În secolul Rusiei asiatice, Patriarhia Moscovei s-a separat de lumea ortodoxă

Publicat în Dilema Veche nr. 936 din 17 – 23 martie 2022
Theodor Pallady jpeg

Știm, deși uităm adesea, că Rusia e cea mai întinsă țară din lume. De la Vladivostok sînt 941 km pînă în Japonia. Țarii au extins imperiul pînă în Alaska. Moștenirea dominației mongole, structura etnico-religioasă a părții ei central-asiatice și extrem orientale, plus caracterul net antioccidental al URSS sînt factorii istorici care conferă Rusiei dimensiunea ei non-europeană. Această identitate euro-asiatică a produs atît doctrina omonimă, ridicată în slăvi de Aleksandr Dughin, cît și constanta oscilație din sînul intelighenției ruse. Unii intelectuali au optat pentru Asia. Alții pentru Europa. Cei mai mulți, pentru „ideea rusă”, reprezentînd o a treia cale: nici-nici, iată esența volatilă a unei russki mir. De la Dostoievski la Soljenițîn, Rusia s-a socotit menită să salveze sufletul apostat și materialist al Occidentului. Și-a dorit să refacă un creștinism politic pan-european, să reia Constantinopolul și să dea lecții de morală statelor industrializate, burgheze, „subminate” de hedonism, secularizare, agnosticism și pluralism democratic.

În 2022, prin decizia invadării Ucrainei – care se dovedește prost planificată militar și îmbibată de fantasma resetării ordinii mondiale de după Războiul Rece –, Rusia lui Putin a pus capăt acestor tradiții mesianic-revizioniste și panslaviste exact atunci cînd își dorea mai intens să le afirme. În fapt, Rusia a ales un destin asiatic întins pe durata secolului 21 și probabil a următoarelor. Ea va deveni rezervorul de cereale, petrol și gaze ale unei Chine care-și va desfășura acolo tehnologiile, băncile, influența politică și agenda antiamericană. La această dramatică schimbare de statut geopolitic a contribuit din plin poziționarea BO Ruse, care – prin vocea Patriarhului Kiril – a binecuvîntat invazia rusă din Ucraina suverană. Kiril ar fi putut condamna războiul lui Putin. Avea datoria morală și spirituală să facă acest gest, chiar dacă i-ar fi adus dizgrația și conflictul cu autocratul kaghebist. Nu a dovedit curajul de a-și asuma riscuri personale. Nu doar că a pus BO Rusă în spatele agresiunii contra altui popor slav (și majoritar ortodox), dar a invocat motive tragicomice: invadarea Ucrainei e justificată, întrucît rușii din Donbas sînt persecutați pentru că s-au opus paradelor gay... Bătălia, a mai spus capul Bisericii Ruse, nu e doar fizică: e de-a dreptul metafizică! Evident, nu a scos o vorbă despre uciderea civililor din statul vecin, inclusiv rusofoni ortodocși din Harkov sau Kiev. Cîteva zile mai tîrziu, la începutul Postului pascal, Patriarhul Kiril a trecut la nivelul următor: demonul occidental vrea să învrăjbească relația fraternă dintre ruși și ucraineni, pentru a-și impune dominația geopolitică asupra lumii ruse, din nou puternice și mîndre. Fostul ofițer KGB sub acoperire – acoperit acum de veșmintele aurite ale patriarhatului – a devenit promotorul oficial al celor mai rudimentare și penibile teze conspiraționiste.

Pînă și mitropolitul Onufrie – capul Bisericii ortodoxe ucrainene afiliate canonic Moscovei – a condamnat invazia lui Putin ca pe un război fratricid. O serie de dioceze au decis să nu-l mai pomenească liturgic pe Kiril. E limpede că, din cauza barbariei declanșate de Putin, Patriarhia Moscovei va pierde parohiile afiliate ei, care vor trece sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ucrainene devenită autocefală în 2018. Și ortodocșii lituanieni se rup de Moscova. Lașitatea oportunistă și iresponsabilă a Patriarhului Kiril aruncă BO Rusă în criză morală, riscuri de schismă și discredit în tot restul comuniunii ortodoxe. Alegînd susținerea necondiționată a politicii lui Putin, Patriarhia Moscovei va pierde – cot la cot cu statul pe care l-a „servit” pînă la trădarea învățăturii evanghelice – și ceea ce dobîndise, canonic, în ultimul mileniu. Ortodoxia rusă va trebui să se pregătească pentru lunga coabitare geopolitică dintre Federația Rusă (în prag de implozie) și China, noul ei hegemon, care nu este și nici nu va fi prea tolerantă cu organizațiile religioase de orice fel. În timp ce Putin a aruncat Rusia în brațele Asiei, Kiril a compromis prestigiul Ortodoxiei ruse și și-a izolat Biserica pe termen lung.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.