Să spunem NU diavolului – Omilie pentru Postul Paștelui 2022

Tomáš HALÍK
19 martie 2022
Să spunem NU diavolului – Omilie pentru Postul Paștelui 2022 jpeg

Omilia trebuie să creeze o punte între lumea textului biblic și lumea celor care ascultă. Ceea ce nu e o sarcină ușoară astăzi, în aceste vremuri dificile și dramatice, cînd lumea în care trăim se schimbă literalmente în fiecare zi. Nu îndrăznesc să prezic ceea ce urmează să se petreacă în cursul următoarelor zile – între momentul în care compun această omilie și duminica în care am să o predic în biserică. Cu doar puțină vreme în urmă, aproape nimeni nu și-ar fi putut imagina că Europa se va afla din nou în război; că Rusia lui Putin se va autoexclude din familia țărilor civilizate comițînd crime de război; distrugînd în cursul unei singure nopți edificiul păcii mondiale, care a fost clădit decenii la rînd; încălcînd dreptul internațional; atacîndu-și vecinul mai slab în mod perfid și inacceptabil; și încercînd să șteargă de pe fața pămîntului o țară democratică, prin uciderea cu brutalitate a cetățenilor ei, inclusiv femei și copii. Strigătul însîngerat al Ucrainei se înalță pînă la Domnul Savaot.

Nici n-a trecut bine grozăvia unei pandemii – a unei boli contagioase – și Rusia lui Putin dezlănțuie o și mai cumplită pandemie – a nedreptății, a fricii și a violenței – pentru care e greu de găsit un leac pe măsură.

Crucea de cenușă – ritualul de trecere la maturitate

În bisericile noastre, perioada de pocăință de dinainte de Paște începe prin ritualul crucii de cenușă, însoțit de următoarele cuvinte: „Adu-ţi aminte că m-ai făcut din pămînt şi că mă vei întoarce în ţărînă.” (Iov 10:9). Acest ritual și aceste cuvinte ne pun față în față cu finitudinea, cu moartea noastră. Ne apropiem, aici, de riturile de inițiere antice, care folosesc confruntarea cu tema morții pentru a-l trece pe cel inițiat în rîndul celor maturi. Poate că, într-adevăr, aceasta e semnificația jertfei lui Isaac. Iar în acest moment istoric ne confruntăm cu moartea – pentru a putea trece la vîrsta adultă, la maturitate și responsabilitate.

Începem Postul Mare devenind conștienți de moarte și de finitudine. După Postul Mare sărbătorim Paștele, sărbătoarea marii biruințe asupra morții și a fricii de moarte. Apoi, putem întreba: „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta?” (Corinteni I, 15:55). Sfînta scriptură ne spune că sîntem „ținuți în robie” (Evrei 2:15) prin frica de moarte. Și totuși, sîntem îndemnați să fim liberi, da, liberi de frică. Postul Paștelui are ca scop transformarea interioară. E un prilej de eliberare și de re-creare.

Relatarea imaginară despre facerea oamenilor, așa cum o citim în Biblie, ne spune că făptura omenească e un mare paradox: pornind de la nimic, de la „țărînă din pămînt”, ea e adusă la viață prin duhul lui Dumnezeu. Țărîna și cenușa simbolizează nimicnicia - materia amorfă, spulberată de vînt într-o clipită, la nimic folositoare. Numai Dumnezeu poate crea lucruri din nimic. Numai Dumnezeu poate dărui nimicului o înfățișare, o formă un chip și un rost; pe scurt, numai Dumnezeu poate înzestra nimicul cu duhul lui Dumnezeu. Și astfel, făptura omenească, vulnerabilă și finită, devine – prin puterea duhului lui Dumnezeu – o imagine și o expresie a libertății și a creativității lui Dumnezeu.

Cînd oamenii nesocotesc darul libertății, atunci cînd se închid în cochilia propriului egoism, la adăpost de suflarea duhului lui Dumnezeu (în limbajul teologic, această închidere în sine e definită ca păcat), ei redevin nimic. În Psalmul 103 citim: „lua-vei duhul lor şi se vor sfîrşi şi în ţărînă se vor întoarce”. Dar Psalmul vorbește deîndată și de căință, de metanoia, de schimbarea inimii, ca re-creație: „Trimite-vei duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pămîntului.”.

Or, tocmai asta înseamnă Postul Mare sau pregătirea pentru drama Paștelui, ca biruință asupra morții, a culpei și a fricii: trecerea de la nimic, de la păcat și moarte spirituală prin închidere în sine – și, mai ales, schimbarea inimii, iertarea ca reînviere și deșteptare – la o viață liberă și deplină. E nevoie de o reînviere a credinței, a iubirii și a speranței noastre.

Să nu luăm în deșert chemarea lui Dumnezeu: să facem din Postul Paștelui un timp în care renunțăm să mîncăm ciocolată și să cheltuim bani fără măsură. Anii care urmează vor aduce oricum destulă austeritate în privința lucrurilor materiale și un stil de viață simplu.

În timpul coronavirusului, Dumnezeu ne-a închis bisericile pentru a ne spune: dacă ați crezut, despre credința voastră creștină, că se rezumă la a duce o viață cuviincioasă și a merge duminica la biserică, aflați că, în ziua de zi, asta nu e destul. Cuvîntul îndrumător al Postului Paștelui e: „Căutaţi pe Domnul cît Îl puteţi găsi” (Isaia, 55:6).

Dacă răspundem pedagogiei dumnezeiești comutînd participarea la slujba de duminică în modul online, înseamnă că nu am înțeles nimic. Dincolo de asimilarea pasivă, Dumnezeu așteaptă de la noi să căutăm curajos, creativ și generos, căi noi, mai profunde și mai anevoioase de a gîndi și de a trăi credința.

Apelul papei Francisc pentru o reformă sinodală a bisericii are în vedere același lucru: transformarea unei instituții închistate într-o rețea de comunicare reciprocă, într-o cale a căutării împreună a răspunsurilor la semnele vremurilor epocale pe care le trăim. Nu o refugiere în trecut, nici modernizări facile – dar o călătorie solicitantă dinspre superficialitate spre profunzime.

Tripla ispitire

Lectura din Evanghelie din prima duminică a Postului Paștelui ne amintește că Isus petrece patruzeci de zile chinuitoare de post în pustie. Cînd Isus a ieșit din anonimat și a fost botezat în rîul Iordan, a fost numit de Ioan, dar și de vocea dumnezeiască din ceruri, mult-așteptatul Mesia și Fiul iubit al lui Dumnezeu. Din acest moment, Isus își asumă chemarea Sa mesianică.

Cu toate acestea, primul lucru pe care îl face după botez nu este să cutreiere străzile lumii. El se duce în pustie pentru a se purifica. În cele patruzeci de zile care urmează, Isus va fi pus la încercare într-un mod similar cu cel la care a fost supus poporul lui Dumnezeu în călătoria sa de patruzeci de zile din sclavie spre libertate.

Pustia nu e spațiul unei contemplări pașnice; pustia era percepută ca un loc bîntuit de demoni. Eremiții nu mergeau în pustie pentru a se bucura de singurătate, ci pentru a se lupta cu duhul răului chiar la el acasă.

Cei care se retrag în singurătate, tăcere și post nu trebuie să se aștepte la nimic plăcut. Tăcerea și singurătatea pot scoate la iveală o latură a personalității noastre pe care am reprimat-o și pe care am încercat să o alungăm adesea prin zgomot și divertisment. Atunci cînd ne simțim deprimați și abandonați, căutăm adesea o cale de evadare în mîncare și băutură; cînd ne e foame, putem fi antipatici și dușmănoși. În sufletul celui frustrat apar o mulțime de ispite. La fel, și Isus a fost ispitit atunci cînd îi era foame.

Toate cele trei ispitiri se opun misiunii pe care El a acceptat-o cu ocazia botezului și pe care și-a lămurit-o în singurătatea pustiei. Toate cele trei ispitiri urmăresc să corupă rolul Său mesianic.

Dintre toate reprezentările mesianice curente la acea vreme – înfățișînd adesea victoria asupra ocupanților romani și restabilirea gloriei și măreției regatului lui David – Iisus se identifică cu cea descrisă de profetul Isaia: Mesia va fi un om al durerilor care poartă fărădelegile tuturor oamenilor și e ucis ca un miel de Paște – dar tocmai prin rănile și vînătătile Sale îi va vindeca pe cei mulți.

Folosind cu viclenie pasaje biblice scoase din context, diavolul îi oferă, în pustie, o imagine cu totul diferită a lui Mesia: un Mesia fără cruce, un Mesia al faimei și al miracolelor spectaculoase, un Mesia al gloriei și al măreției, venerat și popular.

Zi acestei pietre să se facă pîine și hrănește-te pe tine și pe toți cei înfometați! Găsește soluții pentru problemele sociale! Întemeiază un regat al bogăției! Aruncă-te jos de pe acoperișul templului – și nu vei păți nimic; dimpotrivă, toți te vor aplauda! Bucură-te de autoritatea regală asupra întregii lumi. Te costă doar o singură plecăciune în fața Regelui Întunericului – un chilipir! Un tron de aur în schimbul crucii!

Dar Isus știe bine că un Hristos fără cruce ar fi un antihrist.

Fără cruce, Biserica ar fi doar una dintre instituțiile puternice ale acestei lumi; un preot fără cruce ar fi un simplu funcționar, un agitator, un ideolog. Un creștin fără cruce ar fi un simplu membru al unei organizații și un susținător al unei anumite viziuni asupra lumii. Cînd Hristos spune că urmează să pornească pe drumul crucii, Petru – pe care Isus l-a lăudat cu puțin timp în urmă pentru mărturisirea lui mesianică, numindu-l piatra pe care va zidi Biserica – încearcă să-l oprească: o să-ți fie bine, poți evita toată această suferință! Acesta e momentul în care Petru aude cele mai aspre cuvinte venite vreodată din gura lui Isus: Mergi înapoia Mea, satano! În vorbele consolatoare ale lui Petru, Isus recunoaște ecoul ispitirii satanice din pustie.

Aceeași ispită vine pentru a treia oară în ceasul morții Sale: „să Se coboare acum de pe cruce, şi vom crede în El” (Matei 27:42). Filmul lui Scorsese Ultima ispită a lui Isus, o adaptare după romanul lui Kazantzakis, ilustrează cea mai puternică ispitire de pe cruce: Renunță la drumul crucii! Trăiește „o viață normală”, la fel ca oricine altcineva. Chiar dacă mulți creștini s-au simțit ofensați, atît filmul cît și cartea se încheie într-o notă cît se poate de tradițională – Isus rezistă ispitei și alege să fie crucificat.

Isus nu recurge la vrăji pentru a preface pietrele în pîine. El își dăruiește trupul și sîngele, întreaga făptură, devenind pîinea vieții. Isus se izbește de pămîntul acestei lumi, refuzînd plasa de siguranță a îngerilor. El bea pînă la fund cupa suferinței, fără să fugă de povara destinului omenesc. Lui Isus I s-a dat întreaga putere – în ceruri și pe Pămînt. Iar asta nu e răsplata pentru slujirea diavolului; e rodul fidelității față de voia Tatălui ceresc.

Să spunem NU diavolului

Să spunem nu diavolului e numele unui cîntec pe care pastorul protestant ceh și dizidentul Svatopluk Karásek îl cînta în perioada de după ocuparea sovietică a Cehoslovaciei, pentru a se opune regimului polițienesc – cu ispitele, făgăduințele și intimidările sale.

Lumea noastră e amenințată din nou de puterile întunericului, despre care am crezut că nu se vor mai întoarce din iadul trecutului. Minciuni, sînge și focul distrugerii se revarsă din nou, din același loc – locul care a trimis un ger cumplit în 1968, un ger care a pîrjolit năzuința spre libertate a țării noastre pentru următorii douăzeci de ani –, ispitind lumea să cedeze în fața egoismului, nepăsării și a credinței prostești că încă ne e bine. Dar nu e adevărat. Să nu ne alinăm conștiința printr-o falsă seninătate. Să fim sfidători: să spunem NU diavolului.

Tomáš Halík (n. 1948) e profesor de sociologia religiei la Universitatea Carolină din Praga. În timpul regimului comunist a fost hirotonisit preot în secret, la Erfurt, și a fost activ în biserica clandestină, în timp ce lucra ca psihoterapeut. A primit numeroase premii și distincții internaționale pentru susținerea bisericii în timpuri de persecuție și pentru promovarea dialogului dintre religii și cultură. În 2014 i s-a decernat premiul Templeton.

(traducere de Matei Pleșu)

Foto: Tomáš Halík (captură YouTube)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

cub catalin botezatu png
Cătălin Botezatu, curtat de Mihaela Botezatu înainte ca aceasta să aibă o relație cu Silviu Prigoană? „A fost o fană înfocată a mea, pe vremuri..."
Cătălin Botezatu, designer de renume și un personaj cunoscut din showbiz-ul românesc, a făcut câteva declarații surprinzătoare despre Mihaela Botezatu, soția regretatului Silviu Prigoană.
Tir furat Foto Poliția de Frontieră jpg
Un TIR în valoare de 100.000 de euro, furat din Polonia, depistat la frontiera română
Un TIR, furat din Polonia și a cărui valoare este estimată la 100.000 de euro, a fost depistat, marți, la frontiera de vest a României. Șoferul este acum cercetat penal pentru tăinuire.
Suporterii romani inainte de inceperea meciului Olanda   Romania de la Euro 2024  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (1) jpg
Campionatul European de fotbal, cel mai căutat eveniment de români pe Internet în 2024
Google a publicat lista cu cele mai populare căutări pe Google ale românilor în 2024.
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
Se deschide un nou tronson de autostradă pe A1, cu opt luni mai devreme
Lucrările pe Autostrada Pitești Sibiu avansează cu vitez. Zilele următoare va fi dat în folosință încă un tronson din autostrada A1, anunță autoritățile. Este vorba despre o
accident tren ISU bacau png
O mașină a fost izbită de un tren la intrare în stația CF Bacău. O persoană rănită
O persoană a fost rănită după ce mașina în care se afla a fost izbită de un tren, pe o trecere la nivel cu calea ferată, la intrare în stația CF Bacău. Circulația feroviară este oprită temporar.
Thalia  foto   Shutterstock jpg
Unul face cockteiluri, altul te scapină pe spate. Fișa de post a angajaților celebrităților
Vedetele sunt pretențioase și vor să le fie îndeplinite toate dorințele. Iar pentru asta angajează diverși asistenți cu o fișă de post ridicolă.
image png
Cozonacul tradițional nu mai este la „modă”. Cum se prepară babka, dulcele care face furori în această perioadă
Deși cozonacul tradițional rămâne un simbol al sărbătorilor de iarnă în multe culturi, un nou tip de desert a început să cucerească inimile celor pasionați de dulciuri în ultima perioadă: babka.
china taiwan 2 jpeg
Taiwanul în alertă: China își intensifică activitățile militare în jurul insulei. Mesaj adresat viitoarei administrații Trump
China a declarat miercuri că va lua „măsurile necesare” pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, subliniind că nu va tolera „activitățile separatiste” în contextul în care Taiwanul a raportat o creștere a numărului de avioane militare chinezești în jurul insulei.
andreea banica instagram jpg
Andreea Bănică, scoasă afară dintr-un restaurant cunoscut din Capitală. Vedeta, neagră de supărare! Ce i-a zis ospătarul? „O experiență foarte urâtă și proastă”
Andreea Bănică a trăit o experiență neplăcută la un restaurant celebru din București, care a lăsat-o complet surprinsă și, evident, extrem de supărată. Cântăreața și prietenele ei s-au întâlnit pentru a petrece câteva ore de relaxare într-un local cunoscut din Capitală