Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU IEŞIŢI DIN STRATURILE GROASE,
CONSUMAŢI CEL PUŢIN 
29 DE PAGINI ZILNIC, 
EVITAŢI ÎNCEPUTUL 

● Acum trei săptămîni, mă miram de graba autorităţilor de a monta, atît de devreme, podoabele de Crăciun pe bulevarde şi în pieţele publice. Afară erau încă 20 de grade la prînz. Astăzi, pe un frig de-ţi intra în oase şi-o burniţă cumplită, am observat, într-o intersecţie, un „Centru anti-caniculă“, uitat de aceleaşi autorităţi: pe containerul prevăzut cu defibrilator şi aer condiţionat erau recomandări: nu ieşiţi din casă la orele prînzului, consumaţi cel puţin doi litri de apă zilnic, evitaţi alcoolul şi cafeaua. E clar, între meteo şi logică nu e nici o legătură. (M. M.)

● Reţeaua de supraveghere din Beijing (800.000 de camere în tot oraşul, în taxiuri, pe străzi, în săli de clasă, cinematografe etc.), una dintre cele mai extinse şi mai invazive din lume, nu mai poate funcţiona din cauza smogului. South China Morning Post scrie că poluarea a redus vizibilitatea în asemenea măsură încît „nici o cameră de supraveghere nu poate vedea dincolo de straturile groase de particule“. (L. V.)

●În timp ce Bank of England este acuzată de biograful lui Jane Austen că a înfrumuseţat portretul scriitoarei care-l va înlocui pe cel al lui Charles Darwin pe bancnota de 10 lire, o britanică de 29 de ani s-a decis să-şi lase mustaţa să crească în scopul de a aduna bani pentru cercetarea cancerului prin intermediul unei campanii a Fundaţiei Movember. (M. C.)

● 404 – codul oficial de eroare de pe Internet – a fost desemnat cel mai popular termen folosit de vorbitorii de limbă engleză în anul 2013. Pe locul al doilea în acest top se află cuvîntul fail (eşec). Aşadar, viitorul limbii pare virtual, sumbru, cu pagini lipsă („404, Page not found!“). (A. P.)

● Potrivit ziarului sud-coreean Joong Ang, în jur de 80 de persoane ar fi fost executate în şapte oraşe diferite în Coreea de Nord, la începutul lui noiembrie, în faţa locuitorilor, obligaţi să vină şi să privească. Motivul: s-ar fi uitat la programele TV sud-coreene, sub formă de DVD, sau ar fi deţinut o Biblie. În dictaturi se moare din motive din ce în ce mai absurde. (A. M. S.)

„CÎND ÎNCĂ O ADOLESCENTĂ GREA
S-A SCUTURAT ALENE, 
VIBRÎND PE TEME ECONOMICE,
PRIVEŞTE CU MÎNDRIE, 
GÎNDIND MAI REALIST, 
LA RESTUL DE ADOLESCENTE 
CE NU S-AU SCUTURAT“ 

● Dacă nu mai ştiţi cum să uraţi „La mulţi ani!“, există o sumedenie de site-uri cu astfel de mesaje „inedite“. Preferatul meu, pescuit de pe un asemenea site: „Cînd încă o petală din anii tăi frumoşi s-a scuturat alene, vibrînd armonios, priveşte cu mîndrie, gîndind neîncetat, la restul de petale ce nu s-au scuturat.“ (S. G.)

● Anul viitor, în luna februarie, cei de la Marvel vor lansa o bandă desenată cu un nou supererou pe nume Kamala Khan, o adolescentă americană musulmană de origine pakistaneză, în vîrstă de 16 ani. „Fratele ei este foarte conservator, mama ei devine paranoică la gîndul că fata va fi atinsă de vreun băiat, iar tatăl ei vrea să studieze şi să devină doctor“, spun despre familia Kamalei Khan creatorii ei americani, dintre care unul este un musulman convertit. Superputerile Kamalei Khan vin din faptul că-şi poate lungi braţele şi picioarele şi îşi poate modifica forma corpului. Go Kamala! (M. C.)

● Era un banc în care nişte săteni se duc la pustnicul din vîrful muntelui să-l întrebe cum va fi iarna. „O iarnă obişnuită“, le răspunde înţeleptul. Oamenii coboară în vale şi se gîndesc că nu strică totuşi să mai adune nişte lemne, ca să fie siguri că vor trece cu bine prin iarna cea obişnuită. Peste încă vreo săptămînă, prevăzători, sătenii se duc iar la înţelept şi-l întreabă dacă s-a schimbat ceva în viziunea lui. „O să fie o iarnă grea“, zice pustnicul şi, drept urmare, oamenii coboară repede în sat şi adună şi mai multe lemne. Peste încă o săptămînă, iar se duc la pustnic să-l întrebe. „O să fie cea mai grea iarnă de cînd mă ştiu“, zice el de data asta. „Dar de unde ştii tu toate astea, înţeleptule?“, îl întreabă sătenii intrigaţi. „Păi, mă uit şi eu în vale şi văd că oamenii îşi fac mai multe provizii de lemne ca niciodată.“ Tot aşa, recent, guvernul nostru a transferat fonduri suplimentare de sfîrşit de an către autorităţile locale, sub pretextul unor prognozate geruri năprasnice. Meteorologii nu s-au uitat însă la măsurile luate de guvern, aşa că, atunci cînd au fost întrebaţi, s-a descoperit că ei n-aveau habar de nici un ger. Prognozaseră o iarnă normală. (A. M.)

● B1 TV, pe-nserat, o emisiune pe teme economice. Şi o întrebare scrisă pe burtieră, la care răspunsul trebuie trimis prin SMS, iar un SMS costă 0,93 euro fără TVA: „Vă ajung banii pe care îi cîştigaţi lunar?“ 55% au răspuns „nu“. Păi, dacă nu le ajung banii, de ce dau SMS-uri scumpe ca să răspundă la întrebări stupizele? (M. V.)

● Lîngă casa mea, în locul unui restaurant vegan, în care nu prea intra nimeni, a apărut un altul, mai realist şi mai pămîntesc: „La porcul pofticios“. (A. M. S.

ŞI PARCĂ VEZI, 
DIN PERSPECTIVĂ ONOMASTICĂ,
LITERE CÎNTĂTOARE

● „Cîştigă un sos de usturoi la New York!“, te îmbie o reclamă KFC. Şi parcă vezi năvala hoardelor de consumatori în lanţurile KFC newyorkeze, cînd vor fi îndemnaţi prin reclame similare: „Cîştigă un mujdei la Bucureşti!“. (D. S.)

● Ieri am ajuns, din întîmplare, cu taxiul, într-o (mică) intersecţie bucureşteană pe care nu o ştiam şi care, cel puţin din perspectivă onomastică, sună fabulos: cea dintre străzile Turmelor şi Reînvierii. (I. P.)

● Pe un galantar de îngheţată (cofetăria unei alei comerciale de supermarket) stătea scris, cu litere mari şi galbene, ca o mîndrie „locală“ care să atragă privirile: „Avem şi îngheţată de post“. Galantarul era gol. (S. G.)

● Extras din „Lista obiectelor admise la expediere pe riscul expeditorului“ a Poştei Române: „Albine vii, păsări mici cîntătoare, pui de o zi şi porumbei“. Ce s-ar întîmpla oare cu păsările mici necîntătoare, cu puii de două-trei zile sau cu guguştiucii? (M. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Piotr Tolstoi FOTO EPA EFE jpg
Înalt oficial rus, despre folosirea armelor nucleare: Nu va fi nevoie. Armata rusă va cuceri Kievul
Vicepreşedintele Dumei de Stat, Piotr Tolstoi, susține că Rusia nu va recurge la arme nucleare în Ucraina, întrucât poate cuceri Kievul cu ajutorul oamenilor mobilizați recent.
Scoala distrusa in Nikolaev - razboi Ucraina FOTO Profimedia
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski interzice negocierile cu Putin: Armata ucraineană avansează pe frontul de sud
Este a 222-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a semnat un decret privind excluderea oricăror negocieri de pace cu Vladimir Putin.
Cum a explicat un comandant al separatiștilor pro ruși înfrângerile suferite în Ucraina FOTO  Captură Video  jpg
Explicația unui comandant separatist pentru înfrângerile din Ucraina: „Luptăm cu trupe NATO”
Propaganda rusă răspândește cea mai mare teorie a conspirației și anume faptul că NATO ar fi trimis trupe să lupte de partea ucrainenilor, iar principala resursă a taberei adverse o reprezintă informațiile.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.