Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A TE PROTEJA DE MULTE
ALTELE (VIAŢA ÎN ROCHIE ALBĂ, 
80 DE ADEPŢI AI UNUI ZIAR LOCAL
ETC.), AR TREBUI ÎNFIINŢAT 
UN PARTID AL SOMNULUI 

● Săptămînalul german Die Zeit publică, la pagina de „Călătorii“, un articol în care inventariază cele şase obiecte care n-ar trebui să-ţi lipsească din bagaje atunci cînd pleci la drum. Acestea sînt: batic/eşarfă/văl (de pus pe cap pentru a te proteja de soare sau de miliţiile islamice), cîrnaţi afumaţi (se păstrează bine; cei originali, germani, au mare succes, sînt buni de dat şpagă), plicuri de ceai negru (previne eventuala constipaţie după o schimbare de regim alimentar), dopuri de plută (cu cît mai multe, cu atît mai bine: cică ţin insectele la distanţă), saci de plastic (ca să nu te uzi la picioare, încalţi sacul înaintea ghetelor) şi, bineînţeles, un cuţit (fiindcă nu se ştie niciodată). Călătorie plăcută! (M. M.)

● La ce mai sînt buni părinţii, mai nou (printre multe, multe altele): să-ţi dea like-uri la postările de pe Facebook. Măcar ştii că sînt sincere. (A. P.)

● Un canal norvegian de televiziune a inventat Piip-show, un reality-show cu păsări. Timp de trei luni, puteţi urmări „secundă cu secundă“ viaţa unor păsări într-o căsuţă-cafenea construită special pentru ele. Ideea mi se pare minunată, mai ales că, de cîteva zile încoace, sînt trezită la 4 dimineaţa de o privighetoare nou venită la noi în cartier şi mi-ar plăcea foarte tare să ne uităm la emisiunea asta împreună, în nopţile în care nu mai pot să adorm la loc. (L. V.)

● Glenn McDuffie, marinarul care sărută o femeie în rochie albă în Times Square în iconica fotografie a lui Alfred Eisenstaedt făcută pe14 august 1945, în ziua victoriei asupra Japoniei, a murit săptămîna trecută, în vîrstă de 86 de ani. (M. C.)

● Time a făcut un clasament cu 100 de oraşe ai căror locuitori sînt cei mai prinşi de moda selfie-urilor (pozele pe care ţi le faci singur cu telefonul). Pe locul întîi a ieşit Makati, capitala economică a statului Filipine, cu 258 de amatori de selfie-uri la 100.000 de locuitori. Parisul se plasează pe locul 17, cu 80 de adepţi ai acestor fotografii la 100.000 de persoane. Cum au ajuns cei de la Time la aceste rezultate pare nebunie curată: au alcătuit o bază de date cu 400.000 de selfie-uri postate pe Instagram şi au studiat 459 de oraşe unde au fost localizate. (A. M. S.)

● Cinci indivizi au devalizat, într-o sîmbătă a lunii martie, un stand de ouă Kinder dintr-o boulangerie din Pas-de-Calais. Poliţia a reuşit să recupereze doar 36 din cele 48 de ouă de ciocolată. Potrivit unui ziar local, trei dintre cei cinci suspecţi ar avea „un cazier impunător“. (L. V.)

● De pe site-urile medicale: „Buna ziua. Am si eu o problema si nu styu cum sa scap de ea. Intr-o seara ma durea spatele si m-am dat cu taina ursilor pe spate, dupa aceea m-am spalat pe maini mam pus in pat si am pus mana pe penis si a inceput sa ma arda glandul de la crema aceea, am mers repede sub dus si am tynut dusul pe gland ca ma ardea foarte tare. etc. etc.“. Vedeţi ce păţiţi dacă vă daţi cu Taina Urşilor şi dup-aia puneţi mîna unde nu trebuie? (A. P.)

● Potrivit unui sondaj al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă din SUA, 25% din americani cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului, şi nu invers. Un studiu similar, efectuat de Uniunea Europeană în 2005, arăta că 34% din europeni cred acelaşi lucru. Lucrurile nu stau mai bine nici în Asia. Ar trebui înfiinţat un partid al geocentriştilor, ar avea şanse reale. (M. P.)

● După ce săptămîna trecută am aflat, dintr-o invitaţie la o conferinţă de presă, că există Ziua Mondială a Rinichiului, săptămîna aceasta, tot dintr-o asemenea invitaţie, am aflat că există şi Ziua Mondială a Somnului. Dacă, în primul caz, mă întrebam ce urări ai putea face, la al doilea nu mai am nici un dubiu. Somn uşor, aşadar. (S. G.)

CEVA CE NU ŞTIAŢI: NORMALITATEA
PARE A SE TRANSFORMA 
ÎNTR-UN OBIECT DE MONITORIZARE
A CELOR MAI FRECVENTE 
SCAUNE ALTERNATIVE 

● Cum pe 14 martie a fost Ziua Internaţională a Numărului Pi, iată ceva ce nu ştiaţi despre acest număr. Nişte tocilari au inventat un dialect numit pilish în care numărul literelor din cuvintele succesive coincide cu cifrele numărului Pi. Un anume Mike Keith a scris cartea Not a Wake (Vinculum Press, 2010) integral în dialectul pilish. Iar recordul pentru memorarea celor mai multe cifre ale numărului Pi este deţinut în continuare de chinezul Chao Lu care, în 2005, a recitat din memorie nu mai puţin de 67.890 de poziţii. (M. C.)

● Ceva din moravurile de restaurant s-a mai schimbat: chelnerul nu mai este, mereu, stăpînul nostru. Am asistat, de curînd, în două restaurante, la scene în care clienţii nemulţumiţi au chemat chelnerul şi responsabilul de sală şi le-au explicat, cu lux de amănunte, ce nu era OK în mîncarea lor. Aceştia şi-au cerut scuze spăsiţi şi nu le-au taxat felurile respective, ba chiar s-au oferit să le aducă altele în loc. Încă o turnură către normalitatea posibilă. (I. P.)

● Eurosport transmite Cupa Mondială la fotbal feminin sub 17 ani, care se desfăşoară în Costa Rica. Pentru cei obişnuiţi cu nivelul la care se desfăşoară acest joc în Champions League, în campionatele europene şi chiar în cel din România, ceea ce se transmite din Costa Rica pare a fi cu totul altceva. Mingea de fotbal pare a se transforma într-un obiect de tortură, mare şi greu, un fel de minge medicinală. Iar cînd bietele fete trebuie să dea cu capul, jocul devine o adevărată grozăvie. (A. M.)

● Scenă live într-un supermarket bucureştean: „Ce aveţi în traistă?“ (n.b. – sacoşă de pînză inscripţionată Saeculum). „O carte.“ „Aţi luat-o de la noi!“ „N-am ştiut că aveţi stand; dar dvs. nu aveţi sistem de monitorizare video? (!!!) Oricum, e cu dedicaţie.“ „Şi ce dacă?“ „Înseamnă că e cartea mea, îmi e dedicată…“ „Ce vorbeşti?! Îl sun pe agentul de pază.“ Conversaţie la mobil în detaliu, ecou prelungit. Rezoluţie: „Dă-i dedicaţia şi opreşte cartea.“ Din nou pourparlers… Iarăşi telefon agent de pază. Rezoluţia 2: „Las-o dracu’ cu dedicaţia ei cu tot.“ Cu drag – aşa suna dedicaţia. (R. M.)

● Dacă e s-o credem pe Laura Wattenberg, „expert în onomastică“ şi autoarea blog-ului babynamewizard.com, numărul copiilor americani botezaţi cu nume de arme este în creştere. Iată şi o listă a celor mai frecvente: Beretta, Browning, Cannon, Colt, Gauge, Gunner, Kimber, Magnum, Remington, Ruger, Savage, Shooter, Trigger şi Wesson. (M. C.)

● Autobuzul opreşte în faţa Spitalului Floreasca. Vizavi, pe trotuar, se vede întinsă o masă mare. Şase bărbaţi stau pe scaune. Beau, mănîncă şi vorbesc. Lumea trece pe lîngă ei, dar lor nu le pasă. Noi ne uităm ca la spectacol. Nimeni nu zice nimic cît stă autobuzul în staţie. Apoi, de undeva din spate, se aude un comentariu dezarmant de empatic: „Bieţii oameni, sigur au o rudă în spital şi o veghează.“ (A. M. S.)

● Alte nume de firme din Iaşi: Ghips Biruinţa SRL, Motive SRL, Casa Cu Pietre SRL, Morfeu Granit Funerar SRL, Universul Remediilor SRL, Curierat Şi Alte Activităţi SRL, Sintagma SRL, Alternative Sociale SRL, Hai La Ursu Şi Băieţii SRL, Consecutiv SRL, Spontan Group SRL, Crama Lui Tata SRL, Deja Vu Spirit SRL, Trans Gigel SRL, Oameni Şi Companii SRL, Discret SRL, Basarabia Racul SRL, Studio Amintiri Preţioase SRL, Găzduirea Optimă SRL, Produsedeacasă SRL, Cada Nouă SRL, Porţile Orientului SRL, Greeraşu SRL, NGN & Nepoţii SRL, Curs Festiv SRL, Apă Cu Duh SRL, Superiori SRL, Alimentara 70 Cap SRL, Transparenţa SRL, Emoţii Florale SRL, Micul Verde SRL, Fobia SRL, Foc Şi Pară SRL, Pompieru Sting SRL, Formidabil SRL, Senin Cont SRL, Cer Gros SRL, Supernatural SRL, Asta Este SRL. (D. S.)

Foto: Alfred Eisenstaedt, Marius Chivu şi Matei Pleşu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Huiduieli la concertul Coldplay de pe Arena Naţională. Un manelist a cântat in mijlocul concertului. „Mi s-a dus tot cheful” | VIDEO
O apariţie pe cât de neaşteptată, pe atât de neplăcută în timpul concertului trupei britanice de rock Coldplay la primul concert susţinut în România în cadrul turneului „Music of the spheres”.
image
Cine e Babasha și ce spune după momentul de la concertul Coldplay: „Străinii ne apreciază, doar românii nu ne apreciază” VIDEO
Babasha, pe numele său real Vlad Babașa, este originar din Bacău și la ora actuală este foarte popular pe mai multe platforme de streaming audio. Acesta a stârnit controverse după ce a cântat la mult așteptaul concert Coldplay în România, în fața a 50.000 de spectatori.
image
Mărturiile recruților ruși luați prizonieri de război de către ucraineni: „Cu banii ăștia aș trăi regește în Somalia”
Recruți din țări africane și din Asia de Sud care au fost luați prizonieri de război de trupele ucrainene au oferit mărturii despre cum au ajuns să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării, relatează portalul RBC Ucraina.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.