Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

SINGURA MODALITATE 
PRIN CARE POATE FI OPRITĂ
CREŞTEREA RISCULUI DE PETRECERE
A TIMPULUI LIBER ÎNTR-UN CIMITIR
ESTE CONSTRUIREA MAI MULTOR
CONEXIUNI PENTRU MERSUL PE JOS 

• Oamenii de ştiinţă aproape că au ajuns în unanimitate la concluzia (vezi numărul curent din Scientific American) că singura modalitate prin care poate fi oprită încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili este construirea cît mai multor centrale nucleare. Cum preferaţi sfîrşitul lumii: lung şi agonizant sub temperaturi insuportabile sau rapid şi spectaculos printr-o explozie? (M. C.)

• Doi cercetători britanici au studiat 785 de studii publicate începînd cu 1946 şi au alcătuit o listă cu 15 efecte secundare ale rîsului. Printre ele: leşin, ruptură miocardică, creşterea riscului de colaps pulmonar, emfizem, dislocarea maxilarului. Să văd eu acuma cine mai rîde la „3,14“. (L. V.)

• Am aflat, de la o profesoară de română, că elevii ei bucureşteni nu mai înţeleg mai nimic din opera literară „La scăldat“ de Ion Creangă. O astfel de idee de petrecere a timpului liber nu li se pare deloc fun, îi depăşeşte. Probabil că ar trebui să fie înlocuită cu o altă operă literară care să se intituleze „La piscină“. (A. P.)

• Se ştie că elefanţii mor laolaltă într-un cimitir, dar ce s-a descoperit abia acum e că reptilele preistorice asemănătoare rinocerilor foloseau, acum 24 de milioane de ani, nişte locuri considerate a fi un fel de latrine comunale. Digestie şi moarte! (M. C.)

• Am primit un e-mail prin care eram anunţată, din start, că IBM-ul caută un candidat care are toate calităţile pe care le am eu. Bunăoară, se pare că am cunoştinţe solide într-ale informaticii şi marketingului, cu minimum trei ani de experienţă şi diplomă de la o facultate de marketing. Deşi nu le recunosc, mă bucur că reclama mi-a dat posibilitatea unei conexiuni cu o viaţă paralelă. (S. G.)

• Una dintre micile-mari aberaţii ale Guvernului din acest an este propunerea ca din 2014 să existe o taxă pe traseele montane. De pildă, turiştii care vor să facă drumeţii în Munţii Bucegi trebuie să plătească mai întîi un bilet în valoare de 5 lei. Aşteptăm şi taxe pentru scăldat în mare sau pentru mersul pe jos. (A. P.)

PRIN MODIFICĂRI OARECUM
ÎNDRUMĂTOARE, NIŞTE CERCETĂTORI
DE LA INSTITUTUL SOLAR 
PENTRU CERCETAREA SOMNULUI 
AU PRELUNGIT VIAŢA 
UNOR ZIDARI DOMESTICIŢI  

• O ştire importantă pe adevarul.ro: prin modificări genetice, nişte cercetători de la Institutul Buck pentru Cercetarea Vîrstei din California au prelungit viaţa unor viermi de cinci ori. Descoperirea s-ar putea aplica şi la oameni, ceea ce ar însemna că vom putea trăi 4-500 de ani. Ce putem să spunem în faţa unei asemenea descoperiri epocale? Dragi cititori, notaţi-vă în agendă: în decembrie 2413 trebuie să vă reînnoiţi abonamentul la Dilema veche pe 2414. La multe sute de ani! (M. V.)

• După dietele şi „stilul“ de viaţă vegan (adică excluderea oricărui produs animal), prin magazine au apărut şi cosmeticele vegane, cu denumiri oarecum îndrumătoare pentru efectele lor. De exemplu, un tratament pentru mîini „tiny hands“ sau un ser pentru ten „full of grace“ nu lasă nici un dubiu asupra rezultatelor. N-am prea înţeles însă ce va face o sare de baie care se numeşte „keep it fluffy“. (S. G.)

• Studiile arată că planeta Mercur s-a subţiat cu 11 kilometri de la naşterea sistemului solar. Răcirea şi contractările repetate i-au redus dimensiunile şi, peste alte cîteva miliarde de ani, ar putea fi şi ea retrogradată precum Pluto. S-o apreciem pînă nu e prea tîrziu. (M. C.)

• În anul 2012, excavaţiile dintr-o parcare din Leicester, Marea Britanie, au scos la iveală osemintele lui Richard al III-lea, mort în 1483. De atunci, descoperirile se ţin lanţ. Ultima este că Richard al III-lea suferea de bruxism sau bricomanie, adică scrîşnea din dinţi în timpul somnului… Imaginaţi-vă furia unui rege nevoit să doarmă, mai bine de 500 de ani, într-o parcare. (M. P.)

• După autostopişti, deputaţii încearcă să scoată şi apicultorii în afara legii. În noua Lege a Apiculturii se prevede că doar apicultorii care vor prezenta un carnet de stupină vor putea să îşi desfăşoare activitatea legal. E bine că au început cu litera A: autostopişti, apicultori… Pînă la zidari, zilieri, zoofili, mai au! (A. P.)

• Noi analize genetice bazate pe fosile recent descoperite în Belgia arată că, de fapt, cîinii au fost domesticiţi prima dată în Europa, nu în Asia. Se-ntîmpla în urmă cu 18.800 pînă la 32.100 de ani. (M. C.)

CÎND OAMENII MĂSOARĂ
DISTANŢELE PARCURSE ÎN FAŢA 
UNUI GHIŞEU, S-AR SIMŢI CINEVA
COMPLET ACOPERIT? 

• Din ciclul „Cercetătorii au descoperit că“: „Activitatea sistemului nervos simpatic, ce coordonează impulsurile nervoase către muşchi, înregistrează o creştere atunci cînd oamenii urmăresc exerciţii fizice la televizor.“ Cum ar veni, dacă-l văd pe Mutu cum dă gol, cresc şi performanţele mele de fotbalist. E valabil şi (de fapt, mai ales) invers: pentru că nu l-am mai văzut de mult pe Mutu marcînd, n-am mai reuşit nici eu să dau gol. Logic, nu? (M. M.)

• Gadget-urile anului 2013: bicicleta hibrid cu autonomie de pînă la 48 de kilometri; cîntarul care-ţi analizează masa musculară, îţi măsoară tensiunea etc.; Gooogle Chromecast, un device care-ţi transformă tableta, smartphone-ul sau laptop-ul în telecomandă pentru Internetul la televizor; HAPIfork, o furculiţă high-tech care-ţi controlează viteza cu care mănînci şi-ţi introduce datele privind propria alimentaţie în smartphone sau laptop; Liftware Spoon, o lingură mecanizată care reduce 75% din tremurul celor afectaţi de Parkinson; StickNFind, un device care, ataşat de lucrurile predispuse a fi rătăcite (chei, tenişi etc.), te ajută să le găseşti cu smartphone-ul; un senzor care, ataşat zgardei, măsoară distanţele parcurse şi energia consumată de cîini de-a lungul zilei; Siva Cycle Atom, un generator care, ataşat pedalei bicicletei, se încarcă cu energie pe care o poţi transfera apoi, printr-un USB, oricărui device electronic, şi 3-D Mobile Sensor, o minicameră mobilă care filmează ceva ce poate fi transferat apoi în 3D. (M. C.)

• A fi sau a nu fi poştal: în Poşta de la Toporaşi, un anunţ în faţa unui ghişeu: AICI NU ESTE GHIŞEU. (D. S.)

• O studentă din Italia a fost fotografiată, în timpul unei mişcări de protest, cînd îl săruta pe un poliţist pe casca „din dotare“, iar fotografia a făcut înconjurului Internetului. Sindicatul poliţiştilor a dat-o în judecată pentru „hărţuire sexuală şi ultraj“. Şeful sindicatului a motivat astfel: „Dacă ar fi sărutat-o el pe ea, ar fi ieşit scandal, s-ar fi declanşat al treilea război mondial.“ Mă rog, e un punct de vedere. Dar mă întreb: ce s-ar întîmpla dacă, la o mişcare de protest, poliţiştii şi jandarmii ar primi ordinul „Sărutaţi-i pe protestatari!“? S-ar simţi cineva mai hărţuit decît atunci cînd primeşte un baston pe spinare? (M. V.)

• Faptul că am reuşit să plătesc toate taxele şi să am dosarul complet (pentru a mă putea prezenta la examenul pentru carnetul de conducere) m-a făcut imediat să mă simt victorioasă. Obţinerea carnetului a devenit, pentru moment, un scop secundar. (A. M. S.)

• În 2013, în lume s-au aruncat nu mai puţin de 54 de milioane de tone de produse electronice, adică cam 20 de kilograme pentru fiecare cap de locuitor al Terrei. Pînă în 2017 se estimează că greutatea totală de deşeuri electronice va depăşi de 11 ori greutatea Piramidei din Gizeh. În acest moment, SUA produc 10,4 milioane de „e-gunoi“, în timp ce China produce 8 milioane. Pe cap de locuitor, Qatarul aruncă la gunoi cele mai multe deşeuri electronice. În viitor solul va fi acoperit cu carcase de smartphone-uri şi laptop-uri. (M. C.)

Foto: R.D. Tomescu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
image png
Cum a reacționat o femeie pe care soțul a înșelat-o cu „duduia” de la cantină: „Are în jur de 60 de ani și defilează prin oraș îmbrăcată ca o tânără de 20 de ani”
Infidelitatea, din nou o problemă care duce la destrămarea relației de cuplu. O tânără de 31 de ani a povestit cum soțul său cu un an mai mare ar fi înșelat-o cu femeia de la cantina locului de muncă, ea în vârstă de 60 de ani.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
LIVE TEXT Aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei se discută azi în Consiliul JAI
România intră în linie dreaptă spre accederea completă la spațiul de liberă circulație european. Ridicarea controalelor la frontierele terestre cu România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, ajunge joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).