamentală de pe tavanul Teatrului Apollo din Londra s-a prăbuşit subit, rănind 76 de spectatori. Evenimentul s-a produs în timpul spectacolului The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time. Poliţia londoneză declară că nu a fost vorba de un act criminal. Bineînţeles. A fost doar un incident curios din cale afară. (M. P.)

● Cîteva lucruri care împlinesc anul ăsta 30 de ani: Ţestoasele Ninja, tetris-ul, filmele This is Spinal Tap şi Ghostbusters, Mac-ul (calculatorul), conferinţele TED, „Born in the USA“ (cîntecul lui Bruce Springsteen). Şi eu. (L. V.)

● În primele zile ale noului an, primesc un e-mail cu dieta de după sărbători propusă de actriţa Gwyneth Paltrow: în primul rînd, spune actriţa, trebuie purtate şosete de lînă şi papuci. Apoi să mănînci somon în nucă de cocos şi quinoa cu dovleac japonez Kabocha. Deocamdată mi-am oblojit ficatul cu şosete şi papuci. Despre somon, quinoa şi dovleacul japonez, mai vorbim la salariu. (S. G.)

● În 2013 au fost dovedite ştiinţific cîteva fapte lăsate pînă acum doar la cheremul bunului-simţ: somnul de frumuseţe există, persoanele rasiste gîndesc mai puţin, spînzurarea dăunează inimii, bărbaţii infideli au nevoi sexuale urgente, adolescenţii timizi se împrietenesc mai uşor pe Internet, dacă muşti mai puţin mănînci mai puţin, umbrelele protejează de razele solare, zgîrciţii cumpără mai multe fructe şi legume, relaţiile proaste provoacă depresie, reality-show-urile modifică realitatea, drogurile dăunează şofatului, iar femeile îi consideră pe muzicieni sexy. (M. C.)

● Suplimentele TV care însoţesc ziarele sfîrşitului de săptămînă conţin prezentarea pe scurt a unor filme. Mi-am zis că n-ar fi rău să amestec între ele cîteva asemenea rezumate (spre a vedea ce iese) şi am ales ziua de sîmbătă, 28 decembrie 2013, din Libertatea weekend. Introduse într-un mixer, cele 14 rezumate au produs acest melanj pentru uz personal: Inginerul Peter şi soţia lui Lisa, care e designer de atacuri violente, sînt atît de fascinaţi de mişcările unei tinere cu o armă automată în loc de picior, încît îi adoptă stilul de a face dreptate. În timp ce soţul tinerei se află într-un exil autoimpus, departe de restul rasei umane, violoncelista Lyla decide să se alăture ordinului monahal al Arhanghelului Mumble, o grupare nord-coreeană de pinguini chirurgi, pentru a regăsi originile comportamentului său deseori iraţional. Însă ceea ce credea că este un blestem fericit se transformă într-un coşmar: milioane de zombi invadează o galerie de artă omorînd atmosfera, preşedintele Statelor Unite consumă tot mai mult alcool, maleficul Roarke ia nou-născutul şi-l duce în estul Europei, puterile demonice trăiesc retrase pe telefonul mobil al Lisei, iar Elise Kraft are un iubit la Milano, care a rămas blocat în pantofi. (D. S.)

Foto: F. Budea

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.