Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN TIMP CE DEMONII NEAMULUI
VOR RENUNŢA LA COVORUL ROŞU
DE PE VREMURI, BĂRBAŢII 
DIN EPOCA ECO INTRODUC 
UN SERVICIU DE RECALCULAT
IMPOZITELE RESPIRATORII 

● Anul acesta, în timp ce canadienii vor renunţa la poştaşi, norvegienii introduc un serviciu de taxi pe bază de sanie trasă de opt Husky, ce va opera pe distanţa dintre aeroport şi Hotelul Kirkenes. Serviciile au un viitor nebănuit. (M. C.)

● Un preot american face exorcizări pe Skype. A chemat şi o echipă de televiziune să-l filmeze cum exorcizează. Nu e clar însă dacă demonii sînt reali sau virtuali. Nici nu se ştie, deocamdată, dacă demonii există şi în varianta pentru mobil şi tabletă. (M. V.)

● Primarul din Tîrgu Mureş, Dorin Florea, i-a scris patriarhului ortodox că nu va contribui cu nici un ban la construcţia Catedralei Mîntuirii Neamului. Avem, în sfîrşit, un primar care refuză să participe la comedia asta. Slavă Domnului. (L. V.)

● Circulă pe net un album de fotografii cu oraşul Constanţa care arată ca după bombardament – clădiri distruse, care stau să se dărîme, străzi întregi excavate şi lăsate în părăsire. Îl văd pe primarul Radu Mazăre, la ştiri, e urmărit penal de DNA într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri. În haine kaki, cu bereta lui roşie pe cap, face poze de parcă ar fi pe covorul roşu la Cannes. Apoi, îl văd din nou, la postul lui local, Neptun TV, e invitat unic într-o emisiune. Tot cu bereta, realizatoarea se gudură pe lîngă el, îi vorbeşte la per tu. Povesteşte despre şoseaua de coastă pe care o va construi şi care va concura cu cea de pe Coasta de Azur. E halucinant. De ceva vreme, am senzaţia că în estul României „a crescut“ peste noapte o ţărişoară din America de Sud. (A. P.)

● O precupeaţă din piaţă, văzînd că am mai multe pungi în mînă şi nu prea mă descurc să scot şi banii din buzunar, mi-a spus cu multă amabilitate că-mi poate ţine ea sacoşele. Mi-am adus aminte de aprozariştii de pe vremuri, cum tratau ei clienţii ca nişte stăpîni absoluţi. Sau cum alerga lumea în piaţă, în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, cu sacoşele pregătite, după căruciorul cu mere despre care nu se ştia la ce tarabă va fi deşertat. Fiecare voia să fie primul la coada ce urma să se formeze. Cît s-au schimbat lucrurile… Şi cît sîntem de cîrcotaşi. (A. M.)

● Cercetări recente asupra oaselor lui Carol cel Mare arată că regele francilor îşi merita cu prisosinţă porecla: se pare că într-adevăr a fost înalt, mult mai înalt decît bărbaţii din epoca sa. În schimb, Ştefan cel Mare al nostru era, din cîte se spune, „mic la stat, mare la sfat“. Din fericire, n-a fost (încă) deshumat pentru a fi măsurat. Dar poate s-ar constata că nu era chiar aşa de mic, la urma urmei… (M. M.)

● Mă fascinează cele două pubele eco, colorate şi uriaşe, instalate pe trotuarul de la trecerea de pietoni dinspre Dacia spre Dorobanţi. Toată lumea se împiedică de ele. De cînd a mai şi nins, a devenit imposibil să mai stai la semafor pe trotuar. Habar n-am cine a avut ideea să le lase în drum. Aşa se alege praful de un scop nobil. (A. M. S.)

● Am primit de la ANAF o decizie de impunere anuală, prin care sînt anunţată că mi s-au recalculat impozitele, taxele, forfetarele etc. În consecinţă, datorez statului cîteva milioane (vechi) bune. Decizia este semnată de Pundichi şi Pălălău. (S. G.)

● În Elveţia, pe strada Sainte-Luce nr. 4 din Lausanne, se află sediul Societăţii Respiratorii Europene (ERS). Sloganul societăţii este „Every breath counts“ („Fiecare respiraţie contează“). De parcă n-am fi ştiut. (M. P.

ÎN SEMN DE PROTEST FAŢĂ 
DE EROUL MOALE, MAI MULTE
ORNAMENTE RĂMÎN CU CLANŢA-N
MÎNĂ, OAMENII PREFERÎND 
SĂ ÎNJURE CIVILIZATOR

● Deţinutul Adrian Năstase şi-a lăsat barbă în semn de protest faţă de nu ştiu ce. Găsesc acest comportament jignitor la adresa bărbii, care chiar n-are nici o vină. (M. C.)

● „Pentru a găsi un vinovat pentru ce s-a întîmplat în tragedia din Apuseni, eu cred că vina asta tragică, ca şi tragediile lui Sofocle, este că e greu de cuantificat. Dar trebuie să ne gîndim că ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre mitul arhaic, eroul arhaic, ciobanul Frida (?), şi mitul civilizator, eroul civilizator, Gramofonul.“ Aceste vorbe memorabile îi aparţin unui domn pe nume Sorin Paler. Nu e un poem dadaist, e discursul unui om politic care candidează la o funcţie importantă. Nu-i aşa că e seducător? (M. M.)

● În nemărginita lume a revoltaţilor, s-au găsit şi unii care protestează contra prinţeselor Disney. Că ar fi prea frumoase şi că mereu se lasă salvate de prinţi, la fel de frumoşi, care le mai şi jură iubire eternă. Adevărul e că nici una dintre noi nu aspiră să arate chiar atît de bine, iar cu prinţii, a se lăsa mai moale. Mai bine un mojic hîd care să ne înşele. (S. G.)

● Mai multe farmacii veterinare online, printre care şi Gralshop.ro, Virtualpet.ro, Petme.ro, comercializează produsul „Ulei de somon sălbatic pentru cîini“. Ulei de somon pentru cîini sălbatici or avea? (M. P.)

● După ţigle, tencuială şi ornamente, pe trotuarele din Bucureşti au apărut anunţuri în care sîntem avertizaţi despre alte pericole: „Atenţie, cade zăpadă/gheaţă“ şi „Atenţie, cad ţurţuri“. Mama Monicăi Gabor măcar vizita o peşteră. (M. C.)

● Ştire de pe realitatea.net: „Vladimir Putin a calmat din priviri un pui de leopard care s-a năpustit asupra unor ziarişti“. Aş vrea să văd cum îi calmează Putin din priviri pe ziariştii proaspăt sosiţi la Soci, care se plîng că hotelurile unde sînt cazaţi sînt încă în construcţie, că n-au apă caldă şi că rămîn cu clanţa-n mînă dacă vor să închidă uşa. (L. V.)

● Strada bucureşteană e, pe alocuri, o luptă: de curînd, într-o staţie de autobuz de pe la Piaţa Iancului, un aurolac vîrstnic, cu punga într-o mînă, îi ataca şi îi fugărea pe oamenii din staţie, pînă se refugiau într-o scară de bloc. Ziua-n amiaza mare. (I. P.)

● În 1992, cînd pe aici răsăreau ideile de afaceri ca ciupercile după o schimbare de regim, cineva a avut o idee strălucită şi a dat acest anunţ într-un ziar: „EŞTI nervos? Înjură-mă“. În banii de atunci, cu 22.450 de lei puteai înjura cu năduf la telefon timp de 30 de secunde. Se pare însă că ideea n-a avut ecou, romånii preferînd pesemne să înjure gratis. (D. S.)

● Eroul meu civilizator preferat: Gramofonul! (M. C.)

Foto: M. Pleşu

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.