Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 517 din 9-15 ianuarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE UN VECIN 
CU SIMŢUL UMORULUI 
E CONDAMNAT 
SĂ DEA PE DINAFARĂ PRIN PIEŢE, 
DATORITĂ LONGEVITĂŢII 

● Rhinotillexomania este o tulburare mentală care te face să-ţi bagi degetul în nas în mod necontrolat şi compulsiv, uneori cu rezultate dramatice (deformarea oaselor feţei). Cineva, nu se ştie de ce, s-a gîndit să creeze un joc pentru telefoanele mobile care se cheamă „Rhinotex – Nose Picking Game“ şi te lasă să-ţi bagi degetul în nas, în mod virtual, de cîte ori vrei, cu muzică relaxantă şi zece niveluri de dificultate. Însă e doar pentru Android. Cine are iPhone e condamnat la impoliteţe eternă. (L. V.)

● Cînd ne-am făcut primul wi-fi în bloc, eram trei prieteni care locuiam la etaje diferite şi ne conectam la el. Aşa că i-am zis „vastele apartamente“. Am mai luat apoi un router, ne-am configurat şi al doilea wi-fi şi l-am botezat „uriaşele apartamente“. Nu-mi dau seama dacă jocul nostru a scos pe cineva din sărite sau, pur şi simplu, avem un vecin cu simţul umorului, din moment ce de curînd a apărut un wi-fi care se numeşte „nu toţi suferim de mărimi“. (A. M. S.)

● De Bobotează, la Constanţa (am aflat dintr-o ştire de la televizor), mulţimi de credincioşi s-au călcat în picioare pentru dopuri sfinţite. Oamenii şi-au umplut cu apă sfinţită recipientele din plastic, iar Biserica s-a gîndit, grijulie, să le ofere dopuri, ca să nu dea pe dinafară sfinţenia din sticle. Cu sacoşe sfinţite or fi venit şi ei de-acasă. (D. S.)

● De cînd mă ştiu, pe 1 ianuarie (de Sf. Vasile) apăreau prin pieţe inşi cu cîte un miel în braţe şi îndemnau trecătorii: „Puneţi mîna pe Vasilică să vă meargă bine tot anu’“. S-a schimbat şi asta. Anu’ ăsta am văzut un puşti cu un miel în braţe îndemnînd pe cineva: „Pune mîna pe Ion ca să-ţi cumperi avion“. (M. V.)

● Cîrtiţa goală (o specie de cîrţită africană de culoare albă) a fost desemnată „Vertebrata anului 2013“ datorită longevităţii (trăieşte 30 de ani) şi imunităţii la cancer. (M. C.

„SALUT, NAYTHYN! 
CÎND NE VEDEM 
LA O SCHIMBARE DE TRĂIRI?“

● Am primit, pe adresa de e-mail a redacţiei, următorul mesaj de la cineva care semnează Alex: „Salut, Ioane! Sărbători fericite! Cînd ne vedem la o bere?“ Precizăm pe această cale că pe Dilema n-o cheamă Ion şi nu bea bere. (M. V.)

● Numele primilor copii născuţi în noaptea de Anul Nou în State sînt Brooklyn, Layla, Rylee, Naythyn, Adilyn şi Maya, onomastica reflectînd tot mai mult diversitatea etnică şi rasială, spun comentatorii, o fetiţă născută şi ea imediat după miezul nopţii primind numele Tenzin Choetso. Cel mai ciudat lucru însă s-a întîmplat la New York, unde o fetiţă pe nume Lorraine s-a născut în penultimul minut al lui 2013, iar fratele ei, pe nume Brandon, a apărut pe lume în al treilea minut al lui 2014. În certificatele de naştere gemenii vor figura în ani diferiţi. (M. C.)

● Aflu, dintr-un horoscop, că în 2014 este posibil să întîmpin o „schimbare vibraţională“. Asta o fi de bine sau de rău? Voi simţiţi vibraţia? (M. M.)

● Într-un taxi am auzit, prin staţie, o comandă pe str. Duioşiei. Înduioşîndu-mă denumirea, m-am uitat pe Google Maps şi am constatat că aceasta se învecinează cu următoarele străzi: Vacanţei, Betonierei, Dîrza, Avîntului, Balsamului şi Echipajului. Amestecul de trăiri şi aspiraţii idilice cu reminiscenţe comuniste e fascinant. (I. P.

DUPĂ CĂDEREA NOPŢII, 
CÎTEVA LUCRURI DE LÎNĂ 
MODIFICĂ REALITATEA EUROPEI 

● Pe 20 decembrie 2013, la scurt timp după căderea nopţii, pe o vreme cîinească, stucatura ornamentală de pe tavanul Teatrului Apollo din Londra s-a prăbuşit subit, rănind 76 de spectatori. Evenimentul s-a produs în timpul spectacolului The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time. Poliţia londoneză declară că nu a fost vorba de un act criminal. Bineînţeles. A fost doar un incident curios din cale afară. (M. P.)

● Cîteva lucruri care împlinesc anul ăsta 30 de ani: Ţestoasele Ninja, tetris-ul, filmele This is Spinal Tap şi Ghostbusters, Mac-ul (calculatorul), conferinţele TED, „Born in the USA“ (cîntecul lui Bruce Springsteen). Şi eu. (L. V.)

● În primele zile ale noului an, primesc un e-mail cu dieta de după sărbători propusă de actriţa Gwyneth Paltrow: în primul rînd, spune actriţa, trebuie purtate şosete de lînă şi papuci. Apoi să mănînci somon în nucă de cocos şi quinoa cu dovleac japonez Kabocha. Deocamdată mi-am oblojit ficatul cu şosete şi papuci. Despre somon, quinoa şi dovleacul japonez, mai vorbim la salariu. (S. G.)

● În 2013 au fost dovedite ştiinţific cîteva fapte lăsate pînă acum doar la cheremul bunului-simţ: somnul de frumuseţe există, persoanele rasiste gîndesc mai puţin, spînzurarea dăunează inimii, bărbaţii infideli au nevoi sexuale urgente, adolescenţii timizi se împrietenesc mai uşor pe Internet, dacă muşti mai puţin mănînci mai puţin, umbrelele protejează de razele solare, zgîrciţii cumpără mai multe fructe şi legume, relaţiile proaste provoacă depresie, reality-show-urile modifică realitatea, drogurile dăunează şofatului, iar femeile îi consideră pe muzicieni sexy. (M. C.)

● Suplimentele TV care însoţesc ziarele sfîrşitului de săptămînă conţin prezentarea pe scurt a unor filme. Mi-am zis că n-ar fi rău să amestec între ele cîteva asemenea rezumate (spre a vedea ce iese) şi am ales ziua de sîmbătă, 28 decembrie 2013, din Libertatea weekend. Introduse într-un mixer, cele 14 rezumate au produs acest melanj pentru uz personal: Inginerul Peter şi soţia lui Lisa, care e designer de atacuri violente, sînt atît de fascinaţi de mişcările unei tinere cu o armă automată în loc de picior, încît îi adoptă stilul de a face dreptate. În timp ce soţul tinerei se află într-un exil autoimpus, departe de restul rasei umane, violoncelista Lyla decide să se alăture ordinului monahal al Arhanghelului Mumble, o grupare nord-coreeană de pinguini chirurgi, pentru a regăsi originile comportamentului său deseori iraţional. Însă ceea ce credea că este un blestem fericit se transformă într-un coşmar: milioane de zombi invadează o galerie de artă omorînd atmosfera, preşedintele Statelor Unite consumă tot mai mult alcool, maleficul Roarke ia nou-născutul şi-l duce în estul Europei, puterile demonice trăiesc retrase pe telefonul mobil al Lisei, iar Elise Kraft are un iubit la Milano, care a rămas blocat în pantofi. (D. S.)

Foto: F. Budea

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.