Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN TIMP CE DEMONII NEAMULUI
VOR RENUNŢA LA COVORUL ROŞU
DE PE VREMURI, BĂRBAŢII 
DIN EPOCA ECO INTRODUC 
UN SERVICIU DE RECALCULAT
IMPOZITELE RESPIRATORII 

● Anul acesta, în timp ce canadienii vor renunţa la poştaşi, norvegienii introduc un serviciu de taxi pe bază de sanie trasă de opt Husky, ce va opera pe distanţa dintre aeroport şi Hotelul Kirkenes. Serviciile au un viitor nebănuit. (M. C.)

● Un preot american face exorcizări pe Skype. A chemat şi o echipă de televiziune să-l filmeze cum exorcizează. Nu e clar însă dacă demonii sînt reali sau virtuali. Nici nu se ştie, deocamdată, dacă demonii există şi în varianta pentru mobil şi tabletă. (M. V.)

● Primarul din Tîrgu Mureş, Dorin Florea, i-a scris patriarhului ortodox că nu va contribui cu nici un ban la construcţia Catedralei Mîntuirii Neamului. Avem, în sfîrşit, un primar care refuză să participe la comedia asta. Slavă Domnului. (L. V.)

● Circulă pe net un album de fotografii cu oraşul Constanţa care arată ca după bombardament – clădiri distruse, care stau să se dărîme, străzi întregi excavate şi lăsate în părăsire. Îl văd pe primarul Radu Mazăre, la ştiri, e urmărit penal de DNA într-un dosar privind retrocedarea unor terenuri. În haine kaki, cu bereta lui roşie pe cap, face poze de parcă ar fi pe covorul roşu la Cannes. Apoi, îl văd din nou, la postul lui local, Neptun TV, e invitat unic într-o emisiune. Tot cu bereta, realizatoarea se gudură pe lîngă el, îi vorbeşte la per tu. Povesteşte despre şoseaua de coastă pe care o va construi şi care va concura cu cea de pe Coasta de Azur. E halucinant. De ceva vreme, am senzaţia că în estul României „a crescut“ peste noapte o ţărişoară din America de Sud. (A. P.)

● O precupeaţă din piaţă, văzînd că am mai multe pungi în mînă şi nu prea mă descurc să scot şi banii din buzunar, mi-a spus cu multă amabilitate că-mi poate ţine ea sacoşele. Mi-am adus aminte de aprozariştii de pe vremuri, cum tratau ei clienţii ca nişte stăpîni absoluţi. Sau cum alerga lumea în piaţă, în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, cu sacoşele pregătite, după căruciorul cu mere despre care nu se ştia la ce tarabă va fi deşertat. Fiecare voia să fie primul la coada ce urma să se formeze. Cît s-au schimbat lucrurile… Şi cît sîntem de cîrcotaşi. (A. M.)

● Cercetări recente asupra oaselor lui Carol cel Mare arată că regele francilor îşi merita cu prisosinţă porecla: se pare că într-adevăr a fost înalt, mult mai înalt decît bărbaţii din epoca sa. În schimb, Ştefan cel Mare al nostru era, din cîte se spune, „mic la stat, mare la sfat“. Din fericire, n-a fost (încă) deshumat pentru a fi măsurat. Dar poate s-ar constata că nu era chiar aşa de mic, la urma urmei… (M. M.)

● Mă fascinează cele două pubele eco, colorate şi uriaşe, instalate pe trotuarul de la trecerea de pietoni dinspre Dacia spre Dorobanţi. Toată lumea se împiedică de ele. De cînd a mai şi nins, a devenit imposibil să mai stai la semafor pe trotuar. Habar n-am cine a avut ideea să le lase în drum. Aşa se alege praful de un scop nobil. (A. M. S.)

● Am primit de la ANAF o decizie de impunere anuală, prin care sînt anunţată că mi s-au recalculat impozitele, taxele, forfetarele etc. În consecinţă, datorez statului cîteva milioane (vechi) bune. Decizia este semnată de Pundichi şi Pălălău. (S. G.)

● În Elveţia, pe strada Sainte-Luce nr. 4 din Lausanne, se află sediul Societăţii Respiratorii Europene (ERS). Sloganul societăţii este „Every breath counts“ („Fiecare respiraţie contează“). De parcă n-am fi ştiut. (M. P.

ÎN SEMN DE PROTEST FAŢĂ 
DE EROUL MOALE, MAI MULTE
ORNAMENTE RĂMÎN CU CLANŢA-N
MÎNĂ, OAMENII PREFERÎND 
SĂ ÎNJURE CIVILIZATOR

● Deţinutul Adrian Năstase şi-a lăsat barbă în semn de protest faţă de nu ştiu ce. Găsesc acest comportament jignitor la adresa bărbii, care chiar n-are nici o vină. (M. C.)

● „Pentru a găsi un vinovat pentru ce s-a întîmplat în tragedia din Apuseni, eu cred că vina asta tragică, ca şi tragediile lui Sofocle, este că e greu de cuantificat. Dar trebuie să ne gîndim că ne aflăm în plin cutremur cosmogonic dat de conflictul dintre mitul arhaic, eroul arhaic, ciobanul Frida (?), şi mitul civilizator, eroul civilizator, Gramofonul.“ Aceste vorbe memorabile îi aparţin unui domn pe nume Sorin Paler. Nu e un poem dadaist, e discursul unui om politic care candidează la o funcţie importantă. Nu-i aşa că e seducător? (M. M.)

● În nemărginita lume a revoltaţilor, s-au găsit şi unii care protestează contra prinţeselor Disney. Că ar fi prea frumoase şi că mereu se lasă salvate de prinţi, la fel de frumoşi, care le mai şi jură iubire eternă. Adevărul e că nici una dintre noi nu aspiră să arate chiar atît de bine, iar cu prinţii, a se lăsa mai moale. Mai bine un mojic hîd care să ne înşele. (S. G.)

● Mai multe farmacii veterinare online, printre care şi Gralshop.ro, Virtualpet.ro, Petme.ro, comercializează produsul „Ulei de somon sălbatic pentru cîini“. Ulei de somon pentru cîini sălbatici or avea? (M. P.)

● După ţigle, tencuială şi ornamente, pe trotuarele din Bucureşti au apărut anunţuri în care sîntem avertizaţi despre alte pericole: „Atenţie, cade zăpadă/gheaţă“ şi „Atenţie, cad ţurţuri“. Mama Monicăi Gabor măcar vizita o peşteră. (M. C.)

● Ştire de pe realitatea.net: „Vladimir Putin a calmat din priviri un pui de leopard care s-a năpustit asupra unor ziarişti“. Aş vrea să văd cum îi calmează Putin din priviri pe ziariştii proaspăt sosiţi la Soci, care se plîng că hotelurile unde sînt cazaţi sînt încă în construcţie, că n-au apă caldă şi că rămîn cu clanţa-n mînă dacă vor să închidă uşa. (L. V.)

● Strada bucureşteană e, pe alocuri, o luptă: de curînd, într-o staţie de autobuz de pe la Piaţa Iancului, un aurolac vîrstnic, cu punga într-o mînă, îi ataca şi îi fugărea pe oamenii din staţie, pînă se refugiau într-o scară de bloc. Ziua-n amiaza mare. (I. P.)

● În 1992, cînd pe aici răsăreau ideile de afaceri ca ciupercile după o schimbare de regim, cineva a avut o idee strălucită şi a dat acest anunţ într-un ziar: „EŞTI nervos? Înjură-mă“. În banii de atunci, cu 22.450 de lei puteai înjura cu năduf la telefon timp de 30 de secunde. Se pare însă că ideea n-a avut ecou, romånii preferînd pesemne să înjure gratis. (D. S.)

● Eroul meu civilizator preferat: Gramofonul! (M. C.)

Foto: M. Pleşu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.