Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ, ÎN VREMURI ALE LOR, CANTITATEA ŞI DIMENSIUNEA SUFLETULUI SÎNT ESENŢIALE PENTRU CEI CARE ADMINISTREAZĂ O FĂCLIE

● Un francez a încercat să stingă flacăra veşnică de sub Arcul de Triumf din Paris. Alerga beat spre flăcăruie, cu un extinctor în mînă, în momentul în care a fost arestat. Nu este prima întîmplare de acest gen. Un soldat a vrut să stingă flacăra urinînd pe ea, un cetăţean s-a ars în timp ce încerca să o sufoce, aşezîndu-se deasupra ei, iar un altul a fost arestat după ce se apucase să fiarbă, la focul veşnic, ouă. Se pare că, în vremuri de restrişte, un foc care arde degeaba e o imagine insuportabilă. (M. P.)

● Dan Şova, acest „june tînăr“ care a fost lăsat să se joace de-a marile proiecte, a anunţat triumfător: „Vom avea autostradă continuă în 2015 de la Sibiu la Viena.“ N-ar trebui totuşi să-şi limiteze marele spirit vizionar pînă la Nădlac? Căci de la graniţă încolo, ungurii şi austriecii au deja autostrăzi, de multă vreme. Nu e nevoie să le mai „avem“ şi noi pe ale lor, atîta timp cît pe Valea Oltului rămînem în continuare cu drumul deschis de moşii şi strămoşii noştri. (M. V.)

● Cînd e vorba de ale burţii, cantitatea şi dimensiunea sînt esenţiale pentru unii. De pildă, pentru creatorii unei dughene din Berceni: BIG SHAORMA MEGAPAN. (D. S.)

● În Arabia Saudită, femeile pot de acum să-şi declare iubirea de ţară tot anul purtînd nişte lentile de contact „patriotice“, scoase pe piaţă cu ocazia zilei naţionale: lentilele sînt verzi ca steagul saudit, pe una e imprimată emblema naţională – un palmier deasupra a două săbii încrucişate –, iar pe cealaltă apare caligrafiat crezul musulman: „Nu este Dumnezeu în afară de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.“ Preţul: 17 euro. În cazul ăsta, ochii chiar sînt oglinda sufletului. (A. M. S.)

● Parcarea de la Aeroportul „Henri Coandă“, despre care am scris de multe ori, continuă să fie o mare problemă. Ultima oară cînd am trecut pe acolo, nu se mai deschideau barierele la intrare. Maşinile se înşirau într-o coadă interminabilă, iar şoferii înjurau că pierd avionul. Un scandal infernal. Unii încercau să-şi lase automobilele cîteva minute în faţa intrării aeroportului, cu luminile de avarie pornite, pînă ce-şi conduceau rudele sau prietenii la ghişeele pentru check-in. Imediat însă, lîngă maşini îşi făceau apariţia controlori, poliţişti sau chiar trupe antitero, să-i întrebe de ce nu degajează mai repede locul. Mie mi se pare cît se poate de limpede că, pînă una-alta, în afară de vestiţii taximetrişti, adevăraţii terorişti ai aeroportului de la Otopeni sînt cei care administrează parcările. Pare că pe ei nu-i ia nimeni niciodată la întrebări. (A. M.)

● În Galaţi există un ansamblu sculptural (autor: Frederic Storck) dedicat lui Eminescu. Alături de poet, se află o muză cu o făclie în mînă. De mai multe ori, mîna muzei a fost furată (scrie gandul.info). Astfel încît, spune cineva de la Primărie, „pînă acum s-au făcut 26 de copii ale mîinii cu făclie, din care preventiv s-au păstrat două, care sînt montate la ocazii speciale“. De 15 ianuarie, de pildă, cine organizează un eveniment dedicat poetului face cerere la Primărie pentru a se monta mîna. Poliţia locală patrulează mai intens, iar apoi mîna se demontează şi se pune la loc în depozit. Nu e clar cine o fură. Ultima dată, cică pe camerele video s-au văzut nişte inşi care făceau „dansuri şi gesturi obscene“. Or fi nişte români care s-au născut poeţi şi vor să scrie „cu mîna lui Eminescu“? (M. V.)

ÎN MOD BIZAR,

SE PARE CĂ E GREU SĂ SCHIEZI ÎNTR-UN TAXI CARE ÎNFLOREŞTE

● Telenovela din Franţa, cea cu François Hollande care are o concubină oficială, dar şi o amantă, readuce în discuţie, în mod bizar, programul „Mariage pour tous“, susţinut de preşedinte. Cel care a propus căsătoria celor de acelaşi sex nu e însurat. Mariage pour tous, sauf pour le président. (M. M.)

● Întrebat dacă ar candida la preşedinţie, dl Mugur Isărescu a spus că, la 65 de ani, îi e greu să-şi schimbe profesia: „La 65 de ani îmi este greu să mă debarasez de haina de bancher, care-ţi intră în piele. Nu prea ştiu cazuri ca, la 65 de ani, să intre cineva în viaţa politică.“ Îi dau eu un caz. Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Băncii Italiei, a devenit preşedintele ţării la 79 de ani. Şi a fost un preşedinte foarte bun şi foarte respectat. Deci? (M. V.)

● Guvernul de la Phenian a investit masiv într-un mare proiect turistic: o staţiune de schi cu zeci de pîrtii şi instalaţii de top. Staţiunea e destinată turiştilor străini. Rămîne doar ca aceştia să şi vrea să meargă la schi în Coreea de Nord. Ca să schiezi e nevoie de frig şi de zăpadă. Dar unele locuri sînt prea glaciale chiar şi pentru schiori. (M. M.)

● Cea mai neobişnuită ştire auzită într-un taxi: un cangur era alergat de nişte copii în Arad! Nimeni nu a părut să ştie de unde venea cangurul. Îngrozitor de trist este că bietul animal a murit, pînă la urmă. Dintre cauze au fost amintite stresul şi edemul pulmonar. (I. P.)

● Din cauza nenumăratelor furturi ale indicatorului Milei 420 (cifra însemnînd data de 20 aprilie, adică Ziua Internaţională a Canabisului), Departamentul Transporturilor din Colorado (primul stat unde anul acesta s-a legalizat consumul de marijuana, vînzările din prima zi ridicîndu-se la cifra de 5 milioane de dolari) a înlocuit indicatorul cu unul pe care acum scrie Mila 419,99. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în trecut, cînd oficialităţile au fost nevoite să înlocuiască un indicator pe care au scris Mila 68,5. (M. C.)

● M-am trezit într-o dimineaţă, la începutul săptămînii, într-un zgomot infernal: Primăria de sector a hotărît că e timpul să toaleteze copacii din cartiere. Drept care o echipă de specialişti a reuşit să ciopîrţească restul de copaci care mai rămăseseră în faţa blocului. Deşi, după acţiunile de „toaletare“, totul arată ca după un măcel antiecologic, sloganul maşinii Primăriei m-a liniştit: „Înfloreşte prin noi“. (S. G.)

SE PARE CĂ EXTRATEREŞTRII

AU CUMPĂRAT DEJA MULTE APARTENENŢE DIN SATUL VECIN

● Ostilităţile au decurs astfel: în timpul unei certe privind extratereştrii, femeia a scos un pistol din vagin şi şi-a ameninţat iubitul, care i-a smuls arma şi a aruncat-o în WC. Dar ce făcea femeia cu pistolul în vagin? Mai devreme îl folosise ca jucărie sexuală şi îl lăsase acolo. Cine era această interesantă femeie? Fosta soţie a scriitorului Cormac McCarthy, cu care are şi un copil. Femeia a fost arestată şi amendată. Nu există ţară pentru femei pleonastice! (M. C.)

● Japonezii au cumpărat săptămîna trecută brand-ul Jim Beam. Cu această ocazie am aflat şi cît whisky beau românii: ne clasăm pe locul 30, adică al şaptelea din coadă, devansînd Pakistanul, Nigeria şi China. (M. C.)

● Mars One este un proiect de cercetare şi colonizare, începînd cu anul 2025, a planetei Marte. Preselecţia echipajului a început deja. Cei care vor pleca nu se vor mai întoarce niciodată. Ceea ce nu i-a împiedicat pe cîţiva pămînteni, căsătoriţi şi cu familie, să se înroleze. A te descotorosi de un partener pentru totdeauna devine astfel o fantezie morală, legitimă, realizabilă fără asasinat. Unde mai pui că este în folosul ştiinţei… (M. P.)

● Am descoperit că pe Facebook sînt membră, fără voia mea, a peste 99 de grupuri (comitete şi comiţii, în varianta lor online) cît mai diverse, printre care „Insecticide colorate“, „Barzoi“, „Respect pompierilor români“, „Spirala artelor“, „Prietenii Israelului“, „Lupta realistă“ etc. Am început să le părăsesc rînd pe rînd, treabă care mi-a luat cam o jumătate de oră. Atît de multe apartenenţe, inclusiv la grupul „România“, mă sufocau. M-am simţit mai bine doar după ce am ieşit şi din grupul „Nu a fost a lor, nu este şi nu va fi niciodată!“ (A. P.)

● „Eminescu nu poate fi decapitat!“, a declarat prof. univ. Victor Crăciun, preşedintele Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni, după ce a aflat că nişte necunoscuţi au decapitat un bust de marmură al lui Mihai Eminescu ce urma să fie inaugurat în Hliboca, zona Cernăuţi. „Între timp, capul poetului a fost găsit de Poliţia ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca.“ (L. V.)

Foto: Anca Fronescu

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.