⬆
DIN POLUL PLUS
Pagina 5
Să spunem NU diavolului – Omilie pentru Postul Paștelui 2022
Nici n-a trecut bine grozăvia unei pandemii – a unei boli contagioase – și Rusia lui Putin dezlănțuie o și mai cumplită pandemie – a nedreptății, a fricii și a violenței – pentru care e greu de găsit un leac pe măsură.
Ospitalitate
Pentru apartenenţa la lumea liberal democratică, Ucraina luptă cu preţul vieţii unor militari și civili, al unor comunităţi asediate sau dislocate.
În secolul Rusiei asiatice, Patriarhia Moscovei s-a separat de lumea ortodoxă
Fostul ofițer KGB sub acoperire – acoperit acum de veșmintele aurite ale patriarhatului – a devenit promotorul oficial al celor mai rudimentare și penibile teze conspiraționiste.
Declarație asupra învățăturii referitoare la „lumea rusă” („russkii mir”)
Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 este o amenințare istorică la adresa unui popor de tradiție creștin ortodoxă.
Marin Tarangul, un nerecunoscut
Întîlnim frecvent la Marin Tarangul acest gest, de a identifica îndărătul oricărei realități spirituale o formă de viață livrată necunoscutului, unui dinamism radical care conduce într-un invizibil luminos.
Nici utopie, nici ideologie
Spaimele copiilor și ale mamelor, spectrul morții iminente, trauma supraviețuitorilor, fuga din calea bombelor, toate fac parte din cohorta de nedreptate și durere pe care oamenii le provoacă semenilor dintr-o sumedenie de false motive, unele dintre ele alimentînd ideologiile puterii.
O libertate fără frînă
Cei care nu pun nici o limită propriei libertăţi se socotesc singurii îndreptăţiţi să aibă libertate.
După Babel 2.0
Reculul istoric, pasiunea erudită a reconstituirii, inteligența detectivistică și propriul talent expozitiv l-au ajutat pe Mircea Mihăieș să cîștige un pariu imposibil: acela de a elucida intraductibilul.
Muzică și cer
Legile polifoniei pot funcționa ca argumente pentru existența lui Dumnezeu.
Un pelerinaj prin Transilvania
Răsfoind somptuosul volum Mănăstiri și biserici din Transilvania (secolele XIII-XVIII), coordonat de părintele Iustin Marchiș (Design Books, 2020), ești adus în prezența unui patrimoniu cultural și religios de o copleșitoare frumusețe și varietate.
Între cenzura (tardivă) și educația critică pentru valorile libertății
Singura victorie durabilă a fostului regim din România a fost una de natură propagandistică, mult mai greu de evacuat decît ruinele industriale ale anilor ʼ80.
Pitagora, daimon-ul școlii sale
Şcoala lui Pitagora reprezintă principalul curent al acelei tradiţii mistice pe care am pus-o în contrast cu tendinţa ştiinţifică.
Identitate și polemică teologică
Cu totul semnificativ este faptul că această definire de sine a Ortodoxiei are loc pe un teren marcat de o diversitate internă, determinată ea însăși de receptivitatea sau de reactivitatea față de mutațiile occidentale post-Reformă.
Speranţa Rădulescu
Era mereu pe drumuri, în căutare, în ofensivă ca să culeagă ceea ce era muzică tradiţională încă vie, „în situaţie” autentică de performare prin satele şi urbele din ţară.
Dragoste cu sila
Vastitatea deconcertantă a teritoriului național crispează elita politică a Rusiei, reușind să o împingă sistematic spre excese paranoice și spre gesturi disproporționate de suspiciune domestică.
O altă lectură a mitului paradiziac
Dumnezeu le-ar fi dat doar „un principiu de progres” graţie căruia ei puteau să se „dezvolte și să ajungă la perfecţiune”.
Creația, răul, muzica
Răul își exercită capacitatea disolutivă şi induce sentimentul epuizant al imposibilității ieșirii din criză.
O voce potrivită pentru „polul plus”
Credinţa îi dă vectorul, tensiunea verticală; cunoaşterea îi dă pofta şi priceperea traseului.
Șapte cetăți ale cunoașterii
Autoarea ne plimbă prin cele șapte cetăți unde – sub conducerea unor monarhi luminați, în rare vremuri de pace, stabilitate politică, prosperitate economică, rafinament intelectual și toleranță religioasă – au înflorit artele și științele.
Sufletul în lume
Simțindu-se străin față de lume, sufletul caută scăparea ce-i va îngădui să iasă din ea pentru a-și redobîndi adevărata lume.
Denis de Rougemont, un autor de redescoperit
Denis de Rougemont a oferit una dintre cele mai subtile și plauzibile demascări moderne ale răului din viețile oamenilor și din istoria ai cărei singuri făuritori își imaginează că sînt.
Refuzul excluziunii
Omul angajat în credinţă n-ar putea oare să aibă „ureche bună” şi pentru alte glasuri religioase care, cu limpezime şi ardenţă, invocă pe Cel transcendent ca pe un intim?
Un reper ortodox în inima Occidentului
Convertit la Ortodoxie, după o tinerețe atee, Clément s-a cufundat în universul biblic și patristic, de unde a extras temele și argumentele unei apologetici creștine contemporane.
Magii și iudeii
Magii intră în scena realității biblice aduși de steaua lor, fac ce au de făcut, părăsesc scena pe alt drum decît cel pe care veniseră și duși sînt.
Iisus copil
Mărturii timpurii atestă că peștera din Betleem era cunoscută și că Nașterea ajunge treptat, alături de Botez, o sărbătoare teofanică.
Steinhardt, adorabil și exemplar
Autorul s-a mișcat mereu – înainte și după anii detenției – în „lumea bună” a elitei bucureștene, păstrînd contactul și cu membrii săi exilați.
Epistolarul lui Steinhardt (I)
Ca și convertirea lui Steinhardt, epistolarul său vorbește despre bucurie și despre minunea prieteniei, despre curaj, libertate și, mai ales, despre Hristos.
Pasiunea recuperării – interviu cu Horia BERNEA
„Duhul ne-a luminat ca să ne dăm seama că muzeul trebuia deschis cu orice preţ.“
Un alt fel de consacrare a Monseniorului Ghika
Avem sub ochi nu doar o operă grafică de înaltă calitate, ci și una de istorie riguros documentată.
Inteligență și inimă
„Omul este singura fiinţă pe pămînt capabilă să prevadă moartea şi singura ce poate dori să supravieţuiască.”
Timpul transfigurat
Olivier Clément a ales să-și prezinte credința sub forma unei reflecții teologice asupra timpului.
„Atenţie, cad îngeri”
Prin 1970 asta era afişat, se spune, la Veneţia, în portalul bisericii Santa Maria della Salute.
Disciplina parabolei
Aceste „schițe” pledează pentru reflecția calmă asupra acelor însușiri menite să facă diferența dintre inerție și fidelitate, reliefînd totodată arta răbdătoare a discernămîntului etic.
Pandemia, între vaccin şi fantasme
Patriarhia are – în valul patru al pandemiei – un discurs echilibrat: îndeamnă spre consultarea medicilor în ceea ce priveşte decizia fiecărui credincios de a se vaccina.
Să facem aici doar ce putem, adică nu chiar totul
A-ți dori o Biserică mută, secularizată, supusă birocratic statului, în stilul despotismului rusesc, nu înseamnă a spori aria libertăților, ci a pleda pentru inexistența Cetății lui Dumnezeu, într-o cetate umană fără Dumnezeu.
O notă savantă la o polemică excesivă - Cum tacet clamat
Capătul de acuzație dezvoltat în text este de a nu fi reformat sau înnoit învățămîntul teologic din România fie din cauza lipsei de implicare, fie dimpotrivă, prin exces de control.
Mirabila Hildegard
Hildegard se bucură de privilegiile unei personalități-vedetă: misterioasele sale miniaturi sînt accesibile nu doar prin somptuoase volume de artă, ci și prin digitalizare.
Rezistenţe faţă de dictatura islamistă
Există, printre musulmani, voci care susţin reflecţia şi interpretarea creatoare a islamului, există opoziţie faţă de integrismul devenit ideologie de luptă.
Un moment liturgic de teologie politică răsăriteană
Structura trinitară a monoteismului creștin primește, coerent și sistematic, felurite replici sau extrapolări: timpul are trei dimensiuni.
Păcătosul?
Poți fi păcătos fără să ai a-ți reproșa altceva decît faptul că nu ești pregătit pentru o aventură supranaturală de mari proporții.
O mărturie austeră
Oricît de venerabilă şi de prolifică, tradiția devine în lumea modernă doar o alternativă spirituală şi, prin urmare, este condusă spre „o mărturie austeră”, fără a-și pierde însă demnitatea pe care i-o conferă propria creativitate, istorie şi adeziune din partea credincioșilor săi.
Certitudini inadecvate
Nu certitudinea plană se potriveşte în privinţa divinului, ci drumul orientat de infinitul ţintei.
O renaștere aghioritică la nordul Dunării
Asemenea altor națiuni (preponderent) ortodoxe, românii au o veche relație cu Sfîntul Munte Athos, milenara Republică monahală unde imperiul bizantin subzistă spiritual, în pofida catastrofei otomane de la 1453.
Cum redescoperim tradiția?
În sensul de transmitere a ceva ce vine din trecut ca adevăr sau ca valoare, tradiția nu mai beneficiază de aceeași charismă.
Religie fără cultură?
Uniunea mistică cere persoanei depăşirea culturii şi chiar a intelectului, „sacrificarea” lui.
O contradicție: polis-ul din care politețea a dispărut
Mizele politicii vor fi mereu aceleași: puterea și banii, asortate cu efemerul și convulsivul acces la plăcere.
Templum sau coenaculum?
Cuvintele latinești din titlu au devenit termeni tehnici pentru o disciplină nouă, hierotopia, care s-a dezvoltat la intersecția dintre studiul Noului Testament, studiul liturgic și arta sacră.
Ospitalitatea
Ospitalitatea putea fi o deschidere momentană a casei pentru cei aflați în trecere sau se putea prelungi printr-o suită de gesturi integratoare pentru cei ce doreau să mai rămînă.