Cu ochii-n 3,14
SINGURA MODALITATE
PRIN CARE POATE FI OPRITĂ
CREŞTEREA RISCULUI DE PETRECERE
A TIMPULUI LIBER ÎNTR-UN CIMITIR
ESTE CONSTRUIREA MAI MULTOR
CONEXIUNI PENTRU MERSUL PE JOS
• Oamenii de ştiinţă aproape că au ajuns în unanimitate la concluzia (vezi numărul curent din Scientific American) că singura modalitate prin care poate fi oprită încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili este construirea cît mai multor centrale nucleare. Cum preferaţi sfîrşitul lumii: lung şi agonizant sub temperaturi insuportabile sau rapid şi spectaculos printr-o explozie? (M. C.)
• Doi cercetători britanici au studiat 785 de studii publicate începînd cu 1946 şi au alcătuit o listă cu 15 efecte secundare ale rîsului. Printre ele: leşin, ruptură miocardică, creşterea riscului de colaps pulmonar, emfizem, dislocarea maxilarului. Să văd eu acuma cine mai rîde la „3,14“. (L. V.)
• Am aflat, de la o profesoară de română, că elevii ei bucureşteni nu mai înţeleg mai nimic din opera literară „La scăldat“ de Ion Creangă. O astfel de idee de petrecere a timpului liber nu li se pare deloc fun, îi depăşeşte. Probabil că ar trebui să fie înlocuită cu o altă operă literară care să se intituleze „La piscină“. (A. P.)
• Se ştie că elefanţii mor laolaltă într-un cimitir, dar ce s-a descoperit abia acum e că reptilele preistorice asemănătoare rinocerilor foloseau, acum 24 de milioane de ani, nişte locuri considerate a fi un fel de latrine comunale. Digestie şi moarte! (M. C.)
• Am primit un e-mail prin care eram anunţată, din start, că IBM-ul caută un candidat care are toate calităţile pe care le am eu. Bunăoară, se pare că am cunoştinţe solide într-ale informaticii şi marketingului, cu minimum trei ani de experienţă şi diplomă de la o facultate de marketing. Deşi nu le recunosc, mă bucur că reclama mi-a dat posibilitatea unei conexiuni cu o viaţă paralelă. (S. G.)
• Una dintre micile-mari aberaţii ale Guvernului din acest an este propunerea ca din 2014 să existe o taxă pe traseele montane. De pildă, turiştii care vor să facă drumeţii în Munţii Bucegi trebuie să plătească mai întîi un bilet în valoare de 5 lei. Aşteptăm şi taxe pentru scăldat în mare sau pentru mersul pe jos. (A. P.)
PRIN MODIFICĂRI OARECUM
ÎNDRUMĂTOARE, NIŞTE CERCETĂTORI
DE LA INSTITUTUL SOLAR
PENTRU CERCETAREA SOMNULUI
AU PRELUNGIT VIAŢA
UNOR ZIDARI DOMESTICIŢI
• O ştire importantă pe adevarul.ro: prin modificări genetice, nişte cercetători de la Institutul Buck pentru Cercetarea Vîrstei din California au prelungit viaţa unor viermi de cinci ori. Descoperirea s-ar putea aplica şi la oameni, ceea ce ar însemna că vom putea trăi 4-500 de ani. Ce putem să spunem în faţa unei asemenea descoperiri epocale? Dragi cititori, notaţi-vă în agendă: în decembrie 2413 trebuie să vă reînnoiţi abonamentul la Dilema veche pe 2414. La multe sute de ani! (M. V.)
• După dietele şi „stilul“ de viaţă vegan (adică excluderea oricărui produs animal), prin magazine au apărut şi cosmeticele vegane, cu denumiri oarecum îndrumătoare pentru efectele lor. De exemplu, un tratament pentru mîini „tiny hands“ sau un ser pentru ten „full of grace“ nu lasă nici un dubiu asupra rezultatelor. N-am prea înţeles însă ce va face o sare de baie care se numeşte „keep it fluffy“. (S. G.)
• Studiile arată că planeta Mercur s-a subţiat cu 11 kilometri de la naşterea sistemului solar. Răcirea şi contractările repetate i-au redus dimensiunile şi, peste alte cîteva miliarde de ani, ar putea fi şi ea retrogradată precum Pluto. S-o apreciem pînă nu e prea tîrziu. (M. C.)
• În anul 2012, excavaţiile dintr-o parcare din Leicester, Marea Britanie, au scos la iveală osemintele lui Richard al III-lea, mort în 1483. De atunci, descoperirile se ţin lanţ. Ultima este că Richard al III-lea suferea de bruxism sau bricomanie, adică scrîşnea din dinţi în timpul somnului… Imaginaţi-vă furia unui rege nevoit să doarmă, mai bine de 500 de ani, într-o parcare. (M. P.)
• După autostopişti, deputaţii încearcă să scoată şi apicultorii în afara legii. În noua Lege a Apiculturii se prevede că doar apicultorii care vor prezenta un carnet de stupină vor putea să îşi desfăşoare activitatea legal. E bine că au început cu litera A: autostopişti, apicultori… Pînă la zidari, zilieri, zoofili, mai au! (A. P.)
• Noi analize genetice bazate pe fosile recent descoperite în Belgia arată că, de fapt, cîinii au fost domesticiţi prima dată în Europa, nu în Asia. Se-ntîmpla în urmă cu 18.800 pînă la 32.100 de ani. (M. C.)
CÎND OAMENII MĂSOARĂ
DISTANŢELE PARCURSE ÎN FAŢA
UNUI GHIŞEU, S-AR SIMŢI CINEVA
COMPLET ACOPERIT?
• Din ciclul „Cercetătorii au descoperit că“: „Activitatea sistemului nervos simpatic, ce coordonează impulsurile nervoase către muşchi, înregistrează o creştere atunci cînd oamenii urmăresc exerciţii fizice la televizor.“ Cum ar veni, dacă-l văd pe Mutu cum dă gol, cresc şi performanţele mele de fotbalist. E valabil şi (de fapt, mai ales) invers: pentru că nu l-am mai văzut de mult pe Mutu marcînd, n-am mai reuşit nici eu să dau gol. Logic, nu? (M. M.)
• Gadget-urile anului 2013: bicicleta hibrid cu autonomie de pînă la 48 de kilometri; cîntarul care-ţi analizează masa musculară, îţi măsoară tensiunea etc.; Gooogle Chromecast, un device care-ţi transformă tableta, smartphone-ul sau laptop-ul în telecomandă pentru Internetul la televizor; HAPIfork, o furculiţă high-tech care-ţi controlează viteza cu care mănînci şi-ţi introduce datele privind propria alimentaţie în smartphone sau laptop; Liftware Spoon, o lingură mecanizată care reduce 75% din tremurul celor afectaţi de Parkinson; StickNFind, un device care, ataşat de lucrurile predispuse a fi rătăcite (chei, tenişi etc.), te ajută să le găseşti cu smartphone-ul; un senzor care, ataşat zgardei, măsoară distanţele parcurse şi energia consumată de cîini de-a lungul zilei; Siva Cycle Atom, un generator care, ataşat pedalei bicicletei, se încarcă cu energie pe care o poţi transfera apoi, printr-un USB, oricărui device electronic, şi 3-D Mobile Sensor, o minicameră mobilă care filmează ceva ce poate fi transferat apoi în 3D. (M. C.)
• A fi sau a nu fi poştal: în Poşta de la Toporaşi, un anunţ în faţa unui ghişeu: AICI NU ESTE GHIŞEU. (D. S.)
• O studentă din Italia a fost fotografiată, în timpul unei mişcări de protest, cînd îl săruta pe un poliţist pe casca „din dotare“, iar fotografia a făcut înconjurului Internetului. Sindicatul poliţiştilor a dat-o în judecată pentru „hărţuire sexuală şi ultraj“. Şeful sindicatului a motivat astfel: „Dacă ar fi sărutat-o el pe ea, ar fi ieşit scandal, s-ar fi declanşat al treilea război mondial.“ Mă rog, e un punct de vedere. Dar mă întreb: ce s-ar întîmpla dacă, la o mişcare de protest, poliţiştii şi jandarmii ar primi ordinul „Sărutaţi-i pe protestatari!“? S-ar simţi cineva mai hărţuit decît atunci cînd primeşte un baston pe spinare? (M. V.)
• Faptul că am reuşit să plătesc toate taxele şi să am dosarul complet (pentru a mă putea prezenta la examenul pentru carnetul de conducere) m-a făcut imediat să mă simt victorioasă. Obţinerea carnetului a devenit, pentru moment, un scop secundar. (A. M. S.)
• În 2013, în lume s-au aruncat nu mai puţin de 54 de milioane de tone de produse electronice, adică cam 20 de kilograme pentru fiecare cap de locuitor al Terrei. Pînă în 2017 se estimează că greutatea totală de deşeuri electronice va depăşi de 11 ori greutatea Piramidei din Gizeh. În acest moment, SUA produc 10,4 milioane de „e-gunoi“, în timp ce China produce 8 milioane. Pe cap de locuitor, Qatarul aruncă la gunoi cele mai multe deşeuri electronice. În viitor solul va fi acoperit cu carcase de smartphone-uri şi laptop-uri. (M. C.)
Foto: R.D. Tomescu