Cavalerul cerului

Publicat în Dilema Veche nr. 525 din 6-12 martie 2014
Cavalerul cerului png

Despre americanul de origine română Nicholas Dimăncescu am auzit pentru prima dată la sfîrşitul anului 2010. Venise în România pentru a-şi lansa filmul Knights of the Sky/Cavalerii cerului, un documentar despre confruntările aeriene dintre piloţii români şi cei americani, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. TVR 1 avea să difuzeze filmul pe 1 decembrie, ocazie cu care am înregistrat, special pentru Ziua Naţională a României, o emisiune moderată de Luca Niculescu. Invitaţi au fost doi cetăţeni americani cu rădăcini româneşti: Nicholas Dimăncescu şi ambasadorul SUA în România, la acea dată, Mark Gitenstein.

Povestea românească a lui Nicholas ne-a dat prilejul unei întoarceri în timp, în istorie. Bunicul său, Dimitrie Dimăncescu, a pus bazele organizaţiei de Cercetaşi Români, în 1913, cînd încă era elev de liceu. Cercetaşii au ajuns să-i pregătească pe tineri pentru serviciul militar. Doi ani mai tîrziu, la 19 ani, s-a înrolat voluntar şi a devenit ofiţer în regimentul „Vînători“, nou-înfiinţat de către Principele Carol. Eforturile lui din timpul Războiului au fost răsplătite cu numeroase decoraţii, inclusiv cu foarte rar acordata British Military Cross, la comanda directă a Regelui George al V-lea al Angliei. Dimitrie Dimăncescu a ţinut un jurnal despre experienţele sale din armată, iar mai tîrziu, exilat în SUA, şi-a publicat memoriile. A urmat studii de inginerie pe tărîm american, a fost diplomat român în SUA şi în Anglia şi, după exilul la Londra, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a participat la Conferinţa de Pace de la Paris. A părăsit România în 1947, fără a se mai întoarce vreodată.

Tatăl lui Nicholas, Dan Dimăncescu, în prezent consul onorific al României la Boston, s-a născut în Anglia şi s-a stabilit în SUA, din 1956. A absolvit Fletcher School of Law and Diplomacy şi Harvard Business School. Compania sa de cartografiere a fost cea dintîi din SUA care a folosit tehnologia digitală computerizată pentru a face hărţile comerciale ale zonelor urbane. A scris cărţi şi articole despre România şi a organizat, pe 23 ianuarie 2010, întîlnirea dintre Barrie Davies şi Ioan Dobran, cei doi piloţi, foşti adversari în al Doilea Război Mondial.

„Pentru mine, înţelegerea rădăcinilor mele a început din copilărie, cînd ascultam poveştile pe care mi le spunea tata. Tatăl tatălui meu s-a născut la Titu, în apropiere de Bucureşti, mama lui s-a născut la Rucăr, iar familia ei se numea Baştia şi avea o vechime de 100 de ani. Am auzit multe poveşti, cînd eram copil, despre bunica şi bunicul meu, şi despre România. În copilărie, îmi era greu să fac o legătură cu România zilelor noastre, aşa că România era mai degrabă un loc al poveştilor decît o realitate, în mintea mea“, ne-a declarat Nicholas, care, înainte de a-şi fonda, în 2007, propria companie de producţie de film documentar, Kogainon, a fost implicat în mai multe proiecte în România. Unul era coordonat de speologi români şi căuta fosile de urs în peştera Cioclovina; a urmat un documentar de călătorie despre cultura populară din Transilvania şi Moldova, şi un reportaj despre vechile ritualuri din peşteri.

Şi-a amintit de primul contact cu România şi de conştientizarea legăturii profunde cu ţara noastră: „Cînd am văzut hărţile vechi ale tatălui meu, hărţi ale României, mi se părea un loc de folclor, un loc al legendelor. Auzisem poveşti despre Munţii Carpaţi, despre Transilvania, despre frumuseţea ceremoniilor tradiţionale, despre religia ortodoxă. În copilărie, aveam o imagine foarte vie a acestei Românii vechi. Venind în România, în 1998, pentru prima oară, mi s-a părut un loc foarte nou, fiindcă am crescut în SUA, eram un copil american. Am fost în munţi, am gustat mămăligă, m-am întîlnit cu oamenii, am vizitat castele, a fost o aventură foarte interesantă, era o lume nouă, pe care o experimentam. Lucrînd în România la mai multe proiecte, trecutul s-a întîlnit cu prezentul şi mi-am dat seama cît de puternice sînt rădăcinile mele româneşti.“  

De la Cota 789 la războaiele dacilor

Povestea bunicului său, Dimitrie Dimăncescu, de pe frontul Primului Război Mondial, a fost subiectul primului lungmetraj al lui Nicholas Dimăncescu, Hill 789/ Ultima redută, difuzat de TVR 1. Filmul acoperă experienţele dramatice ale soldatului Dimăncescu pe frontul românesc, confruntarea acestuia cu Norton Griffiths, colonelul britanic trimis să saboteze sondele petroliere româneşti, şi bătăliile cumplite cu germanul Erwin Rommel, de la Cota 789.

În emisiunea de pe 1 decembrie 2010, Nicholas Dimăncescu ne-a mărturisit şi intenţia sa de a realiza un al treilea film, după cele dedicate României în cele două războaie mondiale, în care să se întoarcă la originile noastre şi să înţeleagă cine au fost dacii:

„Rădăcinile româneşti merg chiar în urmă cu 30-40.000 de ani, pînă în neolitic. Am aflat lucruri despre România, despre strămoşii mei şi despre oamenii care au luptat pentru a transforma această ţară în ceea ce este astăzi. Voi continua această explorare. Sînt foarte interesat de daci, de istoria dacilor, am început să lucrăm la un alt film, despre războaiele romanilor cu dacii, şi cred că pentru mulţi oameni din străinătate este un mister – ce s-a întîmplat cu dacii, cine erau ei şi care a fost relaţia lor cu romanii şi cu civilizaţiile din zonă.“

Ultimele imagini

Despre români vorbea cu entuziasm şi cu multă plăcere, iar România era ţara unde îşi propusese să petreacă din ce în ce mai mult timp: „Oamenii pe care i-am întîlnit au înţeles motivul pentru care făceam aceste filme, pasiunea şi interesul de a cunoaşte cu adevărat ce s-a întîmplat, de a afla povestea. Aşadar, au fost foarte interesaţi şi ne-au ajutat foarte mult, nu a fost o barieră între noi şi oamenii din această ţară, dimpotrivă, ei chiar au venit să ne spună poveştile lor, să ne împărtăşească amintirile lor, şi aşa s-a întîmplat în cazul ambelor filme. Ne-au deschis uşile peste tot. Oameni precum generalul Dobran, care ne-a invitat în casa lui şi a fost chiar dispus să mute lămpile, să-şi rearanjeze casa, pentru ca noi să putem avea o discuţie. Cred că aşa se întîmplă cu mulţi dintre români, sînt foarte ospitalieri şi prietenoşi şi, cînd ştiu că faci ceva din pasiune, sînt gata de orice ca să te ajute.“

L-am invitat pe Nicholas Dimăncescu la emisiune scriindu-i pe Facebook şi lăsîndu-i numărul meu de telefon. Mi-a răspuns şi m-a sunat de îndată ce a ajuns în ţară. Nu a avut nevoie de foarte multe detalii despre subiectul discuţiei. I-am spus doar că am dori să ne vorbească despre rădăcinile româneşti, despre familia lui, despre documentare şi despre felul în care percepe România. A sosit la TVR extrem de punctual, însoţit de tatăl lui. Era înalt, zîmbitor şi politicos. Mai corect spus, avea o charismă imposibil de ignorat. Pe drumul spre platoul de filmare, mi-a cerut informaţii despre emisiune, despre moderatorul Luca Niculescu, iar apoi m-a întrebat de cînd lucrez la Televiziunea Română, la ce emisiuni, care este oraşul meu natal şi pe unde m-am plimbat în ţara asta atît de frumoasă. În timpul filmării, a fost destins şi relaxat, de parcă asta făcuse de cînd e lumea. Avea o voce plăcută, îşi asculta atent interlocutorii şi vorbea cu patos despre tot ce-l pasiona.  

I-am făcut mai multe fotografii la emisiune, pe care i le-am trimis ulterior. Ne-am mai scris din cînd în cînd, discutînd despre planurile lui în România, despre avioanele din cel de-al Doilea Război Mondial şi despre limba română, pe care încerca să o deprindă. S-a declarat impresionat de filmele româneşti recente pe care le văzuse, în special de Eu cînd vreau să fluier, fluier, al lui Florin Şerban, şi de California Dreamin’, al lui Cristian Nemescu.  

Pe 23 mai 2011, Luca Niculescu m-a anunţat că Nicholas a murit. Căzuse de pe stînci, în Munţii Şureanu, în timpul unei furtuni. Avea 26 de ani. Nicholas Dimăncescu se afla împreună cu alţi patru prieteni la Peştera Cioclovina, filmînd pentru documentarul despre viaţa dacilor. Se pare că ar fi urcat pe stîncile de deasupra intrării în peşteră, dorind să fotografieze un nor masiv de furtună, care se apropia. La întoarcere, căutînd un traseu mai scurt, a alunecat şi a căzut. A fost găsit a doua zi de salvamontişti, fără suflare. Ultimele fotografii din aparatul său, rămas intact, erau instantanee cu cerul.

O viaţă plină de magie

Decoding Dacia/Descifrînd moştenirea dacică a avut premiera în România în octombrie 2012. Documentarul a fost finalizat, în memoria lui Nicholas Dimăncescu, de membri ai familiei şi de colegii cu care lucra. Filmul explorează moştenirea regatului dacic din perspectiva invaziei şi a cuceririi romane. Prezintă, în format 3D digital, reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi a Forului şi a Columnei lui Traian de la Roma.

Nicholas Dimăncescu nu era „un american care a murit alunecînd de pe stînca pe care se cocoţase“, aşa cum a anunţat un oarecare post de televiziune. Era un om cu mintea doldora de idei, care putea să-ţi povestească un singur cadru în zeci de cuvinte, pînă îl vedeai aievea. Iubea filmul pentru că îl considera un mijloc de comunicare ce îmbină forme diverse de experienţă umană – văzul, auzul, scrisul. Prin documentarele lui, încerca să permită publicului să experimenteze complet un anumit loc. Era atent la toate, de la acurateţea istorică, la muzica aleasă pentru film. Nu vorbea limba română, dar ştia despre istoria şi geografia noastră mai multe decît majoritatea românilor. Scria cu talent, savura mîncarea tradiţională, iubea munţii noştri şi se emoţiona de cîte ori ajungea în vreun vîrf, atît de aproape de cerul ai cărui cavaleri probabil îi mai filmează încă. Părinţii lui au încheiat o scrisoare de mulţumire pentru toate mesajele de condoleanţe primite, într-un fel care cred că îl reprezintă: „Magia lui şi mîndria noastră sînt că şi-a trăit tînăra viaţă din plin.“

Anda Docea este jurnalistă la TVR. 

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

tenisgay jpg
Brazilianul Reis da Silva, primul jucător de tenis aflat în activitate care recunoaște că este gay
Brazilianul Reis da Silva este primul tenismen actiaflat în activitate care admite că este homosexual.
Florin Dobrescu lider neolegionar si sotia sa Ioana Dobrescu foto Facebook jpg
Organizatorul parastasului lui Zelea Codreanu de la Tâncăbești, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
Florin Dobrescu, oganizatorul ceremoniei de comemorare a lui Corneliu Zelea Codreanu, desfășurată pe 30 noiembrie, în Pădurea Tâncăbești, a fost pus sub control judiciar împreună cu soția sa și alți câțiva participanți, în ancheta care vizează fapte de utilizare a simbolurilor legionare.
gazprom jpg
Ungaria ar putea rămâne fără gaze de la ruși. Bulgaria avertizează că ar putea întrerupe tranzitul prin Balkan Stream
Bulgaria a avertizat miercuri că va întrerupe tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său către Europa Centrală dacă consorţiul de stat rus Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti acest serviciu fără intervenţia băncii Gazprombank, sancţionată de Statele Unite.
cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o
accident tren ISU bacau png
O mașină a fost izbită de un tren la intrare în stația CF Bacău. O persoană rănită
O persoană a fost rănită după ce mașina în care se afla a fost izbită de un tren, pe o trecere la nivel cu calea ferată, la intrare în stația CF Bacău. Circulația feroviară este oprită temporar.
Thalia  foto   Shutterstock jpg
Unul face cockteiluri, altul te scapină pe spate. Fișa de post a angajaților celebrităților
Vedetele sunt pretențioase și vor să le fie îndeplinite toate dorințele. Iar pentru asta angajează diverși asistenți cu o fișă de post ridicolă.