Să spunem NU diavolului – Omilie pentru Postul Paștelui 2022

Tomáš HALÍK
19 martie 2022
Să spunem NU diavolului – Omilie pentru Postul Paștelui 2022 jpeg

Omilia trebuie să creeze o punte între lumea textului biblic și lumea celor care ascultă. Ceea ce nu e o sarcină ușoară astăzi, în aceste vremuri dificile și dramatice, cînd lumea în care trăim se schimbă literalmente în fiecare zi. Nu îndrăznesc să prezic ceea ce urmează să se petreacă în cursul următoarelor zile – între momentul în care compun această omilie și duminica în care am să o predic în biserică. Cu doar puțină vreme în urmă, aproape nimeni nu și-ar fi putut imagina că Europa se va afla din nou în război; că Rusia lui Putin se va autoexclude din familia țărilor civilizate comițînd crime de război; distrugînd în cursul unei singure nopți edificiul păcii mondiale, care a fost clădit decenii la rînd; încălcînd dreptul internațional; atacîndu-și vecinul mai slab în mod perfid și inacceptabil; și încercînd să șteargă de pe fața pămîntului o țară democratică, prin uciderea cu brutalitate a cetățenilor ei, inclusiv femei și copii. Strigătul însîngerat al Ucrainei se înalță pînă la Domnul Savaot.

Nici n-a trecut bine grozăvia unei pandemii – a unei boli contagioase – și Rusia lui Putin dezlănțuie o și mai cumplită pandemie – a nedreptății, a fricii și a violenței – pentru care e greu de găsit un leac pe măsură.

Crucea de cenușă – ritualul de trecere la maturitate

În bisericile noastre, perioada de pocăință de dinainte de Paște începe prin ritualul crucii de cenușă, însoțit de următoarele cuvinte: „Adu-ţi aminte că m-ai făcut din pămînt şi că mă vei întoarce în ţărînă.” (Iov 10:9). Acest ritual și aceste cuvinte ne pun față în față cu finitudinea, cu moartea noastră. Ne apropiem, aici, de riturile de inițiere antice, care folosesc confruntarea cu tema morții pentru a-l trece pe cel inițiat în rîndul celor maturi. Poate că, într-adevăr, aceasta e semnificația jertfei lui Isaac. Iar în acest moment istoric ne confruntăm cu moartea – pentru a putea trece la vîrsta adultă, la maturitate și responsabilitate.

Începem Postul Mare devenind conștienți de moarte și de finitudine. După Postul Mare sărbătorim Paștele, sărbătoarea marii biruințe asupra morții și a fricii de moarte. Apoi, putem întreba: „Unde îţi este, moarte, biruinţa ta?” (Corinteni I, 15:55). Sfînta scriptură ne spune că sîntem „ținuți în robie” (Evrei 2:15) prin frica de moarte. Și totuși, sîntem îndemnați să fim liberi, da, liberi de frică. Postul Paștelui are ca scop transformarea interioară. E un prilej de eliberare și de re-creare.

Relatarea imaginară despre facerea oamenilor, așa cum o citim în Biblie, ne spune că făptura omenească e un mare paradox: pornind de la nimic, de la „țărînă din pămînt”, ea e adusă la viață prin duhul lui Dumnezeu. Țărîna și cenușa simbolizează nimicnicia - materia amorfă, spulberată de vînt într-o clipită, la nimic folositoare. Numai Dumnezeu poate crea lucruri din nimic. Numai Dumnezeu poate dărui nimicului o înfățișare, o formă un chip și un rost; pe scurt, numai Dumnezeu poate înzestra nimicul cu duhul lui Dumnezeu. Și astfel, făptura omenească, vulnerabilă și finită, devine – prin puterea duhului lui Dumnezeu – o imagine și o expresie a libertății și a creativității lui Dumnezeu.

Cînd oamenii nesocotesc darul libertății, atunci cînd se închid în cochilia propriului egoism, la adăpost de suflarea duhului lui Dumnezeu (în limbajul teologic, această închidere în sine e definită ca păcat), ei redevin nimic. În Psalmul 103 citim: „lua-vei duhul lor şi se vor sfîrşi şi în ţărînă se vor întoarce”. Dar Psalmul vorbește deîndată și de căință, de metanoia, de schimbarea inimii, ca re-creație: „Trimite-vei duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pămîntului.”.

Or, tocmai asta înseamnă Postul Mare sau pregătirea pentru drama Paștelui, ca biruință asupra morții, a culpei și a fricii: trecerea de la nimic, de la păcat și moarte spirituală prin închidere în sine – și, mai ales, schimbarea inimii, iertarea ca reînviere și deșteptare – la o viață liberă și deplină. E nevoie de o reînviere a credinței, a iubirii și a speranței noastre.

Să nu luăm în deșert chemarea lui Dumnezeu: să facem din Postul Paștelui un timp în care renunțăm să mîncăm ciocolată și să cheltuim bani fără măsură. Anii care urmează vor aduce oricum destulă austeritate în privința lucrurilor materiale și un stil de viață simplu.

În timpul coronavirusului, Dumnezeu ne-a închis bisericile pentru a ne spune: dacă ați crezut, despre credința voastră creștină, că se rezumă la a duce o viață cuviincioasă și a merge duminica la biserică, aflați că, în ziua de zi, asta nu e destul. Cuvîntul îndrumător al Postului Paștelui e: „Căutaţi pe Domnul cît Îl puteţi găsi” (Isaia, 55:6).

Dacă răspundem pedagogiei dumnezeiești comutînd participarea la slujba de duminică în modul online, înseamnă că nu am înțeles nimic. Dincolo de asimilarea pasivă, Dumnezeu așteaptă de la noi să căutăm curajos, creativ și generos, căi noi, mai profunde și mai anevoioase de a gîndi și de a trăi credința.

Apelul papei Francisc pentru o reformă sinodală a bisericii are în vedere același lucru: transformarea unei instituții închistate într-o rețea de comunicare reciprocă, într-o cale a căutării împreună a răspunsurilor la semnele vremurilor epocale pe care le trăim. Nu o refugiere în trecut, nici modernizări facile – dar o călătorie solicitantă dinspre superficialitate spre profunzime.

Tripla ispitire

Lectura din Evanghelie din prima duminică a Postului Paștelui ne amintește că Isus petrece patruzeci de zile chinuitoare de post în pustie. Cînd Isus a ieșit din anonimat și a fost botezat în rîul Iordan, a fost numit de Ioan, dar și de vocea dumnezeiască din ceruri, mult-așteptatul Mesia și Fiul iubit al lui Dumnezeu. Din acest moment, Isus își asumă chemarea Sa mesianică.

Cu toate acestea, primul lucru pe care îl face după botez nu este să cutreiere străzile lumii. El se duce în pustie pentru a se purifica. În cele patruzeci de zile care urmează, Isus va fi pus la încercare într-un mod similar cu cel la care a fost supus poporul lui Dumnezeu în călătoria sa de patruzeci de zile din sclavie spre libertate.

Pustia nu e spațiul unei contemplări pașnice; pustia era percepută ca un loc bîntuit de demoni. Eremiții nu mergeau în pustie pentru a se bucura de singurătate, ci pentru a se lupta cu duhul răului chiar la el acasă.

Cei care se retrag în singurătate, tăcere și post nu trebuie să se aștepte la nimic plăcut. Tăcerea și singurătatea pot scoate la iveală o latură a personalității noastre pe care am reprimat-o și pe care am încercat să o alungăm adesea prin zgomot și divertisment. Atunci cînd ne simțim deprimați și abandonați, căutăm adesea o cale de evadare în mîncare și băutură; cînd ne e foame, putem fi antipatici și dușmănoși. În sufletul celui frustrat apar o mulțime de ispite. La fel, și Isus a fost ispitit atunci cînd îi era foame.

Toate cele trei ispitiri se opun misiunii pe care El a acceptat-o cu ocazia botezului și pe care și-a lămurit-o în singurătatea pustiei. Toate cele trei ispitiri urmăresc să corupă rolul Său mesianic.

Dintre toate reprezentările mesianice curente la acea vreme – înfățișînd adesea victoria asupra ocupanților romani și restabilirea gloriei și măreției regatului lui David – Iisus se identifică cu cea descrisă de profetul Isaia: Mesia va fi un om al durerilor care poartă fărădelegile tuturor oamenilor și e ucis ca un miel de Paște – dar tocmai prin rănile și vînătătile Sale îi va vindeca pe cei mulți.

Folosind cu viclenie pasaje biblice scoase din context, diavolul îi oferă, în pustie, o imagine cu totul diferită a lui Mesia: un Mesia fără cruce, un Mesia al faimei și al miracolelor spectaculoase, un Mesia al gloriei și al măreției, venerat și popular.

Zi acestei pietre să se facă pîine și hrănește-te pe tine și pe toți cei înfometați! Găsește soluții pentru problemele sociale! Întemeiază un regat al bogăției! Aruncă-te jos de pe acoperișul templului – și nu vei păți nimic; dimpotrivă, toți te vor aplauda! Bucură-te de autoritatea regală asupra întregii lumi. Te costă doar o singură plecăciune în fața Regelui Întunericului – un chilipir! Un tron de aur în schimbul crucii!

Dar Isus știe bine că un Hristos fără cruce ar fi un antihrist.

Fără cruce, Biserica ar fi doar una dintre instituțiile puternice ale acestei lumi; un preot fără cruce ar fi un simplu funcționar, un agitator, un ideolog. Un creștin fără cruce ar fi un simplu membru al unei organizații și un susținător al unei anumite viziuni asupra lumii. Cînd Hristos spune că urmează să pornească pe drumul crucii, Petru – pe care Isus l-a lăudat cu puțin timp în urmă pentru mărturisirea lui mesianică, numindu-l piatra pe care va zidi Biserica – încearcă să-l oprească: o să-ți fie bine, poți evita toată această suferință! Acesta e momentul în care Petru aude cele mai aspre cuvinte venite vreodată din gura lui Isus: Mergi înapoia Mea, satano! În vorbele consolatoare ale lui Petru, Isus recunoaște ecoul ispitirii satanice din pustie.

Aceeași ispită vine pentru a treia oară în ceasul morții Sale: „să Se coboare acum de pe cruce, şi vom crede în El” (Matei 27:42). Filmul lui Scorsese Ultima ispită a lui Isus, o adaptare după romanul lui Kazantzakis, ilustrează cea mai puternică ispitire de pe cruce: Renunță la drumul crucii! Trăiește „o viață normală”, la fel ca oricine altcineva. Chiar dacă mulți creștini s-au simțit ofensați, atît filmul cît și cartea se încheie într-o notă cît se poate de tradițională – Isus rezistă ispitei și alege să fie crucificat.

Isus nu recurge la vrăji pentru a preface pietrele în pîine. El își dăruiește trupul și sîngele, întreaga făptură, devenind pîinea vieții. Isus se izbește de pămîntul acestei lumi, refuzînd plasa de siguranță a îngerilor. El bea pînă la fund cupa suferinței, fără să fugă de povara destinului omenesc. Lui Isus I s-a dat întreaga putere – în ceruri și pe Pămînt. Iar asta nu e răsplata pentru slujirea diavolului; e rodul fidelității față de voia Tatălui ceresc.

Să spunem NU diavolului

Să spunem nu diavolului e numele unui cîntec pe care pastorul protestant ceh și dizidentul Svatopluk Karásek îl cînta în perioada de după ocuparea sovietică a Cehoslovaciei, pentru a se opune regimului polițienesc – cu ispitele, făgăduințele și intimidările sale.

Lumea noastră e amenințată din nou de puterile întunericului, despre care am crezut că nu se vor mai întoarce din iadul trecutului. Minciuni, sînge și focul distrugerii se revarsă din nou, din același loc – locul care a trimis un ger cumplit în 1968, un ger care a pîrjolit năzuința spre libertate a țării noastre pentru următorii douăzeci de ani –, ispitind lumea să cedeze în fața egoismului, nepăsării și a credinței prostești că încă ne e bine. Dar nu e adevărat. Să nu ne alinăm conștiința printr-o falsă seninătate. Să fim sfidători: să spunem NU diavolului.

Tomáš Halík (n. 1948) e profesor de sociologia religiei la Universitatea Carolină din Praga. În timpul regimului comunist a fost hirotonisit preot în secret, la Erfurt, și a fost activ în biserica clandestină, în timp ce lucra ca psihoterapeut. A primit numeroase premii și distincții internaționale pentru susținerea bisericii în timpuri de persecuție și pentru promovarea dialogului dintre religii și cultură. În 2014 i s-a decernat premiul Templeton.

(traducere de Matei Pleșu)

Foto: Tomáš Halík (captură YouTube)

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Țara unde locuitorii au cei mai mulți parteneri sexuali, foto Freepik com jpg
Țara unde oamenii au cei mai mulți parteneri sexuali. E vizitată des de români
Obiceiurile și comportamentele legate de viața sexuală variază semnificativ de la o țară la alta, iar studiile arată că anumite națiuni au un număr mediu de parteneri sexuali mult mai mare decât altele. Iată care este națiunea fruntașă la acest capitol!
urs jpg
Ursoaică cu trei pui, din nou printre blocurile din Azuga. Localnicii trăiesc cu frica în sân: „Nu mai putem merge nici până la magazin”
Locuitorii unui cartier din Azuga se confruntă de aproape o săptămână cu o situație alarmantă: o ursoaică cu trei pui coboară aproape zilnic din pădure, în căutare de hrană.
BeFunky collage (75) jpg
Povestea de Dragoste dintre Adrian Cristea și Tania Budi. Cum a ajuns actrița la cuțite cu Bianca Drăgușanu după idila cu fotbalistul
În trecut, Tania Budi și Adrian Cristea au avut o relație intens mediatizată în spațiul public. La un moment dat, s-a zvonit că idila lor a dus la despărțirea fotbalistului de Bianca Drăgușanu, astfel că între cele două protagoniste s-a iscat un scandal monstru.
Violențe la protestul organizat fata de decizia BEC FOTO Inquam / George Călin
Patru susținători ai lui Călin Georgescu, aduși la audieri în legătură cu protestul violent din 9 martie. O femeie, acuzată de fapte grave
Cei patru sunt cercetați într-un dosar de ultraj, tulburarea ordinii publice și distrugere. Polițiștii au făcut percheziții acasă la ei.
Bebelus doarme cu urs de plus FOTO Shutterstock
Studiu alarmant. Mai multe substanțe chimice toxice sunt eliberate din saltele în timp ce copiii dorm. Ce pot face părinții
Saltelele și lenjeria de pat pentru bebeluși și copii emit substanțe chimice toxice și ignifuge asociate cu tulburări de dezvoltare și hormonale, potrivit a două studii recente.
profimedia 0987530726 jpg
China a oprit exporturile unor minerale rare critice. Măsura afectează SUA, dar și Japonia și Germania
China a suspendat exporturile unei game largi de minerale rare și magneți din elemente pământuri rare esențiale pentru industria auto, a semiconductorilor și industria aerospațială. Măsurile afectează SUA, dar și Japonia și Germania, relatează New York Times.
Constantin Alexandru Manda reprezentantul UE la summitul G20 foto Facebook jpg
Un tânăr din Constanța va reprezenta vocea tinerilor europeni la summitul G20 în Africa de Sud
Constantin-Alexandru Manda, un tânăr din Constanța, a fost ales să reprezinte Uniunea Europeană la summitul tinerilor G20, care va avea loc în această vară, în Africa de Sud.
sperma medic eprubeta Shutterstock
Scandalul donatorilor de spermă din Olanda. Mii de copii riscă incest involuntar: „Calamitate medicală"
Descoperirea că unele clinici au încălcat regulile ridică riscurile genetice într-o țară atât de mică și dens populată ca Olanda.
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cuvintele fiicei sale au făcut-o pe Tori Spelling să divorțeze de soț. Ce i-a spus copilul?
După aproape 20 de ani și cinci copii împreună, vedeta serialului „Beverly Hills, 90210” s-a despărțit de soț, iar una dintre fiicele ei a convins-o să ia această decizie.