Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 519 din 23-29 ianuarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ, ÎN VREMURI ALE LOR, CANTITATEA ŞI DIMENSIUNEA SUFLETULUI SÎNT ESENŢIALE PENTRU CEI CARE ADMINISTREAZĂ O FĂCLIE

● Un francez a încercat să stingă flacăra veşnică de sub Arcul de Triumf din Paris. Alerga beat spre flăcăruie, cu un extinctor în mînă, în momentul în care a fost arestat. Nu este prima întîmplare de acest gen. Un soldat a vrut să stingă flacăra urinînd pe ea, un cetăţean s-a ars în timp ce încerca să o sufoce, aşezîndu-se deasupra ei, iar un altul a fost arestat după ce se apucase să fiarbă, la focul veşnic, ouă. Se pare că, în vremuri de restrişte, un foc care arde degeaba e o imagine insuportabilă. (M. P.)

● Dan Şova, acest „june tînăr“ care a fost lăsat să se joace de-a marile proiecte, a anunţat triumfător: „Vom avea autostradă continuă în 2015 de la Sibiu la Viena.“ N-ar trebui totuşi să-şi limiteze marele spirit vizionar pînă la Nădlac? Căci de la graniţă încolo, ungurii şi austriecii au deja autostrăzi, de multă vreme. Nu e nevoie să le mai „avem“ şi noi pe ale lor, atîta timp cît pe Valea Oltului rămînem în continuare cu drumul deschis de moşii şi strămoşii noştri. (M. V.)

● Cînd e vorba de ale burţii, cantitatea şi dimensiunea sînt esenţiale pentru unii. De pildă, pentru creatorii unei dughene din Berceni: BIG SHAORMA MEGAPAN. (D. S.)

● În Arabia Saudită, femeile pot de acum să-şi declare iubirea de ţară tot anul purtînd nişte lentile de contact „patriotice“, scoase pe piaţă cu ocazia zilei naţionale: lentilele sînt verzi ca steagul saudit, pe una e imprimată emblema naţională – un palmier deasupra a două săbii încrucişate –, iar pe cealaltă apare caligrafiat crezul musulman: „Nu este Dumnezeu în afară de Allah şi Mohamed este mesagerul lui Allah.“ Preţul: 17 euro. În cazul ăsta, ochii chiar sînt oglinda sufletului. (A. M. S.)

● Parcarea de la Aeroportul „Henri Coandă“, despre care am scris de multe ori, continuă să fie o mare problemă. Ultima oară cînd am trecut pe acolo, nu se mai deschideau barierele la intrare. Maşinile se înşirau într-o coadă interminabilă, iar şoferii înjurau că pierd avionul. Un scandal infernal. Unii încercau să-şi lase automobilele cîteva minute în faţa intrării aeroportului, cu luminile de avarie pornite, pînă ce-şi conduceau rudele sau prietenii la ghişeele pentru check-in. Imediat însă, lîngă maşini îşi făceau apariţia controlori, poliţişti sau chiar trupe antitero, să-i întrebe de ce nu degajează mai repede locul. Mie mi se pare cît se poate de limpede că, pînă una-alta, în afară de vestiţii taximetrişti, adevăraţii terorişti ai aeroportului de la Otopeni sînt cei care administrează parcările. Pare că pe ei nu-i ia nimeni niciodată la întrebări. (A. M.)

● În Galaţi există un ansamblu sculptural (autor: Frederic Storck) dedicat lui Eminescu. Alături de poet, se află o muză cu o făclie în mînă. De mai multe ori, mîna muzei a fost furată (scrie gandul.info). Astfel încît, spune cineva de la Primărie, „pînă acum s-au făcut 26 de copii ale mîinii cu făclie, din care preventiv s-au păstrat două, care sînt montate la ocazii speciale“. De 15 ianuarie, de pildă, cine organizează un eveniment dedicat poetului face cerere la Primărie pentru a se monta mîna. Poliţia locală patrulează mai intens, iar apoi mîna se demontează şi se pune la loc în depozit. Nu e clar cine o fură. Ultima dată, cică pe camerele video s-au văzut nişte inşi care făceau „dansuri şi gesturi obscene“. Or fi nişte români care s-au născut poeţi şi vor să scrie „cu mîna lui Eminescu“? (M. V.)

ÎN MOD BIZAR,

SE PARE CĂ E GREU SĂ SCHIEZI ÎNTR-UN TAXI CARE ÎNFLOREŞTE

● Telenovela din Franţa, cea cu François Hollande care are o concubină oficială, dar şi o amantă, readuce în discuţie, în mod bizar, programul „Mariage pour tous“, susţinut de preşedinte. Cel care a propus căsătoria celor de acelaşi sex nu e însurat. Mariage pour tous, sauf pour le président. (M. M.)

● Întrebat dacă ar candida la preşedinţie, dl Mugur Isărescu a spus că, la 65 de ani, îi e greu să-şi schimbe profesia: „La 65 de ani îmi este greu să mă debarasez de haina de bancher, care-ţi intră în piele. Nu prea ştiu cazuri ca, la 65 de ani, să intre cineva în viaţa politică.“ Îi dau eu un caz. Carlo Azeglio Ciampi, fost guvernator al Băncii Italiei, a devenit preşedintele ţării la 79 de ani. Şi a fost un preşedinte foarte bun şi foarte respectat. Deci? (M. V.)

● Guvernul de la Phenian a investit masiv într-un mare proiect turistic: o staţiune de schi cu zeci de pîrtii şi instalaţii de top. Staţiunea e destinată turiştilor străini. Rămîne doar ca aceştia să şi vrea să meargă la schi în Coreea de Nord. Ca să schiezi e nevoie de frig şi de zăpadă. Dar unele locuri sînt prea glaciale chiar şi pentru schiori. (M. M.)

● Cea mai neobişnuită ştire auzită într-un taxi: un cangur era alergat de nişte copii în Arad! Nimeni nu a părut să ştie de unde venea cangurul. Îngrozitor de trist este că bietul animal a murit, pînă la urmă. Dintre cauze au fost amintite stresul şi edemul pulmonar. (I. P.)

● Din cauza nenumăratelor furturi ale indicatorului Milei 420 (cifra însemnînd data de 20 aprilie, adică Ziua Internaţională a Canabisului), Departamentul Transporturilor din Colorado (primul stat unde anul acesta s-a legalizat consumul de marijuana, vînzările din prima zi ridicîndu-se la cifra de 5 milioane de dolari) a înlocuit indicatorul cu unul pe care acum scrie Mila 419,99. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în trecut, cînd oficialităţile au fost nevoite să înlocuiască un indicator pe care au scris Mila 68,5. (M. C.)

● M-am trezit într-o dimineaţă, la începutul săptămînii, într-un zgomot infernal: Primăria de sector a hotărît că e timpul să toaleteze copacii din cartiere. Drept care o echipă de specialişti a reuşit să ciopîrţească restul de copaci care mai rămăseseră în faţa blocului. Deşi, după acţiunile de „toaletare“, totul arată ca după un măcel antiecologic, sloganul maşinii Primăriei m-a liniştit: „Înfloreşte prin noi“. (S. G.)

SE PARE CĂ EXTRATEREŞTRII

AU CUMPĂRAT DEJA MULTE APARTENENŢE DIN SATUL VECIN

● Ostilităţile au decurs astfel: în timpul unei certe privind extratereştrii, femeia a scos un pistol din vagin şi şi-a ameninţat iubitul, care i-a smuls arma şi a aruncat-o în WC. Dar ce făcea femeia cu pistolul în vagin? Mai devreme îl folosise ca jucărie sexuală şi îl lăsase acolo. Cine era această interesantă femeie? Fosta soţie a scriitorului Cormac McCarthy, cu care are şi un copil. Femeia a fost arestată şi amendată. Nu există ţară pentru femei pleonastice! (M. C.)

● Japonezii au cumpărat săptămîna trecută brand-ul Jim Beam. Cu această ocazie am aflat şi cît whisky beau românii: ne clasăm pe locul 30, adică al şaptelea din coadă, devansînd Pakistanul, Nigeria şi China. (M. C.)

● Mars One este un proiect de cercetare şi colonizare, începînd cu anul 2025, a planetei Marte. Preselecţia echipajului a început deja. Cei care vor pleca nu se vor mai întoarce niciodată. Ceea ce nu i-a împiedicat pe cîţiva pămînteni, căsătoriţi şi cu familie, să se înroleze. A te descotorosi de un partener pentru totdeauna devine astfel o fantezie morală, legitimă, realizabilă fără asasinat. Unde mai pui că este în folosul ştiinţei… (M. P.)

● Am descoperit că pe Facebook sînt membră, fără voia mea, a peste 99 de grupuri (comitete şi comiţii, în varianta lor online) cît mai diverse, printre care „Insecticide colorate“, „Barzoi“, „Respect pompierilor români“, „Spirala artelor“, „Prietenii Israelului“, „Lupta realistă“ etc. Am început să le părăsesc rînd pe rînd, treabă care mi-a luat cam o jumătate de oră. Atît de multe apartenenţe, inclusiv la grupul „România“, mă sufocau. M-am simţit mai bine doar după ce am ieşit şi din grupul „Nu a fost a lor, nu este şi nu va fi niciodată!“ (A. P.)

● „Eminescu nu poate fi decapitat!“, a declarat prof. univ. Victor Crăciun, preşedintele Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor de Pretutindeni, după ce a aflat că nişte necunoscuţi au decapitat un bust de marmură al lui Mihai Eminescu ce urma să fie inaugurat în Hliboca, zona Cernăuţi. „Între timp, capul poetului a fost găsit de Poliţia ucraineană într-un lac din satul vecin Dimca.“ (L. V.)

Foto: Anca Fronescu

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Banner Monica Popescu psiholog
vlad oprea primar sinaia
DNA a cerut în cazul lui Vlad Oprea control judiciar și cauțiune de 600.000 de lei. Oprea nu mai are voie să exercite funcția de primar
Direcția Național Anticorupție (DNA) a stabilit control judiciar și o cauțiune de 600.000 de lei în cazul primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, care miercuri a fost percheziționat, iar joi a fost reținut.
Adrian Șut a marcat două goluri pentru FCSB jpg
FCSB a legitimat și norocul în echipă: s-a impus cu 3-2 în Azerbaidjan, după un meci slab
FCSB a obținut o victorie mare după un joc „mic” în Azerbaidjan, impunându-se cu scorul de 3-2 în fața lui Qarabag, în penultima etapă a grupei principale a Ligii Europa. Calificarea în faza preliminară e asigurată.
nicusor dan mesaj craciun jpg
Nicușor Dan, despre genul masculin și feminin: „Dacă problema asta apare în societate, este rolul preşedintelui s-o medieze”
Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a spus că în România există un articol în Codul Civil privind numărul genurilor, făcând referire la declaraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, conform căreia există doar două genuri: masculin şi feminin.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Scandalul concedierilor la stat. Concluzia unui expert HR: „Este foarte ușor de spus, greu de pus în practică”
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat că o parte dintre angajații instituției vor fi concediați, iar ulterior anunțuri similare au venit și din alte instituții de stat. Doru Șupeală, specialist în resurse umane, crede că e un demers populist, cu șanse mici de a fi pus în practică.
floarea adusa de ceausescu jpg
Floarea adusă în România de Nicolae Ceaușescu. A fost un simbol al regimului și era preferata tovarășei
Deși a trecut atât de mult timp de la căderea regimului comunist, această perioadă din istoria românească rămâne una plină de semne de întrebare, pe care oamenii doresc să o înțeleagă cât mai bine.
Elena Lasconi Foto Captură Video TVR jpg
Lasconi a anunțat că va discuta miercuri cu Nicușor Dan. „L-am tot auzit la televizor că a vorbit cu mine”
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a declarat că va discuta cu Nicușor Dan, care și-a anunțat la rândul său candidatura la algerile din luna mai.
daniel david ubb fb jpg
Daniel David asigură că a venit la minister nu din interese politice, „ci să facă lucrurile să funcţioneze bine”
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David consideră că un ministru nu trebuie să facă „micro-management”, având în vedere sistemul complicat și complex.
Doctorita din Valcea1 webp
Povestea din spatele scandalului de la Vâlcea unde o doctoriță este acuzată că a umilit un bolnav de cancer
Scandalul în care a fost implicat medicul de familie Carmen Cîmpeanu, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, cea care a fost filmată țipând și gonind de la ușa cabinetului un bătrân bolnav de cancer, este departe de a se fi încheiat.