Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 509 din 14-20 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ PĂPUŞI COSMOPOLITE
SE LASĂ CUCERITE PE ALOCURI 
DE NOUĂ PORCI MISTREŢI, 
ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE  

● Într-un episod al simpaticului net-show Glove and Boots, cele două păpuşi demonstrează cum călătoria în timp nu e recomandabilă din cauza lucrurilor celor mai mărunte care produc o cantitate enormă de frustrare şi pot induce o depresie fatală: fie că te întîlneşti cu cel care ai fost, fie că-l întîlneşti pe cel care vei fi; pentru că nu vei fi niciodată capabil să faci nici muncile din trecut, nici pe cele din viitor; pentru că, din cauza imunităţii diferite, fie îi infestezi pe cei din jur, fie te infestează ei – cel mai probabil mortal; dar, mai ales, din cauza muzicii („dubstep-ul nu va dispărea din viitor“). (M. C.)

● Am intrat şi noi, să zicem, în rîndul capitalelor europene cosmopolite: într-o seară, într-un taxi Pelicanul, am observat că şoferul e cît se poate de negru. Intrînd în vorbă cu el, am aflat că e din Congo şi trăieşte de cinci ani în România. Unde nu-i prea place, pentru că oamenii se uită prea curioşi la el şi îi pun prea multe întrebări. (I. P.)

● Printre cele mai kitschoase emisiuni ale momentului se numără Mărul discordiei, la Prima TV, în care trei fufe (nu le pot numi altfel, în acest context, deşi ideea ar fi că întruchipează trei zeiţe) se lasă cucerite de o gaşcă de hăndrălăi, se pupă ba cu unul, ba cu altul şi le dau, la final, cîte un grotesc măr aurit. Pe lîngă toate acestea, Un show păcătos se poate numi emisiune de artă şi cultură. (A. P.)

● N-au dispărut căutătorii imposibilului (cum credeam), ei mai apar cînd şi cînd, pe alocuri, discret. Am dat de unul într-un anunţ din ziarul Ring de vineri, 8 noiembrie 2013, care spunea: „Caut persoane motivate pentru o viaţă de calitate“. (D. S.)

● Ştiri recente: cinci tineri din Bordeaux au furat o lamă de la circ (botezată Serge le Lama) şi au plimbat-o cu tramvaiul, nouă porci mistreţi au trecut strada în Mănăştur, un cartier din Cluj, guvernul indian a pornit o operaţiune de săpături masive în regiunea Uttar Pradesh, ca să găsească aurul care i-a apărut în vis unui înţelept, telescopul spaţial Kepler a găsit 833 de noi planete, dintre care pe 104 ar fi posibilă viaţa, britanicii au inventat îngheţata fosforescentă (prin sinstetizarea proteinei luminiscente de la meduze), oamenii de ştiinţă au descoperit un ligament nou în genunchi (ligamentul anterolateral). În lumea asta nici să te plictiseşti nu mai poţi. (L. V.)

● Gara terminus, evident Capitala. Călătorii blocaţi în spatele uşilor închise; în schimb, uşile care dau în reţeaua ferată se deschid „automat“. Conductorul, de pe peron: „Apăsaţi pe manivela de sus, stînga. Din stînga sus, am spus. În jos, cu putere, trageţi tare, înspre tine. Acum în dreapta. Apasă pe butonul verde din dreapta, sus. Aşa. Vezi că s-a deschis?“ ICQ 1745 – instrucţiuni de folosire. (R. M.

DIN CAUZA STATULUI DE NESTĂPÎNIT,
TOT MAI DES AUZIM DESPRE ĂIA
CARE FAC BANI ÎNTR-UN CÎINE

● Acum nişte milioane de ani, din cauza microbilor heterotrofici care populau planeta, Pămîntul avea culoarea mov şi mirosea a ou stricat. Oare cum ar fi sunat versul lui Éluard pe vremea aia? (M. C.)

● Exasperat de problemele de la locul de muncă, un poliţist din Cluj a cerut statului român să-l eutanasieze. Reporterul care îi lua interviul i-a mulţumit, la final, urîndu-i multă sănătate. La aşa ştire, aşa reporteri. (S. G.)

● Furia taxării e de nestăpînit. Guvernul Ponta vrea să impoziteze tot ce mişcă – ba chiar şi ce nu mişcă, adică tot felul de construcţii. Printre construcţiile speciale care vor fi, din cîte se pare, impozitate, începînd cu anul viitor se numără şi coşurile de fum. Cu fumăritul intrăm într-o nouă eră veche. Spre Evul Mediu, tot înainte! (M. M.)

● Tot mai des, la meteo, auzim despre „temperatura din termometre“. Dacă tot e o modă, de ce n-am extinde formula şi la „kilogramele din cîntar“, „lungimea din ruletă“, „nivelul rîului din hidrometru“, „volumul gazelor din contor“ sau „IQ-ul din chestionar“. Mai e şi clişeul cu „mercurul din termometre“, care parcă ia amploare tot mai mare pe măsură ce termometrele devin mai electronice. (A. M.)

● Potrivit unui sondaj realizat de Nouvel Observateur, 73% din francezi se declară fericiţi cu şi la locul lor de muncă. Probabil că restul de 27% sînt ăia care fac cîte o grevă pe zi. (L. V.)

● Am auzit la radio o doamnă care face training-uri pe bani europeni zicînd aşa: „Femeile îşi pot deschide o mică afacere acasă; va fi o afacere de tip home business.“ Drept pentru care mă gîndesc şi eu să-mi deschid un magazin de tip shop. Sau mai bine să scriu o carte de tip book. (M. V.)

● Strada cu cel mai frumos nume din Salonic e Bubulina. Iar duhul oraşului sînt sigură că s-a ascuns într-un cîine negru, imens, cu care te întîlneşti la orice oră din zi şi din noapte, oriunde te-ai duce. (A. M. S.)

ROMÅNIA TREBUIE SĂ FIE ŞI EA 
PE UNDEVA ÎN SECOLUL TRECUT, 
ÎN AER

● În topul din acest an al ţărilor cu cea mai bună cotă de inovaţii datorate investiţiilor în cercetare, Europa stă cel mai bine: pe primul loc e, din nou, Elveţia, urmată de Suedia, Marea Britanie, Olanda, SUA, Finlanda, Honk Kong, Singapore, Danemarca şi Irlanda. Interesantă e însă şi lista ţărilor cu cel mai mare salt faţă de anii precedenţi: Moldova, Uganda, Armenia, Vietnam, Mongolia, Georgia, Muntenegru, Tadjikistan ş.a. România trebuie să fie şi ea pe undeva, dar nu apare menţionată în articolul din Scientific American. (M. C.)

● Mă întrebam, zilele trecute, care o fi fost, prin 1999, adică în secolul trecut, primul „3,14“ pe care l-am scris în Dilema. Habar n-am, arhiva nu mai există, cel puţin pe net, unde aş putea verifica. Cîte sute oi fi scris cu totul? Cîte semne ar avea, cu toatele? Cred că e un bun exerciţiu pentru prevenirea insomniei: să numeri şiruri de „3,14“, în loc de oi. (S. S.)

● Într-o zi de toamnă, în 77 (troleibuzul, nu anul), un bărbat repeta întruna, ca pe o incantaţie, două cuvinte: GETICA – LOMONOSOV. Cînd spunea GETICA, ridica un deget al mîinii stîngi. Cînd spunea LOMONOSOV, desena cu mîna dreaptă un triunghi în aer. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu, E. Farkas

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.
loto jpeg
Pe ce sparge banii câștigătorul Loto 6/49. Cum a fost surprins românul care s-a îmbogățit peste noapte cu 9,5 milioane de euro
Un bărbat din Galați, care a câștigat marele premiu de 9,58 milioane de euro la Loto 6/49, a atras atenția nu doar prin norocul său incredibil, ci și prin felul în care își trăiește viața.
colesterol jpg
Cum să îți reduci colesterolul „rău” în mod natural
Ai grijă de sănătatea ta și află cum poți să îți ții colesterolul sub control
FUEGO BUN jpg
Cum arată casa în care locuiește Fuego. Și-a transformat piscina în dressing. Ce spun vecinii despre el: „Nu are obiceiul să..”
După ani de muncă intensă și succes în agitația Bucureștiului, Paul Surugiu, cunoscut publicului drept Fuego, a ales să lase în urmă aglomerația capitalei și să se mute într-un loc liniștit, la periferia orașului. Artistul și-a construit o locuință impresionantă.
Marcel Ciolacu declaratii dupa alegerile parlamentare 2024  Foto Inquam Photos  Octav ganea (2) jpg
De ce nu poate fi Marcel Ciolacu viitorul premier
Furia populaţiei care a dus la vot 3,5 milioane alegători pentru Georgescu şi Simion este îndreptată împotriva conducerii ţării din ultimii patru ani, adică împotriva lui „Nicu şi Marcel” şi a preşedintelui Iohannis, păstorul acestei guvernări.
ROMPAP articol decembrie jpg
Crăciunul înseamnă gesturi frumoase, nu risipă
În luna decembrie, Crăciunul aduce daruri, bucurii și momente petrecute alături de cei dragi. Totuși, în spatele fiecărui cadou împachetat cu grijă, se ascunde o responsabilitate importantă: grija pentru mediu.