Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

PERSPECTIVA ASUPRA ÎNZĂPEZIRII
(SINGURA FORMĂ DE MIŞCARE 
ÎN SPAŢIILE PUBLICE) 
DEVINE AMEŢITOARE 
CÎND DESCOPERI 
DIFERENŢELE DINTRE LOPEŢI 

● Dacă te uiţi la ei, vezi o pereche de papuci de casă, din pîslă, aparent banali. Dar perspectiva asupra lor devine ameţitoare cînd descoperi (privindu-le talpa) cum se numeşte marca de papuci: IN EXTENSO. (D. S.)

● Culmea înzăpezirii în România: e aşa un viscol afară că nu-ţi vine să scoţi din casă nici măcar un utilaj de deszăpezire. (S. G.)

● O ştire BBC începe ca un limerick: „A 53-year-old man in Irbit…“. E vorba despre un iubitor de poezie din oraşul Irbit (Rusia), care şi-a înjunghiat mortal prietenul, autor de proză, după ce acesta a declarat că proza este singura formă de „literatură adevărată“. Cu patru luni mai devreme, la Rostov-pe-Don, o dispută despre Immanuel Kant s-a soldat cu focuri de armă. Cultura face încă ravagii. În Rusia, cel puţin. (M. P.)

● Reclama cu şpagatul pe oglinzile retrovizoare între două camioane în mişcare, realizată de Jean-Claude Van Damme pentru Volvo, a atins 68 de milioane de vizualizări. Într-un recent interviu pentru Wall Street Journal, Van Damme mărturiseşte cum cascadoria a fost pregătită vreme de cîteva luni şi că filmarea a ieşit din prima, fără duble, dar că a existat o coardă de siguranţă ce nu se vede în clip. „Singurul lucru la care m-am gîndit în timpul cascadoriei a fost muzica Enyei“, spune Van Damme. (M. C.)

● Fostul cancelar Helmut Schmidt a împlinit recent 95 de ani. Este încă foarte activ în viaţa publică. Revista Die Zeit (al cărei mentor este) i-a pregătit o petrecere de ziua lui şi un colocviu la care au venit, printre alţii, Gerhard Schröder şi Henry Kissinger. La petrecere, organizată într-un teatru, n-a mai fumat – deşi e cunoscut că fumează oriunde, chiar şi în spaţiile publice unde e interzis. A spus, în schimb, că i se pare trist că jurnaliştii din ziua de azi nu mai fumează şi nu mai beau şnaps ca pe vremuri. Probabil Herr Schmidt n-a cunoscut jurnalişti români. (M. M.)

● În urma întîmplărilor şi discuţiilor din ultima vreme, tare aş vrea şi eu măcar să înţeleg care sînt diferenţele dintre recentele coduri (portocaliu sau roşu) şi ceva mai strămoşescul viscol. Nu de alta, dar pare că astea noi sînt ceva mult mai rău şi mai neobişnuit. Iarna pe uliţă, de exemplu, ce cod ar avea astăzi? (A. M.)

● Odată cu zăpezile, a apărut o nouă meserie, cea de lopătar. Băieţi mai mult sau mai puţin vînjoşi, înarmaţi cu lopeţi, îşi oferă serviciile de deszăpezire contra unor sume cuprinse între 20 şi 100 de lei. Privindu-i la treabă, pe Şoseaua Ştefan cel Mare, ajungi la concluzia că, înainte de a se reconverti profesional, au lucrat la Primărie, de unde au fost daţi afară pentru incompetenţă: mai mult fac pauze decît muncesc, se opresc să mai tragă dintr-o ţigară, fac conversaţie între ei, iar cînd dau de greu, ori înjură lopeţile care-s de proastă calitate, ori îi cer cetăţeanului care i-a „angajat“ să pună şi el umărul ca să termine mai repede. (A. P.)

CICĂ ÎN TIMPUL 
SCUFUNDĂRII ALTCUIVA 
SIMŢI MIROS DE VORBĂ  

● Cică în două zile de viscol, trenurile au întîrziat… doi ani (toate întîrzierile puse cap la cap). Însă putem gîndi şi aşa: ne urcăm în tren azi şi ajungem la Cluj în 2016, ca într-o călătorie interplanetară. Ştiam eu că România e SF! (A. P.)

● Vioara la care Wallace Hartley, conducătorul orchestrei, a cîntat compoziţia „Nearer, My God, To Thee“ pentru a-i linişti pe pasageri în timpul scufundării „Titanicului“ tocmai a fost vîndută la licitaţie cu suma de 1,2 milioane de euro. (M. C.)

● O femeie din Marea Britanie doreşte să-i ia soţului (de care s-a despărţit) rinichiul pe care i l-a donat pe vremea cînd erau împreună. Samantha, în vîrstă de 41 de ani, susţine că soţul a înşelat-o cu cea mai bună prietenă, el nu recunoşte, dar nu mai contează. Femeia a declarat: „Nu pot să cred că acum are şansa la o nouă viaţă. Aş vrea să-i iau rinichiul înapoi şi să îl donez altcuiva.“ Divorţurile nu ies bine nici cînd la mijloc sînt case, bani şi maşini. La ce să te aştepţi dacă pîrîţii au de împărţit şi nişte rinichi? (A. M. S.)

Scentee.com a anunţat lansarea unei aplicaţii olfactive pentru iPphone care, atunci cînd primeşti un SMS sau un e-mail sau un „like“ pe FB, eliberează un miros de lavandă sau de trandafiri. În locul alarmei de dimineaţă, simţi miros de cafea proaspăt prăjită, dar, la alegere, poţi avea şi miros de costiţe afumate, cartofi cu unt sau curry. Cum vă miroase tehnologia asta? (M. C.)

● Din ciclul „Iarna nu-i ca vara“. O vorbă care are toate şansele să rămînă în memoria poporului român, greu încercat de istorie şi de viscol, a fost emisă de directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie: „Codul portocaliu e cod portocaliu.“ (M. V.

PERSOANELE RĂBDĂTOARE 
(PE LÎNGĂ TOATE CELELALTE) 
DAU MAI DEPARTE CALEA DREAPTĂ 


● Un cercetător pe nume Osagie K. Obasogie, de la Universitatea Stanford, a publicat un studiu prin care demonstrează că şi persoanele nevăzătoare sînt rasiste. I didn’t see it coming! (M. C.)

● Prin Crîngaşi, un cabinet de stomatologie garantează „tratament cu blîndeţe şi răbdare“. O obturaţie de canal, vă rog, blîndă şi răbdătoare. (S. G.)

● Un restaurator de mobilă de pe Bulevardul Carol a vrut să devină global, în felul următor: şi-a tradus, pe lîngă toate celelalte, şi numele în engleză: din Ion Burcea a devenit, evident, John Burch. (I. P.)

● Nu auzisem pînă acum aceste cuvinte, dar în ultima săptămînă le-am auzit de zeci de ori la reporterii TV care transmiteau „de la faţa locului“ despre deszăpeziri şi despre utilajele specifice acestor operaţiuni. Drept care le dau mai departe: şenilata şi şenileta. (M. V.)

● Şi anul ăsta, porumbeii păcii lansaţi de la balconul papal au fost atacaţi de pescăruşi şi deturnaţi de la calea cea dreaptă. La anul, propun să renunţe la porumbei şi să fie lansaţi nişte şoimi cu gheare de oţel. (L. V.)

Foto: D. Goace

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Wizz Air va introduce noi rute cu plecare din București și Cluj-Napoca. Care sunt acestea şi cât costă călătoria
Compania Wizz Air anunţă că va introduce cinci noi curse directe către destinaţii din Europa, cu plecare din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
image
„Îmbrobodirea” femeilor: Ce spun un psiholog și un sociolog despre ultimele declarații ale Arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a rămas în Secolul XVII, spun experții care au analizat ultimele declarații controversate ale acestuia despre faptul că femeile căsătorite ar trebui să poarte capul acoperit.
image
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Un bărbat de 44 de ani a construit o tavernă grecească în propria grădină. El a cheltuit peste 20.000 de euro pentru a putea primi oaspeți din întreaga lume, conform Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.