O imagine greşită despre Maroc

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
O imagine greşită despre Maroc  jpeg

– interviu cu Aboubakr JAMAÏ, director şi cofondator al site-ului marocan Lakome –

Este fantastic ce imagine de prosperitate şi modernitate, de democraţie şi stabilitate are Marocul în Occident... Jurnalistul şi profesorul de ştiinţe politice Aboubakr Jamaï este literalmente uimit. El descrie o altă realitate: un regat în care 30% din populaţie este analfabetă, în care clivajul dintre cei foarte săraci şi oropsiţi, şi cei foarte bogaţi este vizibil, de îndată ce ieşi din Casablanca, în care manifestaţiile care au loc sporadic, dar ferm, din februarie 2011 – sub numele de Mişcarea 20 (M20) – şi apoi în 2012, împotriva regimului şi pentru mai multă libertate, pentru o monarhie parlamentară, sînt însoţite, în paralel, de arestări şi reprimări violente. Cîntăreţul El-Haqed a fost arestat în 2011, eliberat în 2012 şi apoi din nou arestat şi condamnat la un an de închisoare. Jurnalistul Rachid Niny a fost condamnat la un an de închisoare, în aprilie 2011, acuzat că ar fi difuzat informaţii false. În iulie 2012, şase militanţi ai M20, arestaţi pentru că au manifestat împotriva vieţii foarte scumpe, au oferit mărturii cutremurătoare despre torturile şi agresiunile sexuale la care au fost supuşi în comisariate.Unii jurnalişti sînt adeseori bătuţi de poliţie, altora li se interzice să scrie. Cotidianul marocan al lui Aboubakr este sumbru: Banca Mondială dezvăluise deja, în 2012, un procent al şomajului de 10%, un procent de 49% dintre tinerii marocani nu au nici locuri de muncă şi nu sînt înscrişi nici la studii, un preţ al carburanţilor care a crescut cu 20% în 2012 şi a dus la creşterea generalizată a preţurilor, un turism în scădere, după cum scria şi site-ul american Jadaliya de la Washington. În sfîrşit, o falsă stabilitate, de faţadă, în care faptul divers din mai 2012 nu face decît să umple paharul: tînăra Amina Filali, 16 ani, decide să se sinucidă după ce a fost obligată, conform legii marocane, să se mărite cu cel care a violat-o. Acest Maroc are din 10 octombrie un nou guvern, Benkirane II, după numele prim-ministrului, Abdelilah Benkirane. Un guvern de austeritate, se spune, dar care numără printre miniştri doar „tehnocraţi şi oameni de afaceri apropiaţi Palatului Regal“, după cum scrie site-ul generalist Lakome.

Aboubakr Jamaï, director şi cofondator al site-ului marocan generalist Lakome (http://fr.lakome.com), multiplică întîlnirile cu reprezentanţi ai presei franceze, cu diverşi oameni politici, într-o încercare disperată de a deschide ochii, nu numai ai Franţei, ci şi ai lumii, asupra a ceea ce se întîmplă, de fapt, în Maroc. Franţa a fost escala sa pentru aproape o lună. Cunoscut ca fiind un critic acerb al monarhiei marocane, al armatei, al corupţiei şi al violării drepturilor omului în Maroc, el fondase, în 1997, săptămînalul Le Journal, interzis în 2000 şi reapărut în 2001 sub titlul Le Journal hebdomadaire (ambele cu versiuni arabe). La începutul anului 2011, se alătură echipei Lakome, după o lungă perioadă în care a fost ţinta unor procese ideologice. Astăzi, versiunea franceză a site-ului rezistă doar datorită finanţării primite din partea unor fundaţii europene. Înainte de o întîlnire cu colegii jurnalişti ai site-ului Mediapart, răsuflă uşurat o oră, timp de un interviu pentru Dilema veche. (I. B.-G.

De ce sînteţi, de fapt, în Franţa, ce doriţi să obţineţi, Aboubakr Jamaï?

Colegul meu, Ali Anouzia, cofondator al site-ului Lakome, director al versiunii în limba arabă (eu conduc versiunea franceză), a fost arestat în 17 septembrie 2013 şi inculpat în 24 septembrie pentru diverse activităţi în legătură directă cu terorismul. Aceasta pentru că Lakome a publicat un articol care conţine un link spre o înregistrare video cu ramura marocană a Al-Qaida, AQMI, de pe blogul jurnalistului spaniol Ignacio Cembrero, de la cotidianul El País. O înregistrare video intitulată „Maroc, regatul corupţiei şi al despotismului“, în care această grupare lansează un apel la Jihad şi denunţă corupţia regimului, dar şi corupţia regelui Mohamed al VI-lea. Lui Ali Anouzia i se reproşează aceste intenţii teroriste doar pentru că a publicat un link pe Internet, noi, în schimb, am pus pe site înregistrarea în întregime. El a fost arestat, noi – nu. Şi continuă să rămînă în închisoarea din Salé, la periferia capitalei Rabat, deşi noi ne-am arătat totala disponibilitate de a colabora cu autorităţile. Ali riscă 20 de ani de închisoare.

Sînt în Franţa, după ce am fost în Statele Unite ale Americii, pentru că experienţa ne-a demonstrat, de-a lungul istoriei noastre, că regimul marocan nu funcţionează decît la presiunea aliaţilor puternici, ca să mă exprim delicat. Aceşti aliaţi sînt, de fapt, doar doi, Statele Unite şi Franţa, prin Hexagon înţelegîndu-se, de fapt, Uniunea Europeană (notă: Marocul este legat de UE printr-un Acord de Asociere semnat în 1996; din iulie 2005 există chiar un plan de acţiune Maroc – UE, în cadrul Politicii Europene de Vecinătate). Îmi doresc ca opinia publică franceză să afle ce se întîmplă în Maroc, cu colegul meu, să ia poziţie şi să determine astfel sfera politică să reacţioneze la rîndul său, să pună presiune pe regimul din Rabat. Este foarte important pentru noi ca toţi colegii din presă să vorbească, să scrie, să fie lîngă noi.

Şi aveţi impresia că Franţa a înţeles mesajul dumneavoastră?

Din păcate, în Franţa am dat peste un teritoriu ca şi ocupat. În Franţa, marja noastră de mişcare este foarte limitată, aceasta din cauza faptului că regimul marocan a reuşit să implementeze o reţea de corupţie, inclusiv materială, care a generat la final o imagine greşită despre Maroc, regimul fiind creditat cu bună-voinţă. Inclusiv anumiţi lideri marocani ai opiniei publice, aşa-zişi apărători ai drepturilor omului, pe care eu îi numesc blanchisseurs de l’autoritarisme, propagă o imagine falsă de stabilitate, care anesteziază la propriu opinia publică. Ei perpetuează, de fapt, autoritarismul.  

Un al treilea motiv pentru care sînt aici este acela de a atrage atenţia asupra faptului că există pericolul, în acest moment, de a se crea o falsă realitate. Au apărut opinii care afirmă că povestea democraţiei în lumea arabă este foarte problematică. Că regimul marocan, în această regiune, nu este chiar atît de rău şi că o schimbare ar provoca o instabilitate în regiune, în Egipt etc. Este o imagine falsă, în opinia mea.

În aceste condiţii, mai putem spune că presa din Maroc este independentă?

Presa tradiţională – şi nu mă refer la jurnalişti, ci la instituţii – a fost total „domesticită“. Colegii mei au ajuns să fie obligaţi să recurgă la tot felul de artificii jurnalistice ca să poată scrie, şi e păcat. A existat, ce e drept, un moment în care Marocul a înregistrat o efervescenţă economică şi socială, care a permis jurnaliştilor să poată munci corect şi chiar să trăiască din munca lor. Au urmat însă rapid interdicţiile administrative şi chiar alte forme de cenzură a presei. Cel mai flagrant exemplu este cel al boicotului publicitar, mortal pentru media. Să ne aducem aminte că regele este primul om de afaceri din Maroc, este, deci, el însuşi un mare publicitar. Dacă el decide, împreună cu acoliţii săi, să nu mai cumpere publicitate în ziarul tău, ceilalţi publicitari vor înţelege rapid mesajul. Iar dacă vreunul ar încerca totuşi să o facă, ar fi considerat ca un „gest ostil împotriva regelui“. Aşa funcţionează, de fapt, mediul de afaceri din Maroc.  

Astfel că astăzi, singura presă independentă din Maroc este cea online. Aceasta pentru că, de regulă, toate regimurile autoritare au nevoie să prezinte o imagine de deschidere şi de modernitate. Iar Internetul este, pentru rege, o marcă de modernitate. Nu îşi poate permite să se opună informaţiei care circulă pe Internet pentru că ar fi vorba de cenzură directă. Ca să nu mai spun că presa electronică marocană este foarte dificil de controlat, căci ea nu are existenţă juridică în Maroc, ci în state terţe. Eu cred că modernitatea este exact opusul: nu tehnologia, ci valorile.

a consemnat Iulia BADEA-GUÉRITÉE 

Iulia Badea-Guéritée este jurnalistă franceză de origine română. Este responsabilă de versiunea românească a site-ului Presseurop.eu

Foto: H. Ankal

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

vlad oprea primar sinaia
DNA a cerut în cazul lui Vlad Oprea control judiciar și cauțiune de 600.000 de lei. În urma sentinței, nu mai are voie să exercite funcția de primar
Direcția Național Anticorupție (DNA) a stabilit control judiciar și o cauțiune de 600.000 de lei în cazul primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, care miercuri a fost percheziționat, iar joi a fost reținut.
Adrian Șut a marcat două goluri pentru FCSB jpg
FCSB a legitimat și norocul în echipă: s-a impus cu 3-2 în Azerbaidjan, după un meci slab
FCSB a obținut o victorie mare după un joc „mic” în Azerbaidjan, impunându-se cu scorul de 3-2 în fața lui Qarabag, în penultima etapă a grupei principale a Ligii Europa. Calificarea în faza preliminară e asigurată.
nicusor dan mesaj craciun jpg
Nicușor Dan, despre genul masculin și feminin: „Dacă problema asta apare în societate, este rolul preşedintelui s-o medieze”
Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a spus că în România există un articol în Codul Civil privind numărul genurilor, făcând referire la declaraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, conform căreia există doar două genuri: masculin şi feminin.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scandalul concedierilor la stat. Concluzia unui expert HR: „Este foarte ușor de spus, greu de pus în practică”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că o parte dintre angajații instituției vor fi concediați, iar ulterior anunțuri similare au venit și din alte instituții de stat. Doru Șupeală, specialist în resurse umane, crede că e un demers populist, cu șanse mici de a fi pus în practică.
floarea adusa de ceausescu jpg
Floarea adusă în România de Nicolae Ceaușescu. A fost un simbol al regimului și era preferata tovarășei
Deși a trecut atât de mult timp de la căderea regimului comunist, această perioadă din istoria românească rămâne una plină de semne de întrebare, pe care oamenii doresc să o înțeleagă cât mai bine.
Elena Lasconi Foto Captură Video TVR jpg
Lasconi a anunțat că va discuta miercuri cu Nicușor Dan. „L-am tot auzit la televizor că a vorbit cu mine”
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat că va discuta cu Nicușor Dan, care și-a anunțat la rândul său candidatura la algerile din luna mai.
daniel david ubb fb jpg
Daniel David asigură că a venit la minister nu din interese politice, „ci să facă lucrurile să funcţioneze bine”
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David consideră că un ministru nu trebuie să facă „micro-management”, având în vedere sistemul complicat și complex.
Doctorita din Valcea1 webp
Povestea din spatele scandalului de la Vâlcea unde o doctoriță este acuzată că a umilit un bolnav de cancer
Scandalul în care a fost implicat medicul de familie Carmen Cîmpeanu, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, cea care a fost filmată țipând și gonind de la ușa cabinetului un bătrân bolnav de cancer, este departe de a se fi încheiat.
horoscop png
3 zodii vor avea noroc din plin! Primesc susținere de la Divinitate pe toate planurile. De când?
Finalul acestui weekend vine cu vești extraordinare pentru trei zodii care vor beneficia din plin de susținerea Universului. Astrele se aliniază în favoarea lor, aducându-le noroc și reușite pe toate planurile: profesional, personal și financiar.