Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A TE PROTEJA DE MULTE
ALTELE (VIAŢA ÎN ROCHIE ALBĂ, 
80 DE ADEPŢI AI UNUI ZIAR LOCAL
ETC.), AR TREBUI ÎNFIINŢAT 
UN PARTID AL SOMNULUI 

● Săptămînalul german Die Zeit publică, la pagina de „Călătorii“, un articol în care inventariază cele şase obiecte care n-ar trebui să-ţi lipsească din bagaje atunci cînd pleci la drum. Acestea sînt: batic/eşarfă/văl (de pus pe cap pentru a te proteja de soare sau de miliţiile islamice), cîrnaţi afumaţi (se păstrează bine; cei originali, germani, au mare succes, sînt buni de dat şpagă), plicuri de ceai negru (previne eventuala constipaţie după o schimbare de regim alimentar), dopuri de plută (cu cît mai multe, cu atît mai bine: cică ţin insectele la distanţă), saci de plastic (ca să nu te uzi la picioare, încalţi sacul înaintea ghetelor) şi, bineînţeles, un cuţit (fiindcă nu se ştie niciodată). Călătorie plăcută! (M. M.)

● La ce mai sînt buni părinţii, mai nou (printre multe, multe altele): să-ţi dea like-uri la postările de pe Facebook. Măcar ştii că sînt sincere. (A. P.)

● Un canal norvegian de televiziune a inventat Piip-show, un reality-show cu păsări. Timp de trei luni, puteţi urmări „secundă cu secundă“ viaţa unor păsări într-o căsuţă-cafenea construită special pentru ele. Ideea mi se pare minunată, mai ales că, de cîteva zile încoace, sînt trezită la 4 dimineaţa de o privighetoare nou venită la noi în cartier şi mi-ar plăcea foarte tare să ne uităm la emisiunea asta împreună, în nopţile în care nu mai pot să adorm la loc. (L. V.)

● Glenn McDuffie, marinarul care sărută o femeie în rochie albă în Times Square în iconica fotografie a lui Alfred Eisenstaedt făcută pe14 august 1945, în ziua victoriei asupra Japoniei, a murit săptămîna trecută, în vîrstă de 86 de ani. (M. C.)

● Time a făcut un clasament cu 100 de oraşe ai căror locuitori sînt cei mai prinşi de moda selfie-urilor (pozele pe care ţi le faci singur cu telefonul). Pe locul întîi a ieşit Makati, capitala economică a statului Filipine, cu 258 de amatori de selfie-uri la 100.000 de locuitori. Parisul se plasează pe locul 17, cu 80 de adepţi ai acestor fotografii la 100.000 de persoane. Cum au ajuns cei de la Time la aceste rezultate pare nebunie curată: au alcătuit o bază de date cu 400.000 de selfie-uri postate pe Instagram şi au studiat 459 de oraşe unde au fost localizate. (A. M. S.)

● Cinci indivizi au devalizat, într-o sîmbătă a lunii martie, un stand de ouă Kinder dintr-o boulangerie din Pas-de-Calais. Poliţia a reuşit să recupereze doar 36 din cele 48 de ouă de ciocolată. Potrivit unui ziar local, trei dintre cei cinci suspecţi ar avea „un cazier impunător“. (L. V.)

● De pe site-urile medicale: „Buna ziua. Am si eu o problema si nu styu cum sa scap de ea. Intr-o seara ma durea spatele si m-am dat cu taina ursilor pe spate, dupa aceea m-am spalat pe maini mam pus in pat si am pus mana pe penis si a inceput sa ma arda glandul de la crema aceea, am mers repede sub dus si am tynut dusul pe gland ca ma ardea foarte tare. etc. etc.“. Vedeţi ce păţiţi dacă vă daţi cu Taina Urşilor şi dup-aia puneţi mîna unde nu trebuie? (A. P.)

● Potrivit unui sondaj al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă din SUA, 25% din americani cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului, şi nu invers. Un studiu similar, efectuat de Uniunea Europeană în 2005, arăta că 34% din europeni cred acelaşi lucru. Lucrurile nu stau mai bine nici în Asia. Ar trebui înfiinţat un partid al geocentriştilor, ar avea şanse reale. (M. P.)

● După ce săptămîna trecută am aflat, dintr-o invitaţie la o conferinţă de presă, că există Ziua Mondială a Rinichiului, săptămîna aceasta, tot dintr-o asemenea invitaţie, am aflat că există şi Ziua Mondială a Somnului. Dacă, în primul caz, mă întrebam ce urări ai putea face, la al doilea nu mai am nici un dubiu. Somn uşor, aşadar. (S. G.)

CEVA CE NU ŞTIAŢI: NORMALITATEA
PARE A SE TRANSFORMA 
ÎNTR-UN OBIECT DE MONITORIZARE
A CELOR MAI FRECVENTE 
SCAUNE ALTERNATIVE 

● Cum pe 14 martie a fost Ziua Internaţională a Numărului Pi, iată ceva ce nu ştiaţi despre acest număr. Nişte tocilari au inventat un dialect numit pilish în care numărul literelor din cuvintele succesive coincide cu cifrele numărului Pi. Un anume Mike Keith a scris cartea Not a Wake (Vinculum Press, 2010) integral în dialectul pilish. Iar recordul pentru memorarea celor mai multe cifre ale numărului Pi este deţinut în continuare de chinezul Chao Lu care, în 2005, a recitat din memorie nu mai puţin de 67.890 de poziţii. (M. C.)

● Ceva din moravurile de restaurant s-a mai schimbat: chelnerul nu mai este, mereu, stăpînul nostru. Am asistat, de curînd, în două restaurante, la scene în care clienţii nemulţumiţi au chemat chelnerul şi responsabilul de sală şi le-au explicat, cu lux de amănunte, ce nu era OK în mîncarea lor. Aceştia şi-au cerut scuze spăsiţi şi nu le-au taxat felurile respective, ba chiar s-au oferit să le aducă altele în loc. Încă o turnură către normalitatea posibilă. (I. P.)

● Eurosport transmite Cupa Mondială la fotbal feminin sub 17 ani, care se desfăşoară în Costa Rica. Pentru cei obişnuiţi cu nivelul la care se desfăşoară acest joc în Champions League, în campionatele europene şi chiar în cel din România, ceea ce se transmite din Costa Rica pare a fi cu totul altceva. Mingea de fotbal pare a se transforma într-un obiect de tortură, mare şi greu, un fel de minge medicinală. Iar cînd bietele fete trebuie să dea cu capul, jocul devine o adevărată grozăvie. (A. M.)

● Scenă live într-un supermarket bucureştean: „Ce aveţi în traistă?“ (n.b. – sacoşă de pînză inscripţionată Saeculum). „O carte.“ „Aţi luat-o de la noi!“ „N-am ştiut că aveţi stand; dar dvs. nu aveţi sistem de monitorizare video? (!!!) Oricum, e cu dedicaţie.“ „Şi ce dacă?“ „Înseamnă că e cartea mea, îmi e dedicată…“ „Ce vorbeşti?! Îl sun pe agentul de pază.“ Conversaţie la mobil în detaliu, ecou prelungit. Rezoluţie: „Dă-i dedicaţia şi opreşte cartea.“ Din nou pourparlers… Iarăşi telefon agent de pază. Rezoluţia 2: „Las-o dracu’ cu dedicaţia ei cu tot.“ Cu drag – aşa suna dedicaţia. (R. M.)

● Dacă e s-o credem pe Laura Wattenberg, „expert în onomastică“ şi autoarea blog-ului babynamewizard.com, numărul copiilor americani botezaţi cu nume de arme este în creştere. Iată şi o listă a celor mai frecvente: Beretta, Browning, Cannon, Colt, Gauge, Gunner, Kimber, Magnum, Remington, Ruger, Savage, Shooter, Trigger şi Wesson. (M. C.)

● Autobuzul opreşte în faţa Spitalului Floreasca. Vizavi, pe trotuar, se vede întinsă o masă mare. Şase bărbaţi stau pe scaune. Beau, mănîncă şi vorbesc. Lumea trece pe lîngă ei, dar lor nu le pasă. Noi ne uităm ca la spectacol. Nimeni nu zice nimic cît stă autobuzul în staţie. Apoi, de undeva din spate, se aude un comentariu dezarmant de empatic: „Bieţii oameni, sigur au o rudă în spital şi o veghează.“ (A. M. S.)

● Alte nume de firme din Iaşi: Ghips Biruinţa SRL, Motive SRL, Casa Cu Pietre SRL, Morfeu Granit Funerar SRL, Universul Remediilor SRL, Curierat Şi Alte Activităţi SRL, Sintagma SRL, Alternative Sociale SRL, Hai La Ursu Şi Băieţii SRL, Consecutiv SRL, Spontan Group SRL, Crama Lui Tata SRL, Deja Vu Spirit SRL, Trans Gigel SRL, Oameni Şi Companii SRL, Discret SRL, Basarabia Racul SRL, Studio Amintiri Preţioase SRL, Găzduirea Optimă SRL, Produsedeacasă SRL, Cada Nouă SRL, Porţile Orientului SRL, Greeraşu SRL, NGN & Nepoţii SRL, Curs Festiv SRL, Apă Cu Duh SRL, Superiori SRL, Alimentara 70 Cap SRL, Transparenţa SRL, Emoţii Florale SRL, Micul Verde SRL, Fobia SRL, Foc Şi Pară SRL, Pompieru Sting SRL, Formidabil SRL, Senin Cont SRL, Cer Gros SRL, Supernatural SRL, Asta Este SRL. (D. S.)

Foto: Alfred Eisenstaedt, Marius Chivu şi Matei Pleşu

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

image png
Fiica Loredanei Groza a dat lovitura în lumea modei! Imaginile postate cu Elena Boncea i-au luat pe toți prin surprindere
Loredana Groza, una dintre cele mai bune cântărețe ale României, se bucură de un succes remarcabil atât pe plan profesional, cât și personal. Fiica sa, Elena Boncea, o face mândră cu fiecare ocazie. Cu ce reușită și-a încântat mama, descoperiți din rândurile de mai jos.
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.
congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c