Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 516 din 31 decembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

SINGURA MODALITATE 
PRIN CARE POATE FI OPRITĂ
CREŞTEREA RISCULUI DE PETRECERE
A TIMPULUI LIBER ÎNTR-UN CIMITIR
ESTE CONSTRUIREA MAI MULTOR
CONEXIUNI PENTRU MERSUL PE JOS 

• Oamenii de ştiinţă aproape că au ajuns în unanimitate la concluzia (vezi numărul curent din Scientific American) că singura modalitate prin care poate fi oprită încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili este construirea cît mai multor centrale nucleare. Cum preferaţi sfîrşitul lumii: lung şi agonizant sub temperaturi insuportabile sau rapid şi spectaculos printr-o explozie? (M. C.)

• Doi cercetători britanici au studiat 785 de studii publicate începînd cu 1946 şi au alcătuit o listă cu 15 efecte secundare ale rîsului. Printre ele: leşin, ruptură miocardică, creşterea riscului de colaps pulmonar, emfizem, dislocarea maxilarului. Să văd eu acuma cine mai rîde la „3,14“. (L. V.)

• Am aflat, de la o profesoară de română, că elevii ei bucureşteni nu mai înţeleg mai nimic din opera literară „La scăldat“ de Ion Creangă. O astfel de idee de petrecere a timpului liber nu li se pare deloc fun, îi depăşeşte. Probabil că ar trebui să fie înlocuită cu o altă operă literară care să se intituleze „La piscină“. (A. P.)

• Se ştie că elefanţii mor laolaltă într-un cimitir, dar ce s-a descoperit abia acum e că reptilele preistorice asemănătoare rinocerilor foloseau, acum 24 de milioane de ani, nişte locuri considerate a fi un fel de latrine comunale. Digestie şi moarte! (M. C.)

• Am primit un e-mail prin care eram anunţată, din start, că IBM-ul caută un candidat care are toate calităţile pe care le am eu. Bunăoară, se pare că am cunoştinţe solide într-ale informaticii şi marketingului, cu minimum trei ani de experienţă şi diplomă de la o facultate de marketing. Deşi nu le recunosc, mă bucur că reclama mi-a dat posibilitatea unei conexiuni cu o viaţă paralelă. (S. G.)

• Una dintre micile-mari aberaţii ale Guvernului din acest an este propunerea ca din 2014 să existe o taxă pe traseele montane. De pildă, turiştii care vor să facă drumeţii în Munţii Bucegi trebuie să plătească mai întîi un bilet în valoare de 5 lei. Aşteptăm şi taxe pentru scăldat în mare sau pentru mersul pe jos. (A. P.)

PRIN MODIFICĂRI OARECUM
ÎNDRUMĂTOARE, NIŞTE CERCETĂTORI
DE LA INSTITUTUL SOLAR 
PENTRU CERCETAREA SOMNULUI 
AU PRELUNGIT VIAŢA 
UNOR ZIDARI DOMESTICIŢI  

• O ştire importantă pe adevarul.ro: prin modificări genetice, nişte cercetători de la Institutul Buck pentru Cercetarea Vîrstei din California au prelungit viaţa unor viermi de cinci ori. Descoperirea s-ar putea aplica şi la oameni, ceea ce ar însemna că vom putea trăi 4-500 de ani. Ce putem să spunem în faţa unei asemenea descoperiri epocale? Dragi cititori, notaţi-vă în agendă: în decembrie 2413 trebuie să vă reînnoiţi abonamentul la Dilema veche pe 2414. La multe sute de ani! (M. V.)

• După dietele şi „stilul“ de viaţă vegan (adică excluderea oricărui produs animal), prin magazine au apărut şi cosmeticele vegane, cu denumiri oarecum îndrumătoare pentru efectele lor. De exemplu, un tratament pentru mîini „tiny hands“ sau un ser pentru ten „full of grace“ nu lasă nici un dubiu asupra rezultatelor. N-am prea înţeles însă ce va face o sare de baie care se numeşte „keep it fluffy“. (S. G.)

• Studiile arată că planeta Mercur s-a subţiat cu 11 kilometri de la naşterea sistemului solar. Răcirea şi contractările repetate i-au redus dimensiunile şi, peste alte cîteva miliarde de ani, ar putea fi şi ea retrogradată precum Pluto. S-o apreciem pînă nu e prea tîrziu. (M. C.)

• În anul 2012, excavaţiile dintr-o parcare din Leicester, Marea Britanie, au scos la iveală osemintele lui Richard al III-lea, mort în 1483. De atunci, descoperirile se ţin lanţ. Ultima este că Richard al III-lea suferea de bruxism sau bricomanie, adică scrîşnea din dinţi în timpul somnului… Imaginaţi-vă furia unui rege nevoit să doarmă, mai bine de 500 de ani, într-o parcare. (M. P.)

• După autostopişti, deputaţii încearcă să scoată şi apicultorii în afara legii. În noua Lege a Apiculturii se prevede că doar apicultorii care vor prezenta un carnet de stupină vor putea să îşi desfăşoare activitatea legal. E bine că au început cu litera A: autostopişti, apicultori… Pînă la zidari, zilieri, zoofili, mai au! (A. P.)

• Noi analize genetice bazate pe fosile recent descoperite în Belgia arată că, de fapt, cîinii au fost domesticiţi prima dată în Europa, nu în Asia. Se-ntîmpla în urmă cu 18.800 pînă la 32.100 de ani. (M. C.)

CÎND OAMENII MĂSOARĂ
DISTANŢELE PARCURSE ÎN FAŢA 
UNUI GHIŞEU, S-AR SIMŢI CINEVA
COMPLET ACOPERIT? 

• Din ciclul „Cercetătorii au descoperit că“: „Activitatea sistemului nervos simpatic, ce coordonează impulsurile nervoase către muşchi, înregistrează o creştere atunci cînd oamenii urmăresc exerciţii fizice la televizor.“ Cum ar veni, dacă-l văd pe Mutu cum dă gol, cresc şi performanţele mele de fotbalist. E valabil şi (de fapt, mai ales) invers: pentru că nu l-am mai văzut de mult pe Mutu marcînd, n-am mai reuşit nici eu să dau gol. Logic, nu? (M. M.)

• Gadget-urile anului 2013: bicicleta hibrid cu autonomie de pînă la 48 de kilometri; cîntarul care-ţi analizează masa musculară, îţi măsoară tensiunea etc.; Gooogle Chromecast, un device care-ţi transformă tableta, smartphone-ul sau laptop-ul în telecomandă pentru Internetul la televizor; HAPIfork, o furculiţă high-tech care-ţi controlează viteza cu care mănînci şi-ţi introduce datele privind propria alimentaţie în smartphone sau laptop; Liftware Spoon, o lingură mecanizată care reduce 75% din tremurul celor afectaţi de Parkinson; StickNFind, un device care, ataşat de lucrurile predispuse a fi rătăcite (chei, tenişi etc.), te ajută să le găseşti cu smartphone-ul; un senzor care, ataşat zgardei, măsoară distanţele parcurse şi energia consumată de cîini de-a lungul zilei; Siva Cycle Atom, un generator care, ataşat pedalei bicicletei, se încarcă cu energie pe care o poţi transfera apoi, printr-un USB, oricărui device electronic, şi 3-D Mobile Sensor, o minicameră mobilă care filmează ceva ce poate fi transferat apoi în 3D. (M. C.)

• A fi sau a nu fi poştal: în Poşta de la Toporaşi, un anunţ în faţa unui ghişeu: AICI NU ESTE GHIŞEU. (D. S.)

• O studentă din Italia a fost fotografiată, în timpul unei mişcări de protest, cînd îl săruta pe un poliţist pe casca „din dotare“, iar fotografia a făcut înconjurului Internetului. Sindicatul poliţiştilor a dat-o în judecată pentru „hărţuire sexuală şi ultraj“. Şeful sindicatului a motivat astfel: „Dacă ar fi sărutat-o el pe ea, ar fi ieşit scandal, s-ar fi declanşat al treilea război mondial.“ Mă rog, e un punct de vedere. Dar mă întreb: ce s-ar întîmpla dacă, la o mişcare de protest, poliţiştii şi jandarmii ar primi ordinul „Sărutaţi-i pe protestatari!“? S-ar simţi cineva mai hărţuit decît atunci cînd primeşte un baston pe spinare? (M. V.)

• Faptul că am reuşit să plătesc toate taxele şi să am dosarul complet (pentru a mă putea prezenta la examenul pentru carnetul de conducere) m-a făcut imediat să mă simt victorioasă. Obţinerea carnetului a devenit, pentru moment, un scop secundar. (A. M. S.)

• În 2013, în lume s-au aruncat nu mai puţin de 54 de milioane de tone de produse electronice, adică cam 20 de kilograme pentru fiecare cap de locuitor al Terrei. Pînă în 2017 se estimează că greutatea totală de deşeuri electronice va depăşi de 11 ori greutatea Piramidei din Gizeh. În acest moment, SUA produc 10,4 milioane de „e-gunoi“, în timp ce China produce 8 milioane. Pe cap de locuitor, Qatarul aruncă la gunoi cele mai multe deşeuri electronice. În viitor solul va fi acoperit cu carcase de smartphone-uri şi laptop-uri. (M. C.)

Foto: R.D. Tomescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Lopes jpg
Fost antrenor al lotului brazilian de gimnastică, condamnat la 109 ani de închisoare!
Lumea sportului din „Țara Cafelei“ a fost zguduită de o știre-bombă.
Burleanu
România vorbelor goale: Naționala, batjocorită de niște oameni care una spun, alta fac
O trecere în revistă a declarațiilor oferite de Răzvan Burleanu, Mihai Stoichiță și Edward Iordănescu, de la începutul anului până acum, ne oferă un tablou șocant.
disparuta olt foto ipj olt png
Dispariția tinerei din Olt, telenovelă. Alina a ajuns în Anglia și nu se mai întoarce acasă
Tânăra de 26 ani, din Văleni, Olt, a cărei dispariție a fost anunțată marți, 4 octombrie 2022, a fost găsită. Alina a vorbit cu polițiștii și le-a spus că este bine, dar că nu se întoarce acasă.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.